Blogging: raspundem la fiecare comentariu?

Una dintre chestiile ‘de făcut’, dacă doreşti să-ţi creşti comunitatea, este să răspunzi la comentarii. Sunt unii bloggeri care răspund foarte rar, alţii care raspund LA FIECARE comentariu. Cum o fi mai bine?

1. Răspunzi la fiecare comentariu: avantaje

  • comentatorii tăi se simt importanţi. Este clar că urmăreşti fiecare mesaj al lor, că nu le poţi răspunde altfel. Se bucură că sunt ‘băgaţi în seamă’, pentru că totuşi ‘donează’ timp şi energie blogului tău.
  • creşte inter-activitatea pe blog. Se deschid discuţii, toată lumea participă. Blogul tău zumzăie de activitate şi de informaţie
  • creşte numărul de comentarii. Până la urmă şi asta contează. Creşte numărul prin comentariile tale, probabil mai mulţi cititori se simt atraşi să comenteze.

2. Raspunzi la fiecare comentariu: dezavantaje

  • discuţie ‘împănată’ cu destule comentarii uşor inutile. Este greu să dai comentarii pertinente de fiecare dată. Sunt destule cazuri când un comentator plasează un comentariu complet, încât poţi doar să spui ‘nota 10’. Probabil nu moare blogul, dacă nu spui asta.
  • pare probabil puţin forţat. Tocmai pentru că ţi-ai impus să nu laşi niciun comentator fără un ‘reply’ şi pentru că nu mereu ai ceva deştept de spus, unele comentarii pot lipsi până la urmă. Să nu vorbim despre faptul că ai de consumat o groază de energie pentru asta şi, dacă ai câteva zeci de comentarii, ţi-ai cam aranjat ziua.

Comentarii blog

Există o cale de mijloc?

Nu cred că este normal să-ţi ignori comentatorii. De asta consider că e vital să apari şi prin secţiunea respectivă, nu doar ca un Moise care a citit ‘legile’ şi s-a cărat de pe blog până la următorul articol. Comentatorii nou veniţi pe blog merită puţină atenţie şi un ‘bun venit’. În general sunt oameni care probabil te citesc de ceva timp şi abia acum au avut ‘curajul’ să scrie ceva. Nu-i o idee rea să le spui bun venit şi să le dai de înţeles că te bucuri de ei.

Sunt mulţi care consideră că, dacă nu le-ai răspuns, nu-ţi pasă. Staţi liniştiţi. CITESC ABSOLUT ORICE COMENTARIU ŞI MĂ BUCUR DE EL. Na, că am şi urlat un pic la voi. Nu există vreun comentariu sau trackback pe care să nu-l ‘scanez’. Este treaba mea de blogger până la urmă şi mi-o iau foarte în serios. Mă bucură fiecare comentariu de-al vostru, mă bucură fiecare ‘inactiv’ care-mi scrie că mă citeşte şi că a decis să şi comenteze.

MULŢUMESC pentru interesul faţă de scriitura mea şi pentru timpul acordat.

De ce nu răspund chiar la fiecare comentariu? Pentru că mi se pare ‘forţat’ şi uneori chiar nu am ce să spun deştept. Sunt cazuri când ideile noastre sunt absolut diferite şi probabil ne-am lua de păr, sunt cazuri când spuneţi o chestie atât de deşteaptă că pur şi simplu nu am ce să mai adaug. Decât ‘bravo’, dar mi se pare aiurea să scriu 20 de bravo la fiecare articol (da, comentatorii mei sunt atât de buni :D).

Prefer deci să nu apar peste tot în comentariile mele, deşi SUNT AICI şi vă ştiu pe fiecare. Mă bucur de fiecare dată când comentaţi, apreciez absolut orice opinie, chiar dacă nu suntem pe aceeaşi lungime de undă. Singura regulă seriosă aici este că nu permit atacuri personale şi injurii, ceea ce oricum comentatorii mei nu fac. Deci în rest fiecare este liber la opiniile lui şi, dacă mi-s un pic mai încăpăţânată pe câte o idee, rog înţelegeţi şi ignoraţi.

Care este deci calea cea dreaptă (pentru voi ca şi comentatori şi/sau ca bloggeri)?

 

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

Online marketing and SEO consultant with 20+ years of experience online. I help companies build lead-generating websites and improve their marketing results.

Articles: 1791