5 mituri despre freelancing și cum stau de fapt lucrurile

Este luni, zic să fim productivi și plini de idei mărețe, deci astăzi discutăm despre 5 mituri legate de freelancing și vedem cum stau de fapt lucrurile. Dacă aveți întrebări despre freelancing, le puteți pune aici.

freelancing

1. Freelancing-ul e ceva temporar, o activitate măruntă făcută în general de tineri fără prea mult viitor în domeniu

Adevărat doar la faza de început. Este normal că orice freelancer o ia de la zero. Și da, câștigă niște leuți, încercând în același timp să vadă cum merge piața, dacă-i place și mai ales dacă întrevede un viitor. Există oameni în domeniu care nu fac bani nici de cafeaua zilnică, în timp ce alții susțin familia cu banii respectivi, câștigă destul cât să economisească, să plătească taxele, să pună pâinea pe masă.

Faptul că-l știți pe Gigel care face 10 dolari pe săptămână din freelancing, nu înseamnă că domeniul este plin de gigei care nu au mai mult succes. Sunt freelanceri care au deja firme puse la punct (caz personal) și pentru care munca aceasta este un mod bun de a-și câștiga existența.

Prefer la orice oră să spun că sunt freelancer (cu riscul de a fi trecută în categoria gigeilor), decât să explic toată tărășenia: am firmă de web design (de acuș’ 7 ani), dar prefer să lucrez de acasă (decât să dau bani aiurea doar să mă laud că merg la birou) și să nu angajez (mai bine lucrez pe proiect decât să plătesc salarii și să stau cu bățul pe angajat). Mai repede zic că sunt freelancer și am terminat discuția.

Ca mine sunt mii de mici firme în toată lumea, constituite de oameni care probabil au început conform mitului, dar au realizat că au un viitor în domeniu și au trecut la următorul nivel. Din acest moment activitatea nu mai înseamnă doar ceva temporar, pentru că ai deja un business în domeniu, chiar dacă nu lucrezi de printr-un birou din oraș.

2. Freelancerii lucrează din vârful patului și în pijamale

Acu’ fiecare cu plăcerile lui. Eu în vârful patului nu prea pot lucra (e prea greu laptopul) și nici în pijamale nu stau. Nu vă așteptați să mă îmbrac „office”, că nici nu am țoale din astea, dar am bunul simț să mă trec din izmenele de somn în trening. Există chiar freelanceri care consideră că le merge mai bine treaba dacă se simt „ca la birou” și se îmbracă mai elegant în timpul orelor de lucru. Fiecare după cum simte că-i merge mai bine motivația.

În general cam toți avem și un birou de pe care lucrăm, plus scaunul „directorial” de rigoare. Chiar dacă dăm 2 mail-uri din pat, imediat ce ne-am trezit, e cam greu să-ți faci norma de lucru zilnic și să stai cu burta în sus. E drept că am lucrat și de pe masa din bucătărie sau de pe un colț de canapea, când am fost plecată prin lume, dar în general e mai productiv să ai biroul personal și loc de toate bulendrele.

3. Freelancerii se distrează toată ziua

Asta e cam cu dus-întors, pentru că, dacă nu muncești, nu mănânci. E o ecuație foarte simplă și încă nu s-a inventat freelancerul care să facă bani stând și visând cai verzi pe pereți. Cel puțin în anumite perioade (și mai ales la început), ai de lucru de nu-ți vezi capul. Odată ce-ți crești portofoliul, ai niște economii și afacerea începe să meargă mai bine, da, poți avea și zile „moarte”, când ți se arată. Dar nici astea nu sunt foarte multe, pur și simplu pentru că, atunci când ai afacerea ta, nu-ți permiți să stai cu burta la soare prea mult, că nu-ți vine salariul lunar orice s-ar întâmpla.

Nu e deloc ieșit din „normal” să-l vezi pe prietenul freelancer că se plimbă în miez de miercuri, doar pentru că-i vreme faină și nu are chef de lucru, în timp ce alții se uită la soarele de afară din birou. Dar există și reversul medaliei, de 1 Mai sau poate chiar în weekend, când oamenii „normali” se adună la grătare sau pur și simplu își refac neuronii odihnindu-se, un freelancer trage 12 ore zilele respective pentru a rezolva niște proiecte sau a aduce îmbunătățiri portofoliului său.

Prima regulă de „time management” în freelancing este că, deși trebuie să muncești (că nu vin banii din soare), e bine să înveți să fii flexibil. Poți merge pe un sistem de lucru clasic (luni – vineri de la 8 la 16), dar în general acesta te va limita. De ce să nu mergi pe fluxul de proiecte mai bine (că altfel ori muncești cât 7 ori arzi gazul 5 zile, deși tu ți-ai propus să muncești), să ai grijă să te odihnești, să fii productiv și totuși să profiți de timpul tău așa cum simți. Dacă e o zi frumoasă și chiar nu ai chef de lucru (sau nimic urgent), poți să te relaxezi, dacă e o zi care nu-ți spune nimic (deși pentru alții e sărbătoare sau weekend), poți să te mai pui la punct cu câte un deadline sau să mai lucrezi ceva pentru tine.

4. Freelancerii lucrează doar ce le place

Asta se poate completa „freelancerii lucrează doar ce le place .. clienților”. Așa cum munca la birou înseamnă și activități ce vă sunt dragi ca sarea-n ochi, nici freelancerii nu fac toată ziua doar ce li se arată. În majoritatea cazurilor nu facem ce vrem, facem ce are nevoie clientul. Sunt multe proiecte care poate nu ne pasionează în mod special, dar sunt proiectele clienților și ei au nevoie de noi pentru a le finaliza. Deci, chiar dacă nu mă pasionează neapărat „nișa” clientului, asta nu înseamnă că nu fac munca respectivă.

Există și partea bună a situației: poți refuza un proiect, dacă nu te atrage chiar deloc. Normal, în general nu ne apucăm să refuzăm clienți doar pentru că blogul lor despre păpădii nu ne prea spune nimic, dar, dacă un proiect chiar nu ni se pare OK din orice punct de vedere (în general moral sau legal), putem refuza.

Dacă vrem să lucrăm ce ne place, în general avem câteva proiecte personale, care ne permit să ne mai facem și plăcerile.

5. Trebuie să te naști freelancer

Nimeni nu se pregătește de freelancing de când este mic. În general dorim să fim medici, profesori, prințese, balerine etc. Părinții în majoritatea cazurilor nu ne educă să fim antreprenori, ne educă să fim buni angajați, școala din nou ne învață chestii ce ne-ar folosi în munca pe care o prestăm pentru „cineva”.

Pentru mulți freelancing-ul este o alegere spontană, după ce au muncit deja într-un job normal, puțini sunt cei care pornesc direct pe acest drum de pe băncile școlii. Majoritatea calităților de care ai nevoie nu sunt „înnăscute” în mulți dintre noi. Eu teoretic nu am neapărat calități native pentru asta, nici măcar un talent ieșit din comun. Se rezolvă însă prin auto-educare și un efort CONSTANT, depus zi de zi.

Sunt și freelanceri care au toate calitățile respective de mici și pot imediat să-și intre în noul rol, există și oameni „obișnuiți” pentru care asta presupune o anumită schimbare de stil de viață și de muncă, plus acel efort de a fi productiv, de a munci chiar și când ți-ar veni să-ți iei câmpii, de a pune la punct un plan de bătaie etc.

Cam acestea ar fi primele 5 mituri despre care mi-am dorit să povestim astăzi. Că sunteți la muncă sau trageți la „uzina” personală de freelancing, să aveți o săptămână productivă 🙂

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810

33 Comments

    • Io in general merg pe sanatosu’ principiu ca, decat sa invidiezi, mai bine incerci. Exista informatie destula, se poate incerca treaba asta de oricine simte nevoia. Daca merge mustaria, ii dai bataie, daca nu, o treci la categoria ‘experienta de viata’ 😀

  1. De fapt singurul mit e că freelancingul e o ocupație. Ți-am mai explicat că nu ai cum să iei în serios o ocupație despre care nu poți spune nimic. Aici ai aceeași problemă, indiferent de limbă. Hai să facem un exercițiu în ingliș:

    Q: What do you do for a living?
    A: Web design.
    Q: Where?
    A: I freelance.

    Așa, comunicațional vorbind, dacă eu aș avea nevoie de servicii de-ale tale și mi te-ai prezenta ca freelancer, sigur aș apela la altcineva.

    • Freelancing nu este o ocupatie, este un mod de ‘organizare’ a muncii in cauza. Asa cum tu esti inginer (parca asta esti) sau cum altul este patron. Nici patron nu e o ocupatie in sine, asa cum si tu poti avea o mie de specializari ca inginer. Eu nu am ocupatia de freelancer, am ocupatia de web designer. Si in general, daca e sa zic, spun ‘I’m a freelance web designer’ sau doar ‘I’m a web designer’. Nu ma prezint ca freelancer, ma prezint ca web designer, exact pentru ca freelancing inseamna ideea ca sunt ‘self-employed’.

      Am intelesc ca tu nu ai nevoie de web designeri, asta nu inseamna ca nu sunt milioane de oameni pe intreg globul care au nevoie de asemenea servicii. Nu toata lumea merge la fabrica sa ponteze o cartela, au trecut vremurile alea 🙂

      Din partea mea poti apela linistit la cine vrei. Nu angajezi un om pentru ca este sau nu freelancer, in general e inteligent sa apelezi la cineva pentru ca STIE ce face si portofoliul sau (plus recomandarile clientilor) iti dau de inteles ca stie ce face. Poti apela in liniste la un web designer angajat pe 800 de lei la vreo firmulita, sa vezi ce specialisti sunt aia, daca stau pe asemenea salarii 😀

      • Imi amintesc de vremea cand cautai un invatacel, parca pe invatam.net. Ce repede trece timpul.

        Insa referitor la acel “web desigenr angajat pe vre-o 800 de lei”… pentru juma’ de norma e bine, pentru incepatori, parerea mea. Adica un programator proaspat iesit din facultate (sau echivalent) ia (in Bucuresti) 500€, iar in webdesign este mai usor de intrat. Odata cu experienta, preturile cresc, insa 800 lei pentru 4 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, sau 2-3 zile pe saptamana, 8 ore pe zi, mi-se pare ok, chiar si ca programator proaspat iesit din facultate (sau echivalent).

        Deci e cu dus si intors, fiindca poate isi are retul timpului ocupat cu ceva ce considera ca este mai important (gen petrecutul timpului cu familia/prietenii/facultatea/gasitul_de_partener/etc.). In cazul in care este vorba de 800 lei pe luna si full time, fiind peste pragul de junior, mi-se pare nu neaparat sclavie, dar nici foarte departe.

    • Trebuie sa fii prea mediocru sa raspunzi asa simplist si lipsit de entuziasm la astfel de intrebari.

      Freelancingul reprezinta eleganta si placearea de a lucra de oriunde oricand si totodata rentabila pe piata online cat si piata fizica. Freelancingul nu este pentru toata lumea. Bani se pot scoate inzecit fata de cat poti scoate ca si angajat in cadul unei firme/companii, depinde foarte mult de cat interes aplici si cat te dedici.

      Ce fac pentru un living? Nu trebuie sa.ti spun neaparat webdesign, ci iti arat webdesignul care.l fac si de vreme ce am ajuns fata in fata sa discutam este foarte posibil in proportii foarte mari ca tu sa.ti doresti produsul meu si maniera in care lucrez si cum cooperez cu tine, spre deosebire de o agentie in care exploatarea in timp face din angajat un om lipsit de interes fata de ceea ce ai tu nevoie. Totul se rezuma la faptul ca tu vei iesi pierzator indiferent, asa cum poti apela la o gama variata de agentii si eviti un freelancer exact in aceeasi masura freelancerul mai are de sustinut intalniri cu alti clienti si nu numai in Romania ci din toata lumea. Sunt un freelancer dar si un angajat full time contract dedicat caruia ii place si.o va face in continuare. Asa ca oricine practica freelancingul, nu are niciun motiv sa fie descurajat pentru ca nu este angajat, ba din contra este facilitat si daca vreodata asteptarile iti sunt inselate, problema niciodata nu va sta la receptor ci intotdeauna la emitator, adica la tine si cauta sa devii mai profesionist, mai bun.

      Sa inchei “romanul” si fac o paranteza sa mentionez ca cunosc oameni care au scos si 10.000 de dolari la 2 luni practicand freelance asa sustin in continuare acest stil de a lucra. Haterii lasa.i sa vorbeasca, fara ei am avea toti beneficii nejustificate.

  2. Eu am 16 ani si m-am apucat de freelancing vara asta pe odesk.com . In prima luna am facut 120$ ( am prins un proiect super de 100 si cateva mai mici ) ..evident treaba a fost facuta ok si am rating 4.85 . Proiecte sunt multe..nu prea mai am timp ca incepe scoala si sunt destul de obosit cand ajung acasa, numai sa lucrez n-am chef. Eu am lucrat pe partea de photoshop – photo-edit, photo-retouching, color-correction etc etc..

    Poate ajuta pe cineva experienta mea : mi-am modificat buletinul in photoshop ( pt ca varsta minima e 18 ani … si se cere verificarea ID-ului la un mom dat ) si mi-am facut un card visa elctron junior..

    Cred ca freelancingul nu poate fi facut part-time…adica e greu sa imbini freelancingul cu scoala / alt job pentru ca in primul rand n-ai sa mai ai acelasi randament si in al doilea rand ai sa fii mort dupa o saptamana doua de munca continua.

  3. interesanta definitie..in cazul meu de la curiozitate a plecat tot si in prezent nu vad ceva mai placut de facut in timpul liber decat lucrul in mediul online..cand ies si bani satisfactia si determinarea este tot mai mare

  4. Si acum jumatatea goala a paharului:
    – e destul de frustrant sa ai bani si timp liber si cunoscutii tai sa nu aiba (ei au rate si job 8 + 1 ora pauza + 2-3 pe drum); Nu-s putini cei care abandoneaza freelancingul tocmai pentru a se “inregimenta” social. Lupti constant cu izolarea sociala, romanii nu-s nordici capabili sa traiasca vazandu-si doar familia 6 zile din 7.
    – pe la 40-45, cand te “ramolesti”, adica nu mai lucrezi cu aceasi pasiune ca la 25, o sa concurezi cu freelanceri tineri, fara familie, capabili sa lucreze 18 ore mai multe zile consecutiv (cum faceai si tu), capabili sa traiasca cu un sfert din cat ceri tu. Ghici cine va castiga proiectele.
    – daca ti se blocheaza drumul (din varii motive) sansele de angajare tind spre zero (nu ai experienta pe carte de munca, ai peste 30, e criza, etc);
    – iti platesti singur contributiile ca sa ai asigurare medicala si pensie. Adica pentru X lei in mana, mai dai inca X lei la stat. Daca nu dai, faci micro/PFA/etc, atunci nu ai concediu maternal si viitorul tau la pensie e sumbru;
    – duci probabil o viata sedentara. Macar corporatistii mai merg spre jos spre servici si inapoi, se plimba prin cladiri. Majoritatea freelancerilor nu sesizeaza asta decat cand e prea tarziu;
    – spre deosebire de 90% din cei cu joburi de birou, tu chiar muncesti, mai mult de 2 ore pe zi. Pe cand ei toaca frunza cu Solitaire, Facebook & stuff. La ei timpul trece, salariul merge, stresul minim. La tine stii deja ce-i aia sezonalitate, riscuri de neincasare a facturilor, riscurile ca proiectele sa crape pe drum, etc.

    Freelancingul nu e pentru toti. E o rupere din pluton si plecatul pe o carare necunoscuta. Ai sansa sa gasesti un drum mai scurt si mai usor, sau ai sansa sa mori de hipotermie sau mancat de urs in padure.

    • Tre’ sa fii dus cu capul sa renunti la un small business care-ti merge misto, doar pentru un salariu mai prost (in general ca angajat nu iei banii aia, mai ales daca esti bun in domeniul tau) si sansa de a sta cu ‘gasca’.

      Poti sa ai o viata FOARTE activa si sa lucrezi de acasa. Am facut mai mult sport ca freelancer decat o groaza de oameni cu program la birou, sa nu zic de calatoriile noastre care nu cred ca-s chiar usoare pentru cineva cu un job normal (sa-ti lasi locul de munca 6 luni pe an, apoi sa vii 6 luni, sa mai pleci 6 luni si asa de 3 ori).

      Daca vrei sa nu fi sedentar, lucrand de acasa, garantat gasesti solutii. Faci sport, mergi prin drumetii, iti vezi prietenii in cauza cand au si ei timp (ca oricum ai de lucru, teoretic).

      Preturile mai mici exista si cand te apuci de freelancing, nu doar cand ai deja o varsta. Daca vrei sa te vinzi pe 10 dolari o faci si acum si peste 20 de ani si la orice ora exista oameni care cer de 2-5 ori mai putin decat tine.

      Eu am tinut mereu niste preturi medii si nu am dus lipsa de clienti. Culmea, unii au venit la mine dupa experiente proaste cu pustanii aia care le faceau un site pe 20 de dolari si acceptau pretul meu, pentru ca vedeau ca au lucrat degeaba. Am chiar acum o clienta de situl careia s-a ocupat un tanar din asta si a facut totul varza. Si plateste acum un contract destul de piperat doar pentru a avea un site pus la punct.

      Clar, asa cum spui, nu e pentru oricine. Sunt oameni care se descurca in domeniu, altii nu prea. E bine sa vezi ce si cum si macar sa stii ca ai incercat.

      • Sunt situatii in care per total castigi mai bine din freelancing, dar nu ai deloc aceasi stabilitate a veniturilor. Si nu stiu cum se face dar tepele si intarzierile la plata apar fix inaintea concediilor si sarbatorilor.

        Poti sa faci 5.000 Euro pe luna din FL, lucrezi uneori 12 ore, alteori ai 2-3 zile consecutive libere. Si poti sa castigi asa 2-3 luni, si apoi alte 2-3 luni (de concedii) somezi.

        Sau poti sa castigi ca angajat 2000 Euro pe luna, constant, program 8 ore pe zi.

        Si uite asa teoretic castigi mai bine din freelancing dar practic ai parte si de un stres si de o dezorganizare a vietii pe care angajatii nici nu si-o pot imagina.

        Eu votez clar pro-FL, pentru ca mai ales in domeniul IT asa ceva se poate. Dar in afara de IT, nu prea vad unde ar merge.

        Vreau doar sa subliniez ca nici ca FL viata nu e roz.

      • Clar nu este roz, departe de mine sa zic asta 🙂

        Pentru celebru ‘feast & famine cycle’ (veniturile instabile) e indicat sa tii buget si sa economisesti (oricum e indicat sa faci asta si ca angajat). Asa poti contracara cate o luna tampita (ca sunt si din astea) si nici nu spargi toti banii, cand vin mai multi.

      • Total de acord in legatura cu viata activa. E de ajuns sa spun ca poti transforma timpul pe care l-ai fi petrecut pe drumul spre birou in timpul in care faci sport. Sedentarismul nu are nimic de-a face cu statutul de freelancer, sedentarismul este o alegere personala. Ceea ce cred ca ofera freelancingul fata de un job la birou este flexibilitatea programului si posibilitatea de a-ti folosi timpul mai eficient, in special raportul viata profesionala, viata privata. Nu e pentru toata lumea pentru ca trebuie sa-ti fie foarte clar cum vrei sa arate acest raport. Altfel risti fie sa stai tot timpul “la lucru” in fata calculatorului si sa-ti neglijezi familia, fie sa dai in cealalta latura si sa-ti acorzi prea mult timp liber. Dar gestionata corect, situatia poate fi plina de beneficii. Nu esti legat de un loc fizic si asta inseamna ca daca intr-o noapte nu poti dormi, te trezesti si lucrezi si dormi mai mult a doua zi, inseamna ca te poti trezi la 5 daca atunci lucrezi tu mai bine si sa dormi 30 de minute la pranz sau sa mergi la jogging dimineata la 7 cand daca ai avea un job obisnuit ai fi deja la birou.

  5. Si dincolo de mituri as adauga ca depinde si peste ce fel de clienti dai
    Unii pot fi foarte buni dpdv al acordului/contract/intelegere dar iti scot peri albii pt banii aia
    Nu vorbesc din experienta mea, nu sunt freelancer…

  6. Când am citit articolul tău chiar mî gândeam că tineretul s-ar putea să ia în calcul şi această variantă. Dar generaţia mea, cu siguranţă nu o luase în calcul. Eu tot citesc cu mare interes ce scrii tu despre freelancing şi apoi plec gândindu-mă că este o variantă foarte interesantă.

  7. Lucrez de foarte multi ani în IT.
    La începutul aniilor 2000 am fost un timp freelancer.
    Chiar si platind asigurarile de boala, de somaj, sociale, de pensie,
    de viata etc. am cîstigat foarte bine – mult mai bine decît ca angajat.
    Lucram pentru firme, deci nu de acasa ci la firma uneori, mult mai mult
    decît “8 ore” 🙂 iar concediile mi le programam în functie de firma.

    În 2003 firma pentru care lucram mi-a proopus sa ma preia ca angajat.
    Evident nu mai cîstigam atît ca atunci cînd eram freelancer.

    DAR … în 20010 am cazut pe o scara si mi-am zdrobit mîna dreapta,
    iar anul acesta la schi tibia stînga (totul este OK acum).
    La prima fractura am avut 6 saptamîni si la a doua 8 saptamîni concediu medical. În acest timp nu as ma fi cîstigat nimic ca freelancer.
    Si la gîndul ca am un copil de întretinut, nu mai am curajul.

    Evident fiecare are alta situatie, context, personalitate etc..

    În rest numai bine & sarcina usoara.

  8. Sunt freelancer de circa 5 ani. Mi-am dorit intodeauna asta. Mi-am dorit intodeauna sa nu merg dimineata la job, ori sa stau dupa vreun sef. Si da, freelancing-ul nu inseamna neaparat sef/client/etc. Freelancing-ul poate insemna sa nu lucrezi 2 saptamani, dar tot sa primesti bani.

    Castig din freelance bani pe care nu i-as primi la vreun job. Nu-ti ofera nimeni $8-9k pe luna doar pentru cateva ore de lucru. Si fac banii aia in mod regulat, nu o luna ba, alta da. Acum, ideea e sa-ti faci si treaba, nu doar sa te bazezi pe noroc.

    Am facut primii $70 de dolari din freelance acum multi ani, simplu. Am schimbat o linie de cod unui prieten. El nu stia sa fac acest lucru, asa ca a oferit banii respectivi. Apoi totul a venit de la sine. Conteaza mult si de unde iti alegi clientii si la ce proiecte lucrezi.

    Freelance-ul nu e doar Elance, etc. Sunt atat de multe portite incat e pacat sa nu le folosesti, macar atunci cand esti tanar. Iti poti lua usor casa fara sa platesti credit la banca zeci de ani. Te poti distra. Poti merge oriunde fara program sau concediu.

    Este freelance-ul pentru toti? Cu siguranta nu.

  9. As mai adauga.

    * Freelancerii castiga bani relativ usor, fara efort.
    * Freelancerii nu platesc taxe 🙂

    Mie personal freelancingul mi-a schimbat viata in bine, inca din facultate. Am putut calatori dupa bunul plac, mi-am luat libere cand am vrut si, zic eu, am castigat mai bine decat daca as fi fost angajat.

    Are si partile lui proaste. Trebuie sa fii un bun autoevaluator, sa perseverezi, sa fii incapatanat, sa nu abandonezi. E competitie mare.

    Au trecut vremurile cand se putea lua 500 de dolari pe o customizare banala de wordpress, joomla sau oscommerce 🙂

    • Adrian, freelancerii platesc taxe. Poti sa te ‘fofilezi’ la inceput, cand nu faci nici bani de tigari, dar, odata ce incepi sa iti castigi existenta din asta, nu poti sa o faci fara sa platesti taxe. De asta spuneam ca in general oamenii in cauza sunt organizati juridic sub o forma sau alta.

  10. Aceleasi mituri sunt valabile si pentru “liber profesionisti”? Poate problema tine doar de termenul folosit! :)) Desi, ca sa fim sinceri, cand zici ca esti “liber profesionist” lumea are impresia ca ti-e rusine sa spui ca de fapt nu lucrezi si nici de somaj nu ai parte! 🙂

  11. Nici ca freelancer si nici ca angajat nu e totul roz si totul depinde foarte mult de o serie de variabile si mai ales de oamenii cu care lucrezi. Eu dupa 2 ani de freelancing, luna trecuta m-am angajat part time. Oferta era ok, mi s-au oferit poate chiar de doua ori mai multi bani decat daca as fi facut aceeasi munca pt un client de acasa. M-a tinut fix o luna distractia, acum m-am intors acasa si lucrez in continuare pentru firma respectiva, de acasa. Sincer, inainte imi era oarecum dor sa lucrez in echipa, sa pun tara la cale, sa gestionez bugete putin mai mari cu care poti face lucruri interesante…
    Ei bine, cand am ajuns la birou si m-am lovit din nou de aceleasi lucruri care m-au facut sa renunt la job si acum 2 ani, poate chiar accentuate, n-a fost prea placut. Peste toate acestea, placeri noi cum ar fi dublarea orelor de munca, adaugarea unor noi atributii, intreruperile din 3 in 3 minute au condimentat munca. :))
    Incep sa-mi dau seama ca depinde foarte mult de persoana ta si de persoanele cu care lucrezi; eu cu siguranta nu voi mai accepta repede sa ma angajez oricat de multi bani si timp liber mi s-ar oferi pentru ca nu prea mi se mai potriveste. Eu am nevoie ca atunci cand lucrez la un proiect sa am cat de cat “mana libera”, sa nu fu supravegheata din 5 in 5 minute si sa nu explic fiecare actiune pe care o fac si sa pot lasa cifrele din analytics sa vorbeasca de la sine. In general la un job nu ti se ofera asta, dar exista si exceptii.
    Pe de alta parte, chiar daca exista si luni mai slabe, daca esti freelancer sau ai inceput o afacere, ai sentimentul (sau macar iluzia) ca cresti in fiecare luna, ca ai evoluat si ca esti mai castigat din toate punctele de vedere decat ai fost acum 4-5 luni.

  12. Cred ca antipatia pentru freelanceri se trage din invidia celorlalti datorata incapacitatii de a fi asa cum freelancerul a reusit. De ce sa reuseasca el si eu nu? Automat apare invidia, de aici categorisirea freelancerilor ca fiind ceva ce nu e ok, desi toti ne-am dori sa fim freelanceri.

  13. Abia ce am inceput sa lucrez ca freelancer si am castigat ceva bani. Dupa ce am invatat sa fac o tema wordpress de la zero au inceput sa apara si clientii. Chiar zilele astea am un alt client care vrea u site de prezentare in wordpress. Dojo mult succes si tie cat si celorlalti freelanceri.

  14. Dupa cate vad, cei care comenteaza aici, mai mult sau mai putin freelanceri, lucreaza de obicei in IT. Cum spunea cineva, in Romania e cam greu sa te gandesti la un freelancer din alte domenii. Poate si in arhitectura, design interior se poate sa gasesti persoane care au optat pentru stilul acesta de “organizare” a activitatii profesionale, dupa cum spuneai, Dojo.
    Exista printre cititori si/sau comentatori si traducatori sau redactori (pt continut diferit, de pilda de publicatii tiparite sau din mediul online) care sa fi ales sa lucreze pe cont propriu? Cat de viabila este o astfel de alegere in Romania?
    Intreb pentru ca ma intereseaza personal: sunt filolog, stiu greaca, franceza, engleza si am cochetat cu scrisul (pentru publicatii tiparite si pentru site-uri). Din pacate, micile mele experiente nu au fost prea lucrative. Pe de alta parte, nu se poate spune ca am luptat pentru asta, ca mi-am dorit cu tot dinadinsul sa reusesc. Asa ca ii intreb si pe altii, poate mai curajosi si mai increzatori decat mine si, cu siguranta, mai organizati si mai perseverenti.
    Multumesc.

    • Draga IoanaB,

      O sa-ti raspund eu la intrebare. Exista freelanceri filologi o gramada. Exista trei categorii (de la mine citire): cei care au clienti, cei care nu au, cei care cred ca au (adica nu renteaza). Pe langa mistocareala de rigoare de care ma izbesc zilnic cand zic ca sunt copywriter si traducator [freelance], ti-as spune ca este o alternativa extrem de viabila. Acuma, depinde de:
      – cat de bine stii sa faci ceea ce zici ca faci,
      – cat de bine stii sa vinzi ceea ce faci,
      – cat de bine stii ca iti dezvolti acel set de clienti cu care vei lucra constant.

      In rest, financially speaking, proiectele din zona asta rivalizeaza cu cele din IT (fara gluma) daca intr-adevar ai un anumit set de clienti si esti un excelent profesionist. Excelent de regula inseamna ca atingi stadiul in care nu tu cauti proiecte, ci vin ele la tine pentru ca acel client este foarte multumit.

      Un alt mit: freelancerii sunt “amatori”. Cica.

      Spor!

  15. In sfarsit gasesc un post cu “carne” pe el pe subiectul freelancing. Parerea mea e ca cei care spun ca freelancingul e “somaj”, “activitate extra” sau “activitate nesigura” nu privesc lucrurile si din alta perspectiva. A fi freelancer inseamna a fi propriul tau patron. E plina Romania de patroni si nu auzi atat de multa lume sa spuna despre ei ca au un “job nesigur”. La urma urmei, poti da fail cu freelancingul la fel cum poti da fail cu magazinu’ de la colt pe care l-ai deschis. Si nenea cu ABC care vinde snakcsuri si ciocolata si freelancerul pot avea luni bune si luni proaste. E o afacere si punct. Atat doar ca tu nu vinzi caramizi sau pita, vinzi servicii.
    Depinde si de om, la urma urmei. Da, poti sa te simti mai sigur fiind angajat undeva. Dar poti sa te simti bine ca ai o mini-afacere a ta, ca iti castigi traiul decent (si poate mai bine decat decent) si fara sa iti vinzi sufletul si ca poti sa faci din mini-afacerea asta ceva mai mult (si ca la 45 de ani cand o sa te “ramolesti” o sa poti spune copiilor tai: uite, tata, eu am facut ceva fara sa ma fi ajutat nimeni, intr-o lume competitiva, am lucrat cu oameni din toata lumea, am castigat bine, am afacerea mea, etc.

  16. Buna,
    Ai putea te rog sa imi dai o adresa de e-mail, as dori sa discut cu tine despre posibilitatea de imi schimba meseria si sa fac ceea ce imi place, ma atrage cu adevarat.

    Multumesc frumos
    G.

  17. Interesant articol. Dupa 8 ani de experienta in freelancing (IT, design) pot sa va spun ca in general, clientii care vor sa construiasca ceva aleg sa angajeze freelanceri pentru proiectele lor, fie ca e design sau developing.
    Target-uri si milestone-uri, depinde foarte mult de tine cum iti organizezi platile cu clientii, eu personal nu am luat nici macar o data teapa in 8 ani de zile dar pot sa va spun ca relatiile cu clientii le-am pastrat pana au iesit/dus bussines-ul la un alt nivel. Am lucrat si 2-3 ani pentru un singur client pe salariul lunar la care altii doar viseaza.
    Freelancerul are sansa sa se descurce-n viata de 10.000 ori mai bine decat un asistat, sorry, angajat la patron.
    In primul rand, trebuie sa fii un foarte bun negociator daca vrei sa supravietuiesti in lumea asta, altfel mori de foame.
    Degeaba cunosti 7 limbi daca nu esti in stare sa intri pe sub pielea clientului, skill-ul de comunicare nu consta in a fi capabil sa vorbesti engleza, franceza, chineza, libaneza. Unii ar spune ca te nasti cu el sau mai exact face diferenta dintre ‘a fi babalau’ sau a nu fi 🙂 .
    Luand in calcul obligativitatea skillului de comunicare si negociere, freelancerul se confrunta cu alte existentialitati la care asistatul, pardon angajatul nu se gandeste in alea 8 ore de terapie intensiva zilnica :).
    Ca sa fii un bun freelancer ai nevoie de:
    1. skill de negociere.
    2. skill de comunicare.
    3. motivatie peste media asistatilor, pardon angajatilor.
    4. organizare.
    5. dorinta de progresie si upgrade al skillului constant.
    6. sa fii bun la ceva, in mediul on-line (de preferat IT).
    Mediul on-line e sustinut de freelanceri in mare parte, in toate domeniile :).
    Cine are nevoie de stapan, inseamna ca nu e in stare sa se descurce singur si nu e constient de capacitatile lui.
    Din cate am citit mai sus, foarte multi sunt crescuti pe ideea sclav-stapan/angajat-sef si cresc cu ideea ca asa merge viata iar visul suprem e sa fii si tu un patron mai mic sau un “boss”.
    Chiar si in cazul care ai un business on-line, e mult mai tare sa angajezi freelanceri decat un cretin care vine si iti aplica la job cu un CV din care jumatate sunt voluntariate in plantarea de floricele-n parc, purtat tricouri pentru cauze si alte aberatii… iar cand il pui la treaba habar-n-are si are pretentii de training ca el n-are experienta, e om cu facultate :).
    Du-te tata si impusca-te, gasesc tineri fara facultate sau facultati facute-n paralel cu 10 skill-uri peste tine ca freelanceri. Romanii viseaza mult, mereu le stiu pe toate la modul:
    “Stiu eu un Gigi care face asa si asa …si nu merge, e grele, e stres”
    sau
    “Eu am incercat freelancing dar se plateste prost si iei tepe”.
    Populatia planetei are peste 7 miliarde de oameni, daca tu numai peste clienti prosti dai, inseamna ca spune multe despre ce fel de om esti tu. Stii vorba aia, banul la ban trage si prostul tot la …. prost :).
    Eu personal castig peste 10.000 RON constant de ani de zile, dar lucrez.. nu modific poze-n fotosop.
    Si ca o comparatie, majoritatea cunostintelor in toti anii astia au schimbat x joburi si lucreaza pe aceleasi sume, foarte putini au progresat cu vreo crestere substantiala de 15-25% iar sumele ca angajat (cunostinte prin toate domeniile) sunt infinit mai mici :).
    Problema e in felul urmator:
    Vrei sa fii un freelancer bun? Ai nevoie de motivatie de FIER si sa nu te dai batut niciodata. Tu nu iti cladesti un portofoliu ci un viitor.
    Esti obisnuit sa editezi poze-n fotosop si numesti asta un skill? Ok, continua si lucreaza, castiga 50-100$ pe saptamana dar daca nu esti capabil o data la 2-3 saptamani sa inveti ceva nou, esti pierdut prietene.
    Daca tot iti place fotosop, de ce nu incerci si illustrator, after effects s.a.m.d ? De lene ? De roman ce esti? 🙂
    In freelancing trebuie sa citesti si sa inveti non-stop lucruri noi, sa-ti upgradezi skill-urile si sa adaugi mereu cunostinte noi. De exemplu, esti bun pe o portiune de design, implica-te si in celalalte si cauta clienti in paralel. Incearca programare basic, in timp ce faci design, iti ieri cursuri super profi si inveti :).
    Asta inseamna freelancer, trebuie sa iti placa! Dar dupa 7-8 ani cand esti la o conversatie cu un asistat in acelasi domeniu o sa vezi cate cunostinte ai acumulat tu in lumea asta fata de leguma de la birou :).
    As putea sa vorbesc la infinit. Ideea e ca viitorul e sumbru indiferent ce faci in lumea asta dar gandeste-te ca freelancing-ul iti ascute niste cunostinte cum niciun job n-ar putea sa o faca iar pasul firesc pentru fiecare freelancer bun, e propriul lui business. Nu ai motivatia necesara sau nu-ti dai voie sa visezi la independenta totala toata viata? Nicio problema, sunt altii in locul tau si mereu o sa fie :).

    • Ma bucur sa citesc asemenea povesti de succes. Nu toti suntem facuti pentru freelancing, sunt oameni care prefera un job si muncesc OK, dar, pentru cei care aleg acest drum, exista sanse de succes.

  18. Buna ma numesc Marian si as vrea sa stiu daca am ceva sanse ca freelancer.Stiu sa lucrez cu Ulead si sa desenez (tehnic) cu Corel.Mai stiu si o gramada de chestii pe parte de electrica si automatizari da’ sincer sa fiu nu stiu daca ma ajuta la ceva.Am incercat Html si nu-i de mine.Poti sa-mi spui daca exista cerere pentru ce stiu eu?

Comments are closed.