De ce este important sa scrii comentarii de calitate

A trecut ceva timp de când am scris un articol despre blogging şi uite că revin în atenţia voastră cu unul legat de necesitatea unor comentarii de calitate pe blogurile pe care le citim. În general majoritatea bloggerilor consideră că munca lor se termină la “graniţele” propriului site, dar un blogger de calitate se vede şi din cum comentează pe la alţii. Iată motivele care mă fac pe mine să depun ceva efort în a comenta decent articolele pe care apuc să le citesc într-o zi şi care îmi stârnesc o reacţie.

1. Printr-un comentariu de calitate îmi arăt aprecierea faţă de un articol bine scris.

Ştiu că suntem în criză pe toate planurile, că ne batem pe tot felul de premii mai mult sau mai puţin relevante, că trăim cu speranţa de a deveni no.1 şi de a câştiga zeci de mii de euro pe lună de pe blog. Am înţeles această nevoie de a fi interesaţi în primul rând de noi înşine, dar poate că e loc şi timp şi pentru a ieşi din cochilie.

Nebuloasa mă “acuza” măgulitor acum ceva zile, spunând că vin şi trântesc unele comentarii mai bune decât articolul iniţial. Eu cred că e prea bună cu mine, dar recunosc că mă bucură aprecierea. Mă bucur de asemenea să găsesc la ea (şi la alţi bloggeri) articole atât de suculente încât să îmi provoace o reacţie.

Nu scriu mereu comentarii pozitive, sunt destule ocaziile în care de fapt nu sunt de acord cu bloggerul în cauză. Apreciez totuşi articolul în cauză şi reacţia mea înseamnă un comentariu (de obicei lung, că, deh, îs supărată) prin care detaliez motivele mele de a nu crede în adevărul prezentat de blogger.

Articolul în cauză câştigă calitate prin reacţiile respective şi complexitate, pentru că nu toţi batem şaua pe aceeaşi temă. Eu mă bucur că am citit din nou ceva interesant şi că am putut să comentez.

Nu ştiu cum este pentru alţii, dar eu simt o mare frustrare când scanez câteva zeci de bloguri în fiecare zi şi găsesc articole care nu îmi provoacă reacţii. Nu discut despre calitate sau lipsa ei, discut despre faptul că eu, şoarecele de bibliotecă, dau pe spate când un articol mă face să gândesc şi să reacţionez. Oricât de “aiuristic” vi se pare, eu apreciez o scriitură interesantă şi mi se pare normal să ofer şi nişte idei personale, ce ar completa un articol deja reuşit.

2. E şi un fel de “personal branding”.

Au fost jde conferinţe de genul ăsta şi vor mai fi. Prin care se discută despre imaginea pe care ne-o creăm printre ceilalţi. Un blogger care comentează mereu la obiect şi decent va fi mereu văzut “bine”. Hai să luăm un exemplu recent.

Simona Ionescu scria pe blog despre un incident: un domn scria ca “ea” (cu datele ei de contact) pe situri şi o punea într-o postură neplăcută. Am avut şi eu câteva “contacte” cu Simona, ne-am scris nişte comentarii una alteia şi nimic din modul ei de a scrie replici pe acest blog de pildă nu m-ar face să o suspectez de asemenea comportamente.

Aşa că ne imaginăm un scenariu (i s-a întâmplat să fie “clonată” pe unele bloguri, domnul în cauză însă nu a scris pe dojo blog, deci nu pot spune că am simţit “atacurile” în cauză): mă trezesc la un articol cu un comentariu semnat “Simona Ionescu”: “dojo, mă-ta-i vacă”. Scurt şi la obiect, chiar dacă discutăm despre altceva în articolul respectiv.

Acum am 2 posibile gânduri: Simona a tras ceva pe nas şi nu se simte bine sau cineva scrie “ca Simona” şi încearcă să o pună în situaţii penibile. Cum scrisul ei pe dojo blog ca şi comentator a fost mereu calitativ, este clar că îi datorez puţin “research”, înainte de a împânzi netul cu comentarii negative la adresa ei. Deci i-aş trimite probabil un mesaj pe mail: “Bună ziua, Simona. Ai postat următorul comentariu pe blogul meu. Deşi teoretic sunt de acord cu ce scrii tu acolo, nu cred că era chiar cea mai potrivită reacţie la un articol despre viteza slabă de download de la UPC (sau ce articol aveam eu). S-a întâmplat ceva?”.

Şi uite că aşa Simona mă poate lămuri că sunt probleme de “identitate” şi că nu ea scrie rahaturi de genul ăsta. Eu aş pune posibilitatea în cauză înainte de orice, pentru că ştiu că 100% din comentariile ei pe blogul meu sunt interesante, politicoase şi la obiect. (Simona, sper că nu te deranjează că te-am dat exemplu în articol.)

Tot aşa, dacă de mâine cineva scrie în numele meu prostii pe blogurile pe care comentez, mi-ar plăcea să cred că proprietarul blogului s-ar gândi că este ceva suspect, nu că scrie dojo iar cretinismele obişnuite, aşa că, de ce să ne mai batem capul …

3. Un comentariu aduce un link către tine. Un comentariu de calitate, poate atrage atenţia mai mult.

Trecem acum din nou la afaceri. Nu prea te interesează ideea de a aduce plus de valoare altul blog pe care comentezi, nu dai doi bani pe imaginea ta, dar ştii că un comentariu care atrage atenţia, atrage şi nişte clickuri pe linkul tău. Şi asta poate însemna un plus de trafic, suficient cât să ai în timp propria ta comunitate de cititori şi comentatori.

Unul dintre primii paşi pe care îi face un nou blogger, după ce a pus la punct un asemenea proiect şi a scris nişte articole, este să intre pe alte bloguri, să citească articole şi să răspundă la cele mai relevante. De calitatea acestor răspunsuri depinde prima impresie pe care o face şi în timp relaţiile cu alţi bloggeri.

Un comentariu interesant şi elaborat atrage întotdeauna atenţia. În timp creezi o imagine bună a ta şi, implicit, a blogului pe care îl deţii, o imagine care îţi va folosi atât în viitoarele colaborări cu ceilalţi bloggeri, cât şi în eventualele relaţii cu advertiserii. Munca de blogging nu înseamnă doar scrierea de conţinut “premium” pe blogul tău ci şi promovarea imaginii în alte proiecte similare. De multe ori o atitudine nepoliticoasă ca şi comentator îţi va afecta succesul, pentru că replicile pe care le oferi în alte articole spun foarte mult despre ce gen de blogger eşti.

Pentru a-ţi crea în timp o imagine bună, este bine să acorzi atenţie şi comentariilor pe care le oferi în alte bloguri. Aşa cum ţie îţi pică bine un comentariu complex şi interesant, la fel de plăcut surprins va fi şi alt blogger, când ai elaborat o replică inteligentă la unul din articolele sale. În timp, acest mod de relaţionare îţi va aduce o imagine pozitivă, iar aceasta aduce trafic şi chiar bani.

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

Online marketing and SEO consultant with 20+ years of experience online. I help companies build lead-generating websites and improve their marketing results.

Articles: 1791