Aparat dentar “invizibil” – Invisalign

Dacă tot sunt spre final de tratament ortodontic, ma gândesc că experienţa mea de peste 2 ani poate folosi şi altora care îşi îndreaptă acum dinţii sau încă se gândesc dacă este bine sau nu să facă acest pas. Am “testat” aparatul dentar Damon (de metal) vreo 7 luni (promit să vă scriu şi despre el) şi de peste 1 an am Invisalign. Peste câteva zile mi se va monta o altă şmecherie, pe nume Herbst, pentru a alinia mandibula corect, în condiţiile în care este încă mai în spate decât normal. Voi scrie şi despre el, numai să am nişte zile de “experienţă”.

Acum hai să vă spun pe scurt ce e cu ortodonţia asta şi cu ce se mănâncă.

Teoretic, din punctul de vedere al medicului, este important să ai dinţii corect aliniaţi pentru ca “muşcătura” (ăştia îi zic ocluzie, că sună mai elevat) să fie corectă. O muşcătură incorectă duce la dureri ale articulaţie temporo-mandibulare, blocaje etc. Le-am trăit şi eu pe toate, pentru că muşcam un pic pe dreapta şi cu mandibula mai în spate. Mai există şi problema dinţilor aliniaţi prost sau înghesuiţi, care arată “naşpa” (asta ne cam interesează pe noi, pacienţii), dar se curăţă mai greu, deci sunt mai dispuşi la carii, parodontoză etc., plus că în unele cazuri se tocesc aiurea, depinde cât de grave sunt “defectele”.

Absolut logic, pe pacient îl doare mai mult aspectul pentru că, nişte dinţi aliniaţi prost nu arată bine. În cazul meu cel puţin situaţia a fost destul de gravă şi am ştiut că trebuie să fac şi pasul ăsta.

Ortodonţia deci are treaba cu “fildeşii” noştri şi ortodontul va face tot posibilul pentru a mişca dinţii spre poziţia anatomic-corectă. Asta înseamnă să îi tragă în faţă sau în spate, lateral, să îi rotească etc.

Toată şmecheria asta se face pe parcursul a multe luni. Asta pentru ca dinţii “mişcaţi” să nu se rupă. Că e inutil să îi ai perfect aliniaţi, dar în cutie 😀

Aşa că un tratament de genul ăsta durează de la câteva luni (la cazurile foarte simple) la 2-3 ani pentru ăia la fel de “distruşi” ca mine. În cazul unor situaţii mai puţin complexe şi pentru pacienţi care nu doresc să li se vadă metalele de pe dinţi, de ceva ani există un sistem pe bază de PLASTIC transparent, de se cheamă Invisalign. Despre el vă pove eu în cele ce urmează, vor exista articole şi despre altele pe care le cunosc “personal” să zic aşa.

Invisalign este ideal pentru pacienţii care doresc să aibă un tratament mai discret. Pentru că .. nu se vede.

Cum funcţionează “plasticele” alea?

Orice tratament ortodontic, după cum spuneam, presupune “mişcarea” dinţilor spre locul corect şi în poziţia dorită. Pentru asta aparatul ortodontic pune o presiune CONSTANTĂ şi suficient de uşoară încât să nu afecteze sănătatea dintelui, pe o perioadă anume. Aparatul metalic presupune nişte “plăcuţe” lipite de dinţi (brackets) şi un fir de oţel care le trage spre poziţia corectă (archwire). Pas cu pas dinţii încep să se deplaseze UŞOR spre poziţia respectivă.

Invisalign nu are arcuri de metal sau brackeţi, deci stai şi te întrebi cum se mişcă totuşi “fildeşii” … Simplu … cu nişte “gutiere” de plastic transparent care se pun pe dinţi şi se schimbă din 2 în 2 săptămâni. Ca principiu de aplicare seamănă cu proteza pe care o pun boxerii … este o chestie de plastic transparent, de forma dinţilor, pe care o pui .. pe dinţi şi ai senzaţia că parcă “te strânge puţin”. Exact “strânsul” ăla este secretul. Din 2 în 2 săptămâni se schimbă gutierele şi cele noi “strâng” din nou puţin.

Cum se face Invisalign?

Iar o chestie interesantă … prima dată se fac mulaje foarte detaliate pentru aparat (normal, după ce ortodontul a decis de comun acord cu pacientul, că Invisalign e soluţia). Mulajele în cauză ajung în SUA la Align Technologies, cei care produc sistemul în cauză. Se face varianta computerizată a imaginii 3D şi un ortodont pune la cale planul de tratament şi detaliază cum trebuie să arate la final dinţii şi cum este corectă ocluzia pacientului. Pe baza acestui diagnostic se “segmentează” tratamentul în perioade de 2 săptămâni, încât să nu se forţeze dinţii, dar să şi ajungi la rezultatul corect. La fiecare 2 săptămâni pacientul va avea un set nou pe care să îl poarte. Dacă e un caz simplu, sunt câteva seturi, dacă e mai complex, se poate ajunge la 20-30 de seturi. Eu am primit 23 pentru arcada superioară şi 34 pentru dinţii de jos.

După ce se pregăteşte tratamentul, medicul se întâlneşte cu pacientul pentru a vedea amândoi o animaţie 3D bazată pe mulajul de început şi poziţia finală corectă a dinţilor, plus fiecare pas de tratament. Este super să vezi cum se mişcă dinţii tăi din poziţia iniţială până la un final “glorios”. Invisalign este unul dintre puţinele tratamente orto în care pacientul vede de la început şi rezultatul de peste câteva luni.

După ce pacientul APROBĂ tratamentul, vor veni şi alignerele (aşa se cheamă “plasticele”). Se va pune primul set cu ortodontul şi se va veni periodic la consult. Spre deosebire de alte sisteme, aici nu e necesar să te vezi din 2 în 2 săptămâni, pentru că schimbi tu alignerele periodic. O vizită la 5-6 săptămâni e absolut OK. Asta face Invisalign potrivit chiar şi pentru pacienţii din alte zone ale ţării.

Spune drept cât de tare doare?

Bun, hai să stabilim de la început o chestie. Tratamentul ortodontic nu este fără un anume disconfort şi poate (mai rar), câte o ocazie mai dureroasă. Nu poţi “muta” dinţii prin gură fără să mai şi simţi asta, dar tratamentul se va face fără prea multe “ketonale”, cel puţin ăsta a fost cazul meu. Pentru că am avut dezastrul pe care l-am avut, am “colectat” diverse ustensile şi “aplicaţii”. Cu toate nebuniile astea am luat câte un “pain-killer” de 2 ori în 2 ani jumate (primul la o extracţie .. de fapt după) şi al doilea în prima zi de aparat metalic. În rest … am purtat aparat Damon (ăla de metal) 7 luni, am avut mini-implante (nişte şurubele “înfipte” sub anestezie în mandibulă pentru a trage nişte molari), trecere la Invisalign, purtat gutiere peste 1 an fără probleme. Şi când e vorba de dinţi, nu prea suport durerea.

Tot din experienţă Invisalign a fost mai puţin “disconfortant” decât aparatul de metal, în ideea în care am mâncat normal de a doua zi.

Cum să mă “tratez” cu Invisalign ăsta?

După cum am precizat deja, ortodontul principal este … pacientul. Că el îşi pune şi scoate gutierele, după nevoie. Invisalign se poartă de preferat 20-22 de ore pe zi. Se scoate plasticul pentru a mânca (deci nu mănânci cu el pe dinţi), după care te speli imediat şi bagi plasticul la loc. Reuşita tratamentului depinde de seriozitatea ta, ca pacient.

Este oricum mai comod decât să te scobeşti printre metale după fiecare masă, plus că igiena ta dentară nu are de suferit.

IMPORTANT: chiar dacă înainte te spălai pe dinţi la 3 zile o dată, de când începi tratamentul orto (orice sistem ai utiliza) este de bun simţ să îţi iei în serios igiena dentară. Este păcat de banii investiţi şi de timpul în cauză să îţi baţi joc în continuare de dinţi. Plus că orice carii în timpul tratamentului presupun “complicaţii”, deci timp pierdut aiurea.

Aparatul se pune puţin mai greu la început, pentru că, după cum spuneam, “strânge” puţin. Apeşi uşor şi “culisează” pe dinţi. Primele scoateri sunt mai dificile, tocmai pentru că dinţii încă nu sunt în poziţia potrivită perioadei respective de tratament, dar NU te speria, aparatul se poate scoate. Chiar dacă ai tendinţa să tragi din partea frontală (zona incisivilor), sfatul meu este să începi de la un capăt care ţi se pare că nu depune rezisteţă. Alegi deci un capăt şi ridici puţin de el. Atent şi cu grijă, că merge. După aceea, ajuns spre zona de mijloc, este mai uşor să “îl salţi” peste incisiv şi să îl tragi şi din partea opusă.

După câteva zile plasticul “se mai lasă”, plus că dinţii tăi s-au mişcat deja în poziţia potrivită pentru stadiul respectiv de tratament, aşa că scoaterea şi punerea alignerelor se face în 2 secunde fără niciun disconfort.

O dată  la 2 săptămâni schimbi setul cu următorul (sunt notate şi punguliţele şi gutierele în sine, deci e cam greu să greşeşti). Recomand să schimbi în weekend (de preferat să ai o zi liberă) şi chiar seara, să dormi “peste” schimbare. Vei avea un mic disconfort la fiecare schimbare, dar în 2-3 ore nu cred să te mai deranjeze ceva. Eu am mâncat normal de fiecare dată, deci şi în cazul ăsta este OK.

Faza cu “invizibilul” funcţionează … doar dacă este cineva aproape bine de tine îşi dă seama că parcă ai ceva pe dinţi. Este însă departe de a fi deranjant la aspect, poţi face poze fără să se vadă ce şi cum. Pentru un pacient pentru care contează deci aspectul foarte mult, Invisalign este o alegere bună.

Pentru că sunt 2 aparate din astea “invizibile”, vă dau link către un site care le prezintă în detaliu, Aparat Dentar Invizibil şi spre clinica la care eu mă tratez, Smile Factory. Am scris eu nişte articole de specialitate pe Aparat Dentar şi, dacă vă ţine engleza, pe Orthodontics Today.

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1793