The Dog Whisperer

Între vizionat noi episoade din serialele cu care îmi mai pierd eu serile şi diverse filme mai mult sau mai puţin recente, fac o pauză cu un reality show recomandat de al meu tată, despre un subiect drag nouă. Cum deţinem 2 bucăţi lătrătoare şi oricum suntem ahtiaţi după orice exemplar vedem, oricât de amărât ar fi, serialul pică super bine.

Eroul principal, îmblânzitorul de câini, este un “hispanic” pe nume Cesar Millan, ce se ocupă de reabilitatea câinilor. Are de lucru de obicei cu animale traumatizate şi devenite, deci, agresive. Multe cazuri sunt la un pas de eutanasiere, dar reuseşte să-i educe şi să le ofere o şansă.

Fiecare episod prezintă cazul a doi câini. Majoritatea au probleme comportamentale fie din cauza unei educaţii precare (prea multă dragoste şi prea puţină disciplină), fie din cauza unor traume anterioare (unii sunt recuperaţi de la adăoposturi). Interesant este însă de observat că, prin siguranţă şi constanţă se pot face minuni.

După cum spune chiar Cesar, ceea ce face el nu este neapărat dresaj, pentru că nu îi învaţă “trucuri”, ci psihologie mai mult. Discută mereu cu stăpânii despre problemă, ce a provocat-o, eventualele traume anterioare ale câinelui, apoi doar trece la rezolvarea situaţiei. Câteva sfaturi din cele câteva episoade pe care le-am vizionat:

  • când te întâlneşti cu un câine, nu sării pe el să-l mângâi sau să te joci. Stai într-o postură ce denotă siguranţă şi calm, lasă-l să te miroase şi să facă apoi legătura între mirosul tău şi calmul-siguranţa ta.
  • dacă este agitat, latră, sare, NU ÎI OFERI AFECŢIUNE. Corectează-l doar. O mângâiere într-o asemenea stare de agitaţie nu face decât să-i confirme “corectitudinea” atitudinii sale. Asta e o greşeală pe care am făcut-o şi eu cu Juni ani de zile. Câinele se “iubeşte” când este calm şi ascultător, astfel va face legătura corectă între răsplata primită şi starea lui.
  • cea mai bună metodă de a face cunoştinţă sau de a stabili ierarhia, este o simplă plimbare cu lesa. În acest mod câinele află cine este şeful şi se dezvoltă rapid o legătură. Pentru când sunt de corectat diverse apucături, lesa este ideală, pentru că permite o corecţie blândă şi în acelaşi timp fermă
  • câinele trebuie să ştie CINE E ŞEFUL şi nu el trebuie să fie şeful. Disciplina şi o ierarhie sănătoasă nu înseamnă că animalul este nefericit. Poate fi iubit şi alintat, dar trebuie în orice clipă să ştie că masculul alfa nu este el.

Recomand cu drag “şoul”, e plăcut şi interesant. Absolut util celor “dotaţi” cu câine, dar şi celor care doresc să înţeleagă mai mult despre aceste suflete minunate.

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

Online marketing and SEO consultant with 20+ years of experience online. I help companies build lead-generating websites and improve their marketing results.

Articles: 1792