Nu doresc sa ofer atentii medicilor

Iarasi devin hipertensiva citind stirea de pe situl Realitatii TV.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor sunt de părere că Ministerul Sănătăţii trebuie să reglementeze problema cadourilor oferite de pacienţi medicilor. Legea Drepturilor Pacientului nu interzice acordarea atenţiilor către cadrele medicale, dar nici nu include norme care să stabilească în ce pot consta aceste atenţii.

Adica mai pe romaneste nu facem nimic sa ii dezvatam pe medici de bani ilegali si de a-si bate joc de pacienti sau de a-i trata cu atentie, NUMAI daca au interesul necesar. Stiu ca exista cazuri de medici superbi si de calitate, care nu fac asta, dar stiti la fel ca si mine ca ii numaram pe degete. Deci da, imi permit sa ii numesc o sleahta de banditi pe cei care pot trai bine pe bani castigati prin asemenea “atentii”.

Exemplu: anul trecut chem ambulanta la 7 dimineata. Bunica mea era in pragul celui de-al 6-lea infarct (nu, nu este preinfarct, stiu ce vorbesc). Vine ambulanta .. primeste Nifedipin (sp.) pentru a se mai stabiliza, i se ia tensiunea .. Ajungem la spital si, desi nu stiam cum sa o duc mai repede la Urgente, trebuie sa strecor in timp util si “plata” neoficiala pentru ca si-au facut datoria. La Urgente la fel, desi starea era foarte grava si abia s-a stabilizat, era mai preocupata de faptul ca nu apucase inca sa ii ofere domnului doctor “dreptul”. Pana m-am zbarlit la ea “lasa-l dracului in pace de doctor. Acum trebuie sa te linistesti”. Culmea este ca a iesit din spital fara sa apuce sa se “revanseze”, iar acum (dupa 1 an aproape) isi pune problema ca, daca ajunge iar acolo la medicul ala si nu o va trata ok, ca vezi doamne nu a oferit o atentie.

Acum 8 ani am ajuns si eu la o operatie la ochi. O chestie simpla. Valoarea oficiala a operatiei era 50 de marci (firul ala minunat, desi plateam asigurari de sanatate). Doamna Zolog (oftalmolog din Timisoara, ce isi tinea fatuca la faculta’ pe banii unor fraieri ca mine) mi-a dat intalnire la spital, joia viitoare, dimineata.

Am ajuns acolo .. m-am internat, nici urma de ea. Dupa vreo 3-4 ore de fatait acolo ca omul nimanui, ma duc in salon. In timpul asta mon pere ii face o vizita in camaruta pe post de cabinet din spital si ii da 100 de marci (dublul valorii operatiei), stiind clar ca ma ia dracu’ acolo pana ma baga cineva in seama.

Nici nu a iesit de la doamna doctor, ca am si primit vizita unei don’soare nursa (asistent), care m-a chemat in cabinet. Am fost luata de dupa umeri de o d-na Zolog dintr-o data pisicuta dulce si mama eroina: “sa nu te sperii, este ceva simplu, uite cum facem etc.”

Nu ma pot plange de actul medical, nici de atitudinea “post-mita”, mi-e sila insa ca trebuie sa faci asta pentru a fi OM in fata lor.

Mi se pare CRIMINAL sa astepti sa primesti “darea” de la un om care sta sa moara, de la un om care isi aduce copilul in stare grava, parintele in criza etc. Cum pot sa doarma noaptea indivizii astia, stiind ca si-au cumparat masina aia noua pe suta de euro primita de la un batran, care poate mananca paine cu fasole toata luna pentru ca s-a indatorat pentru banii aia? Cum poti sa traiesti din durerea altuia? Sa te prefaci ca NU il vezi si, imediat ce ai primit “atentia” sa il lingi in fund?

Sunt salariile mici? Sincer .. nu ma intereseaza. Nu sunt mici din vina mea. Platesc de 9 ani asigurari de sanatate si tot felul de impozite pe cartea de munca. Platesc de aproape un an chestiile astea la stat si ca patron. Eu imi fac datoria. Nu primesc “atentii” pentru ca fac frumos, nu primesc mita pentru ca realizez un site mai bine sau nu. Am renuntat la ani de scoala si specializare pentru ca stiu ce mizerie este in invatamant. Si am petrecut 6 ani studiind singura web design pentru ca acum sa am un viitor mai “banos”.

De ce se mai duc la Medicina? Daca se stie ca sunt salariile mizere? Pentru ca stiu ca MITA este buna. Ca, daca te invarti bine, te aranjezi in cativa ani. Si da, exista acei cativa medici minunati (de cele mai multe ori tineri, inca nepervertiti de “mania banului”) care isi respecta juramantul ala depus cu toata pompa. Exista medici deosebiti si talentati, care traiesc de pe azi pe maine, dar nu uita sa fie oameni. Care poate stiu ce inseamna sa te ingrozesti ca te imbolnavesti, nu pentru suferinta, ci pentru ca ii COSTA prea mult. Care stiu ce inseamna sa nu te duci la medic de la primele simptome, pentru ca speri ca e doar “ceva trecator”, ca poate NU ai banii necesari pentru asta. Asistenta medicala este deja un lux intr-o tara in care sistemul sanitar nu iti ofera nici macar fasa sau spirt. Cand mai trebuie sa dai si mita unor oameni pentru ca ei sa isi aminteasca de munca pe care trebuie sa o depuna, ajungem deja la tragedie.

Asa ca nu, domnilor de la Colegiul Medicilor amatori de mita si de bani nemunciti, NU doresc sa dau MITA, SPAGA si ATENTII. Sa aveti cu totii parte de banii astia, sa va cumparati medicamente si lumanari (am citit urarea undeva si mi-a placut) 😀

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

Online marketing and SEO consultant with 20+ years of experience online. I help companies build lead-generating websites and improve their marketing results.

Articles: 1792