Cum poti sa postezi zilnic pe blog?

Un blog activ atrage mai mult trafic şi chiar mai mult interes din partea advertiserilor. Pentru asta “ideal” este să nu treacă prea mult timp între articolele postate. Deşi există discuţii privind “sufocarea” cititorului, dacă se postează de mai multe ori pe zi, mai ales conţinut “greu”, cert este că în acest domeniu, mai mult e mai indicat decât prea puţin. Dacă doreşti să te înfigi puternic în blogosferă şi chiar simţi că ai ceva de spus, un program de un articol pe zi nu e chiar o idee rea. Cu nişte efort şi ceva planificare, este mai mult decât posibil. Iată câteva sfaturi pentru a putea posta zilnic.

1. Nu poţi posta zilnic.

Nu mi-am pierdut minţile, ştiu ce titlu are articolul şi despre ce vorbesc aici. Şi uite că vin acum să vă spun că NU VEŢI POSTA ZILNIC! Punct.

Există săptămâni întregi când vă puteţi ţine de programul stabilit. Eu am vreo 3 luni şi ceva de când postez zilnic pe blog şi aproape că mi-a ieşit. Asta nu înseamnă însă că scriu zilnic. În majoritatea cazurilor reuşesc să-mi acord minutele acelea zilnice pentru a scrie. Există zile însă în care nu scrii. Eşti bolnav (am fost răcită acum câteva zile şi am cam zăcut în pat, cu “ăla micu” în braţe şi tot felul de seriale pe el), pleci la vreo nuntă, înmormântare, călătorie, naşte nevasta, se îmbolnăveşte câinele etc. Există clar zile în care nu te poţi atinge de blog, deci e important să înţelegi asta şi să faci alte “şmecherii”, încât vizitatorii tăi să nu vină degeaba.

2. Un plan este binevenit.

Am scris deja despre “orarul” meu de scris. În mare mă ţin de el, când e cazul să fiu mai spontană, pot sigur ori să înlocuiesc articolul, ori să scriu încă unul. Nimic nu arată mai prost pe un blog, decât să vezi din 10 noi articole 7 pe o temă. E normal să te irite ceva şi să doreşti să împărtăşeşti ideile, dar, când respectiva temă te obsedează atât de mult, e posibil să oboseşti oamenii.

Gândeşte-te clar care sunt în general subiectele pe care doreşti să le atingi şi pune la punct un plan de bătaie, ce să te păstreze “proaspăt” ca inspiraţie şi să ofere cititorilor nişte binevenite pauze. Chiar dacă un cititor e mai puţin interesat de un anumit subiect, îl poţi recâştiga mâine cu ceva mai pe gustul lor. Cred cu tărie în LIBERTATEA de a-ţi conduce editorial blogul, dar e indicat să jonglezi cu acel conţinut încât să atragi mereu atenţia.

3. Dacă ai azi timp, scrie şi pentru mâine.

Programul meu zilnic este destul de “haotic”, când e vorba de muncă. Este clar că sunt online mult timp, dar, când am un deadline, e posibil să nu acord timp proiectelor mele nici 5 minute măcar. Pentru că am altceva de făcut. Asta ar însemna că într-o zi scriu 5 articole şi în următoarele 10 nu mai apare nimic. Dacă tot scriu alea 5 articole, unul apare şi restul intră la “schedule”.

Pentru a scăpa de stresul scrisului pe ziua respectivă, am început planificarea “pentru a doua zi”. Scriu azi şi mâine la 1 dimineaţa apare articolul. Există o singură mică problemă: dacă e un articol de “actualitate”, sistemul ăsta de planificare ar scădea interesul. Normal, dacă azi mă roade inspiraţia şi informaţia trebuie să intre AZI, voi publica imediat articolul, dacă nu, bazat pe programul de scris, va intra în ziua stabilită.

Prin sistemul acesta am scăpat de stress, cred că e cel mai mare câştig. În loc să mă trezesc disperată că e deja ora x şi nu am postat nimic, am timp să gândesc articolul şi va intra singur, când eu dorm tun, astfel încât cititorii chiar mai matinali să aibă ce să citească la cafea.

Tot pe principiul acesta, dacă am inspiraţie într-o zi, voi scrie articole pentru mai multe zile şi voi putea acoperi o perioadă de inactivitate sau doar voi avea o binemeritată pauză uneori.

4. Drafts, notiţe, idei.

Avem deja nişte probleme rezolvate: un orar de subiecte, câte o tură de articole pregătite “pentru zile negre” şi eventual un bun obicei de a pregăti articolul de mâine chiar astăzi. Dar de unde dom’le atâta inspiraţie?

Mereu se întâmplă ceva, aşa că ideile vin. Indicat e să nu le laşi să “zboare”. Am o agendă pe care notez câte un titlu, pentru a-l putea mai apoi dezvolta. Folosesc din plin setarea de DRAFTS, unde iarăşi pun titluri, pentru că în general cam ştiu ce doresc de la articol.

Dacă într-o zi mă loveşte inspiraţia pe un anumit subiect, îl voi trata într-un articol chiar atunci (dacă este de aşa mare actualitate), dacă nu, îl pregătesc pe mâine sau rămâne în drafts, până este nevoie de el. Acest articol de pildă are titlul salvat de vreo 4 săptămâni, au fost mereu altele prioritare, acum a prins “lumina”.

Calitatea conţinutului este FOARTE IMPORTANTĂ, iar postarea de articole decente zilnic nu e ceva chiar foarte uşor. Să munceşti zilnic pe blog nu cere doar talent la scris şi “flair” la a găsi subiecte interesante, ci şi multă DISCIPLINĂ şi ORGANIZARE.

În loc să te stresezi că trece ziua şi nu ai scris nimic, poţi oferi constant conţinut, având un plan serios, articole pregătite în avans şi o selecţie de “schiţe” şi idei la care să apelezi de fiecare dată când nu ai un subiect fierbinte pe ziua respectivă.

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

Online marketing and SEO consultant with 20+ years of experience online. I help companies build lead-generating websites and improve their marketing results.

Articles: 1791