Cateva motive pentru a NU cauta hosting NELIMITAT

Netul este plin de oferte de hosting UNLIMITED (bandwidth si spatiu) si tot mai multi cred ca acestea sunt cele mai bune planuri. Multi ar alege un asemenea sistem “ciudat”, o firma care nu este chiar de incredere, doar pentru ca pot avea un cont mare, in loc de unul mai micut de la o firma mai de incredere insa. De ce? Pentru ca acest cuvant NELIMITAT ii atrage atat de mult. Chiar este hosting-ul nelimitat real? Chiar trebuie sa ne pese de asa ceva? Hai sa vedem.

Da, stiu, imaginea asta e frumoasa. E colorata, are semnul de infinit si noua ne place atat de mult ideea asta. Dorim sa traim vesnic, sa iubim pentru totdeauna .. daca tot ne atrag chestiile nelimitate in viata, oare de ce sa nu dorim asa ceva si online? De ce nu putem avea resurse de gazduire web nelimitate?

Pentru ca NU putem

Ai stat vreodata sa te gandesti la serverele care iti gazduiesc situl? Nu sunt nu stiu ce servere NASA. Multe sunt calculatoare “normale”. Altele sunt absolut exceptionale, stau in niste data centers mari, cu umiditate controlata, in rackuri uriase, tinute sub supraveghere permanenta.

Intr-un fel sunt ca PC-ul tau de acasa ori laptopul meu. Au si ele RAM, GB in HDD, un procesor, ca tot ne place sa ne laudam si noi cu “specificatiile” jucariei noastre. Ca si PC-ul tau de acasa (ala pe care il ai de 5 ani deja, sau cel mai tare de pe piata, cumparat recent) aceste servere AU LIMITE. Sunt convinsa ca poti avea 2 GB de RAM. Super .. oricum e mai greu de NELIMITAT, nu?

Chiar daca acest super-servere au niste specificatii incredibile, pana la urma au niste limite si ele. ISP-ul este si el cu limitari. Cum poti atunci sa te mai gandesti la UNLIMITED?

Ah … stai .. e UNMETERED de fapt …

Ei .. parca e altfel.

Deci .. nu primesti un super cont cu resurse nelimitate, ci unul pe care ei se lauda ca nu pun limitari, ca nu masoara ce consumi. Hai sa vedem cat de nemasurate sunt pana la urma resursele astea.

1. de cele mai multe ori incepatorii in hosting ofera asta

Bun, si care e problema? Pai nu cred ca e nicio problema. Si eu am inceput sa ofer hosting clientilor de web design si unor membri de pe forumuri. Si merge treaba OK. Nu mai sunt chiar incepator in domeniu, dar web hosting-ul nu este un domeniu prioritar in firma mea.

De ce totusi unii fac asta si iti promit resurse nelimitate (sau nemasurate)? Pentru ca nu au altceva pe post de “slogan” sau “atractie”. Ce sa iti spuna? Ca multe nu sunt macar firme? Ca poate au un dedicat pe care il platesc parintii (unii sunt minori)? Ca nu pot garanta suport, nici un uptime OK? Ca nu stiu sa vanda hosting si cred ca smecheria asta cu nelimitatul va face ca clientii sa le rupa usa?

Nu tin mortis sa jignesc alti businessmen din lumea online, dar zau ca este un rahat mare. Eu nu iti pot da asemenea resurse nelimitate. Nu le am. Iti pot oferi un hosting decent pentru situl tau, pot chiar pune la punct un plan “custom” pentru nevoile tale. Iti dau baze de date MYSQL, FTP, cPanel. Asta iti ofera majoritatea firmelor de hosting.

Cate firme SERIOASE stii tu care ofera “unlimited”? Crezi ca isi permit asa ceva? Poate ca da, numai ca stiu de asemenea ca, daca iti promit asa ceva, trebuie sa iti ofere. Si ca incalcarea acestei promisiuni inseamna chiar si probleme legale. Stiu de asemenea ca te-ar pierde ca si client si ar putea avea multe probleme, daca te-ai apuca sa iti cauti dreptatea in justitie.

Pentru ca aceste firme sunt serioase, stiu sa isi faca ofertele astfel incat sa iti ofere tie ce trebuie sa sa aiba un plan de business corect, incat sa reziste in timp. Nu ii intereseaza sa dea pe spate un pustan cu un site pe php-nuke, care are cica nevoie de 4000 GB trafic pe luna.

Nu, firmele mari nu au nevoie de asta. Ele ofera calitate si STABILITATE. Nu ofera unlimited, pentru a disparea apoi dupa 4 luni, ca nu sunt in stare sa acopere plata serverului dedicat.

2. Zau ca nu ai nevoie de asta.

Chiar nu stiu de cate ori am spus asta. Ma doare gatul si mi-au amortit degetele de cat tot povestesc asta. NU AI NEVOIE DE UNLIMITED. Un spatiu de 100-200 MB si un trafic de maxim 5 GB pentru un site micut sunt absolut OK. Situl acesta foloseste mai putin. Nu am niciun site care sa treaca de asta, chiar daca unele ar putea trece la categoria situri destul de marisoare. Si, daca ai nevoie de mai mult, poti oricand lua un upgrade.
De ce sa iei un “unlimited”, cand poti de pilda lua un reseller account. Daca ai mai multe situri poti scadea costurile si chiar vinde surplusul. Nu te vei imbogati, dar poate iti scoti costurile de hosting/domain si iti tii situl “gratis”.

In loc de chestiile astea cu unlimited, iti iei un reseller bun, cu cPanel pe fiecare cont, WHM pentru tine si tot ce iti trebuie.

3. Oricum NU primesti unlimited

Cum? Hostul asta misto imi zice ca imi da unlimited hosting plan. Cum adica NU primesc asta?

Regret ca iti stric ziua, dar chiar nu vei primi unlimited. De ce? Pentru ca gazda ta stie ce ti-am zis eu la punctul 2 (ca nu ai nevoie de atat). Incercam? Pune un fisier made de download. Sa zicem un filmulet facut de tine in vacanta (sa nu te “scoata” pe chestii de warez sau copyright). Urca-l si PROMOVEAZA-L bine.

Ce crezi ca se intampla cand vor vedea ca iti consuma multe resurse? Vei primi un avertisment de la hostul tau unlimited cum ca te roaga sa NU mai consumi atatea resurse sau te suspenda. Exista si cazul cand te suspenda direct, fara sa te mai intrebe de sanatate.

Cum sa te suspende? Pai au promis unlimited bandwidth, cum de te ataca? Pentru ca au sustinut FALS ca iti ofera ceva si nu pot onora treaba asta. Pentru ca folosesti contul asa cum consideri ca e OK (adica la maxim) si ei au uitat sa iti spuna ca nu ii incanta ca “mananci” 300 GB pe luna, cand tot ei se laudau cu unlimited.

Acelasi slogan care te-a atras, acum te limiteaza. Sigur ca nu este OK ce se intampla. Ca nu este normal sa oferi “unlimited resources”, dupa care sa banezi clientul care foloseste resursele mai serios.

Si acum ajungem la povestea aia cu “amatorii care ofera asemenea planuri”. Eu nu ofer, pentru ca stiu ca mi-ai rupe serverul si ca as cheltui enorm numai sa imi onorez promisiunea. Stiu ca poti sa ma si dai in judecata de pilda, daca iti tai “cablul”, dupa ce m-am laudat ca iti dau resurse unlimited. Asta stiu si alte companii. Planul lor de business este facut pe ani buni. Si stiu ca treaba cu unlimited NU este un plan viabil pentru ei.

Si daca noi cadem, cazi si tu

Ce se intampla daca altii pe server abuzeaza de oferta de “unlimited”? Serverul va fi incet, vor fi mereu downtimes, situl tau nu se va vedea, vei pierde vizite si bani.

Concluzie?

Lasa povestile astea la o parte. Uita-te dupa un plan bun pentru nevoile tale REALE. Plateste pentru el. Si, in timp ce te dezvoti si vei necesita mai multe resurse, fa upgrades, iar hostul iti va oferi solutiile cele mai bune. Stai departe de “unlimited”. Mai uita-te, asa de curiozitate, pe un asemenea site dupa cateva luni. Sa vedem cate asemenea “afaceri” chiar supravietuiesc in timp.

Daca aveti pofta de versiunea in English: Reasons for you to not look for unlimited hosting resources

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

Online marketing and SEO consultant with 20+ years of experience online. I help companies build lead-generating websites and improve their marketing results.

Articles: 1792