Turismul nu se face din vorbe …

E o chestie pe care o admir enorm la zăpăciţii ăştia de americani: ştiu să facă bani din orice rahat. Nu discut acum chestii economice, mă arunc pe ce ne este nouă la îndemână – turismul, dacă tot le suntem turişti juma’ de an.

Nu cred că am fost într-un loc aici unde să nu se simtă că ştiu ce fac, chiar dacă locul ăla nu a fost mereu cel mai tare din parcare. Adică am înţeles că nu toată lumea are Empire State Building sau Statuia Libertăţii, dar cine crede că turismul lor înseamnă doar atât, amarnic se înşeală.

OK, pornim de la chestiile “mari”. Statuia, Empire State, Central Park, Times Square, Rockefeller Center, Podurile (Brooklyn şi Manhattan) etc. Pe astea le “fumează” turiştii într-o veselie.Să zicem că nu avem aşa ceva. Cea mai înaltă clădire în Timişoara era Capitala Metropolitană. Nuş’ dacă mai e cazul.

Oricum NU poţi urca în turlă de pildă să vezi oraşul de sus. Eu, ca locuitor (e drept nu mă rup de interes de vizitat oraşul) nu am prea aflat de o locaţie din asta turistică, deschisă prostimii, unde să dai leul şi să ai parte de un “birdseye view”. Nu-i New York sau Atlanta, dar cuget că n-o fi chiar nasol de văzut. Cât e de greu să pui aşa ceva la cale şi să promovezi?

O scară în biserică, un pic aranjat locul şi pus un nenea să dea bilete. Şi GARANTAT se fac bani. Eu, chiar dacă nu-s turist, aş merge de câteva ori să fac chiar doar poze în diverse momente ale zilei.

Ce am mai văzut la nebunii ăştia? Un parc întreg construit în jurul unei stânci mai speciale. Vreţi să ştiţi CÂT E DE PLIN? Puteţi bănui ce bani se câştigă?

S-a găsit un nenea bogat (că doar nu eşti sărac, când deţii lanţul Home Depot şi alte hangarale) să făcă un “micuţ” Aquarium. Nuş’ cum s-a brodit, că a ieşit ăl mai tare din parcare. A costat? Mamă, cât a costat. Scoate banii? Cu vârf şi îndesat. Noi 2 am dat pe bilete “basic” 64 de dolari cu taxe. Dacă mergi cu puradelul să vadă spectacol cu delfini, rechini şi alte drăcii scoţi aproape 200 de dolari din buzunar.

Ce să vă mai spun că sudiştii ăştia fac bani şi din faptul că au luat-o-n freză de la yankei. Se fac bănuţi frumoşi şi din Cyclorama, deşi nu au niciun motiv de laudă. Decât poate că acum vin şi “nordiştii”, nu cu muniţie în dinţi, ci cu dolari de cheltuit.

Savannah e un oraş ce ar părea plictisitor, dacă doreşti nebunie şi Manhattan lifestyle. Dar până şi acolo e plin de “tramvaie” cum le zic ei, deşi sunt pe roţi normale şi nu-s electrice. Bănuiţi că nu mergi gratis cu ele, dar vezi oraşul. PLIN de parcuri, de “squares” etc.

În NY nu ai doar atracţiile alea pe care le ştie tot prostul. Poţi merge la Muzeul Sexului, care, fie vorba între noi e o praştie, dar produce. Sau te fâţâi pe o linie de tren dezafectată şi transformată într-un parc. Noi am demontat tot şi am vândul la fier vechi, ei au făcut dintr-o ruină o atracţie turistică. Şi, chiar dacă nu plăteşti o intrare, există materiale promoţionale de cumpărat, bani de făcut în alt mod. ŞI ORAŞUL CÂŞTIGĂ. ŢARA CÂŞTIGĂ.

Poţi survola oraşul cu elicopterul. Scump? Sigur dincolo era mai ieftin, că e peste 100 de dolari. Ai ferryboat. Ai “water taxi”. Bani să ai în portmoneu, că ştiu ei să ţi-i pape şi să o facă încât să fii şi tu fericit.

Înţeleg că nu avem clădiri de 100 de etaje, dar nici alea cât de cât înalte nu sunt transformate în obiective turistice. Nu avem o gară ca Grand Central de pildă, unde mergi SĂ O VEZI, chiar dacă nu ai treabă. E plin de staţii împuţite aici, dar Grand Central arată boboc. Şi lumea vine să caşte ochii şi să facă poze. În Gara de Nord din Timişoara miroase a pipi şi e plin de vagabonzi.

Am descoperit acum 2 ani Biserica din Densuş. Genial de frumoasă. Noi şi popa pe acolo. Şi încă vreo 2 oameni. Am fost în toamnă prin zona Semenicului şi am stat ceva timp să admirăm Muzeul Locomotivelor din Reşiţa. Genială idee. Bate vântul pe acolo în perioada aia a anului cel puţin şi prea puţini cunosc atracţia. Şi e ceva ieşit din comun. Pune lângă ăsta 2-3 chestii prin care să atragi copii, eventual 2-3 trenuleţe în care să poată urca etc. Şi un “gift-shop” cu diverse prostioare pe post de suvenir. Şi s-ar face bani.

Timişoara nu are munţi să atragă, dar slavă cerului că avem loc căcălău, că suntem pe câmpie. Nu se poate trânti un “aqua park”? Sau pe ăla-l bagi undeva să aibă legătură cu Bega sau Timiş. Parcul Copiilor e vai de steaua lui. L-am prins când mergea trenuleţul şi erau tot felul de chestii pe acolo. Plăteam bani frumoşi pentru orice şi eram înnebunită de bucurie că mergeam acolo. Pe aici e plin de Six Flags şi Luna Park, dacă nu pui la socoteală parcurile din Orlando sau alte faze din astea monstru de mari.

Vă puteţi imagina ce atracţii sunt astea? Că nu doar copiii s-ar da pe un roller coaster. Şi ce bani s-ar face, plus câţi oameni ar fi atraşi. Mergem la unguri că au făcut un aqua park într-o localitate până acum nişte ani cvasi-obscură, dar care s-a dezvoltat frumos. Că noi nu suntem în stare să facem nimic, doar şmenuri şi ilegalităţi.

Sunt investiţii uriaşe în chestii din astea, dar se amortizează în timp. În loc să aruncăm bani pe tâmpenii, pe frunze de brand, bune de şters la fund, am putea lua pas cu pas atracţiile ce există deja şi le-am putea face decente. Şi am putea inventa chestii noi, că doar nu e imposibil să faci nişte bazine sau un “ringhişpir”. Sau un muzeu al sexului, că tot discutam şi despre el.

Clădirile noastre istorice colcăie de ţigani şi se prăbuşesc peste noi. Vestigiile sunt făcute praf şi alea câteva locuri ce ar putea aduce vizitatori şi interes îşi bat joc de clienţi cu preţuri nesimţite şi durere de dos. Niciunde, pe unde am umblat, nu am fost trataţi cu sictir. Ni s-au deschis porţi, ni s-au dat indicaţii cu zâmbetul pe buze, am fost văzuţi ca nişte turişti. Nu mă interesează că-s un portmoneu pe 2 picioare pentru ei, nu cer tratament special, dar cer să nu-şi bată nimeni joc de timpul şi de banii mei.

Că tot vorbim de bani …

O urcare în observator la EST sau RC e 20 sau 20 şi ceva de dolari. Intrarea la Intrepid Museum (un vechi portavion deschis publicului) e 24 de dolari, la Bodies am dat aproape 30. Să vedem Atlanta din Westin Peachtree a fost 5 dolari. O URCARE CU LIFTUL. Am dat câţiva euro pentru Funkturm, când am fost în Berlin. Absolut orice dugheană are un preţ de intrare şi ceva pentru atracţii suplimentare. Absolut orice dugheană are gift-shop cu chestii aşa de mişto că aş cheltui mia de dolari numai pe ele.

Absolut orice locaţie este pusă la punct, condusă cu atenţie şi populată cu angajaţi zâmbitori şi amabili. Pentru că la final de zi ei fac banul gros. Şi pe lângă locaţiile alea trăiesc oraşe întregi. Trăiesc ţări întregi.

E nevoie de iniţitivă şi fler. Există deja locuri frumos puse în valoare. Există oameni de afaceri cu creier şi pentru asta care înţeleg că banii investiţi în acest domeniu se pot întoarce înzecit în buzunarele lor. Îmi vine în minte Arsenal Park pe care culmea că nu l-am vizitat, dar care mi se pare o idee GENIALĂ. Avem destule zone ce pot fi transformate în atracţii, doar să vrem să facem asta.

Momentan însă aud doar că suntem noi naşpa că nu facem turism în România. Mda, pe banii şi pe timpul meu, chiar accept comentarii de la nişte dobitoci care nu au fost în stare să aibă un logo decent făcut, de suntem probabil singura ţară din lume cu “brandul” bazat pe o frunză cumpărată cu 12 dolari de pe istockphotos.

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1792