Cum poți afla detalii despre un domeniu de pe rotld?

Nu mă interesează să știu pentru a „săpa”, dar am o mare nedumerire.

Acum vreo 2-3 săptămâni am înregistrat un domeniu pentru noua afacere a lui Mircea. Nu contează domeniul, încă nu e terminat designul, deci nu-l lansăm. Îl vom promova la momentul oportun. Situl NU a fost promovat deloc (încă lucrez pe el), teoretic nimeni nu știe.

Practic acum câteva minute el a primit un mesaj pe email de la Derotel, un fel de firmă de design – spun un fel pentru că, dacă aveți curiozitatea să-i căutați, că nu le fac eu reclamă,sunt sub orice critică – care se pare că știe că e un domeniu nou apărut, știe NUMELE și prenumele deținătorului, deși, dacă te duci să cauți pe whois, nu ți le oferă în codițiile în care l-am cumpărat pe persoană fizică (a mai durat juma’ de lună să terminăm conțopăria cu firma, deci nu aveam pe ce firmă să înregistrăm).

Chestie care mi se pare extrem de suspectă pentru că, așa cum spuneam, situl nu este „public”, știu despre el câteva persoane din offline (și la cât îi știu de interesați de situri, mi-e greu să-i bănuiesc), este hostat pe server american, la grămadă cu o groază de alte situri, deci chiar și munca de detectiv era greoaie, că nu cred că un om normal la creierii capului stă să studieze un whois pe un server american, că doar-doar găsește vreun site românesc, proaspăt lansat. Plus că situl este instalat pe adresa mea de email (și nu aia pe care o știți unii dintre voi)

Treceme peste faptul că oricum nu avem nevoie de (de)serviciile firmei în cauză, mi-e greu să numesc design ceea ce fac ei, mai ales că în 1-2 zile noua temă făcută de mine va fi sus, dar este deranjat să te trezești cu spam pe un domeniu pe care abia l-ai luat, printr-o firmă care teoretic are grijă de datele tale și care tot teoretic nu permite niciun acces la datele înregistrantului.

Sunt băieții pe „felie” cu RoTLD? (Am trimis oricum un email și către registrar, mi-ar plăcea să descoperim împreună cum un domeniu „secret” este cunoscut de o terță parte după email/nume deținător). Există undeva un listing de ultimele domenii .ro și stau la pescuit fraieri? Există breșe în confidențialitatea pe care se presupune că o oferă RoTLD? Am aprobat pe undeva „sunt de acord să primesc spam mesaje din partea dvs? Că de obicei evit fazele astea, că nu am timp să curăț și spam din ăsta.

Variante? Idei?

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1793

16 Comments

  1. Nu le-ai cerut celor de la ROTLD parerea despre aceasta “patanie”? Totusi imi vine greu crede ca daca l-ai luat direct de la ROTLD, ei sa nu aiba nici o implicare directa sau indirecta in aceasta poveste.

  2. Pana la urma la ce sa te mai chinui cu prezentare de portofolii, SEO, cultivarea brandului, contruire de relatii. Cea mai buna afacere sa cunosti pe cineva de la rotld,care sa iti dea informatii despre cine si-a mai facut domeniu.
    Nici nu trebuie sa fi cine stie ce firma de design, oamenii in general sunt total dezorientati atunci cand isi cumpara domeniul, nu stiu cum vor sa arate site-ul sau cine sa le faca designul. Asa ca o sa colaboreze cu prima firma care le prezinta o oferta.

  3. Ahahahaha deci mor de ras. Cu spume mor de ras. Ca in orice domeniu sunt 2 tipuri de oameni. Unii sunt bisnitari, pleaca la pescuit de clienti, si de obicei ii auzi discutand intre ei la modul “ba ce l-am fraierit si pe prostu ala”. Iar altii stiu cu adevarat meserie si nu trebuie sa umble cu smecherii. Ghici care dintre cele 2 categorii n-o sa moara niciodata de foame

  4. Foarte interesanta problema, mailul parea generic sau “man made”? Poti posta raspunsul de la ROTLD (asta daca il primesti vreodata)?

    Nu le-ai raspuns? Macar asa de curiozitate, urmand ca intre cereri de oferta si mostre (imi place mult sa-i pun pe spammeri la munca degeaba) sa-i intrebi si cum te-au gasit.

    Pana una alta eu m-am inscris la cursul lor (sau sales pitch, depinde cum vrei sa-i zici) ca-s tare curios cat ma costa o pila la ROTLD.

  5. Se poate ca sistemul lor sa fie usor de penetrat sau este de comun acord comunicarea informatiilor despre clienti.

  6. @raducu este cam ilegal sa fie de comun acord distribuirea informatilor in scopuri promotionale.

    @lucian datele costa bani, informatia e putere! Gandeste-te ca poti sta cu ochii pe ce domenii se inregistreaza si sa ataci concurenta inainte de a se lansa cum trebuie. Poti aborda clientii (indiferent ca vorbim de B2B sau B2C) imediat ce “au pus piciorul” in online sau vezi ca vor sa se dezvolte pe o nisa. Ori avem toti acces la asa ceva (chit ca-i pe bani) ori nu are nimeni.

    Mie nu mi-au mai raspuns la mailuri, poate ma cheama la “cursul” de luna viitoare. Dojo, updates?

  7. Sunt firme private care ofera “altfel de servicii de whois”. Am avut un amic care s-a trezit cu date private pe un site de gen, desi bifase ascunderea informatiilor de Whois. Voia sa le dea jos? Nicio problema: 3 dolari pe luna!

  8. Aha … oricum interesant este ca nu am primit NICIUN raspuns de la RoTLD. probabil se simt cu musca pe caciula sau oricum confidentialitatea clientilor nu este prioritate pentru ei 😀

  9. Situatie asemanatoare: acum vreo 4-5 ani, am facut un proiect de retea pt un hotel “de pe litoral”. Cum proiectul folosea echipamente Cisco, am cerut oferta de la furnizorii locali de echipamente Cisco. Care, surpriza, au o regula de aur: intreaba inainte de orice : “despre ce client este vorba?” Dupa negocieri, semnat acorduri de confidentialitate, etc, le-am spus despre cine e vorba. Respectivul reseller trebuie in continuare sa ia echipamentele de la Cisco Romania. Care intreaba pe reseller aproximativ acelasi lucru: “cine e clientul si care e destinatia/clientul final al echipamentelor?”. Asa se face ca intr-o buna zi, stand cu clientul la o cafea, suna telefonul… Ghici cine era? Un neica-nimeni de la Cisco Romania.. Conversatia suna in felul urmator: “Buna ziua, sunt `Gheorghe Gheorghita` de la Cisco Romania, avem informatii ca aveti un proiect in derulare si veti folosi echipamente Cisco. Am dori sa va prezentam firma ‘Gheorghita Carnatzarul SRL’, care are in spate ani de experienta cu echipamentele Cisco. Ce? ….Da, Stim ca proiectul vi l-a facut firma XYZ llc , dar consideram ca suntem o firma cu renume, avand in spate Cisco Romania si ati beneficia de de servicii superioare…” .. Inutil sa mai spun ca respectivul client mi-a pasat telefonul si l-am facut albie de porci pe nea Gheorghe Gheorghita? …. Cam asta e cu confidentialitatea datelor in Romania. Cisco n-avea nici un contract de confidentialitate cu furnizorul meu si prin urmare angajatii lor si-au permis sa-l sune direct pe clientul meu, incercand sa-l preia.

  10. Nu stiu cum era la momentul scrieri articolului, dar acum e absolut intolerabil!! Deci daca verifici pe rotld un domeniu si din intamplare e rezervat, primesti tot ce vrei sa stii, ADRESA, TELEFON, MAIL…. tot la discretie, doar daca e in rezervare sau ai facut demersul de a cumpara si dureaza pana la finalizarea plati, e jale!

    Am sezizat problema si nimeni nu a dat vreun raspuns, ba chiar dupa o ora am primit reject din serverele lor de mail la mesaj.

Comments are closed.