Am tot mai mulți cititori care mă îmbie să scriu mai des despre munca mea de SEO/web design, dar din păcate am tot mai puțin timp. Pentru că un articol super-specializat mi-ar lua ore întregi, profit de câteva minute libere și încerc să vă prezint câteva idei despre cum se poate bibili rapid situl/blogul pe care-l păstoriți.
Partea bună, când lucrezi pe un site, este că uneori chiar și o modificare minoră, poate face o mare diferență. De obicei, când le fac clienților audite, sunt întrebată: „și acum modific 1000 de pagini deodată?”. Nu, încercăm mereu să facem modificările care aduc cele mai mari beneficii de trafic, ranking sau conversii: rezolvăm probleme de indexare, mărim viteza de încărcare a sitului, adăugăm meta tags etc.
Hai să intrăm în pâine … ce poți face azi să începi anul „cum se cuvine”:
Instalezi / verifici Google Analytics și Google Search Console
Cine le are deja setate, bravo, cine nu, instalați acum.
Există 2 variante de Analytics:
- Universal Analytics – ce s-a folosit până acum
- GA4 – noul Analytics – ce se folosește de acum
Atenție, la mijlocul lui 2023 se va opri folosirea UA (Universal Analytics), așa că mutați-vă pe noul sistem. Care este o idee mai ciudat, dar e bun.
Uite că, dacă tot scriem articole, am realizat că nu m-am obosit să pun GA4, în ideea în care nu fac SEO pe dojoblog, deci nu mă prea interesează cum se mișcă traficul pe el.
Dacă sunteți la fel de uituci ca mine, ia 3 secunde să se facă și GA4 și să se lege de cel existent.
Google Analytics este extrem de important din mai multe motive:
- ai date reale de trafic – dacă vei fi contactat pentru publicitate, știi exact ce oferi.
- poți vedea unde ai de îmbunătățit, după sursele de trafic: dacă ai mult organic, înseamnă că ai optimizat decent, poate mai crești traficul „referral”, de pe diverse alte situri ce pun link către tine. Poate crești „direct traffic”, ceea ce înseamnă că ești deja un brand important și lumea intră direct pe site. Dacă ai prea mult trafic direct din India de pildă, poate e bot traffic și cineva se ține de șotii.
În timp poți seta conversions / goals și știi de câte ori s-a înscris careva la newsletter, de câte ori a completat formularul de contact etc. Există și tracking mai isteț pe numere de telefon, cine cumpără de pe situl tău etc.
Chiar dacă GA4 e o idee cam aiuristic pus la punct (am participat la un sondaj condus de Google acum 6 luni și am stat juma de oră la discuții cu ei să le explic cum mi se pare mie ca web designer noul sistem), s-a mai bibilit la el și e deja destul de OK.
Instalezi / studiezi Google Search Console
Iubesc GSC, există atâta informație direct din motorul lor de căutare, încât poți petrece ore întregi doar acolo.
Vezi imediat de pildă care este trend-ul, dacă merge situl în sus, în jos sau stagnează. Se pot vedea date comparative (28 de zile, 3 luni, un an etc.)
Dacă e nevoie de și mai multe detalii, toate sunt în GSC. Poți vedea, de pildă, comparativ, cum stai cu traficul organic. În exemplul de sus putem citi rapid:
- mai puține click-uri – informație ce se potrivește cu faptul că poziția medie a scăzut. Dacă te plasezi mai jos în căutări, e normal ca și numărul de vizite din Google să scadă. CTR (Click Through Rate) scade și el.
- Impressions – poate sunt cuvinte cheie care au intrat în trend, poate sunt căutări sezoniere (despre Crăciun de pildă), poate ai început să rank-ezi pentru mai multe cuvinte cheie.
Dacă este să mă apuc să fac SEO pe dojoblog (sau pur și simplu auditez un client), din informațiile acestea, plus cuvintele cheie cele mai căutate și topul paginilor, pot deja să ofer niște strategii de genul „pară mălăiață” pentru client:
- paginile care sunt între pozițiile 11-20 în Google se pot optimiza rapid (pentru că ești deja răsplătit cu o poziție decentă), aduse pe pagina 1 și ai deja mai mult trafic.
- o pagină care e în poziții 1-3, dar are CTR sub 7-10% are nevoie de un titlu decent și un meta description „atractiv” și va atrage instant mai mult trafic.
- dacă un cuvânt cheie are foarte multe „impressions”, tocmai ți s-a dat mură în gură o idee de articol / pagină (dacă nu ai scris deja conținut despre el), pentru că ai deja trafic valoros de atras.
De multe ori, mici modificări de acest gen, pot dubla traficul unui site (sau chiar mai mult).
Petrec enorm de mult timp în secțiunea de „indexing” și de acolo pot vedea ce pagini NU sunt indexate, dacă sunt probleme tehnice serioase, chiar și dacă situl este hacked.
Ca regulă generală, ce nu este indexat, nu poate fi poziționat în rezultatele căutării.
E uimitor câte chestii pot fi bușite la un site, am întâlnit la ultimele audite niște situații fantasmagorice aproape:
- malware attack – situl redirectează către alte pagini, se poate vedea ușor la secțiunea „page with redirect” (pagină cu redirectare)
- 404 – pagina nu a fost găsită – ori pregătești o pagină sau un articol la poziția aia, ori redirectezi către altceva. NU recomand redirectarea tuturor erorilor 404 la index, e o soluție de om leneș 🙂
- Canonicalization – asta e nasoală de tot și chiar am avut clienți cu situl de-indexat din cauza asta. Eroarea în cauză apare când ai declarat de pildă canonical https://ramonajar.com/articol, dar link-ul efectiv este https://ramonajar.com/articolul. În acest moment motorul de căutare nu știe ce să mai creadă, drept pentru care nu se obosește să mai indexeze pagina. 80% dintre clienții mei de SEO au avut deja problema asta și cu siguranță cam toți o avem, când mai modificăm structura de links.
Chiar dacă vi se pare că vă uitați precum curca-n lemne la datele astea, instalați Analytics și GSC să fie acolo. Că în timp adună date și veți învăța să le citiți destul de ușor.
Odată ce aveți informațiile în cauză, puteți să acționați: instalați REDIRECTION, un plugin extrem de util, ce permite redirectarea link-urilor 404 către alt conținut similar, ce există.
Dacă ați fost loviți de un manual penalty (mai greu pe piața românească, dar nu imposibil), vedeți unde ați călcat strâmb și faceți ordine în bucătăria internă. Apoi trimiteți un „appeal”. În majoritatea cazurilor, dacă ați rezolva problema, situl va fi din nou acceptat în index.
Update plugins, teme, WordPress
La majoritatea clienților ce mă angajează să le și implementez chestiile ce sunt diagnosticate în audit observ că nu au WordPress updatat. Se face update la tot: plugin-uri, teme, apoi WordPress.
În general se face totul dintr-un click, dar, dacă nu doriți probleme suplimentare, un backup rapid rezolvă viitoarele dureri de cap.
Curățat teme și plugin-uri ce nu se mai folosesc
Am văzut situri cu 10-15 teme instalate și de 3 ori pe atâtea plugin-uri. Regula generală este că, dacă nu folosești ceva, ștergi. Te uiți mereu să vezi dacă poți să mai simplifici: poate nu ai nevoie de slider, de plugin separat pentru font-uri sau sfântul știe ce mai este la modă.
Dacă nu știi care sunt cele mai bune teme WordPress, avem articol și despre asta. Poți folosi versiuni gratuite, poți cumpăra o temă premium, poți folosi Elementor, Divi sau orice altă bază pentru designul tău. Am lucrat pe o groază de situri, cu multe variante de teme, nu există perfect, există doar ceva ce funcționează așa cum îți dorești.
Lucrează la viteza de încărcare a sitului
În ultimii ani Google au mers puternic pe ideea că un site trebuie să aibă SSL (deci să fie sigur), să fie mobile-friendly (ușor de folosit pe device-uri mobile) și cu o viteză de încărcare decentă.
https://pagespeed.web.dev/ – aici se testează viteza de încărcare a sitului. Eu, la audit, folosesc și GTmetrix.com (se poate utiliza și Pingdom), dar PageSpeed Insights al Google are mare importanță, pentru că este al lor.
Viteza de încărcare a sitului este direct ranking factor, ceea ce înseamnă că este importantă pentru poziția sitului în motorul de căutare.
Chestii care am observat deja că încarcă aiurea situl:
- imagini uriașe – toate se țin undeva la maxim 250 KB. Ca dimensiune, orice peste 1200 de pixeli pe o latură (de obicei lățime) este deja mare. Dacă nu ai site de fotografie, nu ai de ce să obligi vizitatorul să dea zoom. Folosiți cu încredere, după resize, https://tinyjpg.com
- slidere – sunt încă la modă, deși pentru conversii mai bune se recomandă un hero (secțiuneae de sub meniu) static cu un buton (call to action) clar și care face omul să click-ăie. Acolo ai un H1, problema omului, cum o rezolvi în 2 minute și butonul de acțiune.
- tot felul de briz-brizuri – e la modă să facă situl de toate, să cânte, să danseze etc. Odată ce ai intrat pe speed insights vei știi exact ce trebuie să optimizezi și la ce e OK să renunți.
Cum mărești viteza sitului:
- hosting decent în primul rând.
- cureți plugin-urile inutile, mai renunți la discoteca de pe site.
- instalezi plugin-uri dedicate (Wp Super Cache, Total Cache, Hummingbird etc.). Eu plătesc acum licență anuală pentru WP Rocket și face cam tot ce trebuie, pentru că pierdeam prea mult timp cu o combinație de alte plugin-uri.
Învață și mai mult în specialitatea ta
Pentru că mulți „vindeți” ceva pe site (personal sau de firmă), cea mai bună metodă de a avea un flux constant de clienți este să fii considerat bun în ceva. FOARTE bun. Cât am fost în România, dojoblog-ul mi-a adus destui clienți de web design.
Odată emigrați, s-a cam bușit șandramaua, că americanii nu citesc în limba română.
Și eu încercam marea cu degetul, pentru că știam mai multe și nu eram sigură ce-mi doresc să fac. Faza asta cu „Jack of all trades” nu e neapărat rea, pentru că am destui clienți care apreciază faptul că știu mai multe chestii decât alții din domeniu, dar îmi lipsea un focus. Ceva ce făceam clar și bine, restul fiind cireașa de pe tort sau bomboana de pe colivă, dacă vi se face poftă de așa ceva.
Enter Bobby Voicu, pe care-l știu de pe vremuri imemoriale. Și care nu știe, dar mi-a salvat fundul și mi-a dat o cale de urmat.
Punctual, Bobby mi-a dat acces la un curs de SEO pe care-l audita. Marketing INC. Pentru că nu aveam bani nici să trecem strada și refuzam să mai fac logo-uri pe 100 de dolari (cât era „piața” dispusă a plăti), când chiria era 1500.
Am „inhalat” cursul, am citit forumul din scoarță în scoarță, am început să urmăresc câțiva guru din domeniu (și folosesc cuvântul cu respect, pentru că oamenii ăștia sunt doldora de știință). Am descoperit că de fapt nu detest SEO deloc și că îmi poate pune o pâine pe masă.
Au trecut 3 ani de atunci, m-am înfipt foarte bine în domeniu, ofer un serviciu excepțional, am halit deja cam tot ce se poate ca și cursuri plătite (că mi-am permis banii în cauză, dacă merge afacerea), am prins niște clienți zdraveni și vom vedea în primăvară, când facem taxele …
Ce doresc să subliniez, nu e că sunt gaura de la dodoașcă, ci faptul că, în momentul în care știi al naibii de bine ce faci în industria ta, clienții vin și fără Google Ads.
Cel mai bine mi-a picat comentariul unui client, ce petrecuse deja vreo 3 ședințe de SEO audit cu mine, pentru a vedea ce facem cu situl companiei lui. E o firmă mare în domeniul fintech, au bugete de milioane de dolari și e clar că au angajat mai mulți șoricei ca mine, pentru că își permit și așa aleg ce e mai bun.
După ce i-am prezentat nu știu ce strategii proaspete (că deh, în SEO totul se schimbă aproape lunar), clientul mi-a spus că diferența între ce știe el ca manager pe digital marketing și ce-i spun eu este ca și când el merge spre Lună cu mașina, iar eu sunt cu racheta.
Lucrăm de 6 luni impreună și sunt extrem de mulțumiți.
Deci, studiază pe felia ta, cât poți de bine. Plătește cursuri scumpe, dacă știi că te ajută. SCRIE despre asta. Dacă oferi anumite servicii pe site, scrie despre ele. Cum rezolvi problemele clientului, care sunt cele mai frecvente întrebări pe care le pun etc. Dacă vinzi ceva, scrie despre cum se îngrijește produsul tău, ce probleme rezolvă, cum face viața mai ușoară.
Nu chestii plictisitoare de genul „misiunea noastră este să facem româncele sexy”, scrie despre cum pot mânca sănătos, care sunt cele mai ușoare 10 exerciții de fitness ce se pot face în casă, 5 idei de gustări sănătoase etc.
Poți chiar pune la cale un calendar de conținut, cu idei pe care dorești să le atingi în viitoarele articole și eventual le marchezi pe un calendar. Făceam și eu asta acum niște ani și a fost cea mai activă perioadă pe blogul acesta.
Comentează pe bloguri
Dacă tot am povestit despre Analytics, este bine să ai mereu surse proaspete de vizitatori. Mergi din blog în blog și comentează acolo unde ai o opinie. Revino periodic și vezi dacă e o comunitate OK, dacă nu, mergi mai departe. Majoritatea se promovează pe Facebook, dar un link în plus nu strică niciodată.
Nu neapărat ca și valoare SEO, că link-urile din comentarii nu prea sunt nimic de capul lor, dar îți asiguri un flux constant de vizitatori.
Setează un newsletter
Aici vei face cum spune popa, nu cum face el. Recunosc că nu știu dacă mai există variante de newsletter la dojoblog, dacă mai merge feed-ul sau chestii din astea. Dacă voi avea timp zilele acestea voi face și munca asta de birou, momentan doar vă spun că e important 😀
Cam astea ar fi câteva idei de pregătit bloaga sau situl de-l dețineți pentru anul care vine. Dacă aveți idei, dați cu ele în comentarii 🙂
Foarte utile sfaturile tale, mai vrem! 😀 Îl voi reciti de vreo 2-3 ori și voi încerca să pun în practică. Sigur este loc de mai bine și pentru blogul meu, așa că… de ce nu?
Mulțam de apreciere 🙂
Am mai pus o chestie cu viteza de încărcare și probabil mai adaug, cum îmi vin ideile mai crețe.
Foarte interesant articolul. Multumim!
Google Analytics și GDPR. Baba și mitraliera.
Hmmm, zici tu ceva … nu stiu care mai sunt reglementarile GDPR cu Analytics in Europa, din ce inteleg romanii inca folosesc. Nu cred ca pierd Google asa o piata grasa online, probabil vor incerca sa fie “compliant”. Tu ce stii despre asta?
Nu știam că Search Console se poate folosi și pentru ce ai scris. Singurul lucru pentru care l-am folosit a fost sitemaps. Mulțumim!
Cu placere. E plin de informatii si, daca stii cum sa le citesti, poti sa ajustezi strategiile. Folosesc si Ahrefs pentru audite si cuvinte cheie, dar cele mai bune informatii le gasesti in GSC, ca este exact imaginea rezultatelor reale pe care le are situl tau in motorul de cautare.
Tot mai greu in ziua de azi sa ai un site bine pregatit.
Cred ca dinainte de 2011 stiu de blogul tau *(Ramona din Timisoara)
Este fain ca ai reusit sa pastrezi un blog curat.
Foarte bun articolul si sfaturile. ASteptam articole de genul pe viitor, multumim.