Nu îs în general dată pe spate de petiţii online, dar asta mă afectează şi pe mine ca “patron” de microintreprindere cu dările LA ZI şi venituri suficient de mici încât să mă doară nasol de tot impozitul ăsta.
Microintreprinderile vor fi obligate din luna aprilie sa plateasca trimestrial un impozit minim de 1.625 lei, in cazul in care suma datorata statului nu depaseste aceasta valoare. Aceasta inseamna un impozit lunar de de minim 540 lei. Raportat la cursul valutar de 4,2198 lei pentru un euro anuntat, joi, de Banca Nationala, impozitul trimestrial de 1.625 lei calculat la nivelul intregului an reprezinta echivalentul a aproximativ 1.500 euro pe an.
Raportat la micile intreprinderi, inseamna moarte lenta, intr-o economie agonizanta, stapanita de un guvern incapabil sa ia decizii inteligente. Este inca o masura aberanta a cabinetului Boc, neputincios in fata marii coruptii si debil in privinta administrarii companiilor de stat si a bugetelor ministeriale. Daca aveti o microintreprindere sau sunteti Persoana Fizica Autorizata, nu puteti accepta acest impozit.
SEMNEAZĂ PETIŢIA, dacă şi tu consideri că este neavenită o asemenea măsură. Peste 5000 de oameni au semnat până acum .. cine ştie …
Frate, de unde mai este si taxa asta? Nu era vorba doar de grila aia de impozitare in functie de venituri?
Ups, m-am grabit cu comentariul, de vechea grila e vorba…am semnat si eu.
Din cate am inteles, daca se aduna nus’ cate, intra in discutie la desteptii aia de la “conducere”.
Luna trecuta m-am hotarat sa imi deschid si eu o firma, sa fiu in rand cu lumea. Avand in vedere cheltuielile de inceput de aproximativ 1000RON/luna, daca mai adaug si impozitul forfetar falimentez inainte sa termin de completat cererea de deschidere a firmei.
Mai astept sa vad ce fac desteptii astia. Sper sa le vina mintea la cap.
am semnat, pentru ca este o tampenie aceasta taxa sau cum se mai numeste ea. dar ma intreb, chiar nu stiu, prin adunarea de semnaturi pentru vreo petitie, s-a schimbat macar o data ceva?
Semnat. Mie una mi se pare o mojicie. O decizie gandita cu un creier mic, specifica domnului Boc. Parerea mea…
Dojo, sper sa se finalizeze pozitiv, ca nu cred ca stai dintr-un fotoliu sa arunci cu banii pe fereastra, ci muncesti pentru ei, chiar daca ii arunci apoi pe fereastra.
Asta-mi aminteste de tiganii aia care dadeau cu un par intr-un calut care tragea cum putea(adica nu suficient de repede dupa parerea lor) de o caruta plina. Mai traiesc unele intreprinderi? Se mai chinuie unii sa produca ceva, sacrificand in primul rand nervi? Sa dam tot in ei cu pari cat mai multi si mai mari, ca asa reusim cu siguranta! Sa-i omoram probabil…..
Oare eu sunt singurul care e de acord cu legea asta?
Lamuriti-ma si pe mine de ce nu e buna legea? Poate ma razgandesc si eu.
Huper, firma mea a avut anul trecut un profit undeva la 9000 de lei. Asta fiind destul de aproape de cifra mea de afaceri, pentru ca sunt servicii si nu am cheltuieli enorme. Deja platesc 2% din ce intra plus 16 la suta din profit, plus nus’ ce taxele naibii. Sunt la ZI cu totul.
Calculeaza tu cat de multe venituri am facut eu intr-un an dintr-un business minuscul si cat imi vine lunar de acolo. Si acum pune la calcul cat vor gunoaiele astea ordinare sa platesc pe an si vei vedea ca e posibil sa muncesc in minus.
De ce sa fii de acord cu legea? Banii pe care ii castig sunt deja impozati si ras-impozati. Faptul ca platesc la stat deja toate datoriile permite statului sa acopere alte gauri, pe care nu eu le-am provocat pentru ca eu mananc ce produc.
Prin smecheria asta eu voi ajunge sa platesc in unele luni poate cat nu castig in total, doar pentru ca unii au impresia ca toate microintreprinderile au cifra de afaceri de miliarde.
In mod normal, daca ai chef sa sprijini micul intreprinzator (ca ala nu sta dupa locuri de munca, ingrosand randurile la somaj, produce pentru el, ofera si locuri de munca, plus plateste toate cele la stat), nu vii cu asemenea costuri aberante. OK, pui un impozit in loc de 2 la suta, 5 la suta sa zic la micro, dar nu pui suma fixa cand stii ca unii poate luna aia nu au facut decat 300 de lei. Si tu le iei 500.
Toate impozitele pana acum au fost pe procent. Si mi se pare corect. 10 la suta este 10 la suta pentru toti, chiar daca suma ce revine statului e alta. In stilul asta insa 500 de lei lunar pentru mine inseamna una, iar pentru altul e poate enorm de mult sau penibil de putin.
Pana la o anumita cifra de afaceri mi se pare normal sa nu pui impozit deloc sau la un nivel mult mai lejer. Pentru ca e indicat ca micii intreprinzatori sa creasca si statul sa ii poata mulge in timp mai bine. Asa foarte multi vor inchide firmele si vor face coada la fortele de munca. Nu mai exista nici impozitele pe care le plateau odata, plus ca toti angajatii lor ajung someri.
Inca nu am inteles deci ce se doreste a se obtine prin aberatia asta. Si nu inteleg cum poti spune ca esti de acord. Probabil ca pe post de angajat la cineva, te doare la pateu. Daca insa firma la care lucrezi maine se inchide pentru ca patronul nu mai face fata si impozitului astuia, pe langa toate probelemele cu criza, iti garantez ca iti schimbi opinia 😀
Eu nu am de dat afara pe nimeni, ca sunt singurul pe firma. Si sunt atat de incapatanata incat sa REZIST orice imi arunca ordinarii astia. Dar este total aiurea ca banii pe care eu ii castig muncind ca nebuna sa pompeze in continuare “proiecte” si misculatii ale celor care conduc tara in rapa, in loc sa platesc niste impozite de bun simt si sa ma dezvolt.
Si daca mai aud si de la tine comentarii despre “buticari” si smecherii din astea, ma voi rasti asa cum am facut-o azi pe alt blog. Nu conteaza cat de mica este afacerea, atat timp cat produce niste bani si statul isi ia portia lui. Ca nu toti suntem fii de emir sa invartim miliarde si sa avem “startup” de mare angajament si nici nu dorim sa murim ca angajatii nu stiu cui
Ce zici de faptul ca in multe tari din U.E este aplicat asa ceva ? si cred ca ar mai fi o soultie, nu cumva e mai putin la P.F ?
si apoi gandeste-te ca multi aranjeaza cu contabilul la 0
Eu lucrez pe PFA si platesc unpic mai putin de 400 RON pe luna. Nu sunt “pe post de angajat la cineva” si nu ma “doare la pateu”. Daca e prea mult 540 de RON pe luna, poate ar trebui luata in considerare varianta PFA-ului.
Sunt constient si de faptul ca sunt firme la inceput si nu produc nimic si e normal sa fim revoltati ca platim impozit chiar daca nu avem profit. Poate e cam mult 540 RON pe luna, dar in principiu sunt de acord cu legea asta si ar trebui sa o privim ca un stimulent. Trebuie sa pui osul la treaba sa faci macar 2~3000 de RON pe luna.
Pana la urma esti patron si ai firma, ce mama draq…
Huper, nu am PFA pentru ca Primaria nu ar fi inteles ca un om cu studii de Litere stie web design. Si nu aveam timp si bani pentru studii sau diplome luate la cursuri din alea de 2 lei. De aia este SRL. Si oricum si cei cu PFA vor fi afectati de treaba asta. Pe langa aia 400 de lei, vei mai plati vreo 500. Asta ne va duce castigurile jos de tot.
Cu sau fara povesti din alea cu “osul la treaba”, ideea este ca oricum platim destule impozite PROCENTUAL. Si mi se pare normal ca si asta sa fie procentual nu suma fixa. Si daca fac 3000 de lei pe luna, iti spun sincer ca nu imi convine sa dau banii astia in plus fata de ce oricum scot din buzunar in fiecare luna. Gandeste-te ca platesc si darile unui salariat, deci tot la suma despre care vorbesti tu ma invart.
Daca stam sa cugetam bine, mai pui ceva acolo si e UN SALARIU aproape. Un salariu pe care de fept nu il platesti, deci nu ai pe cineva lucrand pentru tine, dar dai banii aia ca asa decid unii.
Nu e vorba de niciun stimulent aici, este furt pe fata. Am inteles ca e misto ideea de a te “scoate” din letargie si de a te forta la mai mult, dar hai sa ne gandim si ca este totusi criza si ca aproape toate domeniile sunt afectate. eu pe online nu simt atat de tare problemele, dar mi-au scazut in mod cert atat veniturile din publicitate, cat si cele de pe design/hosting. Sa vina astia sa imi ceara inca 500 de lei pe luna in plus, este criminal.
Te inteleg, insa nu petitiile online sunt calea.
Sugestia mea ar fi sa intrebi un avocat ce si cum se face, si sa initiezi o petitie in adevaratul sens al cuvantului.
For reference:
https://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=455234
btw, sunt in moderare din cauza ca am lasat link? ^^
Ramona, ar trebui să elimini complet acest articol, pentru că este unul scris fie acum 1 lună și publicat ieri, fie este unul pur de dezinformare. Cifrele tale sunt greșite.
Scandalul apărut atunci în presă a fost în mare parte din cauza dezinformării. Au fost aruncate câteva șopârle și toți au sărit în sus. În realitate, lucrurile nu sunt așa negre, dar, recunosc, sunt destul de gri.
Nu se aplică pentru toți un impozit de minim 6500 lei anual.
Avem o grilă, mai exact cei 9000 lei profit ai tăi se încadrează în intervalul 0 – 52.000 lei, adică un impozit anual de 2200 lei.
Calculează tu cât revine lunar. Sau trimestrial, că așa este mai logic, pentru că ești microîntreprindere.
Ca microîntreprindere, plătești la CA (cifra de afaceri) nu la profit. Am înțeles că tu ești angajată pe firmă (microîntreprinderile sunt obligate să aibă minim 1 salariat), deci ai și un salariu.
Nu ești obligată să scoți toți banii din firmă an de an, poți să reinvestești și astfel nu vei mai plăti impozitul pe dividend de 16%.
Cred ca ai inteles gresit. Nu iti vor cere inca 500 de lei in plus ci iti vor cere sa platesti un minim de 500. Daca in momentul de fata platesti sa zicem 600 ron pe luna, nu vei fi afectata deloc. La fel nici eu nu voi mai plati 500 pe langa aia 400.
Inafara de faptul legea va afecta (poate chiar ‘falimenta’) firmele care nu produc nimic (sau aproape nimic), ar mai fi motive pentru care sa nu fie aprobata?
@Programare sociala- intervalul 0-52000 lei se refera la CA nu la profit. Cred ca in capul tau e un talmes balmes.
Dojo, petitiile online nu au nici o valoare juridica. un referendum poate fi insa initiat cu 500k semnaturi.
Dar… cine sa le stranga?
Vai de mine. Am citit toate comentariile si nu mai stiu ce sa cred. Unul zice X, altul Y, urmatorul Z. Calmati-va si nu mai scrieti aiurea. Pana mea. Asa ma intampinati intr-o dimineata ca asta? 🙂
Ideea impozitarii este o prostie clara, insa o petitie online nu vad cum ar putea rezolva problema.. nu am vazut nicio petitie care sa fi avut sanse de reusita
@nina, te invit pe tine să explici cum stă treaba.
Ramona a spus că profitul este apropiat de CA și că profitul este de 9000 lei. Ținând cont că este microîntreprindere, oricum 3% sau forfetarul se aplică doar la CA.
plm, mai un pic si o sa aduc bani de acasa in firma…
De ce, ce limbaj! 😛
Una peste alta, traim intr-o tara de cacat, condusa de niste …. cu mot, cred ca suntem tara cu cea mai nenorocita fiscalitate. Desi nu sunt inca “patron” (aveam ideea asta dar vorba lui Agkelos, astept sa vad in ce ape ne vom scalda, nu pot sa nu dezaprob aceste magarii ieftine.
citesti tot felul de comentarii si nu mai stii pe cine si ce sa crezi.
faza cu petitia “legala” si cea online, nu am multe cunostinte, dar ca sa poti deschide una “legala” trebuie sa ai semnaturi si cum anume sa le strangi daca nu online? cand atingi numarul minim de semnaturi incepi si procedurile sa o legalizezi.
odata legalizata se va lua in considerare iar legea in cauza se va rediscuta si cel mai probabil reformula.
am semnat petita aia online, fiindca nu e normal ca intr-o tara democratica sa ti se incurce itele atunci cand vrei sa iti pornesti propia afacere. iar faza cu “incurajatul” productivitatii mi se pare penala. am o intreprindere si NU vreau sa produc mai mult, nu imi trebe mai mult.rezist asa. nu am nevoie de impulsuri sa muncesc mai mult daca nu imi trebuie. eu decid ca si patron cat sa produc(indiferent ca produc pasta de dinti sau softuri ori betisoare de scobit in urechi)
foarte bine a pus punctul pe I Andrei: citat:
“nu e normal ca intr-o tara democratica sa ti se incurce itele atunci cand vrei sa iti pornesti propia afacere. iar faza cu “incurajatul” productivitatii mi se pare penala. am o intreprindere si NU vreau sa produc mai mult, nu imi trebe mai mult. rezist asa. nu am nevoie de impulsuri sa muncesc mai mult daca nu imi trebuie.”
una peste alta, chiar daca se practica si in alte tari, nu inseamna ca e si o practica buna. acest “minim X daca nu depasesti Y” unde X > Y se numeste pe romaneste “tun” si se trage fara mila si fara cap. este o distrugere in masa pentru a acoperi aparent rapid un gol dar care intr-un timp foarte scurt de fapt nu va aduce decat pierderi tuturor.
ca sa fac o parabola mica. eu lucrez in vanzari. de multi ani. cu pret de achizitie, costuri, pret de vanzare, market-share, market-size. stiu foarte bine ce inseamna sa ridici un pret de vanzare cu impresia ca vei vinde acelasi numar de bucati de produs si ca astfel vei face profit. este o capcana a nepriceputului. pentru ca marirea pretului de vanzare, nejustificat, duce la o scadere rapida a vanzarii (a incasarilor). cum costurile raman aceleasi, pentru ca ai cheltuit deja cu marfa, vei vedea ca procentul costurilor va fi enorm si chiar este posibil sa depaseasca incasarile.
ca sa aplic parabola in cazul de fata, aceasta impunere face ca multi mici intreprinzatori ori sa inchida firma, ori sa nu-si mai faca deloc, ca mine. in final, matematica e simpla: incasarile pe taxa forfetara vor scadea simtitor. rezulta: de ce a mai fost facuta, daca se stie (ca se stia) ca va avea acest efect? ori sa elimine intreprinderile mici (de ce? ca ele platesc corect toate taxele) ori chiar nu s-au gandit ca o sa fie lumea nemultumita si ca or sa plateasca toti ca prostii mai departe ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.
si, “programare sociala”, daca nu postezi de acum incolo pe acest blog 2200 de comentarii pe an (la cat se incadreaza Dojo ca impozit anual), sa-i platesti lui Dojo 540 de lei pe luna. ok?