Calitatile unui blogger

În fiecare zi se deschid noi bloguri, în fiecare zi alţi oameni decid că au ceva de spus. O parte din ei vor rezista câteva zile, alţii luni, puţini vor scrie şi peste ani. Puţini vor avea succes, majoritatea se vor simţi însă bine comunicând cu micuţa dar bine închegata lor comunitate şi descărcându-se de idei şi poate frustrări prin intermediul jurnalului online. Am cunoscut zeci de bloguri, am citit sute în toţi aceşti ani. Şi iată că din toate aceste “aventuri” am hotărât să încercăm împreună să punem la punct “profilul” bloggerului prin calităţile pe care le considerăm noi importante. Voi scrie eu cele pe care le am în minte, vă invit să contribuiţi cu propriile idei. Să vedem ce iese:

Talent

Nu cred că se poate discuta despre un blogger bun, fără să luăm în vedere un dram de talent “literar”. Este foarte adevărat că munca susţinută poate uneori compensa zgârcenia celui care a împărţit talentul în lume, dar acea “sclipire” nu prea poate lipsi.

Cultură generală

Chestia aia pe care o considerăm idioată, când vine vorba de şcoală. Şi ne plângem că avem copii prea stresaţi la şcoală cu tot felul de materii insipide, când le-ar fi de ajuns să scrie şi să citească. Hai să şi socotească puţin, că doar banii se numără. Şi totuşi cele mai savuroase articole pe care le-am citit au venit din partea unor oameni ce au citit mai departe de manualul de instrucţiuni de la maşina de spălat sau oferta de toamnă de la Germanos.

Umor

În general intrăm pe bloguri pentru a ne “deconecta”, iar scriitura ce ne mai aduce şi un zâmbet pică foarte bine. Nu este o calitate foarte uşor de cultivat, dar eforturile în acest sens nu pot fi decât de lăudat.

Bun simţ

În peisajul “internautic” românesc asta este o mare problemă. Nu am văzut asemenea comentarii ca la noi, mai ales acolo unde nu sunt cenzurate. În general nu trebuie decât să arunci ochii pe situl unui cotidian, un forum sau un blog fără “moderare” şi te vei şoca vazând cât de idioţi pot fi unii. Având mereu în minte ideea că e mai sănătos să stai în banca ta, un blogger ce îşi vede de mămăliga lui va avea destul de câştigat.

Respect

Ăsta merge mână în mână cu bunul simţ. Suntem cu toţii genii în felul nostru, avem un anumit talent sau măcar curajul de a ne expune publicului, nu om fi nici dobitoci, dar e loc şi de puţin respect între noi. Tot pe sănătosul principiu că nu eşti mereu cea mai ascuţită unealtă din şopron, respectul faţă de ceilalţi va ajuta la menţinerea unui anumit standard şi chiar o mai uşoară socializare cu colegii de “breaslă”.

Spirit de observaţie

De multe ori scriem despre lucruri pe lângă care au trecut poate şi alţii, dar lor nu le-au atras atenţia atât de mult. Sunt locuri pe care le vizităm, ciudăţenii de prin oraş, oameni speciali, evenimente ce ne stârnesc interesul. Un blogger cu ochiul ager va avea cu siguranţă mereu subiecte. Mai ales dacă are şi un aparat foto prin zonă.

Empatie

Nu putem fi prezenţi online fără să credem în unele cauze. Fiecare simte ceva pentru un eveniment, o persoană sau o problemă şi se va pune în slujba ei. Au fost deja destule persoane ajutate prin intermediul campaniilor pe bloguri şi acest lucru nu poate decât să valideze puterea de convingere şi mobilizare a unor asemenea comunităţi.

Pasiune

Nu cred că poţi rezista ca blogger, dacă nu trăieşti cu adevărat acest fenomen. Fără pasiune, este absolut cumplit să te “chinui” în fiecare zi să oferi ceva. Blogging-ul nu este o activitate de duminică şi nici nu ia doar 2 minute. Pentru a putea dezvolta un blog bun trebuie să fii cu adevărat îndrăgostit de domeniu, altfel nu cred că poţi depune toate aceste eforturi.

Perseverenţă

Încep tot mai mult să cred că aceasta este una dintre calităţile principale pentru un blogger bun. Există sute, poate mii, de bloguri chiar la noi, absolut geniale. Scrise atât de bine, că ar putea da lecţii tuturor. Din păcate însă, scriind de două ori pe lună, asemenea bloguri nu au cum să se “înfigă” în blogosferă. Nu este niciun secret că unele dintre cele mai cunoscute bloguri româneşti sunt şi extrem de active.

Cam astea sunt calităţile pe care le-am găsit eu pentru un blogger “model”. Voi ce aţi adăuga?

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

Online marketing and SEO consultant with 20+ years of experience online. I help companies build lead-generating websites and improve their marketing results.

Articles: 1792