Bine ca pana acum am putut circula si asa …

Se apropie frumoasa lună noiembrie, când conducătorii noştri iubiţi au decis că fără ‘caucioace’ de iarnă, nu mai putem circula. Pur şi simplu nu se poate. Toate accidentele sunt din cauză că nu avem ‘gume’ regulamentare, nimeni nu mai poate respira în lunile de iarnă (cu sau fără zăpadă, după cum ne este norocul), dacă maşina nu este ‘încălţată’ cu anvelope de iarnă sau all-season.

Până acum se pare că nu a mai crăpat nimeni de grija asta. Cei care au de făcut drumuri pe vreme de rahat oricum aveau anvelopele respective, plus lanţuri, şoferii de duminică şi de vreme frumoasă ca mine nu ies din casă pe polei/mâzgă/nămeţi. Pentru că, la cât îs de bună la condus, nici cu şenilele nu aş putea mişca maşina.

Culmea este că anul trecut în ianuarie am prins o zăpadă din aia de a blocat juma’ de Capitală, şi a condus ‘soarele’ dojomobilul (un Corsa de 1.4, benzinar şi anvelope DE VARĂ) fără nicio jenă pe ninsoare. Abia am mutat maşina din zăpadă la plecarea dinspre Ambasada SUA, atât de ţeapăn a nins. Al naibii cum ne-am dus de la Timişoara la Bucureşti şi retur pe o tărtăcuţă de maşină, fără ‘gume’ de iarnă. Pentru că un şofer serios conduce absolut OK, în timp ce un împiedicat de genul meu stă cu maşina acasă, când ninge şi ia un taxi.

Sunt deci incredibil de încântată că schimb ‘gume’ la 20.000 de km cu unele noi (mi se pare idiot să iau chestii second-hand, doar să ‘respect’ cică legea), care vor fi clar all season. Şi rămân cu nişte anvelope absolut utilizabile încă vreo 4 ani (la halul în care am făcut numărul de kilometri) numai bune de aruncat la gunoi. Sau de ‘donat’, dacă maşina lui iubi e pe aceeaşi măsură. Dacă nu probabil le arunc, pentru că nici loc nu am să ţin 4 anvelope (hai 8, dacă face şi ‘soarele’ mutarea) în casă. Că nu am garaj şi nici ditai hambarul.

Costul distracţiei .. vreo 1200 de lei foarte probabil, pentru că AS îs mai scumpe .. normal. Aşa că am două soluţii: nu schimb şi mă rog de Allah să nu dea zăpadă, când nu-s prin oraş, că oricum cel mai bun prieten al omului va pândi să dea nişte amenzi (dacă sunt în oraş oricum stau pe fundul meu) sau scot 1200 de lei să schimb nişte anvelope perfect valabile, că oricum nu voi circula pe zăpadă aşa din principiu.

Mă distrează corul de aplaudaci încântaţi de modul în care tovarăşii hotărăsc pentru mine ce este ‘bine’, pentru că ştiu ăia mai bine decât noi ce e siguranţa. Dacă e să mergem pe principiul ăsta, aş dori o lege care să interzică circulaţia cu maşini fabricate înainte de 2005, pentru că aşa mi s-a trezit mie neuronul că alea mai vechi nu mai sunt sigure. Sau cine ştie ce altă chestie deşteaptă, pentru siguranţa noastră şi profiturile unor anumite firme.

Deci cum procedaţi?

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1792