Dragă părinte, nu-ți mai trimite copilul bolnav la grădiniță ..

.. sau la un loc de joacă, la școală etc.

Acum câteva săptămâni îmi povestea o prietenă că au avut caz de scarlatină la grădinița unde merge fiica ei mai mare (aprox. 4 ani). Asta nu ar fi o problemă, că asta este, merge la grădiniță și aduce în primii 2 ani cam tot ce există în materie de boli de colectivitate. Partea proastă era că părintele ȘTIA că are un copil bolnav și a ales să-l ducă, în plus, a cerut educatoarei să nu le spună celorlalți părinți, vezi-doamne, să nu îi sperie.

Aici mi se rupe firul narativ și mi-ar plăcea să-l iau pe părintele ăla să-l dau cu capul de toți pereții din grupă și din întreaga clădire a grădiniței, apoi să-l duc de perciuni pe stradă și să-i mai bușesc capul ăla deștept de câteva obstacole similare.

Da, cea mai mare teamă a mea legată de grădiniță (mai mare decât că se învață fii-mea să mănânce prostii sau că o va brusca vreo educatoare) este că va veni acasă cu tot indexul de boli posibile.

Și asta doar pentru că unii părinți au impresia că-s miezul de la gogoașă.

Hai să vedem de ce-s atât de pornită.

Normal, prietena mea și-a retras copilul de la grădiniță, câteva zile și l-a dus la medic. Mare bucurie, apucase deja să ia streptococul ăla simpatic, așa că au pus-o frumușel pe antibiotice.

Chiar și mai distractiv este că acasă mai au un copil. Tot o fetiță, de aprox. un an. Pe care sistemul medical local aproape că a ucis-o pe la 3-4 luni, așa că a fost salvată cu mult chin și stres în țara vecină și prietenă, la Szeged.

Puiul ăsta de om a trecut într-un an de viață prin mai multe spitalizări, medicații și chiar o operație, că-s adulți care nu au adunat atâta experiență intra-spitalicească.

Da, dragă părinte, unii dintre colegii copilului tău poate au acasă un frate sau o soră, de vârstă mică, pe care o boală banală a copilăriei ar putea să-i facă praf. Norocul prietenei mele este că puștoaica a mică (deși a luat și ea streptococul, că așa e între frați, împarți totul), nu a avut nicio altă problemă.

Dar sunt copii care poate nu sunt imunizați, nu pentru că părintele crede în Olivia Steer, ci pentru că poate nu a fost eligibil pentru asta. Sau poate are vreo boală gravă, iar o prostioară din asta, făcută de tine, îl poate băga în spital sau .. mai rău.

Ți-ai asuma tu, părinte de copil, chiar și minimala șansă ca durerea ta în dos să cauzeze asemenea nenorociri?

Îmi vei spune că sunt multe ocazii când nu știi că e copilul bolnav. Absolut de acord, nu știi mereu că este deja contagios, când boala încă nu a început să-și facă de cap. Și, normal, îl duci în colectivitate.

Dar nu despre asta vorbesc aici, părintele ȘTIA ce este cu copilul lui, dar a concluzionat că trebuie să-l lase la grădi, că nu are ce face.

Grădinița NU este spital

Pentru majoritatea părinților creșa, grădinița și școala sunt locurile în care-și lasă copiii în siguranță (cel puțin teoretic) și ei pot merge la muncă. Înțeleg mecanismul, ai program, deci nu-ți pică bine când pruncul stă acasă că-i bolnav.

De asta îmi povestesc mămicile de prin curte că-s destui părinți care aduc intenționat copii bolnavi pe motivul „dar nu am cu cine să-l las acasă”.

Acum mă iertați că-s iar răutăcioasă, dar asta nu e problema grădiniței. Nu este spital să îngrijească bolnavi și nici educatoarele nu sunt angajate ca bone ale familiei.

Ce ție nu-ți place …

Chiar mai grav este că asemenea părinți, care lasă copii bolnavi în colectivitate, nu se gândesc că și alți părinți au joburi și nu au cu cine să lase pruncii acasă.

Deci pe tine te cam dă peste cap să-ți bolească fiul / fiica acasă, dar nu contează că dai peste cap încă vreo 5-10 familii cel puțin. Doar tu ai probleme, restul să se distreze la fel.

Nu mă descurc la prea multă medicină (OK, nu știu mai nimic în domeniu), dar cred sincer că, dacă mai mulți părinți și-ar ține acasă copiii, când îi știu contagioși, s-ar putea ca și celebrele astea îmbolnăviri săptămânale să se mai rărească.

Cunosc destui copii în curtea blocului, prietenii ma mari ai Nadiei, care sunt bolnavi aproape săptămânal. Unii apucă să meargă luni și marți în colectivitate, bolesc restul săptâmânii acasă, apoi merg iar la grădi de luni și o țin tot așa. Pentru că nu apucă să „digere” virusul unui coleg, că vine altul cu ceva mai nou și mai puternic.

Repet, nu e obligația grădiniței să se ocupe de copilul tău bolnav, plus că eu, sincer, nu așa avea suflet să-mi scot fata din casă, când știu că poate abia stă pe picioare de febră și de muci.

Îmi veți spune că nu înțeleg stresul unui părinte cu job normal, că eu lucrez de acasă.

Vă înțeleg, nu aici este problema. Chiar dacă pentru mine e mai ușor să țin fata acasă (deși în momentul ăsta am productivitate zero, că stau după fundul ei, deci nu câștig bani și nici nu are cine să-mi dea salariu), tot ne dă și pe noi peste cap situația.

Dar, gândește-te, dragă părinte, că sunt și alții în situația ta. Pe care-i dai peste cap, doar pentru că ai pretenția să fii mai special. O zic din nou, nu le fă altora ce-ți displace ție.

Lasă-ți copilul să bolească în liniște

Am și eu amintiri cu diverse ture de răceală, gripă, chiar și o bronșită, dar îmi amintesc la fel de bine că stăteam mai mult în pat, citeam ceva, mă uitam eventual la televizor (după 90, că până atunci erau mai puține de văzut), iar Mama Ana (bunica mea) bâzâia pe lângă mine cu un ceai cald, un medicament, o compresă etc.

Au mai fost ocazii ca adult când m-a prins câte o gripă țeapănă, de simțeam că-mi dau duhul.

Copiii noștri nu-s făcuți din titan, chiar dacă au mai multă energie decât noi.

Bomba noastră de copil e în viteză non-stop. Nu stă o secundă, face, desface, aleargă, aruncă etc.

Dacă o văd mai liniștită, IMEDIAT îi pun termometrul pe frunte și, în majoritatea cazurilor, când e prea calmă, are deja febră destul de mare. Imediat ce s-a restabilit o temperatură mai aproape de normal, TNT-ul ăsta de copil iar începe să alerge prin casă.

Ei bine, când știu că e bolnavă, nici nu se pune problema să o trambalez prea mult. Da, am mai scos-o prin vară, când „mucea” puțin și era plină de energie, dar am atenționat toți părinții și am stat departe de copiii lor. Am ținut-o doar puțin la aer, departe de alți copii, și am adus-o apoi în casă.

Asta dacă am văzut că dorește asta, nu și când era lată pe pat de febră. Atunci o las în pace, stau și eu lângă ea și o îngrijesc.

Cam astea sunt motivele pentru care dau în foc, când aud de părinți ce-ți lasă copiii bolnavi la grădi (sau prin alte zone cu mulți copii), fără să se gândească și la familiile pe care le afectează. De cele mai multe ori nu doar copilul bolește, sunt și părinți care pică în nas de la câte un virus, așa că, pe lângă bucuria de a îngriji un copil bolnav, te distrezi și tu cu tuse, muci și altele.

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810

110 Comments

  1. Consider ca vina e si de partea educatoarei care a acceptat copilul la grupa,stiind riscurile posibile.
    Mi se pare normal ca educatoare cand vezi ca copilului nu ii e bine,sa sune unul din parinti sa vina sa il ia acasa. Dar cu buna stiinta sa permita asa ceva mi se pare o lipsa de competivitate,ca educatoare a invatat meseria si ar trebui sa stie cum sa actioneze in astfel de situatii.
    Ps. Tocmai ce stau acasa cu copilul din cauza conjunctivitei,3 zile cel putin,tot de la gradinita luata. Nu a cazut bine la munca dar au avut întelegere cu privire la situatie.

    • Buna ziua !
      Educatoarea in principiu nu are nici o vina. Atunci cand parintele vine la gradi si aducce copilul, asa bolnav, lasa la asistenta si avizul de la medicul de familie pe care scrie APT PT COLECTIVITATE. Acum… asistenta avand acel aviz de la parintele respectiv nu are nici o modalitate de a intoarce copilul din drum, cu toate ca il vede ca tuseste, e plin de muci si mai stiu eu cum.
      Este foarte adevarat ca atunci cand un copil face febra la gradi, educatoarea suna parintii sa vina sa il ia acasa. dar exista si parinti total dezinteresati, apar la gradi dupa 2 ore. Timp in care asistenta ii administreaza ceva de urgenta, un sirop sau supozitor.
      Vorbesc in cunostinta de cauza, sunt educatoare de 14 ani. Si am avut si parinti care au inteles. Si parinti care pe motivul,,, nu am cu cine sa il las acasa… l-au adus la gradi. Sunt curioasa ce fac acesti parinti cu copiii in timpul vacantei de vara, cand gradi e inchisa cel putin o luna de zile pt deratizare si alte lucrari.
      Copilul meu este ssanatos doar in timpul vacantelor. In rest, se duce 2 zile pe sapt la gradi apoi stam 1 saptamana si ceva acasa ca are muci sau tuseste sau face 1 data la 2 luni otita. M-am saturat de antibiotice lunar. Acum o tin acasa, urmeaza sa nasc al 2-lea bebe si nu am nevoie de nici un virus/bacterie de la gradi. Si nu s-a mai imbolnavit de 2 luni :)) ceea ce e un mare plus. Cred ca e mult mai importanta sanatatea decat orice altceva !!!
      O zi frumoasa ! Si copii fara virusi/bacterii ! :))

      • Niko, multumesc de precizari. Noi inca nu suntem in sistem, asa ca nu stiu toate detaliile 🙂

        PS: bun venit pe blog si FELICITARI.

      • Ibuna ma numesc Isabelle. Si eu patesc la fel cu fetele mele. .de la cea mare la cea mica si dupa restul familiei…acum imi este frica sa o duc ..sunt insarcinata cu al 3-lea

      • Asistenta medicala are tot dreptul din lume sa refuze primirea copilului in colectivitate daca i se pare suspect(muci,febra,rosu in obraji si apatic) si sa-l trimita expres la un consult de specialitate,trecand peste adeverinta medicala eliberata de medicul de familie.Problema cea mai mare este ca,asistenta este doar una singura,iar grupe de copii sunt mai multe,cel putin 4 si cel mult vreo 12,unde sunt cate 20-35 de copii si chiar nu reuseste fizic sa fie in fiecare dimineata la toate grupele odata.Asa ca nu va mai declinati responsabilitatea dna educatoare,caci voi sunteti cele care primiti copiii in grupe dimineata si care ii vedeti cum arata,deci,voi sunteti cele care trebuie sa refuzati acceptarea copilulului bolnav in comunitate,cu atat mai mult in cazurile in care vi se comunica expres acest lucru,este obligatia dvs,chiar daca nu o aveti trecuta in fisa postului,mai ales ca,adeverintele medicale,de cele mai multe ori,va sunt inmanate voua.Asistenta vine doar atunci cand o chemati.

      • Fără supărare, sunt și părinți care chiar nu au cu cine să lase copilul acasă. Spre exemplu : eu. Nu am nici frați, bunici sau părinți și depind de banii de la serviciu ca să pot plăti toate facturile. Când băiatul e bolnav și doctorița spune va nu este apt de colectivitate îl țin acasă și eu îmi iau concediu medical pt îngrijirea lui. Dar se mai întâmplă când o tuse poate să țină și 3-4 săptămâni, atunci ce să fac? În condițiile în care a zis dr ca pot să îl duc, eu ce să fac?
        Și încă o chestie interesantă, ce mă fac cu doamnă educatoare care este așa de drăguța și deschide geamul când copii dorm pentru ca ea nu are aer și încă din primele săptămani de Gradi sunt câțiva copii care au făcut pneumonie? Sau ce mă fac cu doamnă care da copilul afara din clasă când deranjează ora, iar el este doar în tricou? De conjunctivite sau otite nici nu mai amintesc. Și da al meu băiat îl duc la grădiniță cu program prelungit cu avz de la medic, atat.

      • Eu stiu ca la scarlatina se da adeverinta pt. servici; gradinita nu poate primi pe nimeni cu scarlatina, altfel au toti probleme si mai ales parintele…pt ca are adev de la medic de scarlatina. Cresele sunt pentru parinti care muncesc, nu pentru cei care stau acasa; nu au cum sa stea cu copilul bolnav acasa decat doar cu adeverinta de la medic. Problema e alta…eu ma duc la dr. mereu si pierd ore multe si nu intelege nimeni nici la servici, nici la gradinita; si da suntem fara alt ajutor…daca dr. spune: tusese rau, alt virus… dar are bronhiile libere … deci poate la gradi; si nu pot sa-l tin acasa 2 saptamani (ca asa vrea una care are ajutor si in plus sta acasa pt relaxare)…si nu primeste nici antibiotic dupa ureche chiar daca tuseste 1 luna; nici mie nu imi convine ca e bolnav la fiecare 2 saptamani dar nu am ce face …asta e in strainatate, unde avem doar 10 zile pe an cu adeverinta medicala pt servicul parintelui…deci cazuri grave. Pt. cei care nu lucreaza este gradinita de doar de 4 ore si de obicei nu iau copii toate bolile, deoarece nu dorm acolo, sunt mai rezistenti de la 3 ani, etc. Cand stii ce cazuri speciale ai acasa te feresti singur, pt. ca nimeni nicaieri in lume nu-ti ofera nimic. De ce nu a izolat copilul acasa sa nu ii dea celui mic scarlatina? E acelasi lucru ca la gradi…a stiut ca poate sa fie contagios. Apropo, virusii ajuta un sistem imunitar sanatos si s-a descoperit ca devine mai inteligent; cu bacteriile e mai rau….o zi buna.

      • Maica-mea a fost asistenta de gradinita. O gradinita mare, cu 4-5 grupe de cate 20 de copii.
        In FIECARE dimineata, cum veneau copiii, ii cauta in gat si ii consulta. Care frigea sau dadea semne de boala, pleca acasa.
        Si-a luat multe injuraturi de la parinti, dar asta era treaba ei si si-a indeplinit-o cu constiinciozitate. La gradinita, interesul colectiv primeaza.

        Si o poveste adevarata: a diagnosticat un baietel cu hepatita A. Medicul de familie spusese ca are viermi intestinali si e “apt pentru colectivitate”. Maica-mea l-a luat pe tatal copilului la o parte si i-a spus sa-i faca analizele de hepatita. Diagnostic confirmat.
        Urmarea? Asistenta medicului care daduse diagnosticul gresit a sunat-o s-o faca troaca de porci – cum isi permite ea sa infirme un diagnostic dat de medic?

        Dar mai e un aspect – daca parintii platesc si e gradinita privata, regulile sunt mai laxe. Pentru ca banul primeaza.

      • Ai dreptul si chiar obligatia sa refuzi preluarea copilulu. Scuze, dar pentru comoditatea unui parinte nu ai voie sa pui in pericol sanatatea tuturor celorlalti copii, a celuimbolnav deja inclusiv. Si cred ca o singura mentiune ca dai un telefon la Directia de Protectie a Copilului ar potoli orice parinte recalcitrant. Si daca nu se potolesc, te rog chiar sa dai telefonul respectiv. Poate se va supara un parinte care isi tot aduce copilul bolnav dar iti vor multumi ceilalti parinti. Si aici trebuie si conducerea gradinitei sa fie ferma. Nu cred ca parintii care “nu au cu cine sa isi lase copiii” ar indrazni sa riste un conflict cu gradinita.
        Iar parintilor in cauza le puteti mentiona ca au dreptul sa ceara concediu pentru ingrijirea copilului bolnav. Se da de catre pediatru si e ca si un condeciu medical normal. Apropo, concediul medical se da, nu se aproba..
        Am doi copii si am folosit concediul medical cand a fost cazul. La fel, am avut echipe si in mod regulat trimiteam acasa persoanele bolnave, sa se odihneasca si sa isi revina. Am avut chiar discutii foarte directe cu persoane care efectiv horcaiau de tuse langa gravide: le-am spus ca daca nu pleaca acum la medic chem eu salvarea, pentru ca eu nunrisc sanatatea oamenilor din echipa. Si ghici ce? Am avut si super rezultate si oameni i. Forma in echipa, deci se poate! La multinationala, da!
        Haideti sa terminam cu lamentarile, sa gandim logic, sa punem clar interesul,copilului pe primul loc si sa folosim drepturile date prin lege.

      • Buna ziua,
        Tot ce este scris aici este adevarat. Toti parintii sunt iresponsabili pt ca aduc copii bolnavi in conectivitate, dar daca o tuse tine 2_3 saptamani ce facem??? Sau daca tu ca parinte il duci sanatos si il iei bolnav dar nu din cauza altui coleg de clasa ci din cauza educatoarei care da drumul la geam in timp ce copii dorm si se face curent si intra aerul rece. Nu o data mi.a fost dat sa trec pe la grădinița si sa vad cel putin un geam deschis la ora 14 cand copii dorm. Scuza doamnei :” este foarte cald in clasa si eu nu mai am aer” (copii stau in tricou si doamna cu pulovar pe gat) dar fiecare clasa sau gradinita are probleme. Vinovati: parinti, educatoare, asistente si doctorite. Toți sunt vinovați in egala masura

    • Educatoarea nu este asistenta medicala sau medic sa puna diagnostic si pe baza acestui diagnostic sa scoata copilul din colectivitate!Este usor sa pasezi vina pe cine nu trebuie.Stimati parinti educatia incepe in familie si primele notiuni de medicina preventiva tot in familie se aplica.in momentul cand iti aduci copilul in colectivitate iti asumi deja un risc.Sunt de acord in totalitate cu tinerea copilului bolnav acasa insa tineti minte ca nu degeaba se numesc bolile copilariei deoarece se fac in aceasta perioada si nu cand esti adult. Cu un pic de intelegere ,cu mult tact problemele pot fi depasite daca discutam unii cu altii si nu unii despre altii!

      • Nimeni nu cere educatoarelor aptitudini/competente medicale ca sa puna diagnostice,slava Domnului,avem suficienti medici pentru asa ceva,dar este impardonabila atitudinea acestora atunci cand li se aduce la cunostinta despre boala copilului,cum este si cazul prezentat,si doamnele tolereaza astfel de situatii,expunand si restul clasei la contaminare.Imi invat eu copilul sa stranute in batista sau sa-si puna mana la gurita cand tuseste,dar aceste invataturi nu-l pot apara de inconstienta educatoarelor care,repet,in cunostinta de cauza,primesc copii bolnavi cu tot cu siclutele de suspensii antibiotice si siropuri,iar el,copilul meu,trebuie sa stea o zi intreaga cu acel coleg bolnav in aceeasi incapere.Sunt si boli care e bine sa fie facute in copilarie,dar astea sunt cateva la nr. nu in fiecare saptamana.Exista si cazuri cand educatoarea nu stie nimic de boala copilului,exista si situatii cand boala se agraveaza in timpul orelor de clasa,dar aici vorbim expres de acele situatii cand educatorilor le este comunicata starea/boala copilului atunci cand este adus la clasa iar domniile lor accepta sa-l primeasca in colectivitate.Ma confrunt cu o astfel de situatie chiar in momentul in care scriu aceste randuri,si credeti-ma ca sunt foarte furioasa atat pe educatorii care accepta asa ceva cat se pe parintii nesabuiti carora nu le pasa nici macar de plozii lor.Intr-adevar,educatoarea noastra a refuzat sa-i primeasca sticultele de medicamente,in schimb nu a deranjat-o deloc,atunci cand mama i-a administrat copilului potiunile chiar in prezenta dumneaei.Are dreptate DOJO,pai de ce sa sufere doar copilul lor?

    • Problema se complica daca copilul este inscris la o grupa/clasa cu program prelungit. Educatoarea il tine in ideea ca copilul nu are cu cine sta acasa pe tot parcursul zilei, ca doar de aceea este inscris la program de “toata ziua”. Plus ca, daca copilul lipseste, adio cadouri/atentii pentru educatoare/invatatoare. Alt motiv ar putea fi ca “copilul pierde din materia predata la scoala”; problema falsa la gradinita, aparent reala la scoala, dar care se poate rezolva usor, daca copilul este inc=vatat cum am fost invatata si eu sa isi ia temele/lectiile de la alti colegi.

    • Dragi parinti!
      Trebuie sa ne documentam asupra bolilor si sa rugam medicii sa ne explice cum facem diferenta intre boli
      Este o mare diferenta intre virus si bacterie. o scarlatina este contagoiasa si poate da febra 40 care poate da copilului convulsii si afecta sistemul nervos. Acum daca copilul are rosu in gat ca a mancat o inghetata nu e o catastrofa si nici contagios nu este. Noi parinti daca facem un rosu in gat nu ne luam concediu medical ca suntem contagiosi.Eu am copil de 4 ani si are circa 4 prieteni cu care se vede zilnic si stau in aceiasi incapere si nu racesc toti in acelasi timp. Al meu a fost si la cresa si a facut ceva system imunitar

    • Bună!Eu cred că tu gresesti!Educatoare nu e detecție de boli!Si educatoate a se îmbolnăvește!!

    • Sunt o educatoare și eu și credeți-mă că noi anunțăm pe părinți dacă se vede pe copil că este bolnav, avem și termometru la noi în grupă…dar dacă zic de 4 ori pe săptămână la mama că copilul tușește tare și curge nasul iar nu se întămplă nimic eu n-am ce să fac! Credeți-mă că nu este ușor cu niște părinți…

  2. Pfuai, chiar nu inteleg chestia asta. Niste muci, poate n-or fi asa grav, ca si eu am rinita, dar nu e contagioasa, dar scarlatina sau gripa sau alte cele chiar nu sunt de joaca. Sa trimiti un copil bolnav cu buna stiinta in comunitate mi se pare de-a dreptul neglijenta criminala. As matura pe jos cu mamica aia, fara drept de apel.

    Ai omis totusi sa spui: cum a reactionat educatoarea de la gradi? Eu in locul ei as fi trimis copilul acasa, fara comentarii, dar poate sunt eu speciala.

    • Well, i-a luat deoparte pe parinti si le-a zis ca au un caz de scarlatina. Asa ca prietena mea s-a dus la doctor cu fata mare si i-a iesit pozitiva la streptococ. 10 zile de antibiotice. Dupa cateva zile i-a picat fisa de a dus-o si pe a mica. Avea si ea. Bucurie maxima.

      Copilul respectiv a fost apoi internat o saptamana, dar suficient de tarziu, cat sa le buseasca meciul si celorlalti

    • Prostii așa e sistemul în care trăim de trebuie sa muncească și tatăl și mama deci de aceea trimitem copii la cămine și grădinițe pt ca nu putem sa îi ținem acasă.eu am un băiețel de 3 ani spre norocul meu Stau acasă cu el dar am f multe cunoștințe ce nu pot lucrul acesta…..așa ca le înțeleg pe mamele acelea ce sunt nevoite sa îi duca bolnavi la gradina și. …nu nu as da cu capul de pereți un astfel de parinte

      • Pt.cine nu stie: se poate lua concediu medical ca sa stai cu copilul acasa cand e bolnav!!! E lege. Deci nu aveti nicio scuza! Cel mai nasol e cand mamele nu lucreaza, stau pe net toata ziua, la shopping sau mai stiu eu unde iar copiii lor bolesc la gradi. Sau asistente care in loc sa controleze copiii stau la cafele cu educatoarele. Halal!

      • Tu care comentezi aberații…Acestor părinți care pe motiv ca nu are cu cine lăsa copilul îl aduce bolnav la gradi sau școală,cu febră și stare de rău…fără sa-i pese ca în primul rând copilului lui îi face rău,acești așa ziși părinți ar trebui decăzuți din drepturile părintești!!!La modul cel mai sincer!!!Cum poți sta tu la serviciu liniștit când știi ca copilul tău zace între persoane străine iar tu nu ești lângă el!???!Când copilul tău are nevoie să bolească liniștit acasă,repaos să se refacă corpul micuț și fragil,sa- i fii alături de poti,sa- i alini durerea!!!Ca să nu mai vorbim de ceilalți copii,familii pe care le afectează gestul tau.La intrarea în instituția de învățământ copiii( mai ales gradi) copiii trebuie văzuți de asistență,eventual medic.Dacă dau semne de boală să fie întorși acasă și să se întoarcă în colectivitate numai cu aviz de la medic.Dacă și după aviz copilul prezintă vizibile semne ca nu s- a însănătoșit,trebuie întors din nou acasă până chiar e recuperat!Așa se vor responsabiliză și acei ” așa ziși părinți”!

      • Totusi exista si o alta posibilitate: rogi un vecin din bloc, atunci cand se poate. Tin minte ca, atunci cand eram mica, mama mai “pescuia” cate un copil de varsta apropiata cu a mea, de prin vecin, copil care astepta pe afara, usa fiind incuiata, sa vina parintii de pe la servici. De… eram copii crescuti cu cheia de gat… Pustiul/pustoaica se alegea cu o masa calda, se odihnea pe scaun, si ne luam amandoi de vorba ca intre copii. Ai mei se alegeau cu un bogdaproste din partea celorlalti parinti, care nu scapau de o vizita intoarsa din partea mea la un televizor. Daca vrei, te descurci…

      • Buna seara! In momentul in care un copil este bolnav ,părintele primeste concediu medical . Daca nu este acceptat la munca,sa schimbe locul de munca. Mai spus spunea cineva ca tusea tine si 3-4 săptămâni,si ce face atunci…. Sta acasa cat ii spune medicul apoi duce copilul la gradinita si merge la serviciu , ca onseamna ca nu este o tuse contagioasa. Uneori nici noi parintii nu stim sa reactionam,si luam orice tuse ca pe o molima. Eu am fost chemata sa iau copiii acasa ca au facut febra brusc. Dimineata nu aveau absolut nimic. Si in gradinita noastră nu intra nici un copil fără sa treacă pe la cabinetul medical. Are febra copilul sau muci vascosi/verzi ,respira greu , sau are alte semne de boala contagioasa ,nu este primit indiferent daca are sau nu cu cine sta acasa.

  3. Aici o sa te contrazic putin: da, e prima data cand fac asta :))) dar frica si izolarea nu fac bine, din contra asta imbolnaveste. Eu consider ca un copil e crescut sanatos intr-o atmosfera sanatoasa spiritual, psihic, fara cocolosiri nu se va imbolnavi. Da, am cunoscut oameni ce de 5-10 ani nu au avut nicio raceala! . Si am invatat de la ei si nici noi de 5 ani nicio raceala in casa. Preocupata de asta am citit cateva carti in ultimii ani pe partea de neurostiinta si se pare ca mare parte a bolilor (unii zic 50%, unii zic 80%) sunt pe factor psihic(conflicte). Cand ai rabdare poti sa asculti pe dr Dulcan (pe youtube) si mai era un TED unde o dr a studiat zeci de mii de copii – adulti in America din familii abuzive; dar recomand sa citesti si pe dr Thierry Janssen si pe dr Loff (ultima e o dr ce abordeaza medicina din perspectiva crestina).

    Mici remarci: in primul rand ca la infectii bacteriene, in majoritatea cazurilor boala e contagioasa de dinainte de primele simptome. Da, toata clasa a luat o bacterie din perioada de incubatie a copilului. Exemple:
    -varicela are perioada de incubatie intre 1-3 saptamani, si se transmite si cu 48 ore de dinainte de eruptie! Eu nu am stiut ca fata are varicela pana nu a erupt, si nici la primele bubite nu mi-am dat seama, asa ca a venit in contact cu toata gradinita. Si banui ca asa a si luat. Varicela e contagioasa pana face coji, adica doar prima saptamana.
    – la tuberculoza infectia are perioada de incubatie 3 saptamani timp in care e contagioasa dar nu iese la testele de sange ca fiind corpul infectat!!!, plus primele simptome vizibile incep fix la 6 sapt. de la contactare, si debuteaza cu obseala, ganglioni umflati etc. nimic sa sugereze ce boala crunta e.
    -scarlatina e contagioasa pana erupe si putin dupa eruptie, la 48 ore dupa se poate merge in comunitate daca isi ia tratamentul – nu mai e contagios.

    Apoi nu uita, imunitatea si rezistenta se formeaza venind in contact cu bacterii, si nu stand cu caciula in cap, cu fular la gura, la 25 gr in casa, si izolat intr-un clopot de cristal. De ex. si eu si fiica mea am avut un streptococ. A iesit la niste teste de rutina, si peste niste ani nu a mai iesit la teste: fara febra, fara simptome, corpul nostru a reusit sa il indeparteze, fara tratamente.

    Am invatat astea in ultimii ani de cand sunt diagnosticata cu boala cronica respiratorie si copilul e suspect. Am fost la pneumolog, alergologi, generalisti. Am invatat ca mucii si stranut nu sunt boala (sunt alergica) si ca 20% din oameni au alergii si aproape 10% astm (mai putini la tzara), ca febra e un lucru bun – corpul lupta si la temp. ridicata tocmai bacteriile cedeaza; si ca frica si ipohondria e cel mai mare dusman al meu (am ajuns la urgenta in criza urata…). Da, a fost copila la gradi cand juma de clasa era bolnava, cand era epidemie de pneumonii. Dar daca as avea copil prematur/cu probleme grave nu l-as duce la gradi ci cauta o solutie. E drept ca si gradinitele unde am fost aveau reguli stricte, cereau hartii de la doctor, analize periodice etc.

    E drept ca avem un pediatru extraordinar, are poate 65-70ani, nu trateaza copilul ci familie! la prima consultatie a intrebat bolile din familie de la parinti si de la bunici, cum s-a nascut, cum a fost sarcina si travaliul; e axat pe preventie (mers pe jos zilnic, alimentatie diversificata, 18 gr in dormitor, etc), ercomanda f. greu medicamente sau vaccinuri ( de ex. mi-a atras atentia ca daca e sa aleg intre nurofen si paracetamol, sa iau paracetamol ca a vazut atatea reactii alergice la nurofen), si a spus ca cea mai mare bucurie e sa vada familii echilibrate si sanatoase si ca are multi copii ce nu au venit decat la control si nu cu boli. La boala el prima data recomanda … concediu si da hartii de concediu imediat: dormit si supa, limonada cu miere (nici macar mancare nu recomanda sa insistam daca nu poate duce corpul).

    • Pai poti sa ma contrazici, ca de aia e blog 🙂

      Io nus’ ce sa zic cu fazele astea cu imbolnavirile, fii-mea a fost muciosa de cateva ori deja, a facut 3 ture de alergii (una nasoala) si nu este intr-o familie abuziva, nu e batuta, i se sufla in dos non-stop. Si noi in general suntem extrem de pasnici, avem discutii rar si de obicei fara strigaturi, sa zic asa.

      Da, si Nadia a facut alergie la Ibuprofen, de doua ori deja (cel putin asta a fost concluzia, ca panelul alimentar a iesit neconcludent si venea dupa niste viroze nasoale, cu febra mare, de i-am dat Ibalgin.

      E clar ca nu poti prevedea totul, mai ales perioada de incubatie, cand nu stii ca are ceva, dar un copil cu febra mare si care umple 20 de batiste pe ora (cum facem noi acum), io chiar zic ca nu ar trebui sa plece la gradi

      • Mucii si tusea nu sunt boala. Alergiile sunt insa greu de separat de raceli (simptome asemanatoare) – si eu le compar cu .. intoxicare (adica prea multe chimicale, sau prea mult praf, sau prea mult contact cu pisicile, sau prea multi spori de mucegai – astea sunt cauzele la mine). Dar cand zice cineva ca are copil bolnav saptamanal nu mi se pare in regula.
        In rest, un om cu febra sta acasa pt binele lui. Regula se aplica si la copil ca si el e om. Mai ales ca in Ro exista concediu medical ce il poate lua parintele cand e copilul bolnav (nu sunt multe tari cu asta…)

    • O femeie…. cat de mult imi place comentariul tau. Cel mai pertinent din cate am citit pana acum.

    • @o femeie
      Iti dau dreptate. Sunt in Norvegia unde copiii se joaca foarte mult pe afara, iar la gradinita dorm in carucioarele lor, afara. Asta pana la -10 grade. Si nu e vorba doar de copii norvegieni.
      Apoi, o prietena a descoperit ca fetita ei are varicela (sau ceva din categoria asta). S-a dus la gradinita sa anunte ca nu mai aduce fetita la gradi pentru ca e bolnava. Iar educatoarea i-a zis ca trebuie sa o aduca. Pentru ca acum boala nu mai este contagioasa. A fost contagioasa in saptamanile dinainte si , oricum, copiii care au fost sa ia virusul l-au luat deja.

      O alta prietena din Romania, in schimb, zice ca nu i-a mai fost primit copilul la gradinita pentru ca racise un pic si educatoarea s-a trezit cu vreo 5-6 mamici care i-au sarit in cap ca de ce primeste copilul ala asa la gradinita.

      • Cat de adevărat. Noi suntem un popor al extremelor.
        Fiecare își cunoaște copilul foarte bine, sunt copii puternici care la viroză au doar muci și tuse sau alții care ajung direct cu bronșită, pneumonie.

  4. Si ca o mica remarca la povestea de mai sus: e interzis ca angajat de la gradi sa accepte copil cu boala contagioasa, fara acordul medicului. Cred ca mamica aia ti-a servit gogosi paranoice: o educatoare isi poate pierde jobul pt asa ceva, asa ca nu va accepta si nici nu ar zice la nimeni…..legea romaneasca e clara, gradinitele risca inspectii si verificari, iar cele particulare pot fi inchise pt asta.

    • Întocmai!!!! Nu cred o clipă teoria conspirației în care mama a dus copilul la gradinita știind ca are scarlatina, tratamentul consta în antibiotic administrat în timp ce este internat la spital ori la domiciliu dacă este izolat bolnavul. Medicul de familie este obligat sa raporteze cazul etc.

    • cel mai tare ma deranjeaza cand mamele nu se inteleg una pe alta…”asa ii trebuie!”, “ce-a cautat a gasit”, “merita un perete-n cap” etc…
      da, se poate ca parintii sa lucreze intr-un loc in care nu se da concediu pt cand copilul este bolnav, si asta pt ca nu vrea seful, nu pentru ca nu e legal…si poate parintii aia depind de salariul respectiv si nu se pot certa cu seful…n-au nici bani, nici timp si nici dispozitie.
      da, se poate ca dna educatoare sa primeasca copilul cu buna stiinta atunci cand il vede bolnav. nu e legal, dar nici tipatul si bruscatul copiilor in scoli si gradinite nu este, si totusi se practica…
      si da, unele mame merita una-n freza, dar nu cred ca e corect sa generalizam…

      • Scuze: cincediul medical se da de catre pediatru, nu de catre sef. Firma doar “ia la cu ostinta”. Daca seful face gargara, un telefon frumos la Protectia muncii si se rezolva multe. Haideti sa nu ne mai fie frica sa ne folosim drepturile. Si nu, nu se pot concedia oamenii asa usor.
        Sanatate!

  5. Din cate stiu eu scarlatina se trateaza stand internat cu copilul in spital si cu antibiotice deoarece este o boala contagioasa,deci mi se pare o tampenie sa duci copilul bolnav la gradinita ca sa mai ia si alti copii virusul,si mai grav este faptul ca educatoarea a acceptat asa ceva (ma gandesc ca educatoarea stie ce inseamna virusul scarlatina).

    • Nu este obligatoriu sa fie internat copilul in spital cand are scarlatina, in Germania copilul e tratat cu antibiotic intradevar, dar dupa doua zile de tratament nu mai este considerat contagios si este lasat in colectivitate.Problema este ca pana la aparitia simptomelor( durere in gat si inflamarea gatului ) este contagios asa ca inevitabil exista acest risc de a imprastia microbul.Nu sunt nici eu de acord cu parintii care isi duc copilul bolnav la gradinita, de aceea exista acel concediu medical pentru copil.

    • Nu, Diana, in cazul scarlatinei nu se prevede spitalizarea pacientului. Odata inceputa terapia cu antibiotice, dupa max. 48 riscul de contagiere dispare. Sanatate la mari si mici!

      • Scarlatina se trateaza doar in spital cu antibiotics. Dar ce te faci atunci cand anunti educatoarea cu privire la scarlatina iar aceasta le spune parintilor ca este un caz de varicela la noi in grupa. Varicela se trateaza. (Doar daca face febra) pe cand scarlatina o rapui numai cu antibiotic puternic.

  6. Fără supărare. . De anul acesta scolar 2015-2016 analizele nu mai sunt obligatorii.. si trebuie sa credem parintii pe cuvant.. s-au intamplat cazuri când copilul era bolnav cu bronșită sau pneumonie dar medicul de familie i-a dat avizul și a intrat în grădiniță. .
    Si da.. lucrez la o gradinita cu program prelungit și știu despre ce vorbesc..
    Asa ca educatoarea sau orice angajat al grădiniței nu are nici o vina ca părintele este atât de inconștient și nu-l interesează ca poate îmbolnăvi și alți copii pe lângă al lui.

    • Vad ca nu s-au adus inca deloc in discutie si cazurile in vare d-me educatoare/invatatoare au ele insele probleme medicale deoarece iau de la copilasi diversi microbi in timp ce sunt insarcinate. Vorbesc in cunostinta de cauza. Stiu colege care au fost nevoite sa faca intreruperi de sarcina din cauza unor astfel de boli si a unor parinti inconstienti. Mereu stai cu frica in san din acest punct de vedere.

    • analizele nu sunt dar hartie de la doctor ca e sanatos pt gradinita da. Si asta acopera si o consultatie medicala – incat anumite boli sunt clar eliminate.

    • Deci,faceti-ma sa inteleg dna educatoare.Adica,vine la dvs.o mamica,va spune ca bebe al ei are scarlatina,si dvs.in loc sa chemati imediat asistenta si sa refuzati impreuna intrarea copilului in clasa,o aisgurati ca totul e ok, permiteti bebeului accesul in comunitate,,fiind constienta ca aceasta este o boala contagioasa si ca se pot imbolnavi toti copiii din clasa dvs,si cu toate astea nu purtati nicio vina?Stimata dna.educatoare,i-am raspuns si unei alte colege de-a dvs,purtati responsabilitate pentru toti acei copilasi care va sunt incredintati in fiecare dimineata,deci,sunteti obilgata pentru siguranta celorlalti copii,sa interziceti accesul la clasa a unui copil bolnav si contagios,mai ales,atunci cand mamica va aduce la cunostinta acest fapt.Am avut o educatoare de nota 10 la copilul cel mare.Parca ar fi lucrat toata viata pediatru,imediat recunostea un copil bolnav si orice fel de tratative esuau din start.Am vazut si educatoare care acceptau de la parinti sticlutele cu suspensii si siropuri pentru tratament,a noastra nu facea niciun fel de compromisuri,copilul cu muci/febra/rosu in gat etc.era intors acasa fara drept de apel.Puteti sa va pasati responsabilitatile la nesfarsit dar voi,educatoarele sunteti cele mai in masura sa stopati acest fenomen.

      • Corect, sunt educatoare și chiar ieri am sunat o mămică să vină după fetiță,deoarece a început să tușească intr-una s i în câteva minute această a ajuns și a luat-o.Nu știa ca s-a imbolnavit ,simptomele s-au declanșat la gradi.
        Sunt , din fericire ,și mamica unui băiețel de trei ani ,iar în prima săptămână după vacanță am fost în medical pentru copilul meu, deci nu e corecta faza cu ” nu am cu cine sa-l las” ,nici nu l-aș lăsa cu altcineva când e bolnăvior.

      • in primul tand cred eu ca gradi nu e obligatorie. Mai ales pentru iohondri, fitosi, mofturosi si alte specii intudite. In al doilea rand, exista infectii cu virusi (sau virusuri, fiecare cum le cunoaste), infectii cu microbi si infectii cu ciperci (fungi, micoze etc). Pentru fiecare dintre ele tratamentul e diferit, dar boala e contagioasa cu 1-2 zile inainte de a sti ca e copilul bolnav. Si atunci, in ziua in care copilul e adus cu diagnosticul pus, el deja a transmis la alti cativa copii boala. In plus, daca are diagnostic, are si tratament, care il face deja mult mai putin contagios decat cu 2 zile inainte. In al treilea rand, mucii si tusea nu sunt boala, ci semn ca imunitatea este stimulata si isi face treaba. Retragerea copilului doar pentru asta nu face decat sa dea o pauza sistemului imunitar, iar la un nou contact cu virusii o ia de la capat
        In al patrulea rand, eu stiu ca un copil nu ar trebui sa mearga la gradinita numai atunci cand este afectata starea sa generala: febra, dureri, varsaturi, diaree, slabiciune.

      • Stimata doamnă, am citit cu mare interes comentariile si povestea in sine. Eu sunt director al unei grădinițe cu program prelungit si port o responsabilitate mai mare decât orice educatoare. Imi este greu sa cred ca d-na educatoare si mai ales asistenta medicala stiau ca un copil are scarlatina si au primit copilul. Aceasta boala nu poate fi ascunsa ptr ca e vizibilă
        Cea care decide dacă un copil rămâne sau nu la grădiniță este asistenta medicala care nu este angajata gradinitei si de obicei își face treaba. Sunt si situatii in care , deși copilul are febra, părintele îi administrează antitermice la prima oră iar asistenta nu-l observa. Chiar si asa in fiecare grădiniță ar trebui să existe izolatoare.

  7. Aici nu mai intra in discutie buna crestere.O rautate fara margini!Asta demonstreaza sadismul si inconstienta unora dintre noi..Cat valoram noi si copii nostii pentru cretini ca ei.Educatoarei trebuia sa i se desfaca automat contractul de munca.

  8. Aici si gradinita ar trebui sa aiba niste reguli.
    Stam in afara, puica merge la cresa, a luat toti virusii posibili, ori de acolo ori de la noi. Dar la gradi au regula: au febra, sunt tinuti acasa minim 24 de ore dupa ce febra a trecut. Dimineata le iau febra la toti copiii, au asistenta medicala care ii verifica zilnic. Acum si parintii trebuie sa tina cont de astea, nu doar ca dau virusul mai departe, dar si ca unui copil cu febra, bolnav, nu ii e bine, si atunci de ce nu ai avea grija de el, acasa, sa ii fie comod si sa il monitorizezi, sa il tratezi etc. Zilele trecute chiar am vazut o mamica cu 2 copii de mana se intorcea la masina si apoi gradinita a trimis notificare la toti parintii sa tina cont de politica de sanatate. Si pe noi ne-au ascultat cand le-am spus ca in grupa fetitei noastre sunt copii care vin cu mucii pana la brau. Au facut sedinta cu parintii, le-au reamintit, au despartit grupa in 2, cei mici care inca nu merg si cei care merg, dezinfecteaza zilnic salile de clasa si jucariile etc.

    • si copilul meu a mers la cresa aproape 2 ani.primul an a fost groaznic. mergea 2-3 zile si racea, saptamana urmatoare il duceam la fel 2-3 zile si iar acasa.din cauza racelilor frecvente, mai la fiecare raceala mai urata imi facea otite din cauza mucilor si a polipilor mariti. in al doilea an, mai mereu avea nasul infundat si muci,dar am continuat sa il duc pentru ca nu imi facea febra si nici nu tusea.la schimbarile de anotimp,de temperatura, la praf, si tot ce mai este in aer, lui imediat i se infunda nasul si apareau mucii.s-a constatat ca este pe fond alergic.deci problema mucilor este cea mai frecventa problema

  9. Dar la acea gradinita nu exista o asistenta care sa vada copilul respectiv?la gradinita unde imi duc copilul, in fiecare dimineata d.na asistenta face trierea, uitandu-se in gatul fiecarui copil si abia apoi poate merge in grupa lui. din a 2 a zi de gradinita, d.na asistenta mi-a spus de copilul meu ca este un pic rosu in gat, acest lucru auzindu-l aproape zilnic, desi niciodata nu s-a intamplat nimic, pentru ca asa este el .si asta din cauza ca are polipii mariti,totul fiind pe fond alergic. am dus chiar si hartie de la medicul orl ca sa ma creada ca nu are altceva.

    • Nu exista asistenta…azi era o asistenta in cancelarie si le lua exudatul la copii din acea grupa

  10. Dar educatoarea cum a permis asa ceva?
    Din punctul meu de vedere ea este la fel de vinovata sau poate chiar mai vinovata decat acel parinte inconstient.

  11. Eu nu mai stiu cum stau lucrurile astazi… Dar pe vremea mea aveam asistenta si cabinet medical, iar aceasta era prezenta inca de la sosirea copiilor si daca cineva era bolnav, era dus in cabinet si acolo ramanea pana ce il ridicau parintii.

  12. Nu la aceasta gradinita nu exista asistenta….culmea este ca azi era o asistenta si le lua exudatul faringian la copii din acea grupa la gradi….

  13. Ai spus lucrurilor pe nume!Perfect adevarat!din pacate asta este realitatea,indiferent ca e la stat sau la privat!Baietelul de 5 ani merge la gradi si i-a adus de toate acasa fratiorului mai mic, de 11 luni!chiar acum trecem prin episod de viroza cu amandoi!i-am ferit tot timpul de locuri de joaca,copii bolnavi insa mersul la gradi ne-a dat peste cap!Sunt parinti inconstienti care pun in pericol ,in primul rand,sanatatea propriului copil si apoi a celorlalti!Dar eu ca mama,am o intrebare pentru ceilalti parinti:cum poti trimite copilul la gradi,abia tinandu-se pe picioare,stiind ca noaptea a avut febra peste 39C ,poate si varsaturi???

    • Eu in zilele alea nu apuc sa fac NIMIC, decat sa stau dupa fundul fetei. E mai mamoasa decat de obicei, plangagioasa etc. Deci nu as concepe sa fie departe de mine, cand stiu ca e febrila si apatica

  14. Eu am avut un sentiment ciudat cand am vazut parintele cum ii lasa antibioticul si medicamentele educatoarei care trebuia probabil luate in timpul programului cu indicatii precise !!
    Si ca sa mai radem @dojo se spune miezul din dodoasca nu miezul din gogoasa !! =))

    • la cresa unde am avut copilul se acceptau medicamentele ,gen spray-uri pt gat,siropuri tuse, antitermice si chiar antibiotice dc era sub tratament.La gradinita nu se accepta asa ceva.Daca copilul face temperatura il duce la izolator si sunt sunati parintii pentru a-l lua acasa

  15. Este o vorba;Nu arunca motanul in gradina altuia” . COLECTIVITATEA nu inseamna DOAR GRADINITA; TINETI minte unde ati fost cu copilul inainte de a veni la GRADINITA ; in mijloace de transport in comun, in magazine sau la cinematograf sau in spatiile de joaca unde va place sa-i lasati cat va faceti cumparaturile, chiar si in vizita la persoane deja racite .MAI CITITI inainte de a va exprima si acuza EDUCATOARELE. PARINTII sunt primii EDUCATORI ai copilului in ceea ce priveste EDUCATIA [ Pregatirea inainte de a merge la GRADINITA unde lipsesc deprinderile elementare},apoi ALIMENTATIA SANATOASA trebuie facuta in FAMILIE. NU-MI place ca de la sfidarea parintilor, care trimit in mod iresponsabil copii raciti la GRADINITA ati trecut la alte acuzatii. Apropo, se spune ; GRADINITA si nu GRADI , SERVICIU si nu JOB…… Multumesc ptr. intelegere !

  16. Din pacate stiu cum e sa iti vina acasa copilul cu zeci de raceli si diferite boli contagioase pe care le-a impartit de fiecare data surioarei mai mici si apoi au urmat saptamani de tratamente, muci, tuse, febre…
    Dar, de ex fetita mea cea mica face laringite.In urma lor tuseste aproape 2 saptamani.Primele zile o tin acasa, ii fac aerosoli dar apoi o trimit inapoi la scoala pt ca laringita nu se ia (nu e contagioasa) desi copilul tuseste in continuare iar celalti parinti, in nestiinta de cauza pot trage diferite concluzii.
    Cat despre scarlatina eu stiu ca e contagioasa inainte de a aparea primul simptom, deci fie ca il tinea acasa, fie ca l-a adus el deja imprastiase boala.Normal era, daca aflase ca e bolnav dr scarlatina sa il tina acasa iar educatoarea sa nu-l Primeasca STIIND care e boala copilului.
    Copiii pot fi contagiosi de multe boli inainte de aparitia primelor simptome…dar daca parintii afla diagnosticul si stiu ca e p boala contagioasa trebuie sa ii tina in “carantina”.
    Asa cum zicea cineva in alt comentariu, copiii se pot imbolnavi in diferite alte locatii, nu neaparat de la colegii de gradinita/scoala.Din pacate asta inseamna primii ani de colectivitate la unii copii.Apoi mai conteaza si cum au fost tratati de-a lungul timpului copiii; daca pt orice stranut au primit antibiotic clar vor avea imunitatea praf si vor culege diferite boli dar nici asta nu e regula general valabila la toti copii!
    Normal ar fi ca in gradinite sa nu fie primiti copiii care au febra sau boli contagioase.Nu stiu ce sa zic de cei mucosi sau care tușesc pt ca astea pot fi semne de alergie si nu de boala.

  17. Ca la noi la nimeni….”daca’l primeste…de ce l’a primit? Daca nu’l primeste…de ce nu?” Inteleg si parintele ca poate’n clipa aceea n’are cu cine sa’l lase,dar il ia mai devreme de la gradinita dupa ce si’a rezolvat problemele la locul de munca. Educatoarea nu face trierea, te anunta daca e apatic, are febra,etc. Asistenta iti da ok’ul de intrare,dar daca parintele ii arunca un aviz ca este apt ce mai poate sa faca? Vb cuiva…credeti ca educatoarei ii convine situatia? Daca mai este si gravida? Plus ca sta nas in nas cu ei. Pana la urma cred ca totul pleaca de la buna crestere

      • Stiti istorioara populara cu nora si soacra? Cand esti nora zici ca e rea soacra, cand iti vine randul sa fii soacra zici ca-i rea nora. Eu ma aflu si-n postura de mamica si-n cea de cadru didactic, deci si nora si soacra si ambele posturi sunt dificile.
        Eram gravida si am tusit o luna intreaga in a doua luna de sarcina, pentru ca nu puteam lua nimic, iar elevii mei veneau la scoala tusind si cu febra. La scoala chiar nu exista un control asupra starii de sanatate a elevului. La noi dr vine in scoala o data pe saptamana pentru a pune stampila si pentru rutine.
        Am nascut un copil sanatos, care pana la 2ani nu a avut nici un episod serios de raceala, deci nici vorba de medicamente. Dupa o saptamana de cresa a zacut efectiv pentru rosu in gat si numai dupa 3 zile de antibiotic s-a ridicat din pat si dupa 7zile a reusit sa manance ceva. Iar de atunci (are 3ani si jumatate) cum incepe la gradinita, cum incepe cosmarul: o saptamana la gradinita, 2 acasa. Episoadele sunt mai putin grave o data cu trecerea timpului, dar dupa 9 luni de antibiotic lunar si siropuri de toate felurile s-a ingrasat fff mult.
        In plus a capatat o alergie a cailor respiratorii, “astm indus” fiind diagnosticul, si din septembrie pana in mai ii dau aerius si montelukast.
        Concluzia este ca atat parintii, cat si cadrele didactice sunt oameni cu familii acasa, familii care au de suferit, daca fiecare dintre noi nu suntem responsabili. E usor sa arunci vina pe unii sau pe ceilalti. Peste tot sunt “uscaturi” , dar fiecare suntem un exemplu pentru cei din jur.
        Haideti sa fim mai ingaduitori si sa intoarcem problema pe toate fatetele sa vedem daca nu cumva avem ceva mai bun de daruit. Daca noi judecam subiectiv si copiii nostri vor face la fel. Daca noi nu suntem corecti fata de cei din jur si copiii vor invata ca pot face la fel.
        Asa ca incercati sa fiti responsabili atunci cand aveti copiii bolvani si sa nu ii mai trimiteti in colectivitate. Totul e superficial in zilele noastre: dr dau aviz fara sa vada copiii, gradinitele nu au dr si asistente suficiente pt a verifica la intrare, in amanunt toti copiii, parintii alearga la serviciu sa nu intarzie, sa nu lipseasca prea mult ca sa nu fie “remarcati” pentru prea multe concedii, etc.,etc.
        Multa sanatate tuturor! O seara Dr asa!

  18. Cu scarlatina nu este de joaca , vina mamei si vina asistentei de la gradinita – suni de urgenta parinti si trimiti la spital.

  19. La cresa unde merge copilul nostru regula in cazul ‘racelilor’ este ca daca copilul este vesel si vrea sa participe la activitati poate veni-ramane la cresa pana la 38.5 grade temperatura. Peste valoarea asta, parintele trebuie sa-l ingrijeasca si oricum cei mai multi copii nu mai sunt veseli sau activi cand ajung la temperatura asta. Dar daca 37.5 si nu sunt activi sau bucurosi de activitati, nu pot fi lasati la cresa pentru ca nu ar primi atentia de care au nevoie si nu s-ar simti bine. Noi am tot intrebat daca il putem duce cu muci en co. la cresa si ni s-a spus ca da, ca la cresa exista deja ‘microbul’, ca doar de acolo l-a luat. Dar continui sa ma mir cum de nu sunt aici copiii asa bolnavi ca in Romania – nu inteleg. Poate stie vreun doctor.

    • Reguli ce sunt si in alte crese si gradinite, nu numai la tine. Din motive de job al meu fetita a mers la cresa + gradi in ro (2 locuri) si 2 gradi in alta tara.
      Ca o concluzie personala, in mediile conflictuale copiii se imbolnavesc mai repede: daca educatoarele tipa si lovesc, daca copiii se lovesc sau sunt fortati sa manance etc. atunci copiii sunt mai agitati, tristi, dorm mai prost, si si incidenta bolilor e mai mare. La fel si copiii din familii conflictuale. Si asta e o realitare romaneasca: 60% din copii sunt loviti in numele educatiei, sunt unele educatoare care tipa si unele invatatoare care lovesc copiii si in final … copiii sunt loviti de boala.
      Argumente medicale am gasit la doctori: Nadine Burke Harris, Thiery Janssen, Dulcan, dr Loff etc.

  20. La gradinita particulara unde a fost fiica-mea pana de curand (am retras-o) se practica nu numai primirea copiilor bolnavi dar si “ajutorul” – deschidem geamul larg cand dorm copiii (ce daca sunt -10 grade!), fructe date copiilor direct din congelator.. iar maxim a fost cand directoarea mi-a spus senina “am dus mancarea copiilor la analiza, dar a iesit doar e-coli! De ce va panicati asa?”

    • Bun, la e-coli saream de fund in sus, ca a trecut a mica peste o enterocolita nasoala, de a slabit juma’ de kil in 3 zile. La faza cu frigul, a noastra nu poarta caciula decat la minus grade, stam cu 22 de grade in casa si are un body/tricou, plus o bluza subtire (tot material de genul). Daca pun fleece pe ea, turbeaza de cald. Si noi aerisim cu ea in casa etc. Dar e calduroasa si ii place frigul.

      Asta nu inseamna ca as face la fel cu alti copii in zona, ca nu toti au un turboreactor in scutec ca ea, sa capieze de cald la 24 de grade.

  21. Dam cu toporul:nu cred așa ceva…nici o educatoare nu ar accepta un copil atât de bolnav în colectivitate..poate doar puțin răcit. ..nimic mai mult. ..nu cu o boala așa grava…

    • Scarlatina NU se trateaza acasa. Niciun medic nu te lasa sa iei copilul acasa,daca are scarlatina!

      • La scarlatina se administreaza antibiotice – acum sunt si pe cale orala (sunt mai scumpe). Din pacate formele si complicatiile pot deraia (ca la orice boala) si acolo unde parintele nu isi permite se duce la internare si intravenos.
        Fobia si paranoia cu scarlatina vine din prioada comunista cand nu se importau antibiotice si ce se producea in tara nu erau eficiente (se aplica direct penicila antivenos si cum era singurul antibiotic folosit deseori corpul dadea rezistenta…,) plus in conditiile de viata proasta de atunci (lipsa de apa, alimentatie redusa, sa nu uitam 40% din romani aveau wc in fundul curtii) o epidemie ar fi decimat angajatii si fabricile asa ca scarlatina devenise bau bau, era cu izolare in spital, carantina, sanepid la gradinita/cresa respectiva etc.
        Cauza: streptococul hemolitic (cred ca e ala beta, nu mai tin minte). Unii cu imunitate buna vin in contact si nu il iau / nu fac boala. Altii fac forme usoare (angina), dar unii copii sensibili (noi avem prematuri in grupul de prieteni) fac scarlatina.
        Medicina a evoluat foarte mult si avem acces la medicamente eficiente – o boala a copilariei nu mai este bau bau. Am avut in jur un copil care a fost de 2 ori cu scarlatina, una la 8 luni si una peste 1 an, de la cresa.
        Noi am avut un fel de streptococ, nu asta. A trecut de la sine. Aveam o reteta de antibiotic acasa, conform antibiogramei, in caz ca ne lovea vreo febra puternica sa il luam imediat pe schema si durata scrisa de doctor. Peste 1 an am repetat testele din gat si nu mai aveam nimic nici eu nici fata (nu am luat niciun medicament intre timp).

        Si eu am fost crescuta cu frica in san de cuvantul cu s … apoi am inceput sa intreb medicul si sa inteleg. Frica e cel mai mare dusman al meu, de indata ce inteleg mecanismele frica incepe sa se disipe… asa ca rog pe toti sa citeasca, sa intrebe, sa judece. Am intrebat medicul si prefer sa fac pe proasta si sa plec linistita din cabinet.

  22. Stiti povestea cu rabinul? Si tu ai dreptate, si tu ai dreptate. Stefan este in primul an de colectivitate. Dupa 5 zile la gradi ne-am oprit direct la spital: rosu in gat. Duminica seara ne-am dus din nou la spital sa vad ce pot sa fac luni cu el. Nu mai avea nimic. 1 luna a fost bine. Dupa, o viroza. A stat acasa cam o saptamana. Si tot asa. Nu grav. Pana la sf lui noiembrie, cand a facut-o lata ( pt noi) : conjunctivita, sinuzita, otita. La gradi, eu am anuntat asistenta dupa vreo saptamana ca au fost 6 cazuri de conjunctivita in grupa. Habar n-avea pt ca nimeni nu ii spusese. Educatoarea a banuit pt ca i-a vazut ochiul cand s-a trezit, dar era deja vineri. Intre timp, m-a duceam la interviuri, iar lait motivul era ca am un copil care a inceput gradinita si nu stiu ce va fi. Am cautat un servici unde sa nu imi fie teama ca se imbolnaveste copilul prea des, iar eu pot fi data afara (in perioada de proba nu ai ce face: te anunta si gata). Iar vechiul loc de munca presupunea 200km zilnic, in afara Bucurestiului. Da, putem sa ne luam concedii medicale, dar toate au o limita. Cui i-ar conveni sa angajeze pe cineva care este mai mult lipsa?! Cat de mult poti sa intelegi ca are probleme cu copilul, l-ai angajat pentru ca ai nevoie de om in acel post. Pe “vremea noastra” 🙂 parintii nostri puteau sa stea linistiti. Politica partidului nu permitea sa-ti pierzi locul de munca. Dar acum?! Este foarte greu pt toata lumea. Sunt si mame inconstiente, care stau acasa si fac acest lucru, dar restul?! Si eu as fi facut in orice fel posibil sa stau acasa cu el. Dar daca nu s-ar fi putut?!

  23. Doame cat va iubesc pentru acest articol …daca ma apuc sa va spun cat a patimit fetita noastra cu cresa din cauza binevoitorilor nu ar mai fi loc de alte comment-uri ..dupa primul episod de luat ceva din cresa a facut si convulsie la febra …deci mame dragi cu pui bolnavi nu uitati ca si noi suntem oameni nu masini si puii nostri au suflete nu piulite ….

    • Noi am avut noroc pana acum, ca Nadia nu a facut convulsii la febra mare si s-a dus pana peste 39.5 de vreo 2 ori. Oricum e greu sa-ti fie copilul bolnav 🙁

    • Traiesc in strainatate de cativa ani dar cand vorbesc romaneste inca spun “comentarii”. Oare cum o fi sa nu iti dai seama cat de bolovanos suna cuvintele pe care le scrii/spui?

  24. Scarlatina in sine nu e mare lucru, incomod este mai mult sa incasezi antibioticele in fund de sa nu prea poti sa stai pe scaun. Problema este daca apar complicatiile. Daca te pricopsesti cu un reumatism articular mai tarziu, se poate spune ca ai scapat ieftin. Cu aceleasi antibiotice, scapi cu bine, ca si cum nici nu ai avut boala vreodata. Problema este daca streptococul se “cuibareste” in inima sau rinichi, pe care le “musca” la greu. Asa ca, dragi mamici, nu lasati copilul la gradinita cand are o problema de sanatate. Luati-l acasa, tratati-l si aduceti-l inapoi sanatos alaturi de ceillati copii

  25. Eu cred ca responsabilitatea e impartita intre parinte, asistenta de la gradi, educatoare si doctorul de familie. Parintele nu ar trebui sa isi aduca copilul bolnav la gradinita/scoala. Pe de alta parte, daca a iesit din perioada contagioasa a bolii, asta depinde de ce hotaraste medicul, atunci poate fi adus. Orice gradi, ar trebui, dupa parerea mea, sa aiba o asistenta. Eu l-am avut pe al meu copil la doua gradi, adica 133 si 203, din Bucuresti. Erau cate 35 de copii in grupa, mereu bolnavi de cate ceva, asa ca veneau vreo 15-20, hai 25 la gradi. In fiecare dimineata trebuia sa mergem la cabinet ca sa ne dea ok-ul pentru intrarea in gradi. Daca ar fi observat ca e vreo problema, ne-ar fi trimis acasa. OK, presupunand ca respectivul copil ar avea febra 40, nu s-ar putea tine pe picioare, ce medic/doctor de familie/doctor specialist sau orice fel de cadru medial, ar da o adeverinta “apt pentru colectivitate”? Da, stiu ca sunt doctori care dau adeverinta fara sa consulte copilul, contra cost, totusi, nu sunt oare si ei responsabili de ceea ce se intampla? De ce uitam sa ii mentionam? Da, parintele poarta o mare, mare parte din vina, ca il aduce asa bolnav, dar eu cred ca vina e impartita, cum spuneam mai sus, cat despre educatoare, da, nu este cadru medical sa stie ce fel de boli au copiii, dar cum putem sa ne gandim ca ar putea accepta la grupa un copil despre care se spune ca e bolnav si pe antibiotic si cel mai probabil foarte contagios? Cu parere de rau aflu ca exista gradinite unde educatoarele sunt constranse cumva de parinti sa le fie acceptati copiii febrili, cu diferite infectii, care abia se tin pe picioare, ma bucur ca eu nu am dat peste asa ceva…

  26. Copii au dreptul la educatie dar si la un mediu sanatos. Situatia copilului bolnav la gradinita este discutabila de la caz la caz. De exemplu pentru boli transmisibile copii ar trebui sa fie trimisi acasa pentru a fi ingrijiti la domiciliu sau spitalizati, mamele avand dreptul la concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav, la fel daca copilul are febra, diaree, varsaturi. Educatoarea nu poate sa trimita acasa un copil pentru care parintii au prezentat adeverinta medicala ca este apt sa frecventeze gradinita, intrucat nu are calificarea medicala necesara pentru a aprecia starea de sanatate a unui copil peste ceea ce atesta adeverinta medicala. Situatia este complicata si diferita pentru familiile monoparentale. Cand copilul are un singur parinte care-l ingrijeste, fara bunici sau alte rude care ar putea si ar dori sa-i ofere sprijinul atunci este greu sa trimiti copilul acasa de fiecare data cand copilul raceste pentru ca parintele risca sa-si piarda serviciul, singura sursa de intretinere pentru familie. Daca lucreaza la stat poate sa mearga in concediu medical de mai multe ori dar daca lucreaza la un angajator privat acesta se satura de atatea medicale si se descotoroseste de acesta sau ii schimba locul de munca cu unul mai prost platit. Asa ca situatiile sunt discutabile de la caz la caz.

  27. Vad ca toata lumea ignora o parte a problemei, ba mai sunt si ceva femei, scuze dar nu le pot numi mamici, care vorbesc despre asta de parca ar fi o vacanta de vis. Dragi mamici, nu este bine deloc sa se imbolnaveasca copiii la gradi de la altii. Nu se imunizeaza la gradi, nu, deloc. V-ati gandit o clipa ca toate medicamentele care cica fac bine una strica multe altele? Pai, nu, nu o sa vedeti imediat nenorocirea, dar mai incolo peste cateva zeci de ani cand copilul ar trebui sa fie un tanar cu sanatatea de fier, descoperiti ca are probleme hormonale (din cele grave ce necesira tratament) ca ficatul/bila/pancreasul dau deja rateuri, ca are un fel de nisip la rinichi (eh nimic de speriat, mai asteptati cativa ani si trece in pietre sigur…) ca unii fac cancer asa din aer si mai rau ca mor de tineri de probleme de inima. TOATE astea sunt ca urmare a tratamentelor prelungite si dese date celor mici. Nu, o scarlatina si niste muci nu il vor omora, poate le vor intari organismul asa cum sustin unele mamici de pe aici, DACA NU le-ati fi dat otravurile chimice din comert care se numesc medicamente. In acest caz va las eu aici in scris ca cei mici desi par insanatositi au deja cateva procente de sanatate in scadere pe fiecare organ in organismul lor…

  28. Noi suntem in Germania si aici nu e o problema sa aduci copilul bolnav la gradinita..Doar daca are febra mi s-a spus ca ar fi bine sa o tin acasa in rest e in regula desi au tinut-o si cu febra.. aici paduchii, mucii, tusea.si altele sunt lucruri normale. Saptamana trecuta am fost sa vizitam o gradinita pentru copilul de doi ani. Am fost socati sa vedem cu copiii de aproximativ doi ani mancau zapada amestecata cu nisip..aici e o traditie:). mi-a spus si fetita mai mare ca si la ea la gradinita se mananca zapada cu nisip..Doamne fereste! Si pe mine m-a ingraozit la inceput ca peste tot pe unde mergem copiii tusesc si imi mananca mucii..Va rog sa ma credeti ca m-am intrebat luni de-a randul ce ce naiba nu le sterg mucii de la nas si nu am gasit niciun raspuns. Am avut si noi probleme de sanatate grave, am mers la spital si ne trimiteau acasa fara niciun tratament..ne spuneau ca ne vindecam mai repde daca nu luam medicamente in cazul unei boli ciudate; magen darm grippe..
    Noi tinem copilul acasa pana se face bine perfect, nu prea luam medicamente, mai mult fructe si plimbari in aer desi nu le place ca e frig. Dar noi avem noroc pentru ca eu lucrez acsa si pot sa tin copilul. ma gandesc la femeile care nu pot lipsi, ele ce fac?

    Nu as fi crezut ca in Germania o sa fie asa dar se pare ca e mai bine..Corpul produce anticorpi si apoi se apara mai bine.. cica:)

    va doresc sanatate multa.

    • Magen darm grippe e entericolita sau “raceala la stomac”. Si politica nemtilor e sa nu indoape copii cu medicamente dar daca copilul face febra sau nu se simte bine, parintii sunt sunati sa vina sa il ia.

  29. Cu scarlatina am avut si eu scandal cu gradinita din bucuresti. Efectiv refuzau sa anunte parintii ca au avut un caz, asa ca i-am anuntat eu ? am trimis un email la toti. A iesit circ, dar au inchis, dezinfectat, exsudate la toti. Niste inconstienti
    Acum, in alta tara e asa :exista triaj dimineata. Bolile copilariei stau acasa si primim email ca sa stim. Febra sta acasa pana trec 24 ore de cand n-a mai facut. In rest, e tara mucilor si a tusei. Dr nu-mi da mie concediu, dar companiile sunt intelegatoare -nu cu saptamanile – daca e bolnav copilul, lucrezi de acasa o zi, 2, dar treaba ti-o faci. De la scoala poate lipsi doar in situatiile de mai sus. Nu mi-a trebuit nici o hartie, m-au crezut pe cuvant. Personal si daca as vrea, nu as avea cum sa-l tin acasa la toate virozele, dar e o mare diferenta intre asta si inconstienta cu boli serioase, zic eu

    • bravo pentru reactivitate: e trist ca e nevoie sa ceri pentru niste lucruri in mod firesc de facut.
      Mi se pare urata situatia, pt ca scarlatina e o boala usor contagioasa, dar inclusiv educatoarele pot face infectii ale bacteriei…

  30. buna seara,
    sunt una dintre sutele de mii de mamici disperate , care are copilul bolnav tot timpul din cauza acestor “parinti” incostienti….de cand a inceput gradinita, fetita mea 4 zile e la gradi si 2 saptamani acasa, din cauza virozelor luate din colectivitate. ma infior dimineata cand ajung in clasa fetitei si vad pe masa educatoarei sticlute cu siropuri….!!!!acum o am acasa de vinerea trecuta cu febra mare si tuse suparatoare, in urma unei viroze gripale urate….
    propun sa initiem o campanie impotriva acestor “parinti” inconstienti si impotriva gradinitelor care ii primesc pe acesti copii, sa facem o sesizare scrisa atat la ministerul sanatatii cat si la ministerul educatiei….
    suntem o tara din Uniunea Europeana si de ce la altii se poate si la noi nu??????
    trebuie sa facem ceva, sa ne unim toti parintii adevarati si sa nu mai lasam ca, copii nostrii sa sufere!!!!
    eu am hotarat ca nu imi mai las copilul la gradinita atata timp cat vad copii bolnavi in clasa ei…..
    sper sa reusim ceva, sa schimbam aceasta “practica” ordinara din partea unor parinti si a majoritatii gradinitelor din aceasta tara!!!!
    o seara buna tuturor!
    gabriela roman

  31. Soluții există. Se găsesc de cumpărat niște baloane mari dintr-un plastic transparent, de genul celor în care se bagă ăia mici și stau în ele pe apă, dar ceva mai mari. Cel mai bine e să-l bagi acolo, are și aerisire pentru că balonul are pereți dublii plini cu aer, e bine izolat, nu se poate lovi, nu e frig, nici prea cald și-l poți supraveghea de la servici printr-o cameră web.

  32. nu doar gradi e problema. am dus-o pe cea mica la ziua de nastere a unor prieteni, la un loc de joaca.
    unul din invitati, o alta fetita a fost adusa acolo avand varicela. pentru ca parintii ei au considerat ca e OK. ce se poate intampla? ei bine, fetita mea a facut varicela, probabil au facut si alti copii neimunizati, ceea ce nu e ceva rau, e bine sa se imunizeze. problema a fost la sotie care era insarcinata si care nu facuse boala in copilarie.
    iar varicela si cu sarcina nu se impaca prea bine. plus ca virulenta bolii la 30+ este inzecit mai mare decat cea la varsta copilariei.

  33. Salut,

    Doar am scanat articolul, dar o sa las asta aici:

    Art. 356 Zadarnicirea combaterii bolilor
    (1) Nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase daca a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
    (2) Daca fapta prevazuta in alin. (1) este savarsita din culpa, pedeapsa este inchisoarea de la o luna la 6 luni sau amenda.

    Plangere penala, s-a tras un semnal de alarma, data viitoare toti vor gandi de doua ori.
    Nu vrei sa rezolvi de la radacina, problema va persista…

    Just saying… majoritatea relatiilor sociale sunt reglementate intr-o lege.

  34. Hey, priveste cu cata nesimtire ti s-a furat articolul fara sa se precizeze sursa: cyd.ro/draga-parinte-nu-ti-mai-trimite-copilul-bolnav-la-gradinita
    (Asta daca nu cumva ai un contract cu ei si le-ai permis preluarea articolului contra cost, desi nu prea cred)
    Bafta! Si da, ai mare dreptate in articol

  35. Imi place acest articol si foarte adevarat. Sa se rezolve astfel de situații inseamna asistent competent si seriozitate. Indiferent de ce gradi este vorba (de stat sau privat) totul depinde de asistent! !!!!!!

  36. Stimata mamica, citesc cu ujimire ca mai degraba iti este teama de boli normale ale copilariei decat de un eventual abuz pentru copilul tau… Pentru mine, ca parinte, este un adevarat soc.
    Sper ca fiul meu, care nu va fi ocolit de boli ca orice alt copil, sa nu fie vreodata abuzat de cineva.

    Cat despre problema expusa, regret sa te informez, insa este un punct de vedere format de nestiinta. Asa cum spui, nu stii medicina si, sincer, daca ai sti, te-ai mai calma putintel.

    In primul rand streptococul beta hemolitic de tip A declanseaza scarlatina de regula la copii de 5-9 ani, insa nu in toate cazurile. Copilul infestat este contagios cam cu o zi inainte de declansarea vreunui simptom. Copiii mici, sugarii, bebelusii, sunt inca protejati de anticorpii mamei. De aceea copilul ala de un an nu a facut boala.
    Este o boala a copilariei si, ca orice alta boala a copilariei, este indicat sa ne imunizam la ea, fie prin vaccin fie prin contactul cu bacteria.

    Referitor la modul in care s-a procedat la gradinita, asistenta medicala din fiecare unitate are obligatia legala sa nu permita accesul copiilor cu anumite simptome si anumite boli, in functie de starea generala a copilului si de pericolul epidemic.
    Nu se poate elimina un copil din colectivitate ca are muci ori tuse. Sau gatul rosu. Sau alergii.

    Mai mult, copiii, in perioada copilariei 3-6 ani, isi formeaza sistemul imunitar, pun bazele modului in care corpul lor va reactiona la boli.
    Lipsa contactarii de virusi, bacterii in aceasta perioada va avea ca efect ca organismul lor nu va sti sa lupte impotriva factorilor externi. Ca exemplu, frecventa declansarii scarlatinei este mai mica in zonele rurale (unde nu se irita nimeni la fiecare raceala) decat in cele urbane.
    Copiii expusi la boli moderate in păerioada 3-6 ani, care au muci, tuse perioade lungi de timp, desi aparent sunt mai bolnaviciosi, se pare ca pot avea in viitor un organism mai puternic.

    Suplimentar, trebuie sa asculti copilul; daca acesta poate desfasura activitati, fie chiar cu febra sau similar, ar trebui sa ii permiti. Pentru ca organismul transmite nevoi si pentru ca ascultarea acestor nevoi te face sa fii mai in contact cu tine. Organismul copilului ii spune ca el e aproape sanatos si faptul ca are 37 cu 5 febra este secundar. Mentinerea lui in mediu de boala, prelungind artificial convalescenta pe care organismul nu o mai simte, face ca pe viitor copilul sau adultul sa nu mai simta semnalele organismului sau.

    De asemenea, trebuie luat in calcul la copiii mici si somatizarea anumitor dificultati de maturizare neurologica a creierului, anumitor situatii agresive (da, abuzul asupra unui copil, fizic sau psihoc, poate duce la boala fizica, atat e de grav!). Vei observa ca adultii si copiii au anumite sensibilitati: unii la curent (curentul nu imbolnaveste pe nimeni, dar credinta ca se poate intampla asta, da), altii la nas, altii dermatologice etc. De regula, anumite situatii dificile in dezvoltare/maturizare, in adaptare la colectivitate, in familie, duc la declansarea unor boli.

    In parc, virusii si bacteriile strabat sute de metri; ca un copil sta mai departe nu inseamna ca nu poate infecta alti 50.
    Asistenta poate ca nu si-a indeplinit atributiile, iar parintii in mod clar ca si-ar tine copiii intr-un balon de sticla pentru ca acestia, sarmanii, sa stea acasa la maturitate din cauza bolilor…

    Ar fi indicat sa lupti pentru educarea copiilor si a parintilor in domeniu, ca toata lumea sa respecte legislatia. In plus fata de ce spune legea, poti sa tii copilul acasa cat doresti. Eu insa, care crerd ca bolile repetate nu sunt o problema, il voi tine cat cred eu, insa ambele respectam legislatia, atat dpdv al dreptului la educatie, dar si la sanatate.
    Sper ca acum sa citesti mai multe, sa fii mai informata si, prin urmare, mai calma.

    Zi faina, copii fericiti!

    Un gradinar cu o floare

    • Buna gradinarule 🙂

      Fata mai mica a fost testata in perioada respectiva. Era POZITIVA pentru streptococul in cauza, chestie minunata pentru un copil care inca se recupereaza cu greu dupa ce sistemul medical romanesc aproape a bagat-o in mormant la nici 3 luni.

      E o diferenta intre 40 febra si 37 cu 5, zic eu. La fel cum e o diferenta sa duci un copil usor racit sau unul cu SCARLATINA (si sa stii ca e bolnav).

      Nu discut despre abuzuri, e clar ca ma preocupa ENORM problema, dar aici discutam despre boli.

      Nadia va merge la gradinita in comuna in care ne facem casa, ca sunt 7 copii de toti si, culmea, ‘taranii’ aia au bunul simt ca, daca e bolnav copilul, sa nu-l trimita sa imbolnaveasca toata grupa.

      Am fost de test de 2-3 ori cu a mica si am inscris-o pentru la toamna. Educatoarea este o bomboana de om, am si eu acces acolo, pana se obisnuiste, gradinita e bine dotata (si oricum mai putem si noi ajuta. Decat sa dau sute de lei pe tot felul de ‘taxe’, mai bine cumpar niste material didactic pentru copii si suntem cu totii mai castigati 🙂

      • Pozitiva nu inseamna bolnava, tocmai asta iti spuneam, totul e ok, chiar daca e pozitiva.
        Nu stiam ca fata ta are energie la 40 de grade, eu n-am vazut copil cu energie la 40 de grade. Peste 38 cam scade tonusul si nu are chef copilul de activitati si iesit in parc…

        Parintele a gresit, insa raspunderea lui e copilul lui, nu copilul altuia. Raspunderea asistentei in schimb se intinde peste toti copiii din gradinita. Asta iti spun, ca furia aia este nejustificata si degeaba ai da cu capul de pereti si nu-stiu-ce un parinte care e complet subiectiv. E normal sa fie subiectiv, e treaba lui cum isi creste pruncul, asistenta trebuie sa se asigura ca intreaga colectivitate nu a fost supusa unui risc major de epidemie.

        Esti suparata pentru niste lucruri care te ating, fara sa te intereseze de pozitia celuilalt, psihologic, medical, fara sa cunosti si sari la dat cu capul de pereti. Asta e neplacut. Iti inteleg frustrarea, insa violenta nu e niciodata o solutie. Nici verbala, nici amenintarea, nici gluma despre violenta, nimic.
        Nu am avut intentia a discuta despre abuzuri, tu le-ai adus in discutie ca fiind mai putin importante decat riscul de… raceala!
        Dupa mine, ai actionat exact ca acel parinte.

        Nu are rost sa discutam ce a facut acel parinte, din valorile la care ma raportez eu si din ce spune si legea, el a gresit. Suntem oameni, mai gresim.
        Dar de aici pana la a nu aduce copilul cu tuse si muci, e cale lunga. Eu nu pot pune dreptul tau la sanatate mai presus de dreptul la educatia mea. Trebuie sa existe un echilibru, fara exagerari de nicio parte, asa incat ne raportam la lege care spune: stare buna, fara pericol epidemic, vine in comunitate.

        Stiu cat de greu e sa cauti o gradinita, eu am gasit foarte greu una unde copiii raceau, se murdareau, se descaltau in nisip, se bateau cu apa, faceau activitatile in ritmul si timpul lor, la alegerea lor… imi imaginez ca ai cautat si tu ca toate mamicile, ca ai testat, ca ai vorbit… da, greu.
        Iti doresc succes la gradinita pe care ai ales-o, nu e niciodata o decizie usoara si mai mereu apar probleme, dar sper sa treci peste ele si copilul sa fie bine si fericit!

        Zile linistite!

  37. Dezbaterea asta este eterna si apare frecvent in perioadele de raceli ale copiilor mici si disperarea parintilor care nu au cu cine ii lasa. Eu am trecut de doua ori prin fazele astea, am doi copii, dar acum leam depasit si nu ma pot impiedica sa nu combat aici cateva dintre ideile preconcepute pe care le-am citit..
    Copiii care vin la gradinita cu tuse ar trebui sa stea acasa. DA! Dar doar in perioada de incubatie si de manifestare a racelii – in cazul unei raceli obisnuite, bineinteles, nu tuse convulsiva sau pneumonie :(- . Altfe, la varsta lor, la copiii este o tuse remanenta si care se inscrie in limitele normalitatii pana la 3 saptamani!! Nimeni nu isi poate tine acasa atat copilul. Plus ca la varsta de gradi, pana la 10 viroze pe an sunt iarasi in limita normalitatii. Iar daca astea sunt insotite de tuse….ce faci???? Il retrag practic de la gradi…Asistenta sau doctorul ar trebui sa tina o evidenta si sa stie care este cu tuse la inceput si care a fost racit, dar continua sa tuseasca rezidual inca o vreme…
    “La gradinitele particulare regulile sunt mai laxe, ca au tot interesul sa ia banii”. NU-I ADEVARAT. La noi la gradi, la Puiutul Pufos, regulile au fost mult mai strcite decat la prima gradi, de stat, unde am fost. Si nu numai ca erau mai stricte, dar erau si mai usor de urmarit: grupe mai putine, copii mai putini, asistenta in permanenta… DAR, in acelasi timp, nu-i trimetea nimeni acasa pentru un stranut. Toata lumea era in cunostinta de cauza, parintii pastrau legatura cu domnul doctor si doamna asistenta si cu domnisoara educatoare, copiii stateau acasa doar in faza acuta a bolii, in convalescenta erau acceptati, daca parintele vroia sa ii aduca. Nu vad unde ar fi interesul sa fie acceptati bolnavi? Sa ii imbolnaveasca si pe ceilalti? Ca taxa oricum se dadea la inceputul lunii si puteai sa scazi doar masa pentru zilele in care copilul nu venea, altfel….

  38. Mi se pare foarte usor de vorbit pentru unii parinti dar cand jobul ti-e in joc si nu ai nici bona, nici bunici, nici vecini disponibili sau alte persoane care sa te ajute exact atunci cand ai nevoie uneori e foarte dificil sa stai acasa cu copilul cand e bolnav si foarte usor sa judeci pe altii care pot sta acasa sau pot lasa copii la bunici sau cu alte cunostinte… e mai greu sa fim buni si intelegatori.
    Si eu am fost in situatia sa imi duc copilul bolnav la gradi din cauza jobului ca nu puteam pur si simplu sa il las cu cineva acasa si cel mai mult a avut de suferit copilul meu nu alti copii sau fratii lor sau parintii lor!! apoi cand am vazut ca nici cum ne se face bine mi-am luat concediu medical dupa concediu de odihna si in primavara a trebuit sa imi schimb si job-ul ca nu le-a convenit ca am nevoie de atatea concedii!! deci nu vorbiti si dati cu bota ca e foarte greu cu copii mici!! orice parinti normali isi protejeaza cat pot de mult copiii.

  39. si daca tot suntem inversunate ca vin copii bolnavi la gradi de ce nu facem petitii peste petitii sa se faca in gradinite MINI-SALINE cum au ungurii de exemplu si asa am reduce foarte mult rata imbolnavirilor si a nervilor si a frustarilor si a necazurilor provocate de imbolnavirile frecvente!! de dat cu bota putem foarte usor dar solutii si rezolvari ar trebui sa aducem in spatiul public nu frustari si inversunari ca sa putem imbunatatii cumva problema asta!!!

  40. Va scriu si in calitate de mama dar si de fosta educatoare! Da,fosta pt ca un asemenea episod cu un copil cu febra 40 m a facut sa sa ma gandesc foarte serios sa ma reprofilez. Dar sa incep cu inceputul,copil 4-5anisori febra exagerata. Plange refuza si in ultim stadiu vomita yot ce i da asistenta,sunat parinti…n avrm timp suntem la munca si…ce ramane de facut? Sunat la 112…dupa 40 de min de asteptare a ambulantei degeaba pe un ger cumplit iau copilul in brate.rog o colega sa i urmareasca pe ceilalti si.l duc la urgente de acolo il preia intr un final o ambulanta si l duce la spital. ANunt frumos parintii si ce credeti? Il loc sa se duca la spital au venit la clasa cu scandal monstru. Urmatoarea zi ma trezesc cu tot ISj ul pe cap….pt ce? Ca ti am salvat copilul? Singurele cuvinte au fost ca de ce mi am permis sa i deranjez de la munca. Si din acel moment dupa incheierea anului scolar s a incheiat si activitatea mea in invatamantul romanesc!
    Iar acum ca mama…am fost cu cel mic la o gradinita cu program scurt…o zi la gradii doua sapt in spital…doi ani am tras asa…si l am mutat la program.lung…am zis ca poate cae mai bine…avem o asistenta jos palaria fara discutii…cu toate avizele de la medic ii intoarce din drum fara sa clipeasxa.
    .pt faptul ca jum de zi e un cadru medical sunt mai linistita de o suta de ori…il tin acasa si daca vad ca un copil e bolnav chiar si vesnica tuse si muci de alergii…nu imi e usor ne rotim care cum putem,de multe ori invoiesc surioara de la scoala pt a sta cu el sau chiar am fost in situatia de a ne da demisiile pt sanatate! Nimic nu are argumet in fata mea pt ati trimite copilul asa in colectiv! Esti primar ministru si nu se poate trai fara tine atunci clar ai bani de bona nu esti…cauti solutii pt copilul tau! Da ne am dat demisiile am ramas fara locuri de munca pe rand cand eu cand sotul pt a be putea ingrijii copii!

  41. Citesc si ma crucesc…incep sa cred CA sunt vinovati parintii cu copii sanatosi CA nu-i izoleaza. Va inteleg perfect CA nu aveti cu cine lasa copiii dragi mamici, dar nici noi ceilalti care luam virusii de la copiii vostri nu avem….totul SE rezuma la bun simt si respectful fata de semeni…de-ar fi si ele virale CE bine AR fi!

  42. Copilul ăla nu era răcit daca am inteles Bine, avea scarlatina. Din câte știu de scarlatina nu scapi asa ușor trebuie sa iei antibiotic și tu din cei care au intrat în contact cu tine. Medicul care a permis sa iasă copilul din spital și părintele sunt foarte vinovați. Apoi educatoarea trebuia sa îi arate ușa. Eu nu am dus fetele nici la școală când au fost cu temperatura, tuse sau muci, dar la grădiniță nici atât. Mi-am luat concediu și nu am dus copii bolnavi în colectivitate.

  43. Fetita noastra a fost diagnosticata anul trecut de 2 ori cu scarlatina (mentionez ca locuim in UK). De fiecare data a avut o forma usoara. A primit tratament cu antibiotic si ni s a spus ca poate merge la scoala dupa 24 de ore de la inceperea tratamentului. Asta este practica medicala aici.
    https://www.nhs.uk/conditions/scarlet-fever/ . Sanatate tuturor!

  44. Din articol nu reiese – sau e prea devreme si nu am citit eu cum trebuie – ca acel parinte a adus si aviz de intrare in colectivitate. Totusi, din cate am citit despre scarlatina pentru ca a fost un copil diagnosticat eronat de catre pediatru si a venit la gradinita vreo 2 zile in timp ce deja facuse boala, gradinita – PARTICULARA – s-a inchis, au facut dezinsectie speciala, TOTI copiii de la TOATE grupele s-au prezentat in a treia zi cu rezultatul de la testul rapid pentru scarlatina in dinti. Cei suspecti (unuia dintre copilasii mei ii iesise testul posibil pozitiv, o prostie, in fine…) ca ar fi purtatori sanatosi au trebuit sa faca si analiza aceea care dureaza 3-4 zile. In acele zile nu a avut voie sa vina. Gradinita particulara in care, desi au fost si 2 cazuri de gripa de tip B nu s-a raspandit mai departe, curatenia si dezinsectia sunt foarte importante, copiii sunt primiti cu maxim 37.5, daca copilului ii creste temperatura la 38 este sunat parintele sa vina acasa etc.
    Este plina, au cate 2 grupe la aproape toate grupele de varsta pentru ca au cerere pe langa 2 clase de after, eu apreciez atat modul in care li se preda, oamenii de acolo, mancarea pe care o au, dar MAI ales partea aceasta de atentie la sanatatea copiilor. DAR atat directorul educativ cat si doamna care o detine sunt persoane foarte pasionate de ceea ce fac si care isi dau tot interesul sa mearga totul bine. Omul sfinteste locul, nu?

  45. Nu stiu daca mi se pare ok daca in loc de adeverinta medicala sa completez o cerere tip in care sa mentionez ca in perioada in care a fost bonlav sa scriu ‘plecat din localitate’ ,sa ma ajute cineva poate sunt eu dezinformata.

  46. Dar cand vine cu paduchii sesizezi erucatorul ,directorul ,medical de familie si nu se ia masuri ,ce credeti dv ca ar trbui facut??trimitic copilul la gradi vine plin de paduchi il tiiacasa il cureti si cei de la gradi nimic ,in continoare primesc copii plini de paduchi la gradii

  47. Consider ca se exagereaza foarte mult pe aceasta tema din teama parinteasca si uite asa de ajunge la razboi inutil intre parinti Din pacate nimeni nu ti poate steriliza toti copii sau oamenii care intra in contact cu copilul tau nici la cresa nici acasa . Chiar tu poti fii purtatoare sanatoasa a acestui streptococ care provoaca scarlatina si sa I transmiti copilului , poate nici mama acelui copil nu a stiut sau a stiut ca este purtator sanatos ( care apropo , nu se trateaza) si o fi spus educatoarei sa nu zica tocmai de teama acestor reactii exagerate ale mamelor panicoase.

Comments are closed.