Nu prea mai am timp de citit cărţi “normale”, dar calculatorul este plin de e-books prin care încerc mai nou să trec. Una dintre cărţile din “colecţie” se poate descărca de pe blogul lui John Chow, dacă vă abonaţi. Personal am o maximă reţinere faţă de abonări (nu folosesc aşa ceva, am bookmarks şi vizitez fiecare blog personal şi zilnic pe deasupra), dar ce nu face omul pentru a testa apele?
Nu recomand abonări de pe email-ul principal, mi-am făcut un cont “ciudat” doar pentru asta, nu de alta dar nu toţi bloggerii de pe internaţional sunt “curaţi”. Am citit astăzi dimineaţă cartea şi mă gândesc că poate e indicat să povestesc una-alta despre ea.
“Make Money Online with John Chow” a fost scrisă de omul în cauză. Dacă nu ştiţi cine este, vizitaţi-i situl şi vedeţi ce şi cum. Mi-e greu să cred că un blogger aspirant către miliarde de dolari câştiguri nu ştie cine e nenea ăsta. Nu veţi leşina de cât conţinut mişto are, pentru că mai nou scrie un articol interesant la 40 de recenzii plătite, dar oricum ce e al lui e al lui: omul câştigă o cârcă de bani de pe blog, deci ştie ceva în domeniu.
Cartea nu excelează în design, este chiar şi veche (din 2007). În ciuda acestor mici “probleme”, este încă relevantă, de aceea vă plictisesc cu detalii. Veţi afla de acolo cum să vă puneţi la cale un blog – necesitatea unui domeniu cu un host decent (chestie pe care o latru şi eu de ani buni), instalare, setari, pluginuri utile, creşterea traficului, gândirea conţinutului, cum să atrageţi advertiseri, ce sisteme există şi sunt bune (la asta aş adăuga LinkWorth şi BuySellAds, alte 2 pe care le testez momentan şi sunt destul de mulţumită), chiar şi nişte “şmecherii” să prindeţi un preţ mai bun sau să vi se aprobe blogul mai uşor în ReviewMe.
Nu dă pe dinafară cu secrete despre cum să faci 10 mii de coco pe lună, dar absolut tot conţinutul este DE BUN SIMŢ şi veţi găsi destule detalii interesante, ce vă pot ajuta în “cariera” de blogger. Iată cele mai importante aspecte pe care le-am reţinut:
- dezvoltarea unui blog de succes nu este o chestie “peste noapte”, pe asta o ştim şi noi …
- este indicat să cauţi o nişă cunoscută ţie şi pe care o iubeşti, pentru că vei scrie sute sau chiar mii de articole despre ea (mai ales pentru cei care merg “nişat”)
- chiar dacă nu există cerinţe de mărime a articolelor, important este să scrii cât mai corect şi să ai un stil bun
- foloseşte din plin sistemul de “programare” a articolelor şi încearcă să ai un program de scris de care să te ţii. Deci nu 10 articole într-o zi şi nimic 2 luni. Ca experienţă personală, pot spune că de vreo 6-7 săptămâni mi-am impus să scriu zilnic. Am “orar” de subiecte, folosesc “drafts” în disperare. Traficul aproape s-a dublat.
- fii deschis la criticile constructive şi păstrează mereu un dialog corect cu cititorii
- MUNCEŞTE, nu aştepta minuni!
- nu sta pe un singur sistem de advertising, foloseşte mai multe şi TESTEAZĂ. Ce merge pentru mine, poate nu e OK în cazul tău. Cel mai important: nu pune doar Adsense, că nu ai idee ce pierzi ignorând alte surse de bani
Să nu o lungesc ca pe zeama de varză, ideea este că acest e-book merită să fie măcar “scanat”. E în format .pdf şi nu ar trebui să vă ia mai mult de 1-2 ore la un citit relativ selectiv. Nu dă reţeta clară pentru îmbogăţirea online, dar sunt destule informaţii de bun simţ. Voi începe şi eu să testez cam toate sistemele de advertising (pe care nu le am deja în listă), pentru că nu ştii niciodată …