Rentacoder – 10 USD – fuck off

Pardon my French, dar asta este urarea mea de bine pentru celebrul site care este.

Făcut cont în 8 august cred (zi în care am luat la purecat alte situri de freelancing, că doar îs şomeră şi tre’ să mânce gura mea), stat vreo 3 ore să “bidui” pe tot felul de proiecte. Trimis nişte dumnzei către cei cu “maximum bid 10USD”, pentru proiecte ce mănâncă măcar 5 ore de munca serioasă. Cel mai tare a fost un nenic care scria ceva de genul “I want 3 versions of a layout design, with unlimited changes afterwards”. Bid maxim admis: 10 dolari. Deci stai şi freci softul vreo 3 ore cel puţin, pentru a-i da omului totuşi neşte chestii unicat şi mişto, mai faci şi nuş’ câte modificări după aia şi primeşti 10 coco. Sau poate mai puţin, pentru că se va gasi vreun nigerian să lucreze pentru 3.

Nu e vorba de struguri acri aici, mă explic imediat. Este vorba că am pierdut nişte ore punând licitări cu preţ încă mic şi pentru mine (că deh, tre’ să fac porcofoliu) şi următoarele zile am tot primit mesaje cum că “your bid has been declined”.

Cu toată nebunia asta am prins şi eu un client. Cu un buton de download făcut mişto şi o iconiţă de tuităr. Am primit vreo 13 dolari în total (nu comentez de sumă, am muncit mai puţin de o oră la ambele, deci e de bun simţ) din care rentacoder mi-au lăsat vreo 11 parcă. Sau ceva de genul.

În tot acest timp pe elance am “biduit” nişte proiecte. Acelaşi om, acelaşi portofoliu, acelaşi “hourly rate” pe care mi l-am impus şi care clar va mai creşte. Am câştigat deja 600 de dolari şi am de terminat nişte proiecte de alţi 250. Clienţi “extatic” şi de bun simţ, proiecte interesante, muncă bună plătită OK. Preţurile personale încă un pic cam jos (tot constituim portofoliul de acolo), dar departe de a ne prostitua pe 10 dolari. La un job similar cu ce dorea idiotul ăla am prins cel puţin 300 de dolari.

Aşa că am şters contul de pe RAC şi rămân exclusiv pe elance. Pentru că prin preţurile practicate şi obligativitatea de a plăti pentru fiecare bid, se scot din “reţea” nigerienii care spamează amboulea listele de bid cu preţuri de rahat. Se scot clienţii care nu înţeleg ce presupune munca de web design şi cred că un designer cu experienţă se udă de emoţie când primeşte 20 de dolari pe muncă de 2 zile. Rămân mai puţini şi mult mai serioşi.

Deci urarea rămâne. Păcat de orele pierdute. Pe elance ăştia erau măcar 100 de dolari.

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

Online marketing and SEO consultant with 20+ years of experience online. I help companies build lead-generating websites and improve their marketing results.

Articles: 1792