Partea nasoală cu omul, care nu-i robot, ci o bucată de carne cu idei, e că are faze şi faze. Sunt momente în care muncim cu drag şi intensitate, dar şi unele în care ne tragem, vorba aia, pe zona sacrală să zic aşa. Am şi eu zile în care sunt în stare să lucrez (şi chiar o fac) 16 ore doar cu pauze de pipi şi papa. Poate e proiectul interesant, poate chiar am un deadline nasol, cine ştie. Dar am şi perioade din alea suspecte, când lenea mă doar pur şi simplu.
Pentru că munca mea e pe “ueb”, pot discuta despre acest aspect. Cuget că unele idei se pot însă aplica şi la altfel de joburi sau măcar adapta după necesitate. Iată cum reuşesc eu (mai nou), să-mi fac din lene ceva totuşi productiv. Nu pot spune că merge 100%, dar parcă e altceva.
1. Hai cu bugetu’
Decât să casc ochii la clipuri cretine pe youtube sau cine ştie ce alte chestii imbecile, deschid contul de internet banking şi studiez puţin problema. Dacă am vreo factură de achitat, o plătesc. Intru pe Paypal şi pe unde mai trebuie pentru a vedea cum stau cu banii, ce am de primit, cine mi-e dator etc. Am avut destule neplăceri în trecut, că eram atât de artistă încât uitam să plătesc contul de hosting sau telefonul.
Aşa profit de câte un moment din ăsta “mort”, când e clar că nu voi naşte niciun design senzaţional sau vreun articol deştept pe blog, să-mi pun finanţele la punct. Am un progrămel pe comp (Ace Money) pe care fac “tracking” de cheltuieli, să văd pe unde pierd bani. Am deja un an şi mai bine de când nu mai cheltuiesc ca proasta pe suc şi pizza (deh, ca în colectiv), dar e bine să ştiu cum stau cu gologanii.
2. Ordine pe birou …
Ca la orice artist, biroul meu este ori într-o ordine ca la neamţ în “şpais”, ori ca la nebuni. De câte ori mă atrage ideea de munci la un proiect ca spanzuratului chef de stat atârnat, mă apuc să fac ordine. Aşa că, în loc să las timpul doar să treacă, îmi fac locul de muncă ceva mai suportabil.
3. Citeşte ceva bloguri şi comentează
Foarte des se întâmplă să-mi omor minutele respective de leneveală citind bloguri. Am ori foldere de bookmarks, ori listuţe de links şi mai arunc un ochi. Închid automat ce nu mă interesează, dar rămân mereu câteva articole de citit. Şi, pentru că avem treabă şi cu promovatul propriului hogeac, iar comentariile pe blog îs “ză thing”, lăsăm mo(n)stre de inteligenţă pe siturile oamenilor. Nu mai lenevim, facem SEO.
4. Gândeşte-te la ce poţi aduce în plus proiectului tău
Ideile geniale vin de obicei pe budă. Serios acum. Şi noaptea, dacă nu pot dormi, în alea câteva minute creierul face festival de idei. De-al naibii, că ştie că n-am carneţelul lângă mine şi nu mă apuc să-mi trezesc omul că mă apucă pe mine “muzăreala”.
Am însă şi acele clipe de “aş face orice dar să nu lucrez ce trebuie” pe care încerc să le fac mai puţin pierdute. Aşa că plănuiesc diverse chestii, visez cai verzi pe pereţi şi-mi fac diverse strategii. Culmea, unele dintre cele mai deştepte idei mi-au venit când încercam să faultez munca serioasă.
Există idei de articole, pe care le notez imediat sau diverse îmbunătăţiri.
5. Fă-ţi lista cu “de făcut”.
Când ai tot felul de prostioare de care trebuie să te ocupi, o listă de priorităţi este diferenţa între a te face din nou de rahat că ai uitat ceva sau de a dovedi că ai ceva între urechi. Pe agenda personală, pe care o foarte recomand, notezi frumos pe mâine sau chiar pe azi: “plătit domeniul x, început design situl …, pus cod pe WordPress, discutat cu clientul …
Momentele “moarte” în ceea ce priveşte productivitatea pot astfel să ajute măcar la organizarea planului pe ziua în curs sau viitorul apropiat. Ţinerea unei agende serioase mai dă cu virgulă, că din păcate tot prostul ăla se ocupă de ea, dar ieşirile în decor sunt mult mai rare. În timp înveţi să-ţi faci un plan REALIST în fiecare zi şi să-l respecţi.
Cam astea ar fi ale mele 5 metode de a-mi transforma lenea în altceva decât o ocazie în plus de a produce doar mătreaţă. Cum folosiţi voi “lenea”asta?