Cum putem economisi ceva bani de Sărbători

Mda, veți spune că am luat-o razna atât de repede, dar cred că e mai bine să ne facem niște planuri ACUM, nu când suntem deja cu 1000 de lei mai „ușori”, că tocmai ce i-am aruncat pe prostii. Am rumegat câteva tactici pentru a nu intra în 2013 mai săraci decât suntem și, ca de fiecare dată, contribuția voastră este apreciată. Sigur aveți propriile strategii pe care vă rog să le împărtășiți.

1. Fă-ți un buget.

Știu că sună ciudat, dar stabilește-ți o anumită sumă și nu ieși din ea. Poți avea un Crăciun fericit și cu mai puțini bani, să nu spun că probabil nu-ți va sta șampania de Anul Nou în gât atât de mult cât ți-ar sta dacă te-ai afundat și mai mult în datorii. Scrie pe o hârtie sau pe un document de pe comp unde vei „investi” banii în acest an. Mergeți undeva de Sărbători? Stați acasă? Cât consideri că ar costa mâncarea, cât crezi că vei da pe cadouri? Dar pe decorațiuni?

Nu este un exercițiu ușor, dar e mai sănătos pentru portofel decât să te trezești în Ajun că scoți bani cu nemiluita și, când faci un calcul, simți că te lasă inima de șoc. Planifică acum, să nu regreți mai târziu.

2. Economisește de pe timpul anului.

Chiar și „restul” pe care nu l-ai lăsat în magazin te poate acoperi parțial măcar. Dacă ai tot „uitat” monede și bancnote mici într-un borcan pe tot parcursul anului, e posibil să ai acum niște bani de cheltuială. Poate acoperă costurile cu mâncarea, decorațiuni, ceva cadouri etc.

3. Stabilește-ți clar cât de important este să ai toate decorațiunile de Crăciun.

Sunt oameni (noi de pildă), pentru care Crăciunul este frumos oricum. Nu am mai avut brad de vreo 15 ani și nu îi simt lipsa. Am prins Crăciunul și în afara țării, cu puține decorațiuni sau deloc și am fost FOARTE fericiți, pentru că eram alături de oameni pe care-i iubim. Pentru familiile cu copii, un brad cu toate decorațiunile este ceva normal. Dar, dacă nu aveți senzația aia că fără brad pică tot Crăciunul, stați fără brad, că nu se întâmplă nimic.

Gândește-te clar cât este de important pentru familia ta să aveți toate cele. Faceți brad doar pentru că „așa se cuvine”? Pentru că, să dai sute de lei doar pentru că așa spune x de la TV este o idee cam proastă, mai ales dacă în familia ta nu sunt copii și nici nu mai simte nimeni fiorul ăla al Crăciunului. La cât de prost merge treaba din punct de vedere economic, încât NIMENI nu e sigur pe locul de muncă, mai bine un Crăciun „nefericit” și un ban în bancă, decât o gaură de sute bune de lei, doar să afli la începului anului că ar rămas fără job.

Este importată introspecția asta și nu sunt un „grinch” că vă împing să faceți acest efort. Pentru noi cel puțin contează mai mult bucuria că suntem alături de cei dragi și în general sănătoși, așa că stăm de obicei la taclale, mâncăm cu moderație și ne bucurăm de chestii mărunte. Sigur, când va veni și un copil, o vom lua de la capăt cu Moș Crăciun și toată tevatura, dar pentru noi, momentan, este irelevant.

4. Cadouri pentru cine chiar merită și luate din timp

Știu că finalul de decembrie este a time to give și toate filmele americane bat moneda pe ideea asta. Nu luați cadouri pentru toată scara blocului și toți colegii de serviciu, dacă nu sunt importanți pentru voi. Luați ceva frumos pentru cei mai apropiați, în rest, vedeți-vă de treabă. Dacă face vreun prieten „bot” că nu a primit cadou, mă gândesc că e momentul să reanalizați prietenia aia.

Bine ar fi ca pentru cadouri să faceți planuri de pe timpul anului (uite, chiar de acum, că nu e chiar atât de târziu). De obicei, în ultimele zile, cresc prețurile ca la nebuni. De ce să dați cu 30% mai mult pe o bluză de făcut cadou, când o puteți lua de prin iunie (mai ales dacă e la o reducere) și poate fi frumos împachetată și plasată strategic în dulap, gata de făcut cadou. Strategia aceasta nu merge cu produsele perisabile, dar cărți, jucării, haine și alte acareturi de acest gen se pot achiziționa din timpul anului, nu când sunt celebrele „reduceri” de Sărbători.

5. Faptul că sunt reduceri, nu înseamnă să dai iama să cumperi

Magazinele americane au niște strategii excelente de a face lumea să cumpere. Majoritatea au un sistem bine pus la punct de cupoane, cu reduceri bune, dar cu LIMITĂ. La Kohls de pildă (un retailer de haine/încălțăminte/obiecte casnice) se dau pe tot parcursul anului cupoane celor care sunt înscriși la ei. Așa că te trezeși lunar (cred) cu un teanc de cupoane: 20$ off, 20% off, 15$ off etc. Ați înțeles. Iei un produs de peste 30 de dolari de pildă și cu 20$ off plătești doar 10. Sau iei mai multe și pui un cupon de 15% off etc.

După cum bănuiți, mulți cumpărători simt că este „necesar” să meargă să cumpere diverse, doar pentru că le expiră cuponul. Pentru că, nu-i așa, cum să pierzi ocazia asta minunată, de parcă nu ar trimite magazinul alte cupoane peste câteva săptămâni.

La fel cu reducerile din preajma sărbătorilor (Paște, Crăciun etc.). Dacă nu aveți nevoie să mergeți la cumpărături, ignorați faptul că sunt „reduceri”. Să cumperi a proasta, doar pentru a nu pierde ocazia e mai grav decât să cumperi MAI PUȚIN, la preț complet. Pentru că este important să ții de banii respectivi, nu să-i cheltuiești pe orice, dar să fie cu reducere.

6. Magazinele sunt închise maxim 48 de ore. Nu ai nevoie de mâncare cât pentru o întreagă comună

Avem pasiunea asta să golim rafturile, deși de obicei multe magazine deschid după cel mult 48 de ore. Planifică-ți mâncarea pentru zilele respective și necesarul de ingrediente pentru meniu. Și nu e nevoie să faci 20 de feluri de mâncare pentru că nu-ți mai crește un stomac. Faptul că gătești 3 zile și arunci 90% din mâncare (sute sau mii de lei în produse aruncate), nu te face gospodină. Te face doar un om care nu-și apreciază munca depusă pentru a câștiga acei bani.

Am petrecut niște Sărbători de vis cu un meniu simplu și cu mâncare bine planificată. Și nu am plâns că nu se rup picioarele de la masă de greutatea mâncărurilor, să nu mai spun că bugetul alocat Sărbătorilor arăta încă foarte bine.

Mâncați SĂNĂTOS, mâncați CÂT ESTE NECESAR, gătiți cu aceste amănunte în minte. E păcat să ne batem joc de munca noastră și să aruncăm banii la gunoi. Nu direct, că ne-ar șoca asta, dar la fel ar trebui să ne șocheze că am plătit niște produse, le-am gătit (deci timp și efort, plus energie și alți bani – că nici curentul/gazul nu-s moca) și apoi le-am aruncat.

7. Nu contează ce spun alții, contează ce crezi tu

Detest apetența românilor de a-și băgă râtul în casa altuia, de a decide ei „cum se cuvine”. Da, vor fi probabil oameni care vor strâmba din nas că nu aveți „belșug”. Sau că nu sărbătoriți precum e datina. Care datină? Ce înseamnă „ce se cuvine”? Pentru mine se cuvine să decidem NOI ce este important. Dacă dorim să facem spectacol, îl vom face, dacă dorim să mâncăm un meniu similar cu meniul din restul anului, așa vom mânca. Pentru că important este ce dorești tu și familia ta, nu ce spune x-ulescu de la televiziune că se cuvine. Sănătatea și liniștea în casă fac mai mult decât cadouri și mâncarea pe care o vei arunca a doua zi.

8. NU te împrumuta pentru Sărbători

Ignoră reclamele de la televizor, cu credite ușor de luat. Vei plăti cu vârf și îndesat prostia asta. Dacă nu-ți „permiți” Sărbători fastuoase, descurcă-te cum se poate. Nu a murit nimeni că nu a avut brad senzațional sau nu și-a nenorocit ficatul cu prea multă mâncare. Mai bine să fii acum cumpătat și să treci peste eveniment (pentru că TRECE), decât să începi anul nou într-un rahat financiar din care probabil nu vei ieși nici de Crăciunul viitor. Am avut parte de Sărbători cu fast, am avut parte de unele „sărace” și de unele pe care am ales noi să le ținem la „minim”. De toate îmi amintesc cu drag, pentru că mâncarea se elimină, bradul se aruncă și jucăriile se strică. Dar OAMENII cu care stai alături rămân în sufletul tău și ei sunt de fapt cea mai frumoasă sărbătoare.

Vă invit și pe voi să listați propriile „tactici” de a nu face gaură prea mare în portofel de Sărbători, sunt sigură că sunt multe de spus și eu doar am atins așa subțirel subiectul 🙂

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810

27 Comments

  1. Nici eu nu le am cu decoratiunile de Craciun cu brad sau asa ceva si eu nu cheltui bani pe ele ca am de-ala de plastic…si il fac pe acelasi in fiecare an..desi …eu nu ma omor cu el..doar mandra!

  2. Aia cu “cadouri pentru cine chiar merita e buna” si daca stau bine sa ma gandesc, persoanele care cred eu ca merita le numar pe degetele de la o mana si imi mai raman degete libere.
    Intamplator, umbland prin magazine lunile trecute am gasit deja cadou pentru unul din.. degete. Sta frumos in dulap (din luna septembrie cred) si asteapta bine-mersi acolo pana ajunge la ‘proprietar’.
    Bradul pt. mine e important, nu pentru ca reprezinta sarbatori, fast si alte rahaturi, ci pentru ca imi aduce aminte de casa 🙂 si-asa n-am familia langa mine dar macar bradul ma “incalzeste” in privinta asta. El si decoratiile sunt toate de plastic si stau frumos intr-o cutie; le folosim si refolosim de ani de zile si n-am sughitat ca n-am cumparat nici macar un glob nou de atata vreme.

  3. si sa nu uitam de DIY: anul trecut am facut din timp felicitari facute cu manutele mele si care au fost parca si mai apreciate.

    • Excelenta idee. Si da, sunt mai speciale si ar trebui sa produca mai multa bucurie.Una este sa stai tu, sa creezi ceva si altceva e sa arunci in cosul de cumparaturi o felicitare la gramada 😉

  4. Eu am un bradut artificial pe care il folosesc de vreo 10 ani. Mi-am propus sa fac ornamente de brad din materiale care pot fi reciclate (mai am un sac de ornamente, dar simt nevoia sa schimb, sa diversific), mancare nu cumpar multa niciodata si nici nu ma imprumut, indiferent ce imi doresc. Sunt pe drumul cel bun, nu-i asa?

    • Pai tu stii. Eu nu pot decide pe banii si in casa voastra, doar scriu despre chestiile pe care le aplic sau la care ma gandesc. Normal ca pana la urma fiecare e stapan pe treaba lui. Zic ca nu-i chiar rea situatia, asa reusesti si sa iti tii un Craciun traditional, dar nu lasi nici 2 salarii in fiecare an pe decoratiuni. Si noi tineam decoratiunile ani buni. Cred ca inca le mai am pe acasa 😀

  5. Eu cu familia (parinti, frati, sot) ne facem cadouri de Craciun lucruri de care avem nevoie. Astfel incat nu-i simt ca bani irositi, pentru ca oricum mi-as fi luat eu probabil lucrurile pe care le primesc cadou de la ei si viceversa.

    In fiecare an am zis ca o sa-mi pun bani deoparte din timp, dar n-am reusit niciodata. Anul asta am reusit sa fac ceva economii, insa am prioritati man importante decat Craciunul :))

    Ah, nu fac multa mancare, pentru ca eu de felul meu sunt musafir, nu gazda 😀

      • De fapt, daca e sa reformulam, cea mai buna metoda de a economisi bani de sarbatori e sa fii musafir continuu. Daca te poti lipi pe langa cineva vreo 2 saptamani, ti-ai inchis si repartitoarele si ai scapat si de platit caldura.

  6. Eu m-am ”scos” față de partea feminină a familionului cumpărându-le tăvile alea de silicon. Și da, mi-am făcut buget și știu exact cam ce le-ar trebui celor dragi. Decorații pentru brad: oricâte așa avea, iau măcar încă vreo 2-3, să simt că e ceva nou în el. În rest, mă descurc. 🙂

      • Chiar… observam prin occident ca oamenii arunca la gunoi cadourile care nu le plac, cu tot cu ambalaj.

      • @brontozaurel
        Daca stau bine sa ma gandesc, e mai ok asa, decat sa tii chestia respectiva intr-un dulap si sa uiti de ea. Daca o lasi langa container, poate o ia cineva caruia sa-i foloseasca.

  7. Daca vad intr-un magazin un obisct care stiu ca i-ar face placere unei persoane apropiate, fac abstractie de pret si il cumpar.
    Nu ma vad incadrandu-ma intr-un ‘buget de craciun’.

    Sfaturile in legatura cu mancarea, meniurile, etc le iau in considerare.
    Destui ajung dupa sarbatori la spital sau la policlinica sau cu greturi de le ies ochii din cap.
    Are si stomacul limitele lui 🙂 iar belsug nu inseamna amestecul fara discernamant de mancaruri, dulciuri si bauturi.

  8. Ca sa nu raman fara cadouri si sa nu le gaseasca pe unde le ascund , mi-am facut obiceiul de a comanda online.

    Decoratii de Craciun am ,brad exista, cam asa…Cateiima dau de gol gasind ceea ce eu incerc sa ascund :)) si se spune ca-mi sunt cei mai buni prieteni …

  9. Eu intru în categoria ”pică lumea pe mine dacă n-am brad” :D. În general nu-s cheltuitoare, dar bradul e sfânt. Decorațiunile în schimb, îs multe de vârsta mea și asta le face și așa frumoase și importante pentru mine.
    Cadouri iau din timp și merg mai mult pe chestii simbolice, mâncare nu am de gând să fac o tonă că nu are rost și de împrumutat (brrrrrrrr) nici nu mă gândesc. Nu fac așa ceva să cumpăr lucruri cu adevărat importante, dar mai pentru niște cadouri. No way!
    Eu în schimb am remarcat că unii sar calul cu cadourile. Adică tradiționalul vin și ciocolată nu-s mai la modă, acuma parfumurile originale. Prea mult pentru mine :D.

  10. e greu sa iau cadouri din timp pentru ca daca am cadoul mi`e imposibil sa nu inventez o ocazie si sa`l ofer inainte de termen.

  11. Stiti cand economisiti?!Cand nu aveti masina…orice masina cat ar fi ea de buna-rea are un cost de 1000 lei pe luna(daca o folosesti)…asta e economie…sa nu ne mai luam si gata…caz rezolvat

    • De unde ai scos mia de lei pe luna? 🙂

      Daca e platita deja (deci nu intram la leasing si rate), te costa plinul (noua ne tine unul pe luna aprox. deci 200 de lei), asigurarea ‘mica’ (sub 300 de lei pe an), ITP-ul cateva zeci de lei la 2 ani, impozit (la mine e 60 de lei pe an, ca e motor mic) si cam atat … Masina mea e inca noua (are 4 ani dar nici 25 de mii de km), bine intretinuta. Ah, mai punem eventual niste bani pentru spalat, o data la 2-3 luni (30 de lei).

      Tot n-am ajuns la mia de lei pe luna. iar avantajele sunt enorme, daca as merge cu taxi-ul, probabil ca as ajunge la suma respectiva (chiar ajungeam aproape inainte sa iau dojomobilul :))

  12. Buna Dojo,
    Este cam greu sa faci economi atunci cand ai copii si cand acestia doresc un cadou anume, un cadou ce practic a aparut in ultima saptamana.
    Sa nu mai vorbim de faptul ca craciunul vine si pe la autoritati(politie), pe la facturieri(gaze), deci tot felul de taxe neasteptate tot apar.

    Acum na, realitatea este ca un buget nu inseamna 500-1000 de lei cand ai o familie…
    Asta daca vrei sa te bucuri de sarbatori.

  13. […] de mult povestim despre importanța economisirii, mulți români încă trăiesc cu sentimentul că, măcar de Sărbători, e bine să se simtă […]

Comments are closed.