De ce nu-mi place ideea de impozit progresiv

Printre proletarii cu salarii minime pe economie există o idee generală: hai să luăm şi pielea de pe cei care câştigă mai mult. Să plătească şi mai multe impozite, să le luăm averile, să facem şi să dregem.

Am prins la începutul muncii la radio o perioadă în care înjuram de toate cele, că ne creştea salariul cu câţiva lei şi asta însemna trecereea într-o altă treaptă de impozitare. De obicei asta înseamnă că erai şi … şi cu banii luaţi, că diferenţa de impozit de multe ori era mai mare decât plusul la salariu, deci, de câte ori ni se promitea o mică creştere, eram mai stresaţi de cât vom plăti în plus, decât că primim o ‘indexare’.

Un salariu mai mare oricum aduce mai mulţi bani din start, chiar şi cu procent similar

Dacă eu câştig 4000 de lei pe lună şi x doar 1000, presupunem că statul îşi ia jumătate din sumă prin diverse taxe şi impozite. Asta înseamnă că de la mine primeşte 2000 de lei, de la x doar 500. Deci io ţin salariile a doi de x în spate, în timp ce el poate susţine doar o jumătate de om plătit ca el.

Folosesc eu mai multe din partea statului? Am servicii medicale mai bune decât el? De obicei ambii stăm cu căciula în faţa unui doctor şi săpăm prin buzunare să scoatem şpaga, deşi contribuţiile mele sunt sensibil mai mari.

La câte îmi ‘oferă’ statul român, sunt din nou … şi cu banii luaţi.

Pentru banii respectivi statul nu-mi dă servicii privilegiate, în general nu-mi dă nimic. Poliţie zero, Justiţie .. ce-i aia Justiţie?, vreau să mă operez – o voi face la clinică privată, foarte posibil că, atunci când va fi vorba să am un bebe, îl voi naşte în Ungaria sau iar la o clinică privată.

Deci plătesc nişte bani doar din ‘bunătatea’ sufletului meu, pentru că rămân doar cu satisfacţia că i-am dat.

Pedepsim oamenii care fac mai mulţi bani?

Majoritatea consideră că un om care câştigă peste ‘medie’ fură sau face chestii ilegale. Trecând peste cazurile de diverşi interlopi care s-au îmbogăţit prin metode ‘oculte’, mulţi oameni care au un anumit venit peste medie, au ajuns aici pentru că au muncit pentru asta şi şi-au asumat nişte riscuri.

Pentru a câştiga sume importante pe lună ori eşti într-un post privilegiat într-o companie, ceea ce în general nu vine chiar pe ‘gratis’, pentru că se munceşte până acolo, ori conduci un mic business care-ţi consumă fiecare oră aproape, în condiţiile în care trăieşti din ce produci şi mai ai de plătit şi o groază de taxe.

După ce tragi zi lumină într-o companie sau pe afacerea ta, deşi plăteşti deja sume uriaşe ca taxe şi impozite, comparativ cu alţii care nu au oportunităţi sau sunt doar LENEŞI, ar mai trebui să vii de acasă cu o altă ‘roabă’ de bani, pentru a plăti un procent mai mare, doar pentru că, deh, ai de unde.

Mă gândesc la prietenii noştri din State, care muncesc ca ‘animalele’ pentru a putea să-şi rezolve toate problemele, plus să ofere copilului o viaţă decentă. El are de lucru până şi prin puţinele zile de vacanţă, pentru că este şef de departament, ea adună şi 160 de ore lucrătoare pe lună. Înainte să îmi amintiţi că acesta este un ‘plan’ normal de muncă lunară, vă aduc la cunoştinţă că este ‘flight attendant’, deci i se contorizează doar orele petrecute în zbor. Orice timp pierdut în aeroport înainte şi după, plus cel dintre zboruri (când lasă o tură de pasageri şi iau alţii), este ‘bonus’ din partea ei. Deci sunt săptămâni când pleacă la 4 dimineaţa de acasă şi revine seara la 10.

Aceşti oameni plătesc nişte taxe de ameţeşti, doar pentru că au ‘ghinionul’ să adune mai mulţi bani anual decât alţii, impozitaţi mai cu ‘milă’. Să nu mai discut despre armatele de americani ce ard gazul de pomană pe ajutor de la stat, doar pentru că se poate.

Nu discutăm despre miliardari aici, discutăm despre doi oameni care muncesc mult pentru familia lor. Dacă ar munci mai puţin, sau pe mai puţini bani, taxele le-ar fi sensibil mai mici. Pentru că nu ar mai fi ‘bogătanii’ cu salarii bune.

Pentru cei care au venituri ilicite, există organele statului. Rolul lor este de a vedea cine ce face şi de a-i pedepsi pe infractorii în costum. Sau cum vor fi. Atât timp cât averea este făcută cinstit, nu înţeleg de ce ar avea de plătit tot mai mult, doar pentru că s-au descurcat mai bine în viaţă decât o masă de oameni ce aşteaptă .. să le dea statul …

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

Online marketing and SEO consultant with 20+ years of experience online. I help companies build lead-generating websites and improve their marketing results.

Articles: 1792