Ce trebuie să știi înainte de a porni un site

Zic să punem la cale un articol util, mai ales că mulți dintre cei care vizitează dojoblog au un site (sau intenționează). Ca de obicei, iau prima cuvântul, că tot deschid discuția, și vă invit să veniți cu propriile completări, opinii și experiențe.

Îmi repugnă definițiile sforăitoare, așa că nu insist asupra definiției unui site, ce este și ce face. Din punctul meu de vedere, dacă e pe net, e site. Că este magazin online, blog sau forum, tot dracul ăla este. Și, pentru că nu toți doriți bloguri sau forumuri, mi se pare de bun simț să încerc să acopăr o plajă mai mare de detalii.

1. Ce va fi și ce va dori situl meu?

Au englezii o vorbă „failing to plan is planning to fail” (nu știu dacă așa zic ei exact, dar ideea este că, dacă eșuezi in a planifica, planifici de fapt să eșuezi). Nu spun aici să stați cu lunile și să mestecați o idee, pentru că nu știu dacă este cea mai bună soluție. Nici să vă vină ideea pe budă și să o planificați până vă spălați pe mâini și reveniți la calculator.

Eu tind spre a doua categorie și e drept că mi s-au spart unele chestii peste nas. La fel de drept este că, atât timp cât eu mă ocup de tot ce înseamnă site, nu am pierdut decât niște dolari pe un domeniu și ceva timp. Pe care nu chiar l-am pierdut, pentru că am învățat din asta, am pus lucrările în portofolio sau le-am putut re-edita și lansa ca teme gratis de pildă.

Dar e bine să planificați.

1.1 Alegeți o nișă

Știu că sunt „puriști” care sar de dos în sus, pentru că spun nișă, dar este un termen folosit peste tot. Și, dacă englezii au avut nebunia să numească șoarec și un mouse de comp, nu doar rozătoarele, permiteți-mi și mie aberația asta. Deci, nișă pentru dojo (când vorbim de web) este TEMA sitului – despre ce vorbește poetul acolo.

Am dezvoltat situri pe o groază de subiecte: web design, blogging, forum management, ortodonție, arte marțiale etc. Am avut câteva pasiuni puternice și mi-am dorit să am un site. Normal, pentru că probabil nu visați să țineți 10 situri din prima lună, e indicat să vă găsiți ceva ce vă pasionează și despre care aveți ceva idee.

Mi-e greu să fac un site despre cancer de pildă, când (doamne-ajută) am avut contacte destul de puține (bun, mi-a murit bunicul de cancer iar bunica este supraviețuitoare, dar asta nu ține totuși loc de experiență. Sincer, nu mi-o doresc). Dar am avut ceva contacte cu alte nișe, care m-au pasionat și am considerat că am ceva de spus (sau măcar să creez un un „podium” la care cei care se pricep să vorbească – aici intervin forumurile, pe care le poți ține și ca „amator”, atât timp cât reușești să atragi oameni care se pricep și doresc să ofere detalii.

Vă place literatura? Sunteți medici dermatologi? Jucați fotbal? Există oricând o pasiune ce se poate transforma într-un proiect. Normal, poate doriți un site tip portofoliu, poate doriți să vindeți ceva. E bine să știți DE ACUM ce doriți cu situl, să nu începeți un site de fotografie, care apoi se transformă în forum pentru proaspete mămici, după care într-un e-commerce de cărți etc.

1.2 Studiați-vă concurența și gândiți-vă cum susțineți proiectul pe viitor

Dacă deschideți un forum de gaming de pildă: care este concurența? Sunt multe situri foarte mari? Este nișa destul de „virgină”, încât să vă puteți înfige ușor? Una este să intri cu un site pe o nișă dominată de situri cu milioane de vizite pe lună (da, există așa ceva) și alta este să ai 2-3 concurenți aprox. mărișori, pe lângă care poate intra și situl tău ușor.

În ce limbă faceți situl? În mod ideal nu va fi în română, dacă doriți să monetizați cum trebuie. În acest moment banii mari NU sunt în România (nu că ar fi fost vreodată) și probabil că, pe aceeași nișă, un site în engleză vă poate aduce mai multe oportunități decât unul în românește. Google Adsense nu plătește atât de bine pe România, nu sunt multe agenții și nu sunt nici foarte multe campanii. Pe internațional există o oferă mult mai serioasă: Adsense (cu valori mai mari pe click), situri de paid-reviews (unde nu primiți 10 euro pe articol), sisteme de afiliere, banner promotion etc. OK, dacă nu aveți pasiuni cu engleza, nu înseamnă să nu deschideți situl. Doar nu vă așteptați la minuni din prima. În general un site bun atrage trafic și publicitate, deci se poate.

Este bine să vă gândiți de pe acum dacă doriți să câștigați bani de pe site și cum. NU este greșit să doriți asta, un site necesită muncă și niscaiva investiții și, atât timp cât oferă informație de calitate și este util, merită să aducă deținătorului un leu de șaormă. Dacă este un portofolio, nu e indicat să puneți reclame, pentru că dă prost. De fapt vă face vouă reclamă, deci nu așteptați bani din publicitate, în mod ideal trebuie să aducă „business”.

Dacă este un magazin online, din nou, în mod ideal, nu promovați decât produsele personale. Dacă este un blog, puteți face bani din reclame obișnuite (links/banners), din afilieri, pe bază de abonamente etc. Un blog vă poate aduce bani și prin serviciile pe care le oferiți, la fel cum un forum vă poate transforma într-o mică autoritate în domeniul respectiv.

Am primit oferte de job datorită acestui blog (de la cumpărat domenii/hosting, la instalat blog și teme unicat), am primit joburi de pe TopAdmin.net, pe care l-am lansat în urmă cu 10 luni. Pentru că folosesc o platformă destul de nouă (XenForo) și am realizat un design care place, am avut 4 clienți deja care au dorit să le „desenez” forumul. Am clienți și pe alte platforme (vBulletin sau MyBB), veniți tocmai pentru că le-a plăcut cum arătau siturile mele.

Gândiți-vă de la început cum veți putea susține situl pe termen lung. Cunosc destui oameni care au pornit un forum de pildă și nu s-au așteptat să fie un succes. Așa că, de la 4-5 dolari pe lună, cât era hosting-ul, au ajuns să dea 50-100 pe un VPS/dedicat. Și să dea din colț în colț, că nu pot susține financiar proiectul. Sigur, nu se pune problema ca orice site să aibă asemenea costuri curente, dar nu este imposibil ca micuțul proiect de astăzi să fie unul de succes. Și e bine să știți DE ACUM că, dacă doriți să faceți un ban, există câteva metode: a, b, c, decât să vă treziți peste 3-4 ani că aveți nevoie de donații sau închideți situl care doar consumă. Pasiunile mai și costă, dar, uneori, când ai de tras linie, e posibil să renunți la ceva care doar te .. consumă.

2. Domeniu și hosting

Din punctul meu de vedere, dacă doriți să porniți un proiect, faceți-o cum trebuie. Costurile de hosting sunt atât de mici (chiar eu dau cu un DOLAR pe lună, pentru siturile foarte  mici), încât nu merită să vă bateți capul cu hosting gratis și prost. De asemenea un domeniu este indicat. Pentru siturile de business consider că un .ro este binevenit și, la ce experiențe am avut cu „reselleri”, vă recomand să nu discutați decât CU SURSA, Rotld.ro adică. Cu toate păcatele lor, din punctul meu de vedere sunt singura opțiune. Pentru alte domenii (.com, .org, .net etc) recomand namecheap.com (nu godaddy.com, am avut destule neplăceri).

Pentru hosting vă pot recomanda în acest moment hangarhosting.net, pe care stăm și noi cu blogul momentan. Foarte serioși și de bun simț. Am mai încercat mxhost.ro (am renunțat la ei pentru că o secretară a demonstrat cât de mult contează confidențialitatea pentru ea și sunt în stadiul ăla că nu mai accept rahaturi din partea nimănui) și webfactor.ro, care au fost absolut nesimțiti, când am avut probleme de resurse. Mi s-a răspuns destul de „ghiolbănește” de la support și, din nou, am pretenția de a nu fi tratată ca un gunoi.

Pentru internațional lucrez cu hostgator.com de mulți ani. Am avut conturi pe qualityhostonline.com și resellerzoom.com, am renunțat pentru că serviciile nu au fost OK și aveam un downtime (căderi de server) mare. Ideal, când alegeți un host, stați departe de Godaddy, Yahoo sau altele de genul și alegeți Cpanel. Este un sistem de administrare de site foarte simplu și logic. Dacă nu știți de unde să le luați, avem locul de suport aici, dacă nu, contactați-mă și vă pot sfătui pe mai departe.

Normal acestea sunt alegerile mele. Dacă doriți să folosiți serviciile oricărui site menționat, sunteți liberi. Faptul că eu am avut o neplăcere nu înseamnă că oferă servicii de rahat, deci, studiați oferta și eventual mai întrebați.

Pentru un site personal, consider că nu merită să dați 200+ de lei pe un .ro decât dacă doriți să fie ceva de durată. Eu am pornit situl pe dojoblog.info și am stat 4 ani pe domeniu. Chiar nu am tușit nici eu, nici comentatorii mei.

Știu că în mod ideal nu ați scoate niciun leu din buzunar, dar eu NU recomand să stați pe free blog hosting (blogspot, wordpress.com) sau free forum hosting (zetaboards.com). Serviciile gratis vin cu o groază de limitări. Dacă doriți să faceți o treabă ca lumea, faceți-o de la capăt. Puteți scăpa cu 20-25 de dolari ANUAL pentru un site (domeniu/hosting), dacă știți unde să căutați).

Pe TopAdmin am un program ce merge de 8 luni, din care puteți primi hosting/domeniu gratis pentru activitate. Trebuie doar să vă înregistrați pe site și să scrieți comentarii de bun simț. Dacă sunteți pasionați de blogging sau situri și cunoașteți ceva engleză, vă puteți „câștiga” un domeniu/hosting și timp de un an stați moca pe banii altuia. Așa că, puteți testa viața de admin și vedea dacă merită efortul în continuare sau nu.

2.1 Cum aleg un domeniu?

Am spus deja, dacă e un proiect personal puteți scăpa cu un .net simpatic, chiar un .info. Dacă este site de firmă, puneți banul jos pentru .ro. Numele de domeniu este FOARTE important pentru situl vostru. Eu am ales de pildă dojoblog.ro (dojoblog.info înainte). Am și dojo.ro, pentru cei care mă tot întreabă, dar e alt site acolo.

Găsiți-vă un nume care vă reprezintă pe voi sau nișa în cauză. Am de pildă topadmin.net pentru forumul de admini, am bracesforum.org pentru forumul de ortodonție, modificat din orthodontics-today.com cum era înainte. Pentru internaționa, un .com este indicat, dar, dacă ajungi la top-community.com (cum era topadmin.net inițial) sau dojo-design.com (cum era bydojo.com), poate e mai OK un .org sau .net cinstit. Chiar dacă nu sunt .com, noile mele nume de domenii sunt mai bune, pentru că sunt MAI SCURTE (topadmin vs. top-community, bracesforum vs. orthodontics-today etc), fără „-” etc.

Normal, dacă vă treziți în ceasul al 13-lea, ca mine, puteți lua un domeniu mai OK ulterior și să faceți o redirectare, dar cel mai bine este să cascați ochii de la început.

Faceți-vă cont pe Google Adwords pentru a vedea ce gen de cuvinte cheie sunt mai bune. Dacă de pildă doriți să vă „înfigeți” pe „tutoriale wordpress”, zic că-i indicat un nume de domeniu pe ideea aia, nu „găinagalbenă.ro”, că nu pușcă deloc. Știu că sunt chestii greu de înțeles pentru unii, de asta există situl de suport aici, de asta există invatam.net și topadmin.net. Sunt comunități de specialitate și vă putem oferi detalii mai multe.

2.2 Iau un dedicat din prima

Serverele dedicate sunt în general ultima chestie pe care trebuie să o aveți în minte ca și deținător de site nou. Sunt scumpe și pentru a le folosi la adevărata valoare, aveți nevoie de o cârcă de trafic. Mereu mi-am sfătuit membrii de pe forumuri să meargă pe MINIMUL necesar. Dacă un plan de hosting de 1 dolar te ține 1-2 ani, stai pe ăla. Când vei începe să folosești prea multe resurse, nicio problemă, te trage hostul de mânecă.

Chiar cunosc un admin de forum care ține un dedicat de vreo 2 ani. Pentru un site cu 10 vizitatori pe zi. Și a pierdut o groază de bani aiurea, pentru că nu se supără gazda că nu folosești resursele. În loc să pună 2400 de dolari în forum (chiar să plătească editori privați, că nu are conținut aproape deloc – și la 2400 de dolari, la o medie de 10 cenți pe post, avea 24 de mii de mesaje postate –  nici nu avea nevoie de atâtea), a ars aiurea banii pentru un site care stătea lejer pe un plan de 3 dolari/lună de pildă.

La fel, știu oameni care iau un .com pe 5-10 ani, deși se poate reînnoi anual. Și oricum, dacă-ți setezi plata automată, se face totul din „sistem”, de nici nu știi că trebuia să-l plătești pe noul an.

Sunt pentru a sta cu nasul bine în buget și a nu arunca banii aiurea. Sunt domenii în care ai nevoie de conținut (și probabil vei plăti), în care probabil dorești să plăteși reclamă etc. Decât să îngropi aiurea banii în ceva ce nu-ți trebuie, investește în alte aspecte cheie, care contează.

Repet, nu vă învăț să faceți situri pe host gratis și pe blogspot, pentru că, din punctul meu de vedere, plătiți altfel „gratuitatea” aceea. Deci mă adresez aici în special acelora dintre voi, care doriți să faceți treaba cum trebuie.

3. Blog? Forum? Magazin online? Ce-ar mai fi?

Cred cu tărie că este foarte bine să alegeți platforma potrivită pentru site. Nu recomand nimănui să facă un site static, atât timp cât există o groază de platforme care merg pe baze de date, sunt ușor de instalat și gestionat, designul este simplu și ai un singur template de bibilit etc.

Pentru situri de prezentare și bloguri recomand sincer wordpress. Sunt îndrăgostită iremediabil de el. Am folosit până acum PhpNuke, Mambo (acum e Joomla), e107, Etomite, CMS Made Simple etc. Iubesc WordPress, știe să facă și curățenie în casă, dacă îl setați cum trebuie. Avantajul cu o asemenea platformă este că sunt probabil milioane de oameni care știu să vă dea un sfat, dacă vă prindeți urechile.

Pentru forum NU vă recomand decât o platformă specializată. Există BBpress și tot felul de alte pluginuri, dar un forum este un proiect extrem de complex și veți vedea asta doar după ce ați pornit situl și nu știți cum să faceți o setare vitală. Pentru platforme gratis, dintre phpBB, SMF și MyBB recomand ultima. Pentru platforme plătite Xenforo îmi place enorm. Am lucrat cu vBulletin (am 3 forumuri), noua versiune este penibilă și extrem de scumpă, IPB nu m-a atras de ani buni. Normal, fiecare alege ce-i place, dar cam acestea ar fi recomandările mele.

Dacă aveți un forum de webmasteri/admini, nu recomand platformă gratis, pentru că în general vă mănâncă membrii. Este cea mai dificilă nișă pentru un forum (te adresezi specialiștilor) și tindem să fim snobi. Pentru alte nișe, merge un MyBB (din pdv-ul meu are enorm de multe facilități bune și sistemul de design este excelent) sau o platformă premium (care costă de la 168 de dolari la 240). NU folosiți platforme nulled (fără licență), că vă prind și vă faceți de rahat.

Pentru siturile de „vânzare” merge WordPress, bine setat, sau, dacă doriți o platformă specializată: oscommerce, magento, open cart, zen cart etc. Aici nu vă pot da extrem de multe detalii, am lucrat pe oscommerce pentru clienți, am încercat Magento (care e senzațional de bine garnisit, dar nu ușor de setat) și OpenCart.

Ideea de bază este să gândiți FOARTE BINE pe ce veți merge. Nu faceți prostia mea de a începe pe phpBB, trecem pe MyBB, apoi pe VB, pentru că vă rupeți orice structură de links și vă bușiți singuri poziția în rezultatele de căutare. Luați o decizie ACUM, setați linkurile și așa să le bată ăl de sus. Vă spun pe încercate că migrările de la o platformă la alta (dacă nu se păstrează EXACT linkurile cum erau), vă rupe traficul de ajungeți la 10% a doua zi. Dacă e posibilă o redirectare perfectă, e OK, dacă nu, odată ce e un site sus nu vă mai jucați cu structura lui.

4. Ce-i frumos și lui D-zeu îi place

Orice platformă, odată instalată, trebuie „machiată” puțin. Chiar și pentru un site personal, să lăsați designul implicit e o mare greșeală. Știu că e important conținutul, dar un design de bun simț peste el nu a omorât pe nimeni. Absolut fiecare platformă are zeci/sute/mii de teme gratis sau „premium”. Vă recomand să căutați o temă gratis frumoasă și simplă, eventual modificați un logo (sau plătiți pe cineva să facă unu). Sau puteți lua una „premium”, care, nu va fi exclusivă pentru situl vostru (așa cum dojoblog are o „moacă” pe care nu o au alte situri), dar e folosită de mai puțini oameni.

Pentru un site de firmă permiteți-mi să consider că o temă făcută special pentru site este OBLIGATORIE. Așa cum nu te duci în izmene la un meeting de afaceri, așa imaginea ta online trebuie să fie a ta, nu un template folosit de încă 10000 de situri. Și da, clienții sunt destul de educați pe online, încât să-și amintească un design.

Un site este bine să fie luminos. Am avut o dată mare amor pe temele „dark”, dar este bine să fie deschise la culoare. Să aveți un fond deschis și „neintruziv” și eventual niște accente de culoare (roșul pe designul acesta). Faceți fontul MARE, citeam undeva că în mod ideal ar trebui să fie de 16 pixeli. Eu am 14 momentan, poate mai măresc. Nu lăsați litere puchinoase, că nu-și rupe nici naiba ochii în situl vostru. Nu lăsați temele să se lățească la infinit. Sunt mii de forumuri care au layout fluid și ajungi să citești linii de text de juma’ de metru. Folosiți layout fix sau responsiv, că tot e la modă. Ori setați să se lățească până la x pixeli, nu pe tot ecranul, că scoateți din minți cititorii.

Exisă o întreagă tevatură pe teme de usability, studiați-le sau întrebați pe forumuri cum e mai bine. CEREȚI feedback pe forumuri și pregătiți-vă de critici constructive. Am destui membri care se isterizează dacă nu le spui că au cel mai frumos site din lume, dar majoritatea au avut doar de câștigat. Sunt un pic mai cârcotașă în general, dar, dacă mi se iau în serios unele sfaturi, nu este spre răul sitului.

Am destui oameni care și-au îmbunătățit enorm siturile, doar pentru că au primit un feedback ONEST din partea comunității. De la erori pe site, la probleme de afișare pe un anumit browser, culori insuportabile etc. ÎNTREBAȚI și ascultați, când vi se oferă un sfat. În asemenea comunități dați în general de oameni experimentați și foarte pasionați, care abia așteaptă să vă ofere un sfat.

5. Calitate, cinste, respect

Știu că trăim vremuri sălbatice și că e plin netul de rahaturi. Așa este. Sunt mii de situri „suspecte”, e plin de tot felul de indivizi ciudați, multe situri nu fac doi lei. Când te pregătești să deschizi un site, nu te gândi cum să fraierești vizitatorii sau cum să faci bani dintr-un rahat de site. Gândește-te CUM POȚI AJUTA. Gândește-te ce informație DE CALITATE poți oferi.

Nu deschide un site doar pentru că te plictisești. Oferă o soluție, rezolvă o problemă, pornește de la ideea ca situl tău să fie necesar. Scrie articole de bun simț, încearcă să pui suflet în ele. Fii respectuos. Știu că e greu de crezut pentru noi, când suntem obișnuiți să ne batjocorim unii pe alții, dar pe termen lung nu vă folosește să fiți beligeranți. Tot ce scrieți și faceți online RĂMÂNE. Și nu știi când o înjurătură la adresa altui om de pe net ți se întoarce peste nas. Dacă nu-ți place să ți se adreseze tot felul de apelative nesimțite, nu fă nici tu asta.

Mai este loc de situri bune. Informație există, dar informația de calitate are oricând căutare. O atitudine de bun simț te aduce într-o poziție mai bună, decât un comportament de maidan. Pornește cu ideea de a oferi ceva de calitate și vei fi uimit că, în 2012, încă mai ai loc pe piață.

6. SEO? Cine-i SEO?

S-au scris cărți despre optimizarea pentru motoare de căutare (Google în special), nu vă țin eu prelegeri. Există câteva lucruri pe care e bine să le aveți în vedere:

  • faceți optimizare din prima clipă, de la alegerea numelui de domeniu. Familiarizați-vă cu Keyword tool de pe Adwords, întrebați pe forumuri. Alegeți CU GRIJĂ cuvintele cheie, pe baza lor alegeți un nume de domeniu.
  • titluri, descrieri – încă se discută dacă mai sunt sau nu utile datele din meta, dar e bine să le aveți puse la cale. Un titlu corect pentru site (de preferat pe fiecare pagină să aveți un titlu separat, o descriere, niște cuvinte cheie. Tag-urile H1, H2 etc. atent alese și marcate.
  • codul curat face diferența – un designer bun știe să vă „codeze” o temă curată și ușor de parcurs de către spider-ul Google. Puneți-vă mouse-ul pe o pagină, dați click dreapta și alegeți „view source”. Aia vede google. Nu pozele sexy, nu animațiile. Codul ăla e bine să fie simplu și frumos.
  • viteza de încărcare devine importantă – am clienți care pun 30 de pluginuri pe wordpress. Folosiți CÂT MAI PUȚINE, fără prea multe nebunii pe pagină. O pagină care se încarcă imediat e mai bună decât una pentru care se așteaptă 40 de secunde (nu că ar aștepta careva atât). Plus că „gogu” pune deja importanță și pe acest aspect.
  • link-uri către site – comentați pe bloguri, scrieți pe forum, răspândiți-vă linkul. Nu toate metodele de link building costă, puteți face treabă bună și pe gratis, cu puțină atenție.

Cel mai bun SEO este CALITATEA. Articolele unicat sunt iubite de Google și de cititorii voștri. Sigur că nu reinventați apa caldă, dar un articol de 2 lei va fi văzut ca atare. Un articol cuprinzător și interesant va fi promovat și citit cu drag, chiar dacă, în cazul de față, cititorii au de depus ceva efort, că nu-i chiar pe 200 de cuvinte. De câte ori am scris un articol bun, a fost promovat „la greu”. M-am trezit cu admini de forumuri concurente, că-mi promovează articolul, m-am trezit cu noi cititori, am făcut „vâlvă” pe facebook, chiar dacă eu personal nu sunt atât de influentă acolo.

La 2 săptămâni după ce am deschis dojoblog, am avut PR 4 din simplul motiv că 1. atunci s-a făcut un update și 2. aveam deja links de la Alex Negrea și Bobby Voicu, plăcut impresionați de ce am scris. Am prins în timp links cam de la toți „a-listerii”, deci, dacă scrii bine, oamenii văd asta.

Oferiți cea mai bună informație pe care o puteți da, realizați un site UTIL și aveți grijă de comunitatea voastră, succesul nu este rezervat doar celor care au situri de 5 ani.

Se pare că am speriat lumea puțin cu articolul despre blogging pe termen lung. Nu asta e intenția. VĂ ROG deschideți situri. Scrieți pe bloguri, oferiți idei. Citesc cu mare drag articole despre o groază de subiecte, admir poze făcute de oameni cu talent fotografic, discut cu maximă pasiune pe forumuri. Nu stați pe tușă, doar pentru că vă este frică. Nu există „nu se poate”. Există doar „mi-e teamă” sau „nu vreau cu adevărat”. La orice oră vă găsesc situri pe care sunt articole atât de bine scrise, că mi-e jenă de mine. Sunt situri care au ajutat literalmente mii de oameni. Sunt oameni care au schimbat vieți.

Nu aveți de unde să știți ce vă rezervă viitorul. Găsiți-vă chemarea, planificați-vă situl și dați-i bătaie. E plin de tutoriale, v-am dat deja 3 locuri în care mă puteți găsi pentru a primi ajutor, este oricând loc de un site de calitate. Acum știți și ce presupune el.

Nu am atins decât vîrful aisbergului, dar sper să vă fie util 🙂

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1793

32 Comments

  1. webfactor.ro de la ei mi-am cumparat domeniu si un vps fara cpanel(pentru ce tehnologi folosesc eu asa ceva aveam nevoie). Si nu sa facut legatura de dns intre domeniu si vps asa ca a trebuit sa caut o solutie de avarie prin ROMARG unde aveam un ftp gratis(cu cpanel) si mi-am parcat domeniu acolo si am facut legatura cu ip serverul .
    Cei de la webfactor.ro pentru a face legatura asta imi cerea sa imi iau un cpanel pe o luna sau sa le mai dau bani(sa imi configureze ei) dupa ce mi-am luat vps pe un an de la ei si domeniu .

  2. Ideea de a cumpara un domeniu .com pe mai multi ani este utila pentru ca ii da motorului de cautare un semnal ca ai ganduri serioase cu acel site.

    • @Aura, am mai auzit chestia asta si parerile sunt impartite. Ai mai multe detalii pe care ni le poti oferi? Eu mi-am platit mereu domeniile anual si am ‘rankat’ destul de OK. Nu e prima data cand aud asta insa, trebuie si eu sa sap ceva mai mult 😉

      daca este cazul, atunci da, merita sa platesti pe mai multi ani, daca iti afecteaza rankingul.

    • Tu platesti domeniul pe 10 ani, eu pe 12 luni. Tu vei fi avantajata de google? Ai dovezi concrete care sa sustina aceasta afirmatie? Nu-mi baga placa “am facut eu niste teste…”. Ai citit pe alte bloguri despre asta si ai zis ca e musai sa ne impartasesti din experienta ta seo-istica; noi suntem niste rookie, ca sa nu zic prosti. Mergand pe aceasi logica, domeniile .info ar trebui sa fie 0, comparativ cu cele .x xx, nu?

      Am invatat un lucru…in viata trebuie sa-ti asumi responsabilitatea pentru ce spui/faci. Tu, @Aura, o faci?

  3. Incă o dată punct lovit, punct ochit. Îți multumesc ca împartășesti din experiența ta celor din jur. Avem multe de învățat de la oameni de genul tău!

    • Saru’mana de apreciere. sper sa fie util, sunt multi vizitatori care doresc sa inceapa un site si majoriatea dintre noi discutam deja la un nivel prea ‘inalt’. Cred ca nu strica sa mai scriu niste articole de genul acesta, poate ajuta pe careva.

  4. ok , dar ai multe alte probleme daca il iei pe prea multi ani, ca de exemplu sa nu mai fie rentabil

    • Pai singura problema ar fi ca dai mai multi bani dintr-o data. Ca in rest preturile sunt cam la fel pe international, nu stiu sa fie diferente mari. Si teoretic un domeniu cu ceva vechime este oricum valoros. Trebuie sa mai sap putin pe ideea Aurei, daca se confirma, atunci merita sa se ia un domeniu pe mai mult timp (nu .ro, ca astea oricum sunt inca ‘nelimitate’).

      Problema cea mare din punctul meu de vedere este ca poate peste 2 ani nu mai ai chef sa tii situl in cauza. De asta plata anuala nu strica, pana la urma tii situl un an si vezi mai apoi (din nou, la domenii internationale).

      Acum, daca ti-ai facut treaba OK, poti vinde situl in cauza si faci niste bani pe el, deci si aici is discutii …

  5. Un articol excelent… am citit “discutia” de pe un blog foarte cunoscut in care multa lume te lua la misto cam gratuit si vreau sa spun doar ca poate nu sunt mereu 100% de acord cu ce citesc aici apreciez faptul ca esti capabila sa scrii articole de mai mult de 3 randuri, chiar daca uneori inevitabil anumite idei se repeta(deh toti avem fixurile noastre, cum se cheama asta, ah sistem de valori 🙂 )
    Referitor la discutia pornita de tine, as avea o singura obiectie. Oameni buni, va rog eu frumos daca vreti sa pornit unu site, nu faceti un blog personal/generalist whatever. E plin internetul de ele, si obiectiv vorbind cred ca daca cineva ar putea crea un “algoritm” sa caute ideile geniale sau macar originale care apar pe blogurile de genul asta.. cred ca am putea numara pe degetele de la o mana articolele si oamenii care le emit. Din toata lumea, nu doar din RO.
    Sa ne intelegem bine, nu vreau sa se simta nimeni insultat/jignit dar marea majoritate a oamenirii e formata din oameni simpli obisnuiti, cum sunt si eu si dojo si 99% din populatia lumii. Internetul n-are nevoie de inca un blog pe care sa-si exprime un om obisnuit parerea despre politica, sport, femei, noul iPad sau orice rahat de subiect care e in trend zilele astea pe adWords.
    Un blog nisat in schimb cred ca ar fi mult mai bine primit. Un site pe care cum spunea si dojo sa intru cand am o problema, de exemplu pe partea educationala, un dentist ar putea lejer sa-si deschida un blog in care sa scrie articole bine documentate din propria experienta cu diverse sfaturi, prevenire, tratare etc. Altu poate e pasionat de silvicultura, eu personal n-as citi probabil un blog pe nisa asta, dar as citi un site de umor inteligent.

    Ca exercitiu, luati 10-15 bloggeri mari de la noi. Astia generalisti. Vedeti despre ce scriu. Incercati sa-i cititi zilnic timp de o luna. Daca dupa luna aia, inca va arde sa-i cititi pe toti zilnic si vi se pare geniali, give it a shot. Daca nu, luati un hobby si invartiti-va in jurul lui. Veti avea mult mai mult de castigat.

    Gata, am aberat destul, sper ca m-am facut destul de bine inteles si nimeni n-o sa-mi ia comentariul in nume de rau, astept sa vad cum evolueaza discutia in continuare.

    • Andrei, atat timp ca nu injuri pe nimeni, nu are cum sa mearga discutia rau 🙂

      Imi plac si blogurile generaliste si e drept ca nu e mereu usor sa le citesti zilnic (pentru ca, asa cum spui, invariabil repetam niste idei). Un site de nisa este si mai usor de promovat (SEO si restul) si este clar util. Sunt foarte multi oameni extrem de specializati, care ar putea tine situri geniale, dar nu au timp/disponibilitate. Mi-ar placea sa-i vad pe tot mai multi ca ies din ‘amorteala’ si vin cu informatie de calitate. Este inca nevoie de informatie buna 😉

  6. Cand am deschis primul blog, nu prea ma pricepeam cu ce se mananca. Asa ca a iesit un fel de blog general cu aere de ghiveci prost asortat. Mi-a mila intr-un fel sa renunt la el, ca s-au adunat cam multe postari in cei cativa ani de cand l-am deschis si are ceva trafic.
    In timp, s-au adunat si sfaturile de la prieteni, caci au simtit ca ma straduiam in mod agresiv sa imi maresc traficul pe el. Primul lucru pe care l-am facut in mod instinctiv era sa-mi las “amprenta” pe la altii, sub forma de comentarii. Numai ca, din exces de zel, era riscutl, transformat in realitate, de a fi agasanta. Mai mult decat atat, acum nici n-as avea timp si rabdare sa comentez prea mult, caci au intervenit cam multe: mai multe bloguri, mai putin timp si rabdare, atat datorita varstei (paradoxal, cu totii imbatranim, chiar daca varsta inca nu si-ar spune cuvantul) cat si datorita crizei de timp datorita vietii stresante de acum.
    Unul dintre sfaturi a fost acela de a posta articole cat mai lungi cu putinta. In felul acesta, inevitabil apareau in fiecare articol postat cat mai multe cuvinte cheie, fara sa para fortat si sa bata la ochi.
    Un alt sfat a fost sa-mi creez bloguri de nisa. Am trecut imediat la fapte. Acum am doua bloguri specializate pe carti, citit si literatura, si un blog oarecum profilat pe ecologie, natura, sanatate.
    Ultimul blog deschis este tot general, dar un blog conceput ca “AntiSTRESS”, cu articole desi diverse, puse oarecum alandala, dar menite sa nu ma enerveze: fie poze, bancuri, articole haioase, fie articole in si prin care imi descarc ofurile si stresul.

  7. […] Ramona aka Dojo ne spune “chestii”  interesante despre : “Ce trebuie să știi înainte de a porni un site”  Oferiți cea mai bună informație pe care o puteți da, realizați un site UTIL și aveți grijă de comunitatea voastră, succesul nu este rezervat doar celor care au situri de 5 ani. […]

  8. Numai chestii utile la tine pe blog. Te aveam printr-un bookmark de anul trecut, dar am schimbat browserele fara sa fac sync, iar acum ti-am gasit iar blogul prin intermediul altui blog 🙂

  9. Ce bine ca se mai gandesc unii si la incepatori. Si ii si incurajeaza 😀 Articolul acesta a venit la fix pentru mine. Multumesc. 🙂

  10. “odată ce e un site sus nu vă mai jucați cu structura lui” asa este , trebuie sa fi atent cu ce pleci la drum.
    Mi-a facut placere sa citesc acest articol , bine dezvoltat..bravo felicitari, nota 10!

  11. De cateva zile sunt confuz cu prvire la adwords (keywords tool) – in vederea analizarii cuvintelor cheie pentru a alege domeniul web ideal. Mi se pare ceva neclar cu statisticile oferite de acest tool.

    Eu stiu ca un domeniu ar putea fi ales dupa 3 criterii:
    1. daca ai brand cunoscut atunci domeniul va avea un numar de vizitatori format datorita brand-ului
    1.1. daca ai brand in formare, atunci trebuie sa ai bani pentru campaniile de marketing

    2. daca alegi un domeniu pt un produs/serviciu, analizezi in google cuvintele cele mai relevante si iti iei domeniul. (..si faci seo-ul speri sa fie o nisa buna..)

    3. daca alegi un domeniu scurt sau un domeniu care suna bine atunci exista posibilitatea sa iti fie domeniul usor de memorat.

    …. totusi ma framanta intrebarea: Care este metoda cea mai buna pentru alegerea unui domeniu web de succes?

    • Alin, ai rapsuns deja tu. Ori mergi pe un nume de brand ori cauti ceva simplu de tinut minte sau bazat pe un keyword (sau ambele). Pana la urma orice domeniu poate fi de succes, daca pui munca in el. Doar faptul ca ai un nume de domeniu misto nu inseamna nimic. Trebuie sa aiba continut bun, sa fie promovat etc.

      • Mai sa sti ca nu m-am lasat de cercetare si am gasit care era problema.
        Tot ce tine de optimizarea cuvintelor cheie si cuvintele pentru domeniu erau gresite pentru ca in tool-ul de la adwords ai optiune de analiza extinsa – care este bifata din start si exacta – care nu este bifata. Pe extinsa daca cauti (machiaj ochi) de exemplu o sa iti ia cuvantu machiaj separat si ochi separat – dupa care primesti statistici uimitoare (neimportante) Daca cauti dupa expresie exacta atunci primesti rezultatele corecte.
        Au mai fost mici amanunte pe care le-am aflat: semnul – nu este indicat in state deloc pentru ca domeniul web de obicei este un brand. Ai vazut brand cu semnul – ?
        Si mai e cuvantul domeniului care trebuie sa fie scurt si sa treaca testul telefonului.
        Mno, sper sa va fie de folos si voua informatiile. (sper ca nu am fost singuru care am gresit cu analiza google 🙂

  12. dojo, revin totusi cu o intrebare care ma chinuie: Domeniile web .com.ro sau .org.ro sau .info.ro , tm.ro , store.ro … stiu ca sunt domenii de nivel 2 (adica subdomenii) Ce sti despre ele din punctul de vedere al calitatii lor.

    Eu stiu ca este un zvon ca domeniile care sunt bazate pe keyword nu vor mai fi atat de importante pe viitor dar subdomeniile de mai sus (ca sa nu le numesc domenii) stiu ca nu ar fi favorizate din anumite perspective informatice (adaugarea in directoare, aplicatii web, etc) … totusi de ce unele companii le aleg?

    Este plin in ziua de azi de domenii com.ro si din cate se vede apar pe google la cautari.

    Astept opinii.

    • Sal.
      Asa este cum ai citit “com.ro” sunt subdomenii
      si chiar ca nu sunt asa inportante ca si domenii ca ex. ” http://www.nettrade.ro

      … totusi de ce unele companii le aleg?
      Ii posibil ca “nume” ce le trebuie nu mai e liber.

  13. N-am inteles mare lucru, pentru ca recunosc ma pricep mai bine la anatomia extraterestra decat la domenii, hosting si servere dedicate, dar macar stiu la cine vin sa plang daca ma apuca ideile de dezvoltare pe net 🙂

  14. Eu sant chiar foarte noua in domeniul asta,mi-am facut si eu un blog cam de o saptamana,sant complect in ceata dar articolul imi place chiar daca nu l-am inteles,de ce? sant complect noua dar sant sigura ca o sa revin sa-l recitesc,sant lucruri foarte utile

  15. Felicitari pentru acest articol superb, in mare parte stiu despre ce este vorba insa m-ar interesa si anumite postari cu privire la:
    Hosting (taxarea lui si alte detalii pe care incepatorii nu au de unde sa le stie),
    Achizitionare domenii si subdomenii (eventual cateva firme + preturi si de ce nu si anumite ponturi despre avantaje/dezavantaje).

Comments are closed.