1$ = 3,79 lei. Baftă românilor …

Am aruncat un ochi pe situl BNR, așa, că-s plictisită. Un dolar e aproape 3,8 lei (probabil la cumpărare la unele case de schimb pe acolo se plimbă „cota”). Nu am fost extrem de interesată de euro, pentru că mi-am terminat rata la mașină în martie, așa că de atunci m-a durut cam nici acolo. E drept că am abonamentul la telefonul mobil în euro, dar, la 4 euro pe lună, cât plătesc eu, zic că nu conteaza atât de mult diferența.

Când am plecat din țară, am schimbat niște dolari, să avem cash, că te întreabă de sănătate la Immigrations. Știu că pe la sfârșitul lui martie era pe la 3,2 lei, cam pe acolo a fost cursul pe care l-am primit, când am cumpărat dolari să avem la noi.

Dolarul a crescut cu 0,5 lei în mai puțin de jumătate de an. Nu cred că sunt mulți care au rate în dolari (sper sincer pentru ei că nu), dar nici cu Euro nu stăm chiar pe roze. Și stau să mă gândesc cu groază că, dacă mai aveam rate de plătit, probabil îmi țâțâia fundul de nu mă vedeam. Pentru că asemenea diferențe și în timp atât de scurt dor extrem de mult la buzunar, mai ales că mulți nu au rate de 20 de euro, să zici că sunt niște lei și nu simți chiar atât de mult diferența.

Mi-e ciudă.

Pe maimuțoii care se țin de spectacole de săptămâni bune. TOȚI. Pentru că nici măcar unul dintre pierduții ăștia în spațiu nu a stat să gândească ”băi, prostimea e în rahat până peste ciuf, suntem într-o criză din care probabil vom ieși la 20 de ani după ce a ieșit toată lumea, nu am făcut nimic clar pentru a scăpa din rahat, oare chiar spectacolul ăsta ne este necesar?

Pentru grandomanii cu „poziții” contează doar luptele lor idioate pentru putere, nu contează că sute de mii de oameni probabil vor intra în „default”. Pentru că, una este să plătești o rată dintr-un salariu oricum mic (că doar e criză și cam pe niciunde nu merg câinii cu covrigi în coadă) și alta este să te trezești că rata aia s-a mărit și s-a lungit mai ceva ca Făt-Frumos în pubertate. CINEVA plătește toate oalele astea sparte, cineva rămâne fără casă (deh, zicem că mașina e deja un lux, ți-a luat-o compania de leasing, te bucuri măcar că ai avut-o, deși clar pierzi mii de euro amboulea).

Mă gândesc la case, pentru că mulți români au încercat să-și ia casa lor, mai ales că piața de chirii este așa cum este. Așa cum eu consideram că dojomobilul este al meu din prima zi (deși aveam 48 de luni de leasing), așa consideră și cei care au intrat în „mortgage”. Și drept îi că, atât timp cât ești la zi cu plățile, este casa ta.

La salarii de mii de euro și toate „ciupelile” ce se servesc la nivel înalt, poate să fie Euro și la 10 lei, că nu mai contează. Dacă și-au atins scopurile, au de pus mâna mult și bine pe bani, de-și scot toți pârleala, ei și clanurile lor. Dar la un salariu mic sau mediu (mai mult mic, pentru că prea puțini câștigă decent în România), orice „punct” în plus pe euro sau pe dolar se resimt.

Am votat la Referendum pentru ceva. E irelevant până la urmă. Nu consider că a fost necesar tot teatrul și mi-aș fi dorit o decizie. ORICARE decizie. Albă sau neagră. Să ne vedem de treburile noastre. Să ne refacem bugetele familiei, să încercăm să găsim bani pentru facturile de luna viitoare, că nici naiba nu ne scapă de ele.

Nu aud că X sau Y au venit cu o idee de a scoate România din rahat. Nu aud că există planuri de pus învățământul pe picioare, pentru că nu știu dacă avem vreo universitate în top 500 măcar. Nu se oferă idei de pus la punct sistemul sanitar. Pentru că este plin de medici prost plătiți, de medici corupți, de bolnavi care se simt ca la ruleta rusească de câte ori intră într-un spital, deși cotizează de ani buni (sau de zeci de ani).

Nu apar idei viabile despre punerea în mișcare a sectorului privat. Oricât de plini de idei „comuniste” suntem la 2 decenii de la Revoluție, un sector „antreprenorial” foarte puternic AJUTĂ. Lumea vorbește tot mai des, mai în șoaptă sau nu, despre cum să-și constituie firme pe „extern”, despre cum să păcălească sistemul, despre cum să-și dea afară angajații și să-i plătească „pe ne-ve”, orice le-ar permite să respire.

Nu discut despre agricultura noastră, ce se face și acum, în secolul XXI, ca pe vremea dacilor, pe sistemul „să dea ‘mnezo ploaie, că am pus-o altfel”. Dă ăl de sus o secetă (se pare că a și făcut-o), iar nouă ne tremură pe bun motiv dosul că mâncarea, care este deja mai scumpă decât în alte țări (multe produse sunt mai scumpe chiar și decât aici, în New York, și ei nu au salarii de 300 de dolari pe lună), va fi chiar și mai de „neatins”.

Pe mulți români îi pasc mari probleme financiare, muți probabil și-au pierdut somnul și sunt disperați. Nu sunt leneși, nu sunt oameni care stau cu fundul în sus. Sunt oameni care au familii, care au încercat să facă mai mult în viață, oameni care au un serviciu și care au crezut că poveștile cu foametea de prin ’50 vor rămâne doar la sectorul povești. Oameni care MERITĂ un trai decent și un climat propice în care să-și crească urmașii.

Mi-este ciudă când văd în „the land of the free” că nivelul de trai este încă foarte bun. Că orice muritor care-și ține o slujbă nu moare de foame. Că până și putorile, care așteaptă doar mila statului, primesc „welfare” și supraviețuiesc. Mi-e ciudă că NU sunt mai buni decât noi. Nu sunt cu două perechi de ceva, sunt oameni normali. Cu rate, cu copii, cu joburi mai bune sau mai puțin bune. Dar, cu toate războaiele, cu toată criza pe care au resimțit-o, cu toate datoriile lor care ne-au forțat să ajungem la niște valori pe care nu le-am învățat niciodată, cu toate astea ei trăiesc încă bine.

I-am căinat de fiecare dată, când s-a auzit pe unde au ajuns cu problemele lor financiare, pentru că le cunoaște o lume întreagă, politica lor este destul de dată peste cap și ea, există reforme care lovesc în unii de dragul altuia, dar prostimea, omul de rând, își vede de treabă.

Aș vrea să spun că am speranțe că se va întâmpla și că se va drege, dar știu că nu este cazul. Pentru că nimeni, acolo sus, nu-și pierde somnul din motiv că Ionescu își pierde casa, pe care ar fi putut s-o plătească bine merci, dacă nu era tot circul ăsta, că Popescu este fără serviciu, pentru că SRL-ul ce-l angajase pe el și alți 10 s-a închis, când patronul a descoperit că dă 90% Statului, că Georgeasca și-a pierdut copilul proaspăt născut, ars într-un accident dintr-o maternitate, pentru că personalul medical este prost plătit și .. prost. Nu contează asta. Nu contează că sunt oameni pentru care prânzul de mâine este o mare aventură, nu contează că sunt oameni care-și lasă copiii să fie crescuți de străini, pentru a încerca să câștige un ban în țări în care munca lor este altfel apreciată, nu contează că exodul de „creiere” nu mai este doar o expresie, contează că ei câștigă sau nu „luptele” lor idioate pentru putere.

Și în tot acest timp nu vorbește nimeni de măsuri de a scoate România din rahat, nu contează soarta a aproape 20 de milioane de suflete (sau câte vor mai rămâne, după ce vor mai pleca o tură spre alte zări), nu contează onoarea, bunul simț și alte valori din astea pe care le mai respectă doar proștii. Contează că ei prin încă un ciolan, că-și aduc „echipele”, că mai prin un contract gros.

Mi-e teamă pentru familia mea, deși știu că nu sunt singuri în fața a ceea ce va veni. Pentru că, atât timp cât respir, familia mea nu va cunoaște foamea. Mi-e teamă pentru milioane de oameni care nu au absolut nicio vină, doar s-au născut în țara „nepotrivită”. Oameni, care oriunde în lume ar trăi DECENT, în România tremură pentru că nu știu ce le va aduce ziua de mâine. După Revoluție, fiecare partid și om politic mi se părea că este izbăvitorul nostru, că dorește să scoată țara din rahat și să facă bine.

Toți ne-au promis binele, dar nu a mai venit niciodată. Și în acest moment am pierdut orice speranță.

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810

21 Comments

  1. $ a crescut mai mult decat EUR. In curand or sa inceapa scumpurile la carburanti, apoi alimente, etc. Normal, ar fi sa scada cursul valutar dupa incetarea acestui circ politic, care nu este decat o batalie pentru “ciolan”. @Dojo: ai plecat definitiv din tara?

  2. Da, nu mai avem mari speranțe, totuși viața merge înainte, trebuie să supraviețuim cumva. Mai dăm o gaură la curea…

  3. Istoria din ultimii 8-10 ani din Ţara lui Traian-Vodă nu este direct comparabilă cu aceea din “land of the free”.

    De fapt, un gurnalist de pe acolo, american lucrând în Europa şi care nu ştia ce-i aia România, a scris în primăvara asta un mic articolaş care a pus punctul pe i: istoria ultimilor 8-10 ani şi situaţia din prezent este direct comparabilă cu cea din Polonia.

    Mai precis, jurnalizdul nostru a descris situaţia socială din Polonia cam aşa:

    Cât timp au dominat partidele de stânga, 2001-2005, atât el şi expaţii, pe de o parte, cât şi polonezii băştinaşi pe de altă parte, s-au plâns de 2 lucruri, furtişagurile şi corupţia. (Sună cunoscut.) Lucrări de infrastructură făcute de mântuială, inflaţie, tot tacâmul binecunoscut. În acelaşi timp însă, presiunea europenilor pe de o parte şi a lui Unchiu’ Putin pe de altă parte, cu populaţia poloneză (obişnuită de prin 1980 să îşi exprime nemulţumirea în forme care fac să le tremure fundul comuniştilor) la mijloc, i-a făcut pe băieţii dăştepţi de la guvernare să înţeleagă un lucru: de drepturile şi libertăţile cetăţeneşti trebuie să nu se atingă, dacă vor să stea la butoane. Poţi să faci afaceri, să produci, să spui ce vrei, cui vrei, să fii orice, inclusiv gay, noi suntem la butoane, furăm aici, între noi.

    Odată cu alegerea Gemenilor în 2005 s-a spart balonul, fiindcă aceşti doi simpatici s-au lansat în politică, au trăit şi au avansat călărind valul conservatorismului catolic. Când ai ca parte a alianţei de guvernare un partid populist, anti-avort, anti-gay, susţinător al pedepsei cu moartea şi care îşi spune Alianţa Familiilor Poloneze, deja e momentul să îţi pui nişte întrebări mai complicate. Când autorităţile decid în mod oficial să închidă sex-shopuri “fiindcă jignesc sentimentele religioase ale populaţiei care se află pe stradă” (ei au făcut-o), începi să numeri paşii care te despart de burqa, keffiyah, pietre, cămile… Şi ei nici măcar nu au petrol 🙂

    Ceea ce ne duce cu gândul la ceea ce se întâmpla la noi pe vremea când era euro 3,5 lei şi dolarul 2,5… în 2006-2007. Şi la faptul că, în mod tare suspect, cea mai liberală perioadă din punctul de vedere al vieţii sociale şi al afacerilor, “România vestică”, a fost tocmai sub guvernarea huliţilor Născase şi Măgăriceanu, între 2002-2005. Guvernarea portocalie nu a fost nici europeană, nici liberală şi nici democratică. A fost un lagăr dominat ideologic de popi, păzit de “servicii”, hrănit cu porţia (cât mai mică şi cu dobânzi de 3-4 ori mai mari ca în vest) de bănci, sub privirea de vultur a lui nea Sataniel cel Preafericit, faraonul modern, din vârful macaralelor de la Catedrala Bântuirii Geamului.

    Prostimea nu va face nimic, aşa cum nici deţinătorii puterii nu fac nimic, fiindcă nu există interesul de a face ceva. Prostimea s-a exprimat deja prin intermediul postacilor, au spus ce au în cap. În majoritatea cazurilor vid comparabil cu cel cosmic.

    ~Nautilus

  4. Nu se face si nu se va face nimic in Romania. Oamenii au fost prostiti inainte de 89, iar acum nu au nici cea mai mica treaba de ce se intampla.
    Degeaba e democratie, e doar cu numele. De iesit, nu vom iesi din criza prea curand ca nu mai avem piata de desfacere, nu avem infrastructura.Nu avem nimic.

  5. Apropos de “ei nu sunt mai buni ca noi”. Un profesor ne povestea la facultate o chestie foarte foarte interesanta. Cica ar exista 2 tipuri de inteligenta: individuala si de “turma”, sau na, sociala in termeni mai academici. Noi astia romanii, ca indivizi, avem o inteligenta superioara altor indivizi apartinand altor natii. In schimb ca inteligenta de “turma” suntem absolut debili. Probabil o fi chestia cu munca in echipa, nu stiu ce sa spun, dar cand te gandesti, cam este adevarat!

    • Greşit. IQ mediu în România este de 94. Adică IQ mediu de la noi este sub-mediu raportat la scara obişnuită a testelor de inteligenţă.

      ~Nautilus

      • PS Există o teorie care se propagă printre “comuniştii deschişi la minte” (specia care edita şi editează Ştiinţă şi Tehnică) şi care spune că procentul de elevi foarte bine dotaţi şi supradotaţi la noi e dublu faţă de media europeană şi americană. E falsă. Motivul pentru care apar atât de mulţi stă în faptul că la noi un elev e considerat supradotat când are un IQ de cel puţin 125. Adică la fel ca Paris Hilton.

        ~Nautilus

  6. Recunosc din start, nu am pregatire economica … 🙂
    Eu nu inteleg foarte bine cauzele (adevarate ale) deprecierii leului. Multa lume vorbeste de “urmarile nefaste” ale galcevei politice – eu nu inteleg cum poate acest pus de poale in cap sa “demoleze” leul. Si multa lume vorbeste despre “destabilizare” – eu nu inteleg cum vine asta cu “destabilizarea”. Industria romaneasca este pe butuci de mult, putine unitati economice sunt ale Romaniei … agricultura este la pamant iar in conditiile de acum este si arsa la propriu … sistemul bancar este in mainile strainilor … bursa din Romania – a contat vreodata ? … razboi civil ? – nici pomeneala, desi multi idioti o dau sus si tare cu “lovitura de stat” si alte gogorite … lumea este calma, se merge la serviciu, se tin slujbe de chemare a ploii, capsunarii trimit agoniseala in Romania, se platesc taxele si impozitele, nimeni nu s-a repezit sa isi retraga banii din banci, Romania isi plateste amarul de datorii, se pleaca in concedii, legi exista in continuare – respectate de cei multi si calcate in picioare de cativa, ca si pana acum, in continuare se traverseaza pe rosu, se parcheaza aiurea in continuare … cum dracu’ destabilizam ? Economia este la pamant si nu de o saptamana – doua ci de multi ani de zile, nivelul investitiilor a scazut treptat de mult timp, nu a scazut brusc acum o luna, ratingul de tara este mic mai demult, nu de acum cateva zile … repet : cum si cu ce “destabilizeaza” mahalagismul politic actual ?
    As intelege povestea asta cu “destabilizarea” in cazul SUA care chiar este o putere din toate punctele de vedere, as intelege povestea asta in cazul Germaniei, al Frantei … dar Romania ? Nu inteleg !
    Singurul mod in care am putea destabiliza ar fi nationalizarea ! Dar Guvernul a declarat de mai multe ori ca va respecta toate acordurile incheiate … cum sa destabilizeze ?

    Eu cred ca asta cu “destabilizarea” si cu deprecierea leului in cauza unor “gura-mare” din politica sunt numai praf in ochi. Cand vom reprezenta o forta pe plan economic se va putea discuta despre o “destabilizare”, dar nu acum. Acum suntem mici si nici macar galagia pe care o facem nu este mare. Dar sunt interese mari, atat interne cat si externe, ca totul sa para mult mai grav decat este cu adevarat. Din haosul asta sunt multi care castiga gras de tot, iar cei mai multi sunt tocmai cei care striga “destabilizare !” …

  7. Ce bine ar fi fost daca mi-as fi schimbat nu de mult economiile in Dolari :(( acum as fi fost putin mai bogat , dar asta este asa e cand nu te coordonezi cu cursul valutar 🙁

  8. Era bine cand se mentinea la 3.2 Ron, mai cumparai un domeniu, un hosting si nu se cunoastea la buzunar…

  9. Agricultura IOC (ca doar au furat instalatiile de irigatii), industrie zero (ca aia care era, ori era exacrabila si oricum nu functiona, sau au furat-o), politicieni -1 (sau oricat, ca tot e negativ), economisti 0. una peste alta, stam cu nasul sub apa. cat timp? pana ne inecam.

  10. Problemele globale se pot rezolva progresiv incepand de la mic, de la local. Eu (din generatia tanara) m-am saturat sa aud tanguieli la TV, vara despre “catastrofele” secetei si toamna despre “cataclismul” ploilor. Ce sa mai spun despre zapada “extraterestra” care ne va lovi la iarna. Munca, inteligenta, coagularea micilor asociatii, locale, spre exemplu in agricultura, pot face minuni. Nu intotdeauna trebuie “sa dea” ceva statul.

  11. Rate nu am si, sa fiu sincer, cresterile astea ale euro/usd m-au cam avantajat…faptul ca incasez plati in euro sau usd si cursul este unul ridicat nu poate decat sa ma bucure..pe de alta parte, daca ma gandesc ca influenteaza in mod direct preturile anumitor produse, lucrurile stau cam la fel pana inainte de urcarea masiva a valutei.

Comments are closed.