De asta nu trebuie prostimea sa aiba drept de vot

Am scris acum ceva timp un articol pe tema asta: faptul că, din punctul meu de vedere, emisiunile de tip “talent” nu ar trebui să aibă câştigătorii decişi de prostimea care le priveşte. Nu contează faptul că se fac milioane bune de euro de pe SMS-uri, mi se pare tâmpit ca nişte prostani să decidă viitorul unui om talentat.

Bun, faza OK este că în general chiar şi necâştigătorii,”arşi” de prostimea ce votează cu dosul, mai au şanse, în ideea că producătorii le simt potenţialul şi le oferă contracte. Au fost destule cazuri la emisiunile de tip The X Factor, So You Think You Can Dance, sau America’s Got Talent, Britain’s Got Talent etc. finaliştii au prins totuşi contracte, deşi publicul a ales artistul cu mecla mai frumoasă sau povestea mai tristă.

Cel mai tare m-a isterizat o ediţie X Factor, când cel mai ţeapăn artist probabil din toate ediţiile a ieşit pe locul al doilea. Un tip cu 4 ani de canto la activ, cu o voce de a lăsat-o pe Celine Dion cu gura căscată, plasat pe locul doi, pentru că publicul cretin a ales un lache cu mutră mai simpatică, care a falsat cam jumătate de ediţie. Un prostan cu poveste “tristă”, care arăta ca un pui de Gostat. Normal că a atins coarda sensibilă.

Să nu mai vorbim de America’s Got Talent, cred că ediţia a doua sau a treia, nu mai ştiu sigur, unde finalişti au fost un redneck şomer cu ceva talent la cântat şi acompaniat cu chitara şi o damă ce a supravieţuit cancerului şi cânta operă, deşi nu avea nici un sfert de oră de canto la activ. Calităţi vocale? Cât vreo 10 ţărănoi ca şi cel care a câştigat marele premiu. Normal că redneck-ul a primit locul întâi, din fericire şi tipa a muşcat imediat un contract cu o casă de discuri, că oricum cânta divin.

De ce scriu asta?

Pentru că, la 6 ani de când s-a lansat formatul, l-au preluat şi românii. Care copiază “judecătorii” consacraţi (Simon Cowell şi Piers Morgan), că e greu de aşteptat să aibă originalitate, care au 2 prezentatori veniţi parcă din ghetto, dar .. asta e. Mi se pare penibil să foloseşti piesa cântată de Susan Boyle ca fundal sonor (după cum se aude în următorul clip), dar asta e … învăţăm şi noi.

Şi ajungem la clipul în cauză, cu puştiul “minune”, Narcis Iustin Ianau

Şi mi-e milă sincer de copilul ăsta. De ce?

Pentru că jumătate din Romania probabil habar nu are ce înseamnă să aibă o asemenea voce. Da, e ciudat ca un bărbat să “urce” în halul ăsta, nu este însă anormal în lumea muzicală. Sunt puţini oameni care pot acoperi atâtea octave şi o pot face atât de curat, fără nişte ani de canto în spate.

Am făcut cor cam toată perioada şcolară, în liceul am lucrat serios la asta, mers la competiţii, pregătiri intense etc. Am o voce destul de “con cojones”, aşa că am cântat la vocea a treia. Pentru că mă ţinea “ţeava” şi învăţam partiturile tuturor vocilor, la câte repetiţii făceam, de cele mai multe ori mă “plimbam” de la voce la voce, sprijinind grupa care mi se părea că nu se aude. Între cele 60-80 de “coriste” eram o ciudată, pentru că majoritatea nu puteau cânta mai multe voci. Trebuie să ai “lăţime de bandă” să zic aşa, încât să poţi atinge notele alea foarte sus sau foarte jos. Şi totuşi, nici cu 3 ore de vocalize nu cred că pot cânta ca puştiulică ăsta. Probabil dacă mă mai nasc o dată.

Ceea ce poate el nu este interesant, e sublim. Cu şcoală de specialitate şi cineva care să-l îndrume, teoretic cel puţin, copilul ăsta are şanse uriaşe să devină ceva în muzică. Nu sunt chiar sigură că în muzica românească.

Spuneam că mi-e milă de el ..

Cum să nu-mi fie milă, când reacţia prostimii a fost “hă, hă, uite şi la ăsta că are ochelari”, “hă, hă, aşteptam să spui teorema lui Pitagora”, după cum spunea lache ăla din juriu. Deci are ochelari. Ca o parte bună din populaţia lumii. Hă hă ce chestie. Nu e cool, dom’le. E aragaz cu patru ochi şi nici nu e îmbrăcat în trening alb, ca orice manelist sadea. Şi pe cămaşa aia nu are un DG cât casa, să vedem şi noi că e om serios.

Mda, ăsta e publicul care-l va vota (dacă îi va duce creierul). Acelaşi public care crede că Voltaj şi HiQ fac muzică bună şi care râd ca proştii că nu au înţeles şi nu vor înţelege vreodată ce presupune de fapt vocea aia “piţigăiaită”. Hă hă … Fanii Stana Izbaşa puşi în faţă cu o asemenea voce. Mişto combinaţie.

Deci sunt foarte curioasă până la urmă. Nu voi urmări emisiunea, pentru că mă irită moderatorii şi o parte de juriu. Plus că oricum voi pleca din ţară, deci nu voi avea nici tentaţia asta. Ar fi însă interesant de văzut cine va câştiga până la urmă. Sper ca puştiulică să fie observat de cine trebuie. Nu ştiu cât îi va folosi în ţara asta, chiar nu cred că se va omorî lumea să-i cumpere vreun eventual album, pe acelaşi motiv că mulţi habar n-au ce e cu vocea aia şi cu talentul. Poate îl agaţă vreo casă de discuri de dincolo … cine ştie.

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

Online marketing and SEO consultant with 20+ years of experience online. I help companies build lead-generating websites and improve their marketing results.

Articles: 1792