10 mai ziua Regalităţii, ziua României sau ziua Independenţei?

Semnificativ pentru prestigiul de care se bucura la Moscova Maresalul Antonescu este si raspunsul dat de Molotov lui Lucretiu Patrascanu, la 12 septembrie 1944, prezent la Moscova cu delegatia româna pentru semnarea armistitiului. Când Patrascanu a întrebat de ce conditiile de armistitiu impuse de catre URSS României sunt mai grele decât cele oferite lui Antonescu, Molotov i-a raspuns: “Antonescu reprezenta România, iar voi nu reprezentati pe nimeni”. – net.

Soljenîtin incepe Arhipelagul Gulag cu următoare dedicatie: “ÎNCHIN aceasta carte celor care nu au avut destulă viată ca să istorisească ei cele prezentate aici. Şi să mă ierte că nu am văzut, nu mi-am adus aminte, nu am desluşit totul”.

Ce ar mai fi de spus?

Într-o discutie cu fiica mea – aflată la vărsta adolescenţei, despre Mircea Vulcănescu, mă necăjeam ca nu pricepe cum trebuie toate despre căte ii vorbeam fară să inţeleg că, la anii aceia nici mie nu mi-ar fi păsat prea mult. M-am consolat gândidu-mă că, totusi, undeva, intr-un colţisor al conştiinţei ii va ramane o urmă, urmă care, poate, mai târziu, va înflori generînd întrebari.

Brusc, mi-am dat seama că Vulcănescu a murit în 1952 la 48 (patruzecisiopt) de ani, adică, in floarea vărstei. Deodată am perceput un adevăr cumplit. Pană in anii ’60 toată elita intelectuală, politică, ştiintifică, militară, a acestei tări a fost masacrată in puşcăriile comuniste şi … ce s-a pus in loc? Ce? Cine să îndrume un popor? Cine să-l inveţe? Cei care nu reprezentau pe nimeni?

Ne miram astăzi de tarele societaţii româneşti, le criticăm, numai că, ridicăm din umeri şi mergem mai departe fară să cautăm să dăm răspunsuri clare care să îndrepte. Urmaşii celor ce nu reprezentau nimic ne conduc in continuare iar urmasilor celor omorâti în închisorile comuniste le este ruşine ca sunt români.

Aşadar, ce facem cu 10 mai?

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810

16 Comments

  1. Este Ziua Nationala a Romaniei. Fara doar si poate, e momentul ca sa ne reviziuim cartile istoriei editate si scrise de national-comunisti..

  2. intrebarea e foarte buna.
    ca sa sarbatorim/comemoram ziua de 10 mai, ea ar trebuie mai intai declarata oficial o zi in acest sens. avand in vedere cine ne conduce, eu zic ca e mai mult decat improbabil.
    mai ramane si varianta unei actiuni civice, prin care oamenii sa isi doreasca asa ceva. numai ca presupune educatie si “ridicand din umeri” nu se va infaptui nici asta.
    probabil ca 10 mai ramane doar in memoria celor care au trait-o si a celor carora le-au dat mai departe semnificatia ei.

  3. andreea: nici eu nu văd vreo şansă să vedem ziua naţională pe 10 mai, oamenii i-au păstrat însă amintirea, cum de exemplu pe 9 mai bunica mea serba ziua eroilor şi făcea pomană pentru primul soţ mort pe front iar pe 10 mai sărbătorea.
    lucian: nu ştiu ce să zic. casa regală cu Radu Duda nu imi spune nimic. dacă vrei mă simt mai aproape de prinţul Nicolae şi nu din cauza legii salice ci din cauză că între cele două războaie un neamţ şi o englezoaică făcuseră din regatul României o ţară respectată în lume. educaţia engleză nu se dezminte.

  4. Ziua Romaniei si cea a independentei.Dupa Ferdinand,casa regala a Romaniei nu a mai dat un lider adevarat.Poate Mihai avea scuza tineretii,dar cam atat.Iar la ora actuala solutia monarhica e o utopie atat din lipsa de candidati seriosi cat si pentru faptul ca are mai mult o valoare istorica decat una reala,in conditiile secolului XXI.Putine tari mai pastreaza aceasta forma de guvernare,cele mai semnificative fiind Marea Britanie si Japonia(ambele cu o traditie lunga in acest domeniu).Ar mai fi de mentionat tarile scandinave si Spania.Dar un monarh cu rol redus implementat in societatea romaneasca nu cred ca ar reduce din tarele ei.In plus,un presedinte incompetent poate fi schimbat prin alegeri.Un monarh incompetent,mai greu.

  5. “Deodată am perceput un adevăr cumplit. Pană in anii ’60 toată elita intelectuală, politică, ştiintifică, militară, a acestei tări a fost masacrată in puşcăriile comuniste şi … ce s-a pus in loc? Ce? Cine să îndrume un popor? Cine să-l inveţe? Cei care nu reprezentau pe nimeni?”

    Ceea ce s-a pus în loc a fost şi este vizibil.

    Însă întrebările nu mai sunt de actualitate – în prezent există o comunitate de jurnalişti, politicieni şi bloggeri, care se bucură de vizibilitate, putere şi prestigiu, şi care susţin că “elita intelectuală, politică, ştiintifică, militară” trebuia eliminată fizic, fiindcă era antisemită, pro-legionară, rasistă şi anti-stânga (ultima fiind în ochii lor o crimă mai rea decât celelalte două), şi înlocuită de nişte (co)mu(n)işti, sub motivul că aceştia aveau “un nivel superior de moralitate”.

    ~Nautilus

  6. peredhil: cred că cel mai mult pentru cultura şi industria română a făcut Carol II, din păcate ne amintim numai de Lupeasca că ne place can-can-nul. la 23 august 44 Mihai avea 23 de ani nu mai era chiar tinerel. toate ţările care au monarhie sunt altfel, în sensul bun, oricum ar fi monarhul este liberul arbitru şi nu este, cel puţin teoretic, implicat politic.
    nautilus:să ne amintim de pct.8 de la Timişoara?

    • Chiar şi acele segmente ale publicului care ar fi susţinut entuziast linşarea (co)mu(n)iştilor, nu doar lustrarea lor, face ce face şi tot la “nivelul superior de moralitate” al (co)mu(n)iştilor, sau la faptul că ei erau “respectuoşi” (iar monarhiştii şi modernii nu) ajunge până la urmă.

      ~Nautilus

  7. nautilus: de unde se vede că nu suntem nemţi. nemţii au sau au avut nişte reguli clare, luate imediat după 90, toţi cei care au făcut parte din aparatul politic şi poliţia secretă nu au avut voie nu ştiu câţi ani să ocupe funcţii în apartul de stat. se spune că Moise i-a purtat pe evrei prin deşert 40 de ani nu pentru că nu putea ajunge mai repede ci pentru că trebuia să moară generaţia născută în robie şi să fie înlocuită cu altă, liberă. în zilele noastre se consideră o generaţie la 20-25 de ani, evreii se pare că ştiau mai bine.

  8. @liliana Cultural,da;economic,a fost o perioada infloritoare,procentul care i se datoreaza lui Carol al II-lea in aceasta privinta se poate discuta;Lupeasca e relevanta in momentul in care tu,ca rege,pui interesele de ordin sexual inaintea rolului tau de conducator al unui stat;cel mai important mi se pare faptul ca a dat o lovitura clara ideei de monarhie constitutionala si,in general,de libertate pe scena politica.Doar patronajul cultural nu te transforma intr-un lider real.

    Iar Moise a preumblat 40 de ani in desert intrucat un barbat adevarat nu cere niciodata indicatii. 😉

  9. Ce sa ceri unui popor care este la a doua generatie de la alfabetizare.Ce e mai grav ca dupa cum ne place noua sa facem lucrurile nici pe asta n-am facut-o ca lumea.

  10. Avand in vedere ca cei din fruntea tarii nu au nici un interes sa ajute la restaurarea monarhiei (si aici ma gandesc la organizarea unui referendum macar), am putea ca in fiecare an pe 10 mai sa sarbatorim cat mai multi in Piata Palatului Regal si peste tot in tara. Daca vom aduce cu noi si simboluri ale casei regale sub diferite forme (steaguri, esarfe etc.) va fi cu atat mai bine. Ar fi un start de bun augur si un semnal pentru clasa politica.

  11. De ce ar accepta clasa politica o astfel de schimbare/adaptare? Ma indoiesc ca vor dori sa faca asta, in cel mai rau caz o sa fie o simpla lovitura de imagine si cam atat. Eu as prefera ca 10 mai sa fie ziua nationala dintr-un simplu motiv: Nu-mi place data de 1 decembrie, nu-mi place frigul si faptul ca nu se pot organiza manifestatii mai frumoase in acea perioada.

Comments are closed.