Voi stiati ca Dumnezeu e roman?

Trebuie sa fie roman, pentru ca noi, romanii suntem buricul pamantului, capul si picioarele lui, ca toti pana la urma se trag din noi, chiar daca s-au nascut acum 1000 de ani pe un continent cu care nu am avut niciodata treaba. Toti oamenii mari pana la urma se descopera ca au niste “gene” romanesti, orice apare pe altundeva avem si noi de mult, numai ca ne-am amintit abia acum.

De ce scriu asta? Pentru ca m-am saturat de “romanizarea” fortata a tuturor chestiilor. De faptul ca orice spui sau faci, cineva ti-o da peste bot ca “la noi e mai nu stiu cum”, ca noi avem aia de 20000 de ani de fapt, ultimele descoperiri arheologice sustin asta sau naiba stie ce descoperiri.

Ne lamentam de zor ca Valentine’s Day e naspa, ca e de altundeva, ca l-am importat pe nemestecate etc. Normal ca ne-am trezit, ca de obicei la spartul targului (adica acu’ vreo cativa ani), ca de fapt si noi avem un fel de Valentine’s Day, Dragobetele adica. Nu conteaza ca de la Revolutie incoace, in primii ani cel putin nici naiba nu a amintit de asa ceva, ca nu este atat de celebra ca Boboteaza de pilda sau alte chestii de genul asta, ce ni se baga pe gat cu traditie. Nu conteaza ca o scoatem de la naftalina suparati ca “vine americanii” si ne fura dom’le frumusete de datini. Ce datini, daca nu am auzit de ele, dacat in ultimii ani, ca inca un exemplu ca romanul pur si simplu nu suporta ideea ca el nu a inventat roata inaintea aluia de a patentat-o (vorba vine, ca nu se punea problema de OSIM si patente, intelegeti voi).

De cate ori nu ati citit prin presa ca nu stiu ce mare celebritate este de fapt (prin stramosi) si roman. Ca la noi s-a rasturnat carul cu destepti si ca tot ce se intampla in lumea asta mare, se invarte de fapt incepand de la noi.

Nu neg valorile, nu neg faptul ca avem clar un cuvant de spus in multe domenii, ca sunt oameni “mari”, care au fost romani etc. Dar ma deranjeaza atitudinea asta (pe care o regasesc si la batranii mei), ca toti sunt de rahat, numai noi romanii suntem breji. Ca niciunde nu e ca la noi in tara, oricat de mult ne innecam in dejectii si saracie. Nemtii sunt niste idioti reci, tara lor e de rahat, ungurii sunt niste escroci etc. Si cand intri in tarile lor te simti mic si ai dori sa aduci macar niste idei de “rahat” de civilizatie in buricul pamantului, A.K.A. Romania.

Si, cand le povestesti romanilor ca nu ai auzit un claxon in zile intregi pe la nemti sau austrieci, ca Hauptbahnhoff (sp.) din Munchen, este atat de curata si de eleganta, incat te sochezi ca groapa de gunoi din Timisoara (am numit Gara de Nord) are de fapt cam aceeasi utilitate (adica vin niste idioti pe trenuri neincalzite sa miroase pipi de la boschetari, in conditiile in care Gara “Mare” din Munchen arata mai bine decat un aeroport .. nu discut cum arata aeroportul lor, ca ma ia plansul, cand ma gandesc la sutele de ani pe care ii avem de parcurs pana la gradul ala de civilizati)… ei .. cand le povestesti despre curatenia aia, despre liniste si faptul ca NIMENI NU PUTE acolo, primesti un ranjet sarcastic, printre dintii plini de tartru si carii (e greu si cu dentistii astia) si comentarii de genul “pai, da, ca nu esti patrioata, ca tara in sus si tara in jos”.

Ce legatura are patriotismul asta idiot (cum ca totul incepe si se termina cu Romania) cu faptul ca TREBUIE SA CRESTEM, sa invatam de la altii, sa aplicam si sa devenim mai buni. Nu sa ne complacem, ca asa e “patriotic”.

Asa ca, va scutesc de efortul de a citi viitoarele stiri (pentru ca sigur niste noi descoperiri arheologice vor sustine asta) si va zic de acum: DUMNEZEU E ROMAN!.

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1792