Intrebari … etice

Mă veţi scuza un pic de tăcerea din ultimele zile .. am avut o săptămână agitată şi nu pentru că aş fi făcut paranghelie în 17. Pregătesc ‘în secret’ o chestie pentru ‘reţeaua’ mea, la care voi primi sprijin de la a mai tare prietenă a mea şi în care sper că voi coopta în timp şi alţi vorbitori de engleză. Momentan sunt încă în plin design de temă, aşa că mi-am aranjat şi weekendul ăsta. Dacă tot sunt cu chestii de design în cap, cugetam că ar fi interesant să deschid astăzi o discuţie şi să vă las pe voi să vă spuneţi părerile.

Începem prin a spune că eşti (sau îţi imaginezi acum că eşti) web designer. Ai un client cu care lucrezi de ceva timp. Clientul respectiv are acces la anumite ‘unelte’ pe care oricum le-ai folosit pentru el.

Clientul nostru are acces la WordTracker, care este o unealtă destul de scumpă de SEO. Cauţi keywords cu el etc. Pe tine te-ar costa 70 de coco să-l accesezi lunar, dar oricum ai acces în contul clientului, pentru că ai făcut căutări pentru el şi siturile lui. Clientul are vreo 200-300 de căutări pe zi ca limită, deci alea 3-4 ale tale probabil că nu-i rup spinarea. Pe lângă faptul că oricum nu foloseşte unealta zilnic. Este chiar foarte posibil să nu ştie că l-ai folosit şi pentru tine.

Acelaşi client are cont pe siturile de teme premium. Vreo 6, cele mai mari. Pe astea, odată plătit contul, ai acces liber de descărcat ce teme doreşti. Ai dat deja jos câteva pentru el, deci oricum nu se simte dacă foloseşti una pentru tine. Că nu este marcată ca fiind a lui. Poţi la orice oră să intri pe contul lui şi să mai descarci, fără să se prindă.

Ultima oportunitate vine în formă de publicitate ‘gratis’ pe situl respectivului. Un site destul de mare încât un link al tău strecurat acolo să facă ‘o figura frumoasă’ pentru tine. Eşti pe situl omului toată ziua, este destul de mare încât să nu se simtă un link extrem de discret, plasat undeva bine.

Orice chestie ai face clientul nu are şanse de a se prinde. Şi, chiar dacă s-ar prinde, foarte probabil că nu s-ar strofoca prea tare.

Ce faci deci?

PS: vă povestesc mâine ce decizie am luat eu. Vă las acum imaginaţia să zburde 😉

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

Online marketing and SEO consultant with 20+ years of experience online. I help companies build lead-generating websites and improve their marketing results.

Articles: 1792