Despre avantajele unui asemenea colț de rai am discutat deja; dacă locuiești la bloc și dorești să îi oferi familiei tale aer curat și liniște, o casă la sat este o idee foarte bună.
Pentru că este totuși o casă, nu un gadget simplu de cumpărat, încerc să sintetizez câteva sfaturi la care mă pot gândi, la aproape 3 ani distanță din momentul în care am decis noi să luăm una.
Încearcă să-ți dai seama care este scopul tău cu această casă
Noi am dorit să avem o casă de weekend și, în viitorul ceva mai depărtat, când va fi fata la facultate/casa ei, să ne retragem acolo, departe de tumultul orașului.
Din acest motiv ne-am uitat la ceva destul de apropiat de Timișoara, dar nu foarte (pentru că nu ne permiteam să cumpărăm nici măcar lotul).
Trebuia să fie la o distanță confortabilă, pentru a putea să facem drumul mai des, dacă facem 4-5 ore pe drum, e mai costisitor transportul, plus că mai complicat, cu un copil mic.
Dacă dorești o casă în zonă montană, pentru a merge o dată la an, este o discuție, dacă dorești o casă pentru naveta zilnică, e deja altă discuție.
Scopul tău va dicta genul de casă pe care o vei cumpăra.
De asemenea este important sa te gândești dacă te interesează să faci și ceva grădinărit sau doar să stai la un grătar în curte.
Este drept că în multe localități, odată ce ai deja casă, e ușor să mai cumperi prin zonă una-alta, dacă intenționezi să intri în agricultură, dar e bine și să te gândești la asta înainte să dai bani pe 5000 de metri pătrați de curte ce se vor transforma în pârloagă sau să faci grădinărit în 300 de metri pătrați.
Departe de orașul mare, înseamnă costuri mai mici
Noi am dat sub 8000 de euro pe o casă utilizabilă (ce trebuie renovată) și aproape 3000 de metri pătrați de pământ.
Avem o curte uriașă, o grădină decentă și o mică livadă pe care am „pornit-o” imediat ce am decis să luăm casa, pentru ca pomii să înceapă să crească acolo.
Aproape de Timișoara, doar lotul ne costa peste 20 de mii de euro și vorbim de unul sensibil mai mic decât al nostru.
Ideal este să găsești un sat departe de orașul principal al județului, dar aproape de unul mai mic. Noi suntem la 70 de km depărtare de Timișoara, dar aproape de Lugoj, deci la câțiva kilometri de un Lidl sau magazine similare.
Prețurile la imobiliarele din zonă este derizoriu, față de ce se găsește lângă Timișoara.
Găsești case pe OLX, dar primarul știe mai bine
Noi am dat de niște case direct pe Olx și am purces la vizionat. Am vizitat un sat din zonă, dar casa nu ne-a plăcut. Zona însă părea foarte interesantă, așa că Mircea s-a pus pe căutat pe hartă localități apropiate.
Așa am dat de localitatea ce ne-a devenit deja a doua casă.
Am venit să vedem casa și ne-am îndrăgostit de ea.
Interesant este că toți cei care ne-au vizitat au rămas cu locurile acestea la suflet, așa că un alt prieten a cumpărat și el o casă veche. Mai știu cel puțin încă două familii care se gândesc când ar fi indicat să facă o asemenea achiziție, pentru că le-a intrat deja în sistem „microbul” satului.
În căutarea de opțiuni am decis să discutăm chiar cu primarul; cine să știe mai bine decât el ce se învârte prin sat?
Din ce am observat, edilii sunt destul de încântați de un nou suflu în sat, deci, teoretic cel puțin, ar trebui să beneficiați de sprijin. Primarul nostru a fost mereu amabil și ne-a ajutat cu tot ce a ținut de el.
Ia cu tine un inginer, dacă nu te pricepi la structuri
Noi am ales a treia casă din sat, din ce am avut în minte.
Ne-a ținut departe faptul că este în roșu, iar celelalte erau deja locuibile. Structural însă este extrem de bună, așa că, punând la socoteală și amplasamentul, era cea mai bună alegere.
Există case care arată rău și probabil nu te atrg și altele frumos tencuite și văruite, dar care pot să fie un coșmar pe termen lung (crăpături importante, igrasie, tencuială ce se strică deja, deci oricum trebuie dată jos etc.)
Noi am avut noroc cu inginerul familiei, care a văzut mai departe de problemele evidente ale casei și s-a concentrat pe detalii care mie îmi eludează.
Este posibil să renovezi o casă, dacă este bună, ca și fundație și zidărie, sau să o pui la pământ pentru a face loc altei construcții. Prețurile însă diferă și este indicat să ai alături de tine pe cineva care să se asigure că iei decizia corectă.
Utilități indispensabile
În multe sate este imposibil să ai tot ce-ți trebuie (și la un preț pe care să ți-l permiți ușor).
Noi am decis să nu luăm ceva ce nu este legat la curent, prima casă vizionată, în alt sat, era deja debranșată. Rebranșarea e scumpă și e preferabil să nu te stresezi cu așa ceva.
Am avut noroc că avem apă trasă de Primărie, deci nu ne-am mai stresat cu un foraj. Și acesta este posibil, sunt multe case ce au apă în acest mod, dar și el costă și are dezavantaje. Lipsa acestei utilități înseamnă însă și un preț mai mic, deci să știi cum să pui problema 🙂
Gaz nu prea este în multe zonă, deci va trebui să găsești soluții: centrală pe lemne, sobă simplă de țară, sobe mobile pe gaz/electric etc.
Noi încă nu am decis ce să alegem, că avem doar bucătăria utilizabilă, așa că ne-am descurcat pe timp de iarnă cu o sobă mobilă Samus.
A dat suficientă căldură (26 de grade, în condițiile în care doar 2 ziduri sunt izolate termic, nu am schimbat încă ferestrele etc., deci sunt pierderi mari de căldură).
Momentan, până terminăm construcțiile, anveloparea și schimbăm cu ferestre termopan, este bună. Nu poți încălzi însă toată casa, decât la costuri uriașe. Vă țin la curent peste ceva timp, când vom fi decis cum ne descurcăm.
Marea problemă aici este că nu avem telefonie și interet. Avem ceva semnal Orange în pod și la marginea casei vecinilor și o soluție de conectivitate ne va costa cam mult. O vom rezolva și pe ea în următoarele luni.
Oamenii vor să vândă, dar nu au toți acte
Dacă vii într-un sat și începi să discuți de bani, sătenii ți-ar vinde-o și pe soacra, nu doar casa și pământul. Problema este că în multe cazuri nu au acte de proprietate, așa că va fi ceva de umblat.
Familiile sunt de obicei numeroase, deci sunt mai mulți succesori, și nu e chiar atât de ușor să vinzi-cumperi proprietăți.
Prietenul nostru încă se chinuie să descurce ițele, să vadă dacă va merge o succesiune sau ia casa prin uzucapiune. Succesiunea costă cel puțin câteva sute de euro, pe care majoritatea sătenilor nu-i au disponibili pentru asta.
Eventual vă înțelegeți să scadă prețul corespunzător, dar este o problemă la care trebuie să vă gândiți serios.
Înainte deci să vă faceți planuri pentru casa respectivă, aflați dacă vânzătorul are actele necesare. Dacă nu, discutați să plătiți avans și restul când se clarifică situația și să luați casa în folosință imediat. Sau căutați alte variante.
Vecinii contează
Stați departe de sate țigănizate, stați departe de proprietăți aflate în mijlocul lui niciunde.
Și, înainte de a semna orice, încercați să vedeți cu cine vă învecinați.
Dacă aveți un „vibe” nasol despre careva din apropiere, gândiți-vă că, în viitor, se vor agrava sentimentele astea negative. Doriți să fiți zen la țară? Atunci căutați să aveți vecini buni.
Noi am avut noroc cu carul, pentru că am dat de un cuplu de oameni de nota 10. Ei sunt încântați că suntem și noi o familie decentă, deci nu au manele și chermeze toată ziua, nici nu le e teamă că le furăm vaca din grajd, noi am câștigat niște aliați de mare valoare în lupta noastră de a ne pune la punct cu agricultura.
Vecinii se mai uită pe la casă, când nu suntem aici, ne-au ajutat enorm să ținem o mică grădină și se poartă cu noi de parcă le-am fi copii. Este o adevărată bucurie să îi avem alături.
Cam acestea ar fi câteva detalii de care să țineți cont, dacă doriți o căsuță la sat. Dacă mai e ceva, precizați voi în comentarii și „amendăm” articolul.
Sunt sfaturi foarte utile si observ faptul ca tot mai multi oameni se gandesc la acest lucru! Acum cativa ani nu mi-ar fi parut a fi o optiune pe care sa o iau in calcul, deoarece imi placea orasul mai mult decat viata la tara. Inca iubesc viata la oras si cred ca asta se intampla si din cauza ca nu e un oras foarte aglomerat, eu crescand si locuind in Oradea. Dar incep sa constientizez cat de frumos este sa ai o casa la tara. Momentan fac ocazional excursii la tara pentru a gasi legume si hrana mai naturala. Cand am sa ma hotarasc sa am propria casa la tara, probabil una de vacanta, as prefera sa fie cat mai aproape de oras desi pana acum recunosc ca nu mi-am pus problema costului. Si, foarte important sa am o gradina, ca sa pot sa cultiv singura macar o parte din legumele pe care le consum.
ce frumos ati scris!
Vreti sa o vindeti? 😀 😀 -m-as muta maine :)))
Tocmai am avut o revelație…mă consider un norocos că locuiesc într-o zonă semi-rurală şi la casă