Educatie financiara

Citesc zilnic bloguri româneşti şi străine. Este interesant de observat că majoritatea celor “in ingliş” scriu destul de mult despre bani. Cum să economiseşti mai bine, ce bancă oferă dobânzi mai OK, cum să faci cumpărăturile “deştept”, încât să nu cumperi din nou 20 de obiecte de care de fapt nu aveai nevoie, cum să-ţi deschizi un mic business sau măcar să faci bani dintr-o pasiune de a ta, cum să scazi cheltuielile de întreţinere, să nu spargi toată “puşculiţa” în călătorii, cum să alegi un plan bun de pensie, să cumperi maşina sau casa potrivită.

Noi scriem despre Apple, despre trafic şi prostituate (dacă e să numesc nişte subiecte care mi-au adus mie comentarii multe şi vizualizări). Şi eventual ne plângem despre CEC Bank şi alţi provideri de servicii. Bun, hai să nu mint, am avut succes şi cu câteva articole despre blogging, deci măcar pe tema asta lumea începe să devină mai “sensibilă”.

De câte ori scriu despre freelancing, despre finanţe personale sau chestii legate de subiectul ăsta nasol al banilor, se găseşte cel puţin un “deştept” să se plângă că “iar scrii despre asta”, de parcă suntem o ţară de investitori pe Wall Street şi nu mai avem nevoie de niciun sfat.

Am făcut la viaţa mea destule chestii idioate, financiar vorbind, nu am avut destule “cojones” să trec pe antreprenoriat 6 ani în urmă, când cumnatul lui iubi mă bătea la cap “bă, ai un talent, munceşte naibii pentru tine”. Nu pot decât să-i mulţumesc că nu s-a lăsat de capul meu nici el şi nici “soarele”, pe când încă trăiam cu impresia că nu pot face nimic de una singură. Dar recunosc că am fost reticentă şi speriată de bombe.

Citesc zilnic tot felul de articole despre productivitate, business, finanţe, încercând să fac mai puţine tâmpenii decât în trecut. Mă mai scapă “deştiul” uneori, dar fac mai puţine prostii, sunt mai organizată, mai productivă etc.

Observ însă în general că nu suntem, ca naţie, foarte interesaţi de subiecte din astea. Cu excepţiile de rigoare, românii nu sunt interesaţi în mod deosebit de antreprenoriat, copiii nu sunt educaţi să economisească, mergem încă pe ideea că “viaţa trebuie trăită ACUM”. Vin Sărbătorile şi mulţi vor face din nou “prostii” doar pentru a păstra aparenţa unui belşug finanţat prin credit sau restanţe la ratele deja făcute.

Cred deci că educaţia financiară ar trebui să fie una dintre priorităţile românilor, pentru ca, măcar în ceasul din urmă să îndreptăm ceva din greşelile pe care le facem de ani buni. Ce ziceţi?

[poll id=”18″]

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

Online marketing and SEO consultant with 20+ years of experience online. I help companies build lead-generating websites and improve their marketing results.

Articles: 1791