Ce nu este frumos in a avea un forum

Am scris acum ceva timp despre ce este frumos in a avea un forum … exista multe aspecte pozitive, care fac detinerea de forum un lucru placut. In ciuda acestor “avantaje”, munca de forum management este una complicata si din pacate mai exista si aspecte care iti fac viata amara. Iata cateva dintre ele:

  • template-ul este mult mai complex. Daca nu doresti sa ai un skin default, crearea unui skin unicat sau moddarea unuia existent iti va manca zilele. Nu este imposibil, dar esti fortat sa gandesti layout-ul in alt mod. Spre deosebire de un site “normal”, forumul presupune munca de layouting specializata. Trebuie sa inveti ce fisiere sa modifici si, cel putin la inceput, toate acestea sunt destul de dezarmante.
  • continutul presupune efort constant. Intr-un site simplu ai cateva articole. Si gata. Poate mai scrii cate ceva din luna in luna sau intr-un ritm pe care ti-l alegi singur. Un forum presupune munca zilnica. In fiecare zi trebuie sa vii cu new topics, trebuie sa raspunzi si sa tii forumul in picioare
  • continutul nu mai depinde numai de tine, trebuie sa atragi creatori de continut. Acestia sunt membrii, care vor posta si ei (speram noi) zilnic. Pana acum era simplu: tu, ca si owner, scriai si altii citeau. Din momentul in care ai un forum, trebuie sa fie si altii care sa tina pasul cu continutul
  • hack installation and upgrades. Un script de forum nu ramane nemodificat. Pentru a avea mai multe facilitati trebuie sa instalezi asa numitele modifications sau hacks. Asta inseamna din nou munca mai specializata si, cel putin la inceput, este destul de anevoios. Dupa ce ai instalat insa cateva, te relaxezi deja. Upgrade-urile de script sunt si ele de luat in seama, din cand in cand trebuie sa pierzi ceva timp pentru un upgrade si pentru a repara apoi prostiile pe care le face script-ul upgradat (erori care apar, teme “sparte” etc.)
  • securitate. Nu exista niciun script forum suta la suta securizat. Asta inseamna ca periodic trebuie sa iti salvezi baza de date si fisierele, ca nu stii cand te “loveste” vreun hacking attempt. Si cand asta se intampla, mai ai de lucru niste minute bune pentru a da restore.
  • nu monetizezi atat de usor. Contrar asteptarilor, un forum monetizeaza destul de greu. Adsense functioneaza asa si asa, alte sisteme incep sa dea roade dupa ce ai un numar decent de utilizatori inregistrati si de mesaje. Asta bineinteles ia timp. Si in toata acea perioada vii cu bani de acasa.
  • probleme de comunitate. Niciuna dintre cele mentionate anterior nu este atat de grava ca si problemele de comunitate. Orice administrator de forum le-a avut. Utilizatori care se apuca de tot felul de certuri, care iti submineaza autoritatea, care se comporta de parca sunt pe maidanul lor. Acestea sunt problemele care ne tin noaptea treji, care ne consuma pentru ca nu asta asteptam. Cu totii pornim un forum pentru a fi ceva util si doare cand unii vad proiectul intr-o lumina defavorabila. Pentru asta ai nevoie de rabdare si de experienta. Calmul este mereu un plus. O problema de genul asta iti poate afecta comunitatea pentru totdeauna sau poate sa se rezolve totusi, depinde de modul in care reusesti sa o gestionezi.

Acestea ar fi cateva dintre lucrurile care fac management-ul de comunitate mai dificil. Din fericire, cand le pui in balanta cu avantajele unui forum, iesi pe ‘plus’. De aceea inca mai cream comunitati. De aceea iubim interactiunea cu membrii nostri, chiar si cand se comporta ca niste salbatici. Cazurile de “rebeliune” sunt foarte rare si se pot rezolva repede, continutul permanent este si el rezolvabil pentru ca iti cunosti subiectul si poti vorbi mult si bine despre el.

Forumurile sunt pasiunea mea. Am vazut mereu aceste “dezavantaje” ca si o vesnica provocare. Cele mai mari satisfactii le-am avut ca si administrator de forum, asta poate explica de ce am 15 in acest moment.

Crearea unui forum trebuie sa se faca atunci cand stii clar in ce intri si cum te vei descurca. Un forum are nevoie de munca specializata si de mult efort. In momentul in care toti intelegem asta, atunci vor fi tot mai putine proiecte de acest gen abandonate.

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

Online marketing and SEO consultant with 20+ years of experience online. I help companies build lead-generating websites and improve their marketing results.

Articles: 1791