Dacă tot am niscaiva experiență cu aparatele dentare și cu tratamentul de îndreptat dinții, hai să listăm câteva dintre miturile ce înconjoară tratamentul ortodontic și care este de fapt adevărul:
1. Doar dacă ești copil/adolescent poți avea succes cu un tratament ortodontic
Am început tratamentul meu prin 2007. Pentru că tot am fost plecată de nebună, nu am putut să-l termin, așa că voi reveni pentru a termina treaba. Am avut 29 de ani când l-am început. Cunosc oameni de 50 de ani, chiar și mai mult.
Ortodontul meu glumea că, atât timp cât ai dinți de îndreptat, se poate face treaba. Cea mai bătrână pacientă a lui a fost o tipă de 83 de ani, care i-a spus că s-a săturat de dinții ei „imperfecți”, așa că a trecut la aparat. Asta era o fază întâmplată la cabinetul lui din Germania, pentru că în general în România, la vârsta asta nu prea mai au majoritatea bătrânilor ce să îndrepte.
Cum majoritatea dintre noi nu aveam cunoștințe despre asemenea tratamente sau bani prin pruncie, nu e niciodată târziu să te faci „mumos”.
2. Îndreptarea dinților e doar rezolvarea unei probleme estetice
Normal că pe noi ne interesează cum arată dinții noștri, dar problemele sunt mai grave decât doar că nu sunt perfect aliniați și nu rânjim ca actorii de la Hollywood. Dinții înghesuiți, rotiți ciudat sau crescuți oricum dar nu drept pe arcadă pun probleme de igienă (e cam greu să cureți asemenea dinți), probleme de masticație etc.
Nu de puține ori pacienții de ortodonție au probleme de ocluzie, dureri la mestecat sau „pocnituri” ale articulației. Deci, chiar dacă dinții perfect aliniați sunt ceea ce ne interesează pe noi, ăștia plini de vanitate, ortodontul are multe alte chestii pe cap de rezolvat.
3. Aparatul dentar îți distruge dinții
Când am purtat eu Damon (aparat dentar metalic „autoligaturant”), partea mai bătrână a familiei mele era cât pe ce să pună de un infarct. Cum am io dinții ăștia atât de frumoși (cuget că pentru vârsta a treia orice dinte e frumos, cât îl mai ai) și-i distrug cu „fiarele” alea în gură.
Este adevărat că, dacă ai o igienă proastă în timpul purtării aparatului, poți dezvolta carii. Dar de la asta și până la distrusul dinților, zic că-i cale lungă.
4. Orice dentist poate să-ți rezolve problema
Dacă aveți dentiști din ăștia ninja care au impresia că vă pot duce un tratament ortodontic până la capăt, FUGIȚI de ei. Ortodonția e o specialitate în sine, este încă o școală pe care onor stomatologul o duce la sfârșit. Dacă dentistul vostru nu este ortodont cu acte în regulă, nu-l lăsați să se apropie de dinții voștri cu niciun fel de aparat. Un ortodont prost specializat (sau în cazul lor ne-specializat) vă poate face mai mult rău decât bine.
5. Dacă ai un aparat dentar pe dinți nu poți săruta cum trebuie
Trecem și la chestii hard-core, că, fiind adulți, mai faci și altceva cu buzele decât să vorbești. Aparatul dentar nu vă deranjează în activitățile de budoar, iar partenerul probabil se va obișnui. Nu e chiar sexy să stai cu oțelul pe dinți, dar până la urmă rezultatul este prea bun să nu merite. Aparatul dentar teoretic nu vă limitează, dar puțină atenție nu strică. Singura problemă ar fi vreun capăt de „sârmă”, dar astea de obicei sunt perfect tăiate, pentru că altfel nu ați putea sta cu aparatul pe dinți de la ulcerațiile pe care vi le-ar provoca. Deci curaj și .. succes.
6. Am terminat tratamentul, nu mai trebuie să fac nimic
Partea proastă cu niște dinți care au stat ani sau zeci de ani într-o poziție (chiar incorectă) este că au tendința de a migra la loc. Așa că, după ce terminați tratamentul și zâmbiți ca o Miss, veți avea un retainer plasat (aparat de contenție îi spune la noi). El poate să fie mobil (de-l purtați noaptea) sau fix – o „sârmuliță” ce se lipește în spatele dinților. Ortodontul știe să vă spună la momentul respectiv cât trebuie purtat și ce gen de retainer vi se potrivește.
7. Tratamentul ortodontic este dureros
Aici e cu dus-întors. Momentul „cheie” este când vi se pune prima dată aparatul dentar pe dinți și începe procesul de tras-împins-rotit. Veți simți o presiune ciudată în câteva ore și peste o zi e posibil să vă doară. Eu am simțit că pic de durere doar când mușcam puternic, în rest nu era problemă. Am mâncat 3-4 zile chestii foarte moi și de preferat ce nu presupuneau masticație și am fost OK. Am luat un Ketonal (sp.) sau două.
Tot ce s-a îmtâmplat apoi a fost OK. Odată ce dinții au devenit „mobili”, de câte ori s-a mai ajustat ceva la aparat, nu am mai avut probleme. Dinții erau deja obișnuiți cu „plimbarea”, așa că durere am simțit doar în primele zile de tratament. Vorbim deci în general de disconfort ce se poate rezolva cu o pastilă-două. Depinde în mare măsură și ce atitudine aveți. Dacă sunteți genul de om care se lamentează pentru orice chestie, probabil că va fi mai greu.
8. Mi se mișcă dinții .. dacă vor cădea?
Când dinții încep să „migreze” pe pozițiie lor, vă veți simți școlari din nou, așteptând să vină Zâna Măseluță. Din fericire, oricât de ciudat par să se miște dinții, nu se vor rupe. Faptul că se „clatină” este premisa întregului tratament, nu poți „muta” niște dinți care stau bine fixați în arcade. Odată ajunși la locul lor, cu aparatul de contenție pus, dinții se vor „suda” și nu veți mai avea spaime că-i pierdeți prin cafea.
Cam astea ar fi câteva dintre marile întrebări și mituri ce se referă la ortodonție. Dacă doriți mai mul ajutor și un loc în care să povestiți cu alți pacienți, vă invit pe un forum specializat: braces forum. Dacă aveți un cabinet sau doriți să vă promovați ortodontul, înscrieți cabinetul cu curaj, că-i gratis.
Pentru articole de genul asta si despre NY iti vizitez eu blogul 🙂 Felicitari 🙂
Desi nu ma intereseaza subiectul, acest articol a fost o lectura placuta. Dar Dojo, se poate cumva sa renunti la excesul de ghilimele? Am observat ca este un mic tic pe care il repeti oriunde: si in posturile depe blog si in comentariile lasate pe alte bloguri. Este ciudata treaba asta.
Dentiştii moderni folosesc aparatul dentar fix.
Absolut toţi dentiştii crescuţi şi instruiţi în comunism, deşi cunoşteau aparatul fix, insistau cu o ambiţie de maniac să folosească numai aparatul dentar mobil, prescriind cât se poate de serios să fie folosit 24 de ore din 24, în ciuda faptului că “era mobil”.
În policlinicile în care îşi desfăşurau cu cinste şi onoare activitatea “în epoca în care să făcea ea şcoala care este, nu ca acum”, erau afişate prin 1993-1995 mai multe postere (după font şi calitatea tiparului, probabil fabricate între 1980-1989) în care se explica faptul că aparatul dentar mobil este necesar “fiindcă deformează limbajul cerând o atenţie sporită în pronunţarea unor sunete” şi din alte motive la fel de obscure, astfel încât ei recomandă purtarea lui de către copii chiar dacă nu au dinţi de îndreptat, “ca să îşi perfecţioneze limbajul, atenţia, poziţia coloanei vertebrale” şi alte rahaturi de felul ăsta.
~Nautilus
@Nautilus – dentistii moderni prefera sa li se spuna stomatologi. Dentist era nenea care-ti scotea maseaua cu un cleste ruginit :).
Re aparat dentar fix, complet de acord – cel mobil face ca totul sa depinda mult prea mult de pacient, si cum pacientii sunt in mare parte copii, care nu sunt incantati ca trebuie sa poarte sarme, rezultatele intarzie sa apara.
Stiu vreo 5 cazuri de piloti de avion care folosesc aparatul dentar. Il folosesc pentru dictie, pentru a putea pronunta corect diferite cuvinte mai dificile din diverse limbi…Fostul meu sef (pilot de avion) vorbeste fluent engleza, franceza, germana si olandeza. Inainte avea mari probleme in a pronunta corect diferite cuvinte in franceza, odata cu aparatul totul a fost mai usor
Nu esti angajat in domeniul aviatiei daca ai aparat dentar.
Nu stiu de ce dar….eu am fost norocos mereu la capitolul dinti… si nu mi-a fost necesar nicodata!…cred ca am pile la Zana Maseluta!
Nu am avut nevoie insa fratele meu inca il poarta si chiar se observa diferenta, chiar si dupa doar 3 luni…faza cu miscarea dintilor chiar este adevarata! 😀
În urmă cu vreo 20 ani, da, era o problemă să porţi apart dentar, însă mentalităţile au evoluat mult de atunci, am prins câte ceva din deschiderea lumii vestice şi suntem mai puţin şocaţi de lucrurile noi şi relativ moderne. În străinătate, spre exemplu, a purta aparat dentar este o mândrie, pentru că înseamnă că faci parte din pătura înaltă a societăţii: aparatele sunt mult mai scumpe decât la noi şi, astfel, îşi permit doar cei care au un nivel de trai ridicat. În plus, dacă porţi aparat dentar dai dovadă de curaj, priveşti în viitor şi eşti văzut ca un om de încredere.
am si eu o intrebare.. mi-au pus inele pe masele din spate sus si a incepur sa mi se miste o masea e normal?
Petronica, asta e o chestie pe care sa o discuti cu ortodontul. Intreaba de toate, e datoria lor sa te lamureasca. Eu consider ca e normal sa inceapa sa se miste, intregul tratament ortodontic se bazeaza pe ‘mobilitatea’ asta. Nu te speria, ca nu iese din loc 🙂
eu mi-am luat ce mi-a trebuit de pe https://www.dent-a-america2000.ro/index.php
Hello,
am si eu o nelamurire cu aparatu asta…eu mi l-am pus abea de doua zile,doar pe arcada de jos. nu ma dor dintii…sau ma rog, nimic insuportabil, in schimb ma jeneaza pe partea interioara a obrajilor foarte tare. chestia asta trece dupa ce ma obisnuiesc cu el?
Salut, Laura si bun venit pe blog.
In mod normal ortodontul trebuia sa-ti dea o cutiuta cu ceara dentara. Iei putina ceara, o faci ‘bob’ si o pui exact peste bracketul care iti face viata rea. In cateva zile se vor vindeca si ulceratiile, dar e mai comod sa pui ceara peste 🙂
Hello,
Multumesc de raspunsul prompt 🙂
Stiam si eu de ceara..dar si ortodontul si dentistul meu mi-au zis ca nu mi-o recomanda…nu am inteles de ce. Mai astept cateva zile si vad ce se intampla.
Oricum, nu e nici pe departe atat de rau cu paaratul pe cat ma asteptam eu sa fie.
Nu vad de ce sa nu ti-o recomande, cand milioane de oameni o folosesc sa le fie mai usor cu aparatul. Tinand cont ca ai tot felul de sarme si suruburi pe acolo, este normal sa apara ulceratii. Eu am primit cutiuta de ceara, cand mi s-au pus braces si mi-a recomandat ortodontul sa o folosesc fara jena. Daca o termin, imi da alta.
Nu a fost cazul, pentru ca aveam doar 2-3 puncte mai nasoale. Imediat ce le-am acoperit, mi-a fost super OK.
Nu are rost sa te chinui, daca exista solutii 🙂
Ma bucur ca nu e atat de dureros tratamentul, sunt pacienti care se plang ca-i suficient de neplacut si altii se pare ca ori au un prag mai sus la durere ori chiar au noroc de tratament mai placut 😉
Buna, multumesc de articol. Eu am 30 ani si am aparat si sus si jos de 3 luni si sunt la faza la care imi era frica sa nu raman fara dinti. Pe partea de jos parca simt chiar un scartait al dintilor :)Acum m-am linistit, desi doctorul meu mi-a zis ca pana la finalul tratamentului am sa trec prin multe faze aparent ingrijoratoare. In privinta ranilor bucale, pot spune ca in partea de jos m-am obisnuit ceva mai greu cu el dar in cele din urma incepe sa faca parte din mine. Este incredibil ce efecte poate avea un tratament ortodontic, mai ales ca acum preturile sunt ceva mai accesibile. Eu personal am dat 1000 lei/ aparat.
Super ! Asta vroiam sa aud . M-ai convins sa imi pun aparat , desi credeam ca e tarziu la 16 ani ..
E adevarat ca ramai cu buzele putin inafara,asa-zisul “botic” dupa ce iti scoti aparatul? 😀
La varsta de 36 de ani se mai poate pune aparat?
Buna! Aparatul dentar poate fi purta la orice varsta. Eu port Invisalign (aparatul dentar invizibil) la Dr. Widu de la Smile Factory. Este usor de purtat, rezultatele au inceput sa apara, pot sa vorbesc normal si cei din jur nu il observa. Plus ca nu tre sa mergi toata ziua buna ziua la control. Consultul se face o data la o luna, o luna jumatate si vei sti de la inceput cum o sa arate dintii tai. Au sediu in Bucuresti si Timisoara.
Buna Eliza,imi poti da mai multe detalii ,urmeaza sa imi pun si eu acelasi tip de aparat tot la clinica Smile Factory si sunt un pic reticent.As avea nevoie de un raspuns urgent din partea ta daca se poate.Astept cu interes raspunsul tau.multumesc anticipat.
Salutare,ma numesc Marius,am 25 de ani si locuiesc in Ploiesti.In copilarie am purtat un aparat dentar,dar din cauza colegilor am fost nevoit sa renunt la el,iar acum simt nevoia sa port din nou un alt aparat dentar!Din pacate nu imi permit unul fix,am observat ca cele mobile pornesc de la 700 ron.Precizez ca am doar un incisiv stramb,care a crescut peste celalalt!Se poate rezolva asta cu un aparat mobil sau imi este necesar unul fix?Multumesc
Tocmai mi-am facut un detartraj, iar medicul stomatolog mi-a spus ca am un dinte de pe arcada inferioara usor mobil iar asta s-ar rezolva cu un aparat dentar purtat 6 luni, sa nu am ulterior probleme mai grave, gen parodontoza. Pe arcada superioara, am strungareata, insa unul dintre dinti nu este aliniat, e putin in afara. In principiu as purta aparat dentar, dar e asta solutia pt un dinte care are o usoara mobilitate? Ce solutii exista pt. problema asta?
Buna! Eu iti recomand Invisalign (aparatul dentar invizibil) la Smile Factory Bucuresti sau Timisoara. Dr. Widu are ani bunide experienta in Germania cu acest aparat. Cei din jur nu stiu ca-l ai, e comod, nu iti face rani si rezultatele le afli de la inceput.
Buna, am si eu o nelamurire si anume caci maxilarul meu este foarte inaintat,de curand m-am decis sa ma duc la stomatolog sa imi pun aparat dentar la insistentele mamei,curiozitatea mea este daca intr-adevar imi va da maxilarul inapoi schimbandu-mi si fizionomia fetei ori pur si simplu imi va indrepta dintii fara ca maxilarul sa fie dat inapoi? tin sa precizez ca este prima data cand ma duc la stomatolog caci pana acum nu am avut nici un fel de probleme!multumesc anticipat si o zi buna tuturor
Eu am inceput sa scriu pe blogul meu despre aparatul dentar invizibil – INVISALIGN> Eu il port de 8 luni si am vrut ca cei interesati sa gaseasca informatii si despre acest tip de aparat dentar: https://www.mihaela-donosa.ro/category/invisalign/
Buna! Si eu am aceeasi problema si anume ca mi se misca dintii.Eram foarte ingrijorata,dar raspunsul tau chiar mi-a fost de ajutor!Multumesc!
am inteles ca daca ai lucrare dentara cu zirconiu poti purta aparat… este adevarat? intreb in cazul celor individuali nu coroana …
Ceau, pe mine nu ma doar chair asa de tare dintii deoarece nu i-am avut chiar atat de deformati, am aparat fix habar nu am cum se numeste si doresc sa te intreb de ce am sarma aia pe cerul guri sau un flutere ce ii?. Ma deranjeaza cand inghit
Buna! Ai si poze pe undeva cu rezultatele? Eu am cautat pe blogul tau, dar n-am gasit. Mi-am pus aparat recent si sunt in faza in care sunt foarte interesata de experientele altora 😉
Buna!
Am si cateva intrebari:
1. Activarile cine le face? Medicul sau asistenta?
2. Ti s-a intamplat vreodata ca in timp ce iti schimba elasticele sa iti dezlipeasca vreun bracket?
3. S-a intamplat vreodata ca in timpul tratamentuui sa iti strice din greseala ceva ce era intact inainte? Cine a platit pentru repararea situatiei?
Te intreb pt ca eu ieri am avut prima activare (am scris in detaliu pe blogul meu, poate ii mai ajut pe alti napastuiti). In timp ce-mi schimba elasticele, asistenta mi-a dezlipit un bracket, apoi l-a pierdut si doctorita m-a pus sa platesc eu decolarea bracketului, un bracket nou (care nici nu se potriveste estetic ca eu aveam Safir si ea mi-a pus unul ceramic) si colarea bracketului. Culpa medicala si eu platesc, nu mi se pare normal, dar as vrea sa stiu cum se comporta alti medici in situatii de astea in care apar greseli in tratament. Multumesc frumos!
Salut ! Eu unul port aparat dentar sus de 4 luni si dintii mei sunt acum indreptati perfect insa doctorita a spus ca ar trebuii si jos asta insemnand bani si timp in plus sub pretextul ca nu exista contacte intre cei din fata sus si cei de jos de asemenea ca maxilarul de jos este mai mic decat cel de sus . Se merita sa il pun ? Si daca o sa port doar sus o sa revina dintii in pozitia initiala chiar daca port contentii ? Eu nu am avut problema grava doar un dinte din fata iesit inafara este posibil sa am dureri daca nu pun si jos si inchei tratamentul ?
Din cate am citit eu, e foarte important sa ai o muscatura corecta. Ortodontii spun ca muscatura e de fapt partea cea mai importanta pt ca atunci cand dintii nu calca bine poti avea o sumedenie de probleme (probleme digestive din cauza mestecarii defectuoase, dureri de cap sau de gat din cauza pozitiei gresite, uzura excesiva a dintilor etc). Eu una imi voi pune aparat dentar mandibular la sfarsitul lunii si, desi investitia financiara nu e una neglijabila, mi-as pune aparat si pe arcada de jos si daca as avea dintii drepti, daca muscatura nu ar fi corecta. Bafta!
Buna! Ai idee cat costa in Germania un aparat dentar fix?
Multumesc!
Salut. Din pacate nu stiu. Solutia este sa mergi la niste clinici si sa te interesezi
Iti pot spune eu. In combinatia aparat ceramic sus si aparat metalic jos, cu o durata a tratamentului estimata la 2,5 ani mi s-a dat o estimare initiala de pret €6000-€8000 pentru tot tratamentul. Acum e adevarat si ca acelasi ortodont pentru un alt serviciu mi-a indicat verbal un pret la consultatia initiala (la care are tot interesul sa te atraga ca pacient) si mi-a facturat apoi de peste 12 ori mai mult! Nu cu 12% mai mult, ci cu 125% mai mult! Parerea mea e ca daca scapi cu €10000 la un caz mediu, te poti considera norocos!
Am auzit la o tipa care avea un defect practic insesizabil si care a purtat aparat numai sus si doar 5 luni ca a platit €3500 (pt brackets ceramici). Bafta!
Este bun articolul, insa ar trebui sa cititi un articol scris de un profesionist ca sa intelegeti ce reprezinta cu adevarat un aparat dentar. Un articol complet despre aparate dentare este scris de Dr Mihaela de la Orto-Implant. Nu vreau sa ii fac reclama, dar este chiar f f bun https://ortoimplant.ro/aparate-dentare/
Am si eu o întrebare, mi am pus aparat dentar fix in partea de sus, dr ortodont mi a spus că trebuie sa îmi pun și jos, deși am dinții drepți. Nu știu ce sa fac… un sfat va rog
Ma bucur ca am gasit articolul. Ma interesa in principiu faza cu “clatinatul” dintilor :))). Sunt in acea etapa si da, chiar credeam ca i pot gasi prin cana. Multumesc de lamurire !