10 jocuri de inteligență pentru copilul tău

jocuri-inteligentaFrumos sau deștept?

Mai bine frumos, deștept și cu bani.

Lăsând gluma la o parte, cu toții ne dorim copii cât mai înzestrați, sperând că astfel le facem iserția în societate și găsirea unui viitor bun cât mai facile.

Pentru că banii nu se găsesc pe toate gardurile și frumusețea asta este și ea mai mult sau mai puțină, depinde de genetică, inteligența este o redută pe care o putem cuceri o idee mai ușor. Un copil deștept și care se știe a se face plăcut, va avea șanse destule în viață.

Ca și frumusețea, inteligența depinde, clar, de bagajul genetic al fiecăruia. Din fericire pentru noi ca oameni și părinți, se mai poate lucra în plus. O nutriție adecvata, protejarea de toxine, pe cât posibil, odihna suficientă și joaca îndestulătoare ajută copilul să se dezvolte armonios și pe partea de IQ.

Până la 3-4 ani dezvoltarea creierului este explozivă, dar nu se încheie niciodată. De asta este bine ca mereu să fie stimulat spre noi achiziții.

Nu am stat cu testele de inteligență pe capul fetei, dar am încercat să îi oferim cât mai multe oportunități de a încerca noi jocuri și experiențe. Nu cred nici că e bine să o limitez în continua ei dorință de a învăța, drept pentru care, de la 2 ani jumate citește pe litere, numerele le știe de la un an și ceva, acum e interesată de engleză.

Nu e o goană spre recorduri, doar încerc să observ ce o pasionează și îi dau drumul pe ogorul învățarii, să afle lucruri noi.

Iată cum arată în acest moment lista ei de preferințe în ceea ce privește activitățile.

Pictata

Așa spunea de la 2 ani distracției ei favorite – pictatul. Anul trecut, stătea și câte o jumătate de oră pe terasă, la mare, să picteze cu acuarele pe cartea de colorat.

Nu e înzestrată cu un talent ieșit din comun, dar o relaxează mult și îi place. În aceste momente își dă drumul și la povestit, de te înnebunește de cap.

Am mereu câte un set de creioane colorate după noi și niște acuarele. Imediat câștig niște minute de liniște și o activitate împreună, pentru că de obicei pictăm împreună.

Șah

A adus ta-su 2 seturi mai speciale de șah de prin călătoriile noastre și e înnebunită după el. A învățat foarte repede piesele, chiar dacă nu le spunea corect pe nume (oricum pasiunea asta datează de pe când avea un vocabular extrem de limitat).

Aveam așa: mama și tata (în loc de regină și de rege), bubu nebun, ca în loc de cal. Acum le spune pe nume, că are aproape 3 ani jumate, dar a iubit piesele astea de când nu le putea pronunța.

Este momentul ei de conexiune cu tata, pentru că este un joc în care se antrenează reciproc. A învățat-o mutările, dar încă nu le ia în seamă, așează piesele pe tablă și povestește despre ele.

Carte de activități

Mama, vreau iecții.

Ăsta este semnalul de la Nadia că trebuie scoase cărțile de activități. Trasează labirinturi, potrivește umbra cu imaginea, caută diferențe, colorează.

Mai nou este îndrăgostită de cărțile cu linii punctate, prin care să învețe să scrie. Încă nu realizează că lecțiile respective o vor ajuta la scris, dar adoră să traseze. Așa că am ajuns să caut prin magazine caiete de scriere, de parcă aș avea școlăriță.

Sper sincer să păstreze apetența asta pentru iecții și ighiciții (exerciții).

Jocuri de memorie

Nadia a avut acces la câteva jocuri pe tabletă și unul dintre ele avea și o parte care dezvoltă memoria. Le-a iubit, așa că i-am cumpărat și cartonașe de memory game, să se joace cu ele.

Au fost un succes răsunător.

Cub Rubik

Din seria „i-am scris lui Moș Crăciun”, acesta este un cadou pe care planific să i-l facem cât de curând. Beneficiile sunt clare, prețurile nu sunt exagerate, așa că e pe vine. Sunt curioasă cât de mult îi va plăcea.

Domino

Avem și un joc de domino, de fapt două. Unul cu animale marine, pe care-l foloseam acum un an și ceva să învețe să potrivească imaginile asemănătoare, și unul cu puncte pe care-l joacă tot cu tatăl său.

Joacă domino sau, activitatea ei preferată, dărâmă piesele așezate cu grijă de el.

Sus-Jos

Eu am detestat toată copilăria genul acesta de jocuri, pentru că nu am în general noroc la zaruri. DELOC. Așa că am preferat de multe ori să stau departe.

A mică, aparent, nu moștenește nici antipatia mea spre jocurile de genul Sus-Jos sau Nu te supăra frate și, din fericire, nici ghinionul meu legendar la zaruri.

Monopoly Junior

Noi avem varianta pentru oameni mari, de la Hard Rock Cafe, dar e prea greu pentru ea. Acum câteva zile însă, prietena ei a primit un Monopoly Junior și i-a plăcut.

Am jucat câteva minute împreună și, deși s-a plictisit după ceva timp, îi place jocul. Iată încă ceva de bifat pe wishlist-ul de cadouri.

Puzzle

Menționez abia acum genul acesta de jocuri, deși Nadia este îndrăgostită de ele iremediabil de pe când învăța să meargă. Are vreo 80 de seturi de puzzle de diverse mărimi și subiecte, este activitatea care îi place probabil cel mai mult și o relaxează instant.

I-a dezvoltat frumos și memoria vizuală, dar cel mai important este că îi face plăcere să le rezolve.

Prietenii noștri știu că, dacă doresc să-i facă o bucurie, pot aduce un puzzle.

Duplo / Lego / Lincoln Logs

Iubește să construiască și taică-su e în al nouălea cer, că doar a lucrat 20 de ani ca inginer constructor. Construim casa de la țară, girafe uriașe, turnuri.

Acum vreo 2 ani tot constructoru’ familiei a luat de pe ebay niște vechituri de Lincoln Logs, de mi-a umplut casa de bucăți de lemn. Momentan mai mult el construiește și ea dărâmă, iar eu petrec o jumătate de oră după aceea să le strâng.

Trecând peste micul inconvenient de a avea zeci de piese de construcții prin casă, mă bucur să văd că îi plac jocurile respective.

Jocuri de cărți

Mă tot distrez că o fac mare jucătoare de Poker, dacă tot sunt eu complet netalentată la orice joc de acest gen. Chiar dacă ideea rămâne doar la faza de glume, i-am luat deja un set de cărți de joc cu Winnie the Pooh și ne-am apucat de jucat ceva pe bază de perechi.

Este încă o ocazie bună de a petrece timp de calitate împreună și sper să-i ajute.

Acestea ar fi doar câteva dintre jocurile de inteligență pe care le-am testat sau le avem deja în vizor. Alte idei? Voi ce le-ați mai propus micuților? Ce mai punem pe lista Moșilor?

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1793

4 Comments

  1. De la o anume vîrstă încolo, poate şi un joc Go ar merge?

    În loc de Monopoly, eventual vezi cu alte board games care-s suficient de simple pentru vîrsta ei. Cred ca Jenga functioneaza la orice virsta. Camel Up e misto, dar mai mult de amuzant. Codenames e destul de fain pentru dezvoltat vocabularul. Nu am acuma rabdare, dar se pot face multe liste..

    • Merci de idei. Go probabil i-ar placea. Si merg chestii o idee mai complexe, doar sa le jucam cu timp si chef. Mai am de cautat pentru Mosu’, prevad iar niste saptamani productive pentru fii-mea 😀

  2. In copilarie obisnuiam sa jucam Moara sau Țintar cum i se mai spune. Drept piese, foloseam boabe de fasole. Ce vremuri 🙂

    E un joc foarte antrenant pentru copii (si nu numai). Recomand cu cea mai mare caldura sa incercati.

Comments are closed.