Mic tratat de bun simţ la cumpărături

Dacă tot m-am întors din ţări străine, au zis şi ai mei că-i momentul să punem dojomobilul la muncă şi să cărăm diverse chestii dinspre Kaufland spre apartamentul nostru. Aşa că mi-am împrospătat memoria cu mersul la noi la cumpărături şi, pe când mă preumblam prin magazin, mi-au venit aşa repede nişte idei despre o anume ‘etichetă’ pe care ar trebui s-o avem în vedere.

Parchează cu grijă

Că este sau nu destul loc în parcare, nu-ţi bate joc de alţii. Nici măcar un începător nu are scuze, dacă ocupă 2 locuri de parcare. Gândeşte-te că şi alţii şi-ar lăsa maşina acolo, plus că nu ştii niciodată de ce nebun dai. Şi, degeaba ştii că ai o îndoitură pe portieră de la magazinul ăla, dacă ‘făptaşul’ deja a plecat.

Trage frâna de mână sau bagă maşina în viteză (după cum preferi). Anul trecut chiar se ‘plimba’ o maşină fără şofer prin parcare. Din fericire pentru prostul care a lăsat-o ‘nepriponită’, s-a oprit la milimetri de un stâlp şi nici nu a lovit pe careva în timpul preumblării.

Fii organizat

Noi mergem cu listă din 2 motive clare: 1. nu uit ce am de cumpărat şi 2. mă ajută să mă abţin aproximativ de la chestii prea multe suplimentare. În general parcurg fiecare zonă şi ‘şterg’ de pe listă ce am luat deja.

Nu arunca lucruri pe jos, nu le lăsa ca la stână

Am fost maxim şocată în State, când am văzut cum stau aruncate hainele şi pantofii prin magazine. Deci vite mai mari decât femeile lor la cumpărături nu cred să existe. Mai văd şi pe la noi oameni care rup ambalaje aşa aiurea sau fac dezordine pe raft. Faptul că vrei să iei exact borcanul din rândul al treilea, nu înseamnă că restul trebuie aruncate pe unde apuci. Eşti client, deci teoretic mare barosan pentru magazin, dar puţin respect pentru marfa altora nu strică.

Parchează-ţi căruciorul unde nu încurcă şi plimbă-te separat de el, când poţi

Nu cred să mă irite ceva mai mult decât să văd oameni cu căruciorul pe câte un culoar din ăla extra-strâmt, care mai stau (aşa ca bonus) câte 10 minute în faţa unui raft să cugete la nemurirea sufletului. Eu de obicei îl las pe raion unde văd că nu ‘trafic’ şi mă plimb apoi spre şi dinspre el cu restul de cumpărături. Merg mai departe, îl parchez din nou altundeva şi aşa mai departe.

Când stai în faţa unui raft cu tot cu cărucior l-ai cam blocat de tot (raftul). Şi oricum nu trebuie să fii mereu cu ochii pe el, că nu-ţi fură nimeni marfa (oricum e neplătită). Dacă te-ai îmbrăcat ca ursul şi nu mai poţi de cald, probabil trebuie să fii mai atent, să nu-ţi şutească cineva haina de pe el.

Oricum ideea este să nu încurci alţi cumpărători. Pentru că, aşa cum te irită pe tine să fii blocat în mijlocul drumului, aceleaşi sentimente înălţătoare le au şi alţii faţă de tine.

Ai grijă cum umbli cu căruciorul prin magazin

Astăzi era o damă ce ţinea probabil morţiş să-mi secţioneze vreun tendon, atât mă tot lovea cu căruciorul peste picioare. CASCĂ ochii, atunci când împingi căruciorul. Poate loveşti oameni, poate dai ceva jos. Mergi cu el înainte, aşa că deschide ochii.

Fii civilizat

Nu e nevoie să urlii după nevastă să nu uite să ia prezervative, aşa cum nu e necesar să vorbeşti tare la telefon, să ştie lumea ce chestii interesante spui. Fii politicos cu cei care te servesc acolo, aşa cum şi ţie îţi place ca alţii să fie politicoşi cu tine.

Ţine pentru tine isteriile de la casă

Aici de obicei e ‘ground zero’, când vine vorba de draci. Ai deja căruciorul plin şi te-ai teleporta de acolo într-o secundă. În general secunda aia se transformă în minute multe, depinde de ce se întâmplă în faţa ta.

Dacă ai venit la un super-hiper-whatever market este clar că nu pleci repede. Nu veni, când eşti cu timpul limitat, pentru că vei face crize de nervi şi sigur vei întârzia. La casă pot apărea o groază de probleme din cauza casieriţei, din cauza clientului din faţă, a cardului care nu merge, a banilor etc. Nu e nevoie să-ţi dai ochii peste cap isteric. E iritant, dar asta înseamnă să faci aceste cumpărături. Clientul din faţa ta are DREPTUL la un serviciu cât mai bun şi mai atent, chiar dacă asta înseamnă că ţie ţi se răceşte ciorba acasă.

Şi oricum crizele tale de nervi nu vor rezolva situaţia respectivă, doar vor irita şi mai mult restul clienţilor.

Ce aţi mai pune voi pe listă pentru nişte cumpărături cât mai relaxate şi civilizate?

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

Online marketing and SEO consultant with 20+ years of experience online. I help companies build lead-generating websites and improve their marketing results.

Articles: 1792