Celule stem albe pentru zile negre

Dacă tot suntem familiști de câteva zile și avem doar subiecte din astea, hai să mai discutăm un aspect.

De ceva timp, părinții care sunt dispuși să scoată niște bani frumoși pot avea puse la „bancă” celule stem prelevate la nașterea copilului (sânge din cordonul ombilicat tăiat). Dacă există pe parcursul vieții copilului probleme foarte serioase de sănătate, ce ar necesita transplant de celule stem, în loc să cauți donatori și să te gândești la diverse, scoți de la „frigider” ce ai prelevat la naștere și rezolvi problema.

celule-stem

Îmi permit un copy-paste din articol și apoi un link către toate detaliile, că nu sunt chiar specialistă în chestii medicale, deci mi-e că spun prostii:

Celulele stem din cordonul ombilical se diferenţiază net de celulele stem embrionare. Prelevarea de celule stem nu ridică probleme de etică şi nu presupune o intervenţie complicată. Cordonul este îndepărtat după naştere, iar sângele recoltat din cordon este stocat şi procesat.

Este important de ştiut că celulele stem prelevate la naşterea unui copil sunt preferabile celor din măduva osoasă pentru că:

  • Nu se pune problema îmbătrânirii sau expunerii celulelor la radiaţii şi/sau viruşi.
  • Au o capacitate mai mare de a prolifera şi regenera celulele.
  • Situaţiile în care grefa este respinsă sunt mai puţin frecvente.
  • Procedura de colectare a sângelui este simplă, sigură şi nedureroasă.

Stocarea celulelor stem constă în depozitarea în stare criogenică a unei potenţiale grefe, pentru a putea fi folosită de familie atunci când va fi nevoie. În situaţiile în care un pacient are nevoie de o grefă salvatoare, alocarea acesteia de către instituţiile medicale este foarte greu de realizat sau, uneori, imposibilă. În plus, problemele de histocompatibilitate îngreunează procesul.

Depozitarea privată rezolvă problema de compatibilitate a ţesuturilor şi pe cea legată de disponibilitatea grefei în timp util. În plus, doar familia are dreptul legal exclusiv de a retrage celulele stem recoltate de la nou-născut.

Aveți și link către articolul complet despre celulele stem.

Procedura în cauză nu este ieftină (vă imaginați) și probabil nu prea bine văzută de populația super-religioasă. Mie îmi pare însă o idee excelentă și chiar aș economisi bani pentru a fi sigură că urmașul meu are niște „economii” mai speciale, ce-i pot salva oricând viața.

Acum părerea voastră: ați apela(t) la o asemenea procedură? Cunoașteți cazuri de copii care au avut nevoie de un transplant de celule stem și le-au folosit pe cele prelevate la nașterea lor? Aveți ceva împotriva ideii?

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1793

21 Comments

  1. Am dat și eu bani pt prelevare pe principiul “better safe than sorry”.
    Cu toate astea, tehnic vorbind nu merită dați banii pe așa ceva.
    În acest moment și încă destui ani de acum încolo bolile care se pot vindeca cu ajutorul celulelor stem sunt foarte puține și cu șanse de sub 1 la 100.000 de apariție.
    Dar e greu chiar dacă știi asta sa zici ca nu le prelevezi. Mai ales când nu e un efort financiar uriaș sa dai acei bani.

    • Cat te-a costat prelevarea?

      Am vazut destule cazuri in ultimii ani cand erau necesare asemenea celule si dadea omul din colt in colt. Nu nasti copilul cu gandul ca odata va avea nevoie de un transplant, dar fereasca al de sus sa fie nevoie si sa nu fi facut asta. Si eu as merge tot pe ideea ca, mai bine dau banii si stiu ca exista si solutia asta, in caz de ceva.

      • 3500 lei prelevarea plus stocarea.
        Ah, și ca mi-am adus aminte: acum se folosesc mai mult pentru transplanturi la frați / surori decât pentru același copil

      • Așa e cu frații și surorile. A fost chiar acum câțiva un caz al unei familii care a mai făcut un copil pentru a-l putea ajuta pe cel deja născut care era bolnav.

    • Te rog nu spune asta. Familie cu copil de 5 ani, copilul a facut leucemie la varsta asta frageda. Mama insarcinata cu al doilea copil, prima fetită gata sa moara in spitalele romanesti. Au plecat in Frankfurt unde i-au prelevat la nastere celui de al doilea copil, din cordonul ombilical astfel de celule stem compatibile si cu primul copil. Fetita bolnava de leucemie a fost salvata temporar, nu cunosc detalii despre interventiile efective, ea avand riscul ca pe la 18 ani să-i recidiveze boala, iar aceste celule stem sa-i fie de mare ajutor, de fapt sansa ei la viata. Acum familia e bine. Cand am nascut eu, nu aveam aceasta posibilitate într-un oras oarecare, altul decat Bucuresti. Dar daca as mai naste as proceda la fel. Este o sansa.Ti-o mai da altcineva? Stiu ca acum un an costa cam 4000 lei daca nu mai mult.Mai stiu ca unele firme se pot deplasa cu Kitul respectiv dupa client, in functie de spital nu stiu daca si de oras.Prelevarea in sine prelungeste un pic operatia de cezariana.

      • Prelevarea dureaza aprox. 5min.
        Pretul kit-ului e undeva intre 800 si 1000 Euro.
        La privat se taxeaza suplimentar prelevarea.

        Costurile anuale de stocare sunt de aprox 30-50 EURO.

        Asigurarea suplimentara (pentru suma de 10k + Euro) are un cost anual de 10-15 Euro.

  2. Firma la care lucrez ofera o asigurare medicala privata. Printre servicii, si recolatarea si pastrarea de celule stem. Intrebati fiind ce pot face ei cu acele celule daca e nevoie de ele un an dupa recoltare, cei de la clinica respectiva au raspuns sec: “Nimic”.

    Se pare ca tot ce ofera clinicile din Romania este recoltare si pastrare. Daca vine vorba de folosirea lor, romanii nostri nu au capacitatea de a o face (wiki zice de fapt ca nu e vorba de romani, ci ca momentan tehnicile de tratament ce folosesc aceste celule sunt doar experimentale: https://en.wikipedia.org/wiki/Stem-cell_therapy)

    Evident, trebuie intrebat de fiecare clinica in parte, poate lucrurile s-au schimbat intre timp. Dar toata situatia mi se pare doar o modalitate de a lua niste bani frumosi de la pacientii cu dare de mana.

  3. As face asa ceva fara sa stau pe ganduri. Insa, pretul ma cam sperie. Sper sa devina ceva mai accesibil cu timpul.

    • Pretul e destul de piperat, dar pana la urma e doar o parte din costurile pe care le ai cu o nastere (mai ales daca nu vrei sa nasti la stat).

  4. Personal am ales sa recoltez celulele stem la nasterea fetitei mele pentru a fi sigur, in caz de Doamne fereste, ca am facut tot ce era omeneste posibil pentru copilul meu.

    Ceea ce din pacate nimeni nu prea spune (cel putin nu agentii de vanzari de la reputatele banci de celule stem) este ca autotransplantul este o solutie intr-un numar extrem de restrans de boli. In general se merge pe transplant allogen (sper ca nu incurc termenul) , adica se folosesc celule stem de la un donator compatibil, pentru ca in teori exista riscul ca gena responsabila cu declansalea unei anume boli sa fi fost alterata inca de la nastere, caz in care un autotransplant ar fi degeaba.
    Totodata, am incercat la un moment dat sa ofer ceva informatie persoanelor interesate, dat fiind ca din pacate in ro nu prea exista nimic obiectiv, aici : https://icells.org.
    Imi pare rau ca nu am timpul necesar sa continui cu proiectul, care este lasat oleaca in standby.

  5. consider ca felul cum se prezinta recoltarea celuleor stem de catre aceste firme in Ro este o mare inselatorie.

    Cum spunea si Robert mai sus, sansa ca acele celule sa fie folosite la acelasi copil de la care au fost recoltate este aproape de zero.

    Mai este si costul unei eventuale interventii pentru folosirea lor: sute de mii de euro!

  6. Mie pana de curand mi se parea o idee excelenta. Dar am citit recent (in ultimele 3 luni) ca in multe cazuri celulele stem n-au ajutat cu nimic atunci cand copiii chiar au avut nevoie de ele. E cam trist.
    Deocamdata nu-mi fac probleme ca n-am copil, nici planuri sa concep unul in viitorul apropriat. Cand o sa fie cazul o sa ma documentez serios.

    • Ştiu destui care au păstrat, dar pe nimeni care să le folosească. Bolile astea nu se fac funcţie de celulele prelevate, aşa vin ele, ca nişte boli.

  7. Indiferent de costuri, cu condiția să nu te împrumuți la bancă pentru asta, este o investiție care merită. Cunosc un caz nefericit, nu are sens să detaliez, al unor părinți care-au pierdut un copil și care au afirmat că și-ar fi vândut și casa pentru ca această tehnică să fi fost viabilă atunci când li s-a născut fetița. Mama, singura cu un grad mai apropiat de compatibilitate a acceptat două transplanturi, ambele „nerecunoscute” ca și compatibile de către organismul fetiței. Cu celule stem lucrurile nu s-ar fi întâmplat așa, au spus medicii spitalului din Genova unde s-a încercat salvarea coplilei.

    • Nici nu vreau sa ma gandesc ce tragedie este sa-ti ingropi copilul si cat de marcheaza o asemenea experienta. Uff ..

  8. Dojo, felicitari pentru subiectul deschis, incerc sa vin si eu cu cateva clarificari.

    Referitor la utilitatea transplantului de celule stem, la acest moment este utlizat cu succes dovedit in vindecarea bolilor de sange, in special al Leucemiilor care sunt si astea de zeci de feluri:
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_conditions_treated_with_hematopoietic_stem_cell_transplantation

    Si cum in ultima vreme bolile de sange apar foarte des, pe fond de stress, alimentatie dezechilibrata, poluare cred ca este foarte bine sa dai o sansa in plus copilului tau.

    Atentie insa! Sa aveti in vedere ca pe langa taxa de stocare celule stem sa faceti si asigurarea care sa acopere operatia de transplant, operatie care costa in jur de 100.000 EUR !

    Vi se pare cunoscuta suma ? Da este suma ceruta in campaniile de colectare in media, majoritatea fiind leucemii. Din cate campanii am urmarit, chiar daca s-au strans banii oamenii aceia s-au prapadit. De ce ? Pentru ca erau maturi si n-au avut celule stem recoltate, neexistand la nasterea lor procedura. S-a facut un autotransplant (celule stem proprii) dar rata de succes este mult mai mica.

    Deci, daca aveti posibilitati nu ezitati sa faceti colectarea de celule stem la nastere, este o investitie sigura pentru copilul tau.

    • Multumesc pentru detalii.

      Sper ca in timp sa adunam aici multe idei si sfaturi, pana la urma este un subiect important pentru orice viitor parinte. 😉

  9. Ai idee mai concret ce inseamna bani frumosi in contextul acesta “părinții care sunt dispuși să scoată niște bani frumoși pot avea puse la „bancă” celule stem”? 🙂

    • Diana, a precizat un comentator ca a dat 3500 de lei. Deci cam 1000 de euro e bine sa-i ai pregatiti. O suma deloc comoda pentru majoritatea romanilor, din pacate 🙁

Comments are closed.