Fast-food nation

Am iniţiat o discuţie cu cititorii de dojoblog, în care să încerc să răspund la întrebările lor despre SUA, normal, aşa cum mă pricep. Serghei mă întreabă dacă este adevărat că un procent mare de americani au probleme cu “greutatea”. Sunt şi alte întrebări în listă, pregătesc “documentarea” pentru ele şi voi răspunde pas cu pas. Dacă mai aveţi curiozităţi, acolo se pot posta.

Din ce am văzut pe la televizor, SUA are probleme serioase cu obezitatea. Cel puţin aşa se vede pe la documentare şi prin emisiunile de ştiri. Nu pot spune că am fost însă pregătiţi pentru realitatea din “teren”.

Am găsit aici zeci de mii de restaurante din toate ţările posibile şi imposibile. În zona noastră (nu una exagerat de circulată de turişti, deci nu Manhattan) avem cam aşa: Five Guys, Wendy’s, McDonald’s, Dunkin’ Donuts, SubWay, Burger King, Arby’s, plus o căruţă de tonete de hot dog, îngheţată şi restaurante chinezeşti, indiene, italiene, argentiniene … înţelegeţi ideea. Astea toate pe max. 2 km pătraţi. În zonele turistice e şi mai cu cântec.

Mâncarea de fast-food este în general cam prea accesibilă. Nişte legume decente sau fructe costă mai mult decât un meniu la unul dintre locaţiile astea, aşa că pentru unii alegerea este clară. Plus că e mai uşor să duci copilul la pizza, decât să îţi baţi capul să-i găteşti zilnic.

Rezultatele sunt … uimitoare.

Cunosc destui români care încercă să scape de 10-20-30 de kile în plus. Sunt preocupaţi de asta, supăraţi că au această problemă etc. Când ştiu cât de mult îi deranjează pe ei acele kilograme (care de multe ori chiar nu ar fi o problemă), rămân cu gura căscată văzând oameni de 150 de kilograme, că ronţăie relaxaţi din 2 meniuri uriaşe la un fast-food.

Cel mai trist este să vezi copii, care la 10 ani, sunt mai grei decât un adult. Şi care, normal, au program zilnic la “mec”. Loc pe care îl calcă şi prietenii noştri cu gâga mică, pentru că au o zonă drăguţă de joacă. Merg acolo, se agaţă sufleţica de “aparate” şi vin înapoi. Regimul copilului de mâncare este strict supravegheat, are de 2 ori pe zi “program” de fructe şi scapă foarte rar la un hot dog. Doar când suntem plecaţi o zi întreagă la Zoo de pildă şi nu putem duce mâncarea după noi pe căldură. În rest, i se găteşte zilnic cu mare grijă, face mişcare, mănâncă fructe etc.

Porţiile în multe locaţii sunt URIAŞE. Sunt eu mai scârţâită la mâncare, dar unele porţii de copii abia le pot eu consuma. Este plin de tot felul de prostii, gustoase, e drept, dar care au un conţinut caloric de te sperii.Am scăpat şi eu în primele săptămâni ca vaca în lucernă şi am pus 3 kile rapid. Nu e o mare realizare, dar pentru mine a fost un şoc, în condiţiile în care mă învârt la acelaşi număr de vreo 10 ani. Şi astea  3 kile le-am pus în primele 3 săptămâni, fără prea multe dificultăţi.

Există destule locuri de “pierzanie” pe aici, aşa că pot înţelege într-un fel problema obezităţii. În acelaşi timp, deşi e normal să vezi oameni de 150-200 kg pe stradă (bun, nu e plin de ei, dar mai vezi), la fel de normal este să vezi oameni de toate vârstele care aleargă şi arată “tip-top”. Am văzut bătrâni de 60-70 de ani făcând jogging, puşti de 15-18 ani, unii aleargă de întreţinere, alţii doresc să mai scape de “plus”. Cel mai impresionant mi s-a părut un tânăr de vreo 25 de ani cred, pe care l-am văzut alergând pe mal, la Chelsea Piers. Normal că am căscat ochii după el, pentru că arăta “beton” şi ,deh, om sunt şi io. Ce m-a lăsat mască a fost faptul că avea braţul stâng amputat din umăr, deci pot spune că nu-l avea deloc.

Pe cât de mare este problema obezităţii, pe atât de implicaţi sunt unii să o rezolve. The Biggest Loser a avut un mare impact şi la multe firme se fac concursuri de genul ăsta între colegi. O prietenă de-a noastră a dat jos mult cu ocazia asta şi acum munceşte să se menţină.

Este plin de săli de de toate. De la balet, Pilates, Zumba, arte marţiale, la orice poţi să-ţi imaginezi. Preţurile sunt relativ decente (pentru salariile lor) şi ai de unde să alegi.

Avem deci contraste: oameni foarte “fit” şi unii care nu se mai pot deplasa. Avem familii care mănâncă doar in fast-food şi familii care nu prea calcă acolo.

Trist este că sunt destui copii afectaţi şi nu e vorba doar de 5 kilograme în plus. Se fac tot felul de programe, s-au interzis “transfats” in NY, acum se reduce sodiul din produsele alimentare, se încearcă deci şi la nivel mai înalt să se remedieze situaţia. Problema este însă că există prea multe locaţii “rapide”, unde ţi se vând tot felul de chestii gustoase şi înnecate în grăsimi. Dacă urmăreşti ce conţinut caloric au meniurile de la Burger King sau chiar senvişurile de la SubWay, că tot se laudă ăştia că sunt healthy, te doare capul. De multe ori doar burgerul are 700-1000. Dacă mai pui şi un “shake”, te-ai rezolvat. Punem la socoteală şi pasiunea mistuitoare pentru îngheţată (am mâncat atâta îngheţată şi eu aici, cât n-am mâncat într-o viaţă), care se vinde la porţii sănătoase, sau la “găleată” şi tot felul de delicatese de genul … şi cam avem o explicaţie.

Nu ştiu deci dacă e 70%, că n-am numărat. Este clar o problemă, fără dubiu. Pentru că, pe lângă cei cu acele 10-20 de kile de care spun eu (normale până la urmă şi la noi), avem oameni ce trec de 150 de kile cu felicitări. Tinere de 20 de ani cât mine şi iubi la un loc, oameni în scaun cu rotile, pentru că nu se pot mişca (am văzut o asemenea femeie în aeroport în Akron şi iubi zice că bătea spre 2 chintale). În România mai auzeam de asemenea cazuri pe la televizor, aici te intersectezi pe stradă cu ei.

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1793

30 Comments

  1. Chiar ma intrebeam cum e situatia in SUA, celebra pentru problema obezitatii. Eu de jumatate de an ii studiez pe englezi si lucrurile sunt diferite si totusi asemanatoare. Ideea e ca si englezii au luat’o pe urmele americanilor in privinta aceasta (si se afla aproape in fruntea lor la capitolul obezitate infantila). De vina la ei nu sunt neaparat marile lanturi de fast food, care abunda si pe aici la toate colturile de strada, ci doua lucruri:
    1. Mentalitatea “fish and chips”, care s’ar traduce prin “Mai degraba ma duc pana la bodega din capatul strazii sa iau 3 kebabi si 5 carnati plus un brat de cartofi prajiti, ca ma duce chiar mai ieftin decat as gati eu si am ce le pune odraslelor pe masa sa le fac fericite”
    2. Frozen food, care porneste tot din vesnica lejeritate si ignoranta, caci normal ca e mai simplu sa bagi in cuptor 2 burgeri si o punga de cartofi gata feliati si uleiati.
    Ca sa nu mai spun ca e si scandalos de ieftin! De exemplu, cu o lira cumperi o cutie intreaga de placinta cu carne hipercalorica si plina de sare si grasimi, acelasi pret fiind si pentru o punguta cu salata de nici 300 gr. Si daca ti’e foame, salata cu greu te’ar putea multumi, pe cand placinta iti ajunge jumatate de zi.
    Nu stiu neaparat daca oamenii sunt de vina pentru toate astea, dar eu tind sa cred ca cineva sus pus ne impinge voit catre obezitate…

  2. Aud foarte des chestia cu fast-food=ieftin. La americani nu stiu cum e, ca n-am fost pe acolo, dar am auzit oameni spunand ca e la fel si la noi. Iar mie nu mi se pare ca ar fi deloc asa. Stiu ca n-am eu treaba cu restaurantele de genul asta, da’ ma mai taraie din cand in cand cate un coleg. Si vad cum da zece lei pe o singura masa. Cel putin, ca pe langa mancarea solida isi mai ia si ceva suc. Drace, de banii aia pot lua file de macrou congelat pentru o sapatamana 😐

  3. Eu nu am probleme cu kilogramele, mananc cat pot si nu pun pe mine nimic. Am fost si eu in strainatate de sarbatori si in 2 saptamani de stat la pc si mancat pe saturate am pus vreo 2 kg, da le-am dat jos la romania repede.

  4. Am si eu o intrebare pe tema asta. Am auzit ca sunt zile cand mancarea de la fast-food e gratis, adica intr-o dimineaza timp de o ora sau doua mancai pe gratis… nu mai stiu exact cum mi s-a zis, dar e adevarat ca poti manca gratis de la fast-food, in anumite perioade?

    • Nu stiu sa fie gratis, ca n-ar mai lua Burger King 7 dolari pe un burger mai “gras”. Exista la multe oferte: 2 la 4 USD (plus taxe) sau chestii similare. Deci ai reducere o anumita zi sau la un anumit sortiment.

  5. Nu exista oameni care mananca doar la fast food! Asta e cert! Cei care mananca 1 data sau de 2-3 ori pe saptamana se considera ca mananca la fast-food.
    Trebuie sa fi de-a dreptul boschetar sa-ti permiti sa mananci doar la fast-food!

  6. Serginho nu e adevarat. Sunt restaurante care dau noaptea (sau dimineata) mancarea ramasa boschetarilor, dar altfel eu n-am auzit…

    Oricum legat de obsezitate trebuie sa mentionezi ca acolo statistica e facuta prin verificarea datelor de la cabinetele medicale. In Romania sau in alte tari cu exceptia Angleiei n-am auzit sa te testeze de obsezitate de fiecare data cand mergi la medic (sau periodic nu de fiecare data) si sa se faca un raport cu asa ceva.

  7. Acolo fast-food-urile sunt la tot pasul, ca la noi băncile (nu alea de odihnă) și farmaciile?

    Cât despre preț, la noi mâncarea din fast-food-uri nu e chiar ieftină. Nu în Mc-uri sau KFC-uri. Să dai 5 lei pe un hamburger din care îmbuci de două ori, nu mi se pare o sumă mică, ba din contra.

  8. M-ai speriat cu chestia asta. Stiam eu ca americanii sunt grasi, dar nici chiar asa. Initial ai tendinta sa nu crezi, dat fiind ca in filmelele americane nu prea vezi grasi. Frate, la ei aia slabi sunt actori sau sportivi ? :))

  9. Ce nu ai descris pentru ca nici nu se vede cu ochiul liber este calitatea produsului ingerat. Pe langa acea valoare calorica ridicata de care spui e marea problema nedeclarata a hormonilor de crestere.

    Porcul papa mancare concentrata cu hormoni si alte substante care ii acceleraza cresterea. Porcul, puiul, vita. Cand sunt taiate aceste animale, ghici unde raman aceste substante… in carnea consumata de om. Nici nu e de mirare ca oamenii ajung rapid la greutati imense.

  10. Sunt total de acord cu tot ce s-a spus aici, insa ne uitam numai la aspectul estetic, ceea ce nu e tocmai bine. Desigur, e placut ochilui, insa nu e corect sa ne legam numai de “cat de grasi sunt cei din tara x sau y” cand si la noi romanul mananca nesanatos. Ma doare inima cand o aud pe mama ca posteste asa, dupa ureche ca tot omul credincios, pt. ca isi priveaza organismul de proteine sau de calciu timp de saptamani sau luni de zile (WTF)! Sau cand il aud pe frate-miu ca manaca sandwich cu salam sau sunculita taraneasca la mic dejun!!!

    Principalul motiv pentru a sta departe de fast-food (sau chiar si de chiftelulele facute la noi acasa-scaldate in ulei la prajire) e sanatatea in primul rand, si abia apoi aspectul estetic. Ala e pe locul 2. Ce folos ca arati ca decupat/a din revista dar mananci numai paine alba, salam si alte semipreparate, pateuri, conserve sau covrigi => total nesanatos? Organismul are nevoie zilnic de 0,8 g de proteine per kg personei respective, de 5-9 serviri de fructe si legume, de 25-30 g de fibre, de chestii pe care cu siguranta nu le obtii din salamul de Sibiu.

    Conceptul “pot manca ce si cat vreau fara sa ma ingras” e cea mai mare greseala cand vine vorba nutritie si de sanatate. Da, cei grasi si obezi sunt cu siguranta nesanatosi, insa fix in aceeasi oala am sa-i pun si pe cei slabi dar care mananca multe grasimi si zahar (fyi, dulceata pusa pe iarna e nesanatoasa la cate pungi de zahar se folosesc la preparare, iar borcanul cu muraturi sarate dauneaza inimii pt ca provoaca hipertensiune). Poti fi slab, dar cu vasele de sange blocate de depozitele de grasimi si deci cu probleme cardiace fix ca cei grasi.

    Printre lipsurile sistemului de invatamant romanesc se numara si educatie nutritive. Mancatul acasa nu garanteaza o dieta sanatoasa, ci doar un fals sentiment de siguranta. Tot ce stiu acum despre nutritie, sanatate, exercitiu fizic cu beneficiile lui am invatat de cand sunt aici in America. eu acum incerc sa o educ pe mama ce sa manance in conditiile in care ea are colesterol ridicat si medicul i-a bagat medicamente dn prima, fara sa-i recomande o schimbare de dieta. Si cand zic dieta, nu ma refer la solutiile minune pentru slabit, ci la ce bagam sub nas zi de zi.

  11. JEEEZZZZ! Nu mi-am dat seama cat m-am intins la vorba. Scuze! (Nutritia, anatomia, fiziologia, patologia, stiintele in general sunt pasiunile mele.)

    • Ionela, nota 10 pentru comentariu. Scrie linistita, cat doresti, ca nu e limita de semne. Si, daca este, pui inca un comentariu de completare 🙂

  12. Americani şi-au căut un stil de viaţă aiurit după părerea mea. Faţă de noi eu sunt evoluaţi, asta-i clar, pe lână noi care mâncăm frecvent mâncare făcută în casă. Ei preferă mâncarea de la fast-food de ce ? Decât să gătească ore în şir mai bine merg şi-şi cumpără un hamburger, o porţie de cartofi şi o cola şi treaba pentru 5-6 ore s-a rezolvat.
    Obozi sunt şi la noi, şi nu sunt cauza mâncării. Mulţi au o anumită glandă care îi stimulează corpul să se unmfle chiar dacă cantitatea de mâncarea e mult mai mică decât a unui om normal.
    În principiu şi la noi sunt fast-food-uri dar nimeni nu s-a aruncă pe ele din prisma banilor, pe când la americani când vine vorba de bani, ei au tot timpul în buzunar de un hamburger şi-o cola.

    • Florin, habar n-am de ce dispar cuvinte. Sper sa nu fie decat un caz singular. Hmmm …

      In ceea ce priveste discutia .. exista si restaurante de toate natiile. Acolo se mananca mancare gatita, deci, daca ai chef sa nu gatesti, mergi acolo si comanzi mancare. Deci ideea de fast-food nu sta in picioare. Avem prieteni care nu apuca sa gateasca (din cauza joburilor, plus ca ea nu e chiar incantata de asta) si mananca la restaurante. Thailandez, indian, japonez, cum li se nazare. NU la Burger King insa 😉

    • Imi pare rau, dar majoritatea nu mananca la fast food. Majoritatea mananca maxim,dar maxim 1 data pe saptamana la fastfood. Se mananca des in restaurante, dar e altceva. Ce mananca majoritatea e mancarea semi-preparata.

  13. Buna !

    Eu am stat putin peste doua luni in ny. Am pus lejer 5-6 kg si asta cu gatit acasa si absolut minim mincat la fast food. Ca am intrat intr-o pizza hut si umblau gindacii pe pereti.
    Si da, sint foarte multi grasuti pe acolo.

    Pacat ca nu am stiut mai devreme ca mergeti pe acolo, ca va recomandam si un spectacol. Adica sa cautati daca indivizii de la Blue Man Group sint prin zona.

  14. @Bronto: Compara mancarea de fast-food cu mancarea de restaurant, nu cu mancarea de acasa… pentru ca, mai mult decat mancarea in sine, platesti serviciul si locul la masa… la fel cum o sticla de cola de 0,25 la un bar are voie sa coste cat o sticla de 2 litri cumparata de la market. 🙂

    • Nici prin restaurantele clasice nu calc decat tarata de altii ca nu-mi place nici mancarea de acolo. Tin minte insa ca a fost mai ieftin ceaiul la un restaurant cu specific romanesc decat la McD. Ambele au fost insa bleah la gust.

      In general, mi se pare o prostie sa dau bani pe serviciul asta, mai ales ca aia nici nu fac mancare care sa-mi placa mie. Eu nu tin minte sa fi gasit vreodata ceva solid sa-mi placa intr-un restaurant clasic sau intr-un fast-food 😆 Ah, ba da, am gasit o singura data un fel de briosa cu centru de ciocolata aproape lichida. Si am mai dat de o ciocolata calda absolut dementiala intr-o cafenea (oribil de scumpa, 8 lei paharul), plus ca unele restaurante clasice au Amaretto sau Grand Marnier (care-s si mai scumpe)… dar astea sunt toate lichide.

  15. Florin, cat timp ai stat/vizitat America si cati americani ai intalnit pana acum? Sau opinia ta e formata de media?

  16. Ba chiar si la restaurantele mai spalatzele – tot te scoli de la masa cu ochii bulbucati daca nu-ti mai pui frina si singur. Imi amintesc de un restaurant italian unde inainte de orice te intimpina cu o piinica proaspata, calda si cu o farfurie cu niste ulei de masline, balsamic vinegar si ceva piper. Daca veneai cu foamea-n git bineinteles ca pina iti aducea papica pe bune mai dadeai cu mopul de piinica prin farfuria aia cu ulei. Deci de acolo in nici un caz nu plecai flamind! Dar in mod evident mincai mult mai mult decit era cazul!
    Iar astfel de capcane erau la tot pasul. Un alt exemplu: pulpele de pui, desi erau fara piele lasau o gramada de grasime atunci cind erau gatite … Si exemplele pot continua!

  17. As putea spune clar ca unora dintre americani pur si simplu nu le pasa de felul in care arata. Am vazut 4 prietene, la vreo 20-25 de ani, toate trecute lejer de 120-150kg de-astea pe modelul “mai bine o sari decat sa o ocolesti”. Totul bine si frumos, insa s-au apucat de comandat la restaurant (Johnny Rocket’s), appetizer-ul nu mai stiu exact ce a fost ca nu m-a socat, insa mi-a ramas intiparit in minte cum fiecare dintre cele 4 balene si-au comandat cate un “double cheeseburger cu extra bacon and extra french fries”. Asta nu voi intelege niciodata, cum sa ai 150kg la 1,60m inaltime, sa curga grasimea pe tine si tu sa ceri “double cheeseburger cu extra bacon si extra french fries”… pe mine chiar m-a socat chestia asta!

    • Au si la restaurantul ala au asa niste mancaruri “grase” de te sperii. Am mancat o data acolo un hot dog si niste onion rings, ca nu stiam cu is, si erau atat de “grele la stomac”, ca abia am rontait ceva 😀

  18. Una peste alta eu cred ca ar trebui sa fim mandri ca pentru prima data in istoria omenirii poti sa fi si sarac si obez! Si nu, nu glumesc!

  19. Se pare ca si la noi se inmultesc oamenii “cu greutate. Si se inmultesc, indiferent de varsta. Si asta pentru ca, uneori, preluam din afara doar naravurile (cu atat mai proaste, cu atat mai bine si mai mult!), mentinandu-ne (si crescand!) cota de stres si viata dezordonata, care ne dau peste cap tot organismul.

Comments are closed.