Din nou despre bani pe net

M-am trezit iar pe forum cu un specialist în făcut bani peste noapte şi m-a foarte stârnit, încât pun de încă un articol. Să-l vază şi citească viitorii moguli de online.

Împricinatul a descoperit siturile ce-ţi dau ceva cenţi pentru click pe reclame şi microworkers, un alt rahat unde te prostituezi pe 20 de cenţi maxim. Da, bani grămadă, atât de grămadă că încă stăm pe blogspot (e scump un domeniu şi un hosting pentru un om îmbogăţit din online) şi scriem bălării pentru copii de 4 ani.

1. You gotta earn to talk about it.

Mi se acreşte şi pe internaţional de tot felul de rupţi în fund care dau lecţii de făcut bani pe net. E plin de ei, că-i nişă bună şi poate dă Adsense mai mulţi cenţi pe click. A dat sfântul gripa canină şi pe români, de s-au trezit tot felul de specialişti în frecat menta şi scos bani în timpul acestui proces. Da, au descoperit onbux sau neobux şi ne vor da cu tifla de la înălţimea vilei cu 4 etaje construite cu preţul unui ţeapăn “carpal syndrome” de la atâta click, ca o maimuţă cu Parkinson.

Dacă au făcut şi 5 dolari pe fiverr sau microworkers, deja sunt mai deştepţi decât un membru Mensa. Să te ţii atunci sfaturi şi explicaţii despre cum se fac 2 dolari pe săptămână.

Treziţi-vă! Dacă nu trăiţi din munca online sau nu câştigaţi măcar cât să visaţi la ziua în care-i daţi şefului vestea “divorţului”, capul jos şi muncă! Există oameni în România care trăiesc exclusiv din ce fac pe net. Sunt câţiva care-şi mai ţin un job pe lângă, să nu piardă contactul cu “realitatea”, alţii sunt pe pielea lor exclusiv. Câştigurile înseamnă măcar câteva sute de euro pe lună. Din acest moment putem discuta despre “bani pe net”, până atunci vorbim despre “seminţe”.

Nişte dolărei pentru un hosting nu înseamnă că faci bani pe net sau cel puţin nu atât de mulţi încât să le dai altora lecţii. Da, doresc să aflu despre acest subiect din partea unui om care din asta trăieşte sau, chiar dacă ţine un “side job”, face destui bani încât să-şi facă viaţa frumoasă. Până nu câştigi banii în cauză, mai ai de învăţat.

2. Click-uri şi joburi de 15 cenţi nu înseamnă bani pe net. Înseamnă management de timp prost.

Faptul că dai click pe nişte reclame nu înseamnă că munceşti. Şi câinele meu poate fi dresat să dea click pe mouse şi probabil şi-ar plăti mâncarea. E muncă de babuini, nu o CARIERĂ pe net. Absolut niciun freelancer sau cum vrei să-i spui nu face bani din click pe reclame sau de pe microworkers. Asta nu este job, nu este carieră, nu este un plan de bătaie.

Întreabă orice alt individ care intră la categoria celor ce ar avea motive să dea lecţii despre cum se fac banii pe internet (am discutat deja la punctul 1) şi va râde cu lacrimi, dacă-i prezinţi metoda ta infailibilă de îmbogăţire.

3. Pentru a face bani pe net ai nevoie de talent, muncă şi timp.

În caz că nu eşti un geniu înnăscut care scoate în timp ce stă pe budă ideea unui nou facebook, nu ai altă şansă decât să tragi ca animalul şi să speri că într-o zi chiar ai motive să dai lecţiile astea.

TALENT – poate scrii bine, poate ai talent la design, cap destul de bun pentru a învăţa programare sau strategii de online marketing. Chiar dacă nu crezi în momentul ăsta, fiecare om care-şi duce traiul de pe online, are acel “ceva” ce-l face destul de bun în domeniul lui, încât să nu moară de foame. Avem oameni cu talent la scris, designeri cu ochi format, programatori geniali, oameni buni pe SEO, traduceri sau orice altceva. Că oferă serviciile pentru bani sau au propriile situri pe care-şi fructifică talentul, indivizii ăştia câştigă de pe urma acelei “străluciri” ce-i ridică deasupra majorităţii.

MUNCĂ – bani pe net nu se fac din juma’ de oră de muncă, oricât crezi în filmele cu Albă ca Zăpada. Eu muncesc în medie 8-10 ore pe zi (uneori mai mult, depinde de zi). Azi este duminică, ziua de PAŞTE, iar eu scriu articole, bibilesc un layout pentru un client şi setez încă un site pentru altul. Pentru că mâine o iau de la capăt cu munca alături de un alt client, plus că mai am de terminat 3 situri. Nu bag la numărătoare reţeaua proprie, că mă apucă disperarea, când văd cât am de lucru acolo. De ce muncesc azi? Pentru că apuc să mai strecor nişte ore pentru a-mi termina anumite “obligaţii”.

Muncesc de acasă (acum chiar din altă ţară), dar asta nu înseamnă că fac mai puţine eforturi. Înseamnă că trag, când apuc, pentru a putea respira în alte zile.

Sunt unii care scriu sau termină un job mai repede? Sigur că da. Orice blogger cu experienţă e în stare să scoată un articol ACUM mai repede decât putea acum 5 ani. Am spune deci că poate munceşte mai puţin pe “unitatea” respectivă. Şi eu “desenez” un layout mult mai repede decât acum aproape 10 ani. Dar asta nu s-a întâmplat peste noapte …

TIMP – da, aşa am ajuns şi la timpul ăsta. În primul an de radio aveam nevoie de ore întregi să pregătesc o emisiune. 4 ore de emisie, 4 intervenţii pe oră, 16 “ture” de vorbit (hai 14, că prima şi ultima erau de genul “salut” şi “adio”). Da, câteva ture de vorbit şi pierdeam ore cu pregătirea. După 4-5 ani de radio intram DIRECT în emisie şi vorbeam în timp ce şi citeam informaţia, mixam piesele şi eventual mă şi scărpinam după cap. Aveam însă mii de ore lucrate şi experienţă.

La fel un chirurg poate “dansa” prin măruntaiele tale, dar nu la prima lui operaţie. Nici un şofer nu va fi genial de la prima oră în şcoala de şoferi.

Pentru a face bani pe net ai nevoie de timp. Timp în care să ÎNVEŢI constant pe specializarea pe care ţi-ai ales-o, timp în care să-ţi creşti EXPERIENŢA şi să MUNCEŞTI ca un neom.

Absolut orice om care face sume serioase pe net a ajuns aici după MUNCĂ depusă ANI întregi. Întrebaţi orice “a-lister” cât a tras până să facă bani din blog. Întrebaţi orice web developer cât şi-a chiorât ochii în monitor până să câştige suficient încât să aibă un venit serios din asta.

Se câştigă pe net?

DA! Nu sunt poveşti. Bani sunt destui, că e vorba de publicitate, plată de servicii sau orice altceva. Dar nu se fac peste noapte şi nu din onbux.

Aşa că, pe cai, că se filmează!

 

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

Online marketing and SEO consultant with 20+ years of experience online. I help companies build lead-generating websites and improve their marketing results.

Articles: 1791