WordPress.com vs. Blogspot.com

O întrebare FOARTE frecventă pe forumurile de web development şi nu doar: “pe ce să-mi construiesc blogul? Pe wordpress.com sau blogspot.com?”

Există şi alte soluţii, dar cei doi “mamuţi” sunt în fruntea clasamentului şi a preferinţelor noilor bloggeri, aşa că despre această alegere voi scrie astăzi. De obicei răspunsul meu îi cam dă peste cap pe bloggerii începători:

Pe niciunul

Înainte de a începe un blog, stai şi cugetă: despre ce vrei să scrii? Cât timp crezi că vei avea subiecte? Ce scop ai cu blogul în cauză? Te vezi păstrându-l activ şi peste 1 an? Dacă ai măcar 10% intenţii serioase cu blogul, nu-ţi bate joc de el de la început. Ia un domeniu şi un plan mic de hosting şi porneşte CUM TREBUIE. Un domeniu .info e 3 dolari/an. Nu e necesar să plăteşti 200 de lei pe un .ro, nici eu nu m-am omorât să mut dojoblog de pe .info. Încă nu a tuşit. Un cont de hosting e şi 1 dolar pe lună.

Ai deci de plătit 15 dolari pe an, un dolar şi ceva pe lună. Nici 5 lei pe lună pentru blogul tău, care să fie pornit aşa cum ar trebui, nu pe platforme gratis, pe care nu vei avea niciodată facilităţile unui cont de hosting cu domeniul tău pe el.

Repet: dacă ai minim de interes faţă de proiect, investeşte în el din prima zi. Un domeniu înseamnă că nu te mai muţi de pe locul respectiv, înseamnă că setezi DE LA ÎNCEPUT permalinks către articole şi toate treburile de SEO, înseamnă că promovezi din prima zi un domeniu şi implicit brandul tău.

Am folosit hosting gratis la viaţa mea, am mutat situri pe domeniu, am pierdut trafic şi toată munca de SEO s-a dus naibii. Am restartat un forum DE 3 ORI. Aveam însă scuza că pe vremea aia un cont de hosting cu suport PHP/MySql costa enorm de mult. Acum găzduirea e super-ieftină şi planurile mai mult decât “încăpătoare”, deci nu prea mai sunt motive s-o dăm la întors.

Şi totuşi … dacă nu sunteţi încă atât de porniţi pe ideea de a avea un blog, hai să vedem care dintre cele 2 variante ar fi mai bună.

Blogspot.com – este alegerea multora.

Nu ştiu de ce. Poate pentru că este al lui Google, poate că le e mai uşor să dea de el, poate pentru că mulţi prieteni îl folosesc. Nu am o explicaţie. Cert este că lumea se înghesuie să-l folosească. Am testat blogspot.com acum 3 ani jumate, cu 1 lună înainte de a porni dojoblog. Cugetam că e OK să aberez acolo, să nu mai plătesc pentru un domeniu doar aşa de fantezie. Nu am fost deloc impresionată nici de platformă, nici de teme. Aşa că am cumpărat domeniul ăsta şi am trecut la chestii serioase.

Marea problemă cu Blogspot din punctul meu de vedere este că s-a transformat într-o colecţie de gunoaie. Nu cred că greşesc dacă spun că peste 90% dintre blogurile de acolo sunt mizerii. Conţinut furat, conţinut prost, spam, gunoi. Porcării deschise pentru a arunca un banner adsense şi cam atât. Trist este că există şi o mână de bloguri bune, care însă se “bucură” de lipsă de încredere tocmai pentru că sunt într-o astfel de companie.

Un alt motiv pentru care eu cel puţin evit asemenea bloguri este sistemul de comentarii destul de ciudat, mai ales că mulţi nu ştiu cum să facă setări “user friendly”. Şi probabil cea mai mare greşeală a unor bloggeri de pe blogspot este că nu lasă posibilitatea comentatorilor de a seta nume/adresă de site. Oricât de bun este un blog, lumea comentează şi pentru a-şi promova proiectul. Tu comentezi la mine, mă ajuţi astfel în construirea conţinutului şi a comunităţii, eu te las să-ţi promovezi linkul.

WordPress.com

Dacă ar fi să aleg între aceste 2 opţiuni, pentru că aş testa apele în ceea ce priveşte blogging-ul, aş alege WordPress.com. Marele dezavantaj al acestei variante este că nu permit să pui reclame. Deci cei care doresc să facă bani fără să investească măcar 15 dolari, nu vor alege acest sistem. Prea multe limitări. Nu poţi umple blogul de tot felul de bannere, de zeci de butoane care cântă etc.

În ciuda limitărilor în cauză (sau poate datorită lor), wordpress.com atrage un alt gen de bloggeri în general. Cei care doresc să scrie şi să-şi testeze talentul, dar încă nu au curajul să treacă la pasul următor: domeniu/hosting. Pentru mine, ca simplu vizitator, procentul de bloguri bune este sensibil mai atrăgător decât pe blogspot. Dacă pe blogspot am maxim 5 bloguri pe care le citesc (şi le iert faptul că sunt pe această platformă de care cam stau departe), pe wordpress.com sunt destule. Chiar şi în lista mea “de citit” sunt câteva pe care le vizitez cu mare drag la orice oră.

Pe lângă un plus de imagine (când e vorba de snobi ca mine), un blog pe wordpress mai are un avantaj: ajută bloggerul să se familiarizeze cât de cât cu platforma în sine, mai ales că, în momentul în care va trece pe domeniu, e aproape sigur că-şi va instala wordpress să ruleze blogul. Pentru un om fără prea multă experienţă în ceea ce priveşte acest script, mă gândesc că orice ocazie de a-l testa (chiar şi cu limitele impuse de sistemul de pe .com) este binevenită.

Dacă e deci să concluzionez, după atâta poliloghie, concluzia e .. două: dacă vi se arată să blogaţi, aţi putea lua în serios ideea de a începe direct pe domeniu. Dacă totuşi încă vă jucaţi şi aveţi de ales între aceste 2 oferte, jucaţi-vă pe wordpress.com

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

Online marketing and SEO consultant with 20+ years of experience online. I help companies build lead-generating websites and improve their marketing results.

Articles: 1791