Putoii si babele

Citeam zilele trecute pe blogul unui puber despre scarba lui uriasa fata de “babele” nespalate, zgarcite, ratate, pe care le-ar dori moarte. Se lauda cat de mult i se intoarce stomacul pe dos si cum nu se sinchiseste sa le cedeze locul in tramvai de scarba ce ii este.

Problema este ca sentimentul asta de “cel mai tare” il au mai multi tineri la varsta in cauza, carora parintii cred ca au uitat sa le ofere niste informatii adunate sub denumirea generica de “aia 7 ani de-acasa”.

Da, mai putulica de 15 ani, inalt cat gardul si imbracat “misto” pe munca parintilor tai, da .. sunt uneori o prezenta stresanta pentru tine, nu toti miros a Hugo Boss, pentru ca nici nu stiu cum arata un parfum bun (de unde crezi ca pot lua dintr-o pensie si asa ceva?), pentru ca miros a mancare si a “statut”, se imbraca ponisit si ofteaza.

Da, ofteaza pentru ca au crescut niste copii, poate chiar pe parintii tai repetenti la lectia de “educatia copilului personal”. Au muncit mai multi ani decat ai tu numarul la pantoful de fite, cumparat tot de parintii tai, au muncit 6 zile pe saptamana si duminca erau luati pe la tot felul de munci patriotice.

Tu, putoi plin de cosuri, nici nu ai ani de viata, cati s-au scurs de la Revolutia care a schimbat societatea romaneasca. Tu nu ai prins nici macar 1 coada la lapte (copil de 6-7 ani, tinut in frig de parinti, sa mai prindeti o sticla), nimeni nu te-a luat de la joaca, pentru ca “a venit carnea” si prezenta ta inseamna inca o bucata.

Blocurile pe care le vezi acum si care te scarbesc ca sunt decrepite au fost construite de penibilii astia batrani si, dupa terminarea lucrarilor, tot nespalatii astia au curatat locurile si au plantat copaci. Bunicii mei au carat fier-beton ramas pe locul in care se afla blocul in care locuiesc eu, au plantat teii uriasi de la mine din fata geamului, au carat roabe cu moloz, ca n-a venit “Ceasca” sa le faca treaba.

Intreaba-ti parintii pustiulica despre mersul la cules de mere sau struguri, despre munca patriotica, despre munca si injosire.

Inainte de a te mai revolta ca nu se spala nesimtitii astia de batrani, gandeste-te ca unii traiesc la limita subzistentei dupa 30-40 de ani de munca. Unii au facut tot felul de sacrificii pentru ca tu si parintii tai sa aveti masina si apartament, lasandu-si lor aproape nimic.

Te streseaza ca trebuie sa le cedezi locul (desi in mod normal, ar trebui sa te oferi personal, fara sa iti ceara nimeni) .. cat de obosit poti fii tu, copil de 15 ani? Daca nu pierzi noptile pe WOW sau Counter Strike si ai un program normal de viata si de invatat, iti garantez ca nu ai cum sa fii atat de obosit, incat chiar sa tii la locul tau in tramvai. Gandeste-te ca baba aia care sta langa tine si asteapta sa ii cedezi locul, sufera de tot felul de boli: de inima, poate are ulcer, poate este slabita dupa o spitalizare lunga, nici picioarele nu o mai duc asa cum o duceau odata.

Si nu se imbolnaveste pentru a stat noptile in discoteca, a tras pe nas de toate sau a baut cu “baietii” ca asa e misto. A imbatranit. Atat tot. Si s-a uzat dupa prea multa munca (fara masina de spalat care are frate si simtul al 6-lea, fara mixer de bucatarie si tot felul de alte ustensile care ne fac noua viata frumoasa). Multe dintre babele astea nasoale pentru tine au spalat rufe la rau. Daca ai binevoi sa citesti ceva mai mult decat lista de prieteni de pe hi5, poate ai stii ce insemna ani in urma munca unei femei, mai ales la sat. Cum se spalau rufele la rau (si pe timp de iarna), cum se curatau cergile pe zapada, se mergea la prasit si la cules pe soarele dogoritor.

Oamenii astia au muncit ca niste sclavi si pentru ca noi sa aberam pe PC-uri de ultima generatie, sa avem scoli inalte platite cu banii lor.

La varsta ta, putoi drag, mi-e greu sa cred ca tu personal produci altceva decat probleme si matreata. Scolarizarea ta, asistenta medicala, tariful tau redus la tramvai sunt platite INCA din banii mei (ai contribuabilului) si ai batranilor astora care iti fac tie viata grea, pentru ca ei au platit zeci de ani tot felul de impozite si chiar si acum, din pensiile de mizerie, se mai iau niste bani “la stat”.

Inainte de a mai batjocori niste oameni fara vina, invata sa respecti varsta. Cred ca parintii tai ar fi trebuit sa mentioneze asta, dupa ce ti-au mai dat cateva “sutici” pentru distractia cu prietenii tai aia destepti ca si tine.

Iti doresc sa imbatranesti frumos.

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

Online marketing and SEO consultant with 20+ years of experience online. I help companies build lead-generating websites and improve their marketing results.

Articles: 1791