Pe ideea că nici guițătorul nu se îngrașă în ajun, nu m-aș duce la control în 28 august iar cu niște kile în minus, așa că am trecut la acțiunea „îngrășat” Dojo, care, după cum puteți observa, nu merge chiar atât de bine. OK, să nu fiu nerecunoscătoare, am reușit să mă opresc din slăbit (că la ultimele 2 consulturi – distanță de 7 zile – m-am dus cu „distanță” un kil, of course, în minus). Deci măcar nu am slăbit în o săptămână jumate. Dar nici nu mă văd prea rotundă în următoarele 2 săptămâni, așa că orice idei sunt binevenite.
Nește amănunte:
- nu pot mânca mult deodată – deci fantezii cu halit juma’ de pui la o masă nu stau. Am ajuns să pot consuma o felie de pâine (după ce 2 săptămâni nu am mâncat mai mult de o jumătate la o masă – unsă felia cu diverse, normal), dar în continuare mănânc puțin – motiv pentru care am multe mese pe zi.
- nu pot suport chestii cu usturoi/ceapă (deși le-am adorat toată viața). Nu mai pot mânca pizza (nici să n-o miros). Felul întâi îl mănânc la distanță de felul doi (măcar o jumătate de oră).
- pot mânca fructe (consum struguri mai ceva ca o fabrică de vin). Am început să trec pe fistic, nuci etc.
- nu aș mânca shaorme și burgeri toată ziua. Știu că așa mi-aș depăși bine merci „bugetul” de calorii, dar, dacă nu am mâncat des prostii din astea, nu aș hrăni chiriașul de stă la sud de buric cu prostii din astea. Am scăpat la un cheesburger, niște Pringles și ceva popcorn, dar astea-s așa „accidente”, nu mi-aș face dietă din ele.
- am poftă de Cola, dar nu intenționez să intre în listă. Poate încep să beau Sprite, deși nici ăla nu-i exagerat de sănătos 😀
- mi-am stabilit spre 1800-1900 de calorii pe zi (ceea ce e SF la mine, că nici când mâncam ca un om normal nu cred că treceam de mie). Acum însă fac eforturi să trec măcar mia și se cam rezolvă, dar nu-i ușor să le tot notez.
Deci, serios acum, sfaturi, idei, experiențe. Aș începe să pun ceva pe mine (cât mai sănătos, dar totuși să pun). Sunt pe drumul cel bun (că nu mai slăbesc), dar încă nu am ajuns unde trebuie. Aveți deci cuvântul 🙂
Citisem ca ti-a fost rau, nu stiu daca ai trecut de perioada aceea iar daca nu ai trecut consider ca sfaturile mele ar veni degeaba .
Daca ai posibilitatea fa activitati care-ti “fac” la randul lor pofta de mancare.Indiferent ca e vorba de inot,plimbari in aer liber sau niste exercitii la sala.
Pentru ca e un chin sa te gandesti ca trebuie sa mananci si tie sa nu-ti fie foame.
Incearca sa mergi pe diete hiperproteice dar cu proteine de calitate, de asemnenea semintele si orice fel de nuci, migdale, caju te vor ajuta la digestie si iti vor da dozele necesare de Omega 3 si vitamine B, E dar daca ai un stomac sensibil , nu stiu ce sa mai recomand
Sanatate 🙂
Am facut ‘retur’ de mancare doar de 2 ori in astea 3 luni si ceva, deci stau destul de bine din punctul asta de vedere. Oricat de putin am mancat, macar s-a digerat mancarea.
Mananc nuci/fistic, ai dreptate ca-s bune.
Am inceput sa fac si inot din nou. Luni si vineri merg si inot o ora. Bun, inot e un fel de-a spune, ca striga mereu la mine instructoarea sa nu ma dau prea tare in barci. Dar, asa cum zici, imi face pofta. Deci asta macar functioneaza.
Acu’ sper ca, daca se mai domolesc si caldurile, sa incep sa mananc ceva mai bine. La ce nebunie a fost cu temperaturile astea nici un om normal nu cred ca putea sa manance prea mult, necum o gravida 😀
Toata viata am avut problema inversa kilograme de dat jos, pur si simplu ma topesc de emotie in fata dulciurilor, daca prajiturile nici macar alea facute acasa nu te tenteaza incearca si cu ceva miere, amestecata cu nuci si un praf de scortisoara e geniala
M-am cam lasat de sportul asta (halit prajituri), deci nu-i o idee rea 😀
N-ar fi mai bine să consulți un nutriționist? Mă gândesc că, însărcinată fiind, sunt multe lucruri de luat în considerare. Eu mă abțin de la astfel de sfaturi. Chiar și în perioada când am lucrat în plafar am avut grijă să evit să fac asta. Suntem unici, iar în caz de sarcină lucrurile sunt extrem de delicate. Îți doresc să-ți fie bine! Seară faină!
Io din ce am vorbit/citit am aflat ca-i un consens: tre’ sa mananci. Chiar daca mancarea nu-i mereu din aia ‘extra-healthy’, e bine sa bagi la mat, mai ales daca poti si nu face retur. Io-s mai habotnica de ceva timp cu mancat de chestii pe cat posibil sanatoase, dar in general in lunile astea e bine pur si simplu sa mananci. 😀
Din cate stiu, e mai bine sa mananci fructe inainte de masa (cam cu jumatate de ora inainte) decat la desert. Cica ar stimula pofta de mancare. Personal n-am incercat… N-am nici un interes sa ma ingras.
Nu stiu ce alimente ti-ar placea. Poti incerca cu alimente ceva mai bogate in calorii cum ar fi alune/ nuci (sau altele asemenea); numai sa fii sigura cat de cat ca sunt recent scoase din coaja (grasimile din ele oxideaza relativ usor in contact cu aerul). Daca nu poti manca mult odata, poti manca mai des si mai cate putin.
Nuci multe dacă poţi mânca, ţi-ar asigura un bagaj de calorii.
Eu zic să încerci şi cerealele integrale sau ceva brânzeturi pentru calciu. Şi peştele e foarte bun, asta dacă poţi să suporţi mirosul de peşte.
Multe proteine, fructe şi hidratare maximă!
As aprecia daca ai renunța de tot la lichide precum cola, sporite si altele. Le poti înlocui cu freshuri sau limonada.
Shakeuri din inghetata si fructe sunt preferatele mele vara. Salatele de cruditati cu brânză si piept de pui iar merg bine.
Chiar este cazul sa-ti faci griji?
Nici eu nu sunt de acord cu sfaturi date de nepregatiti in domeniu – ca mine. Acum… 22 de ani (wow!) insarcinata fiind – am pornit de la 41kg (1.62m), la 7 luni aveam 45kg, la nastere 67! in noaptea cand am nascut un copil de 3.3kg am “dat jos” 15 kg. Dupa o luna si jumatate eram deja la greutatea initiala! Asa ca… fiecare in felul lui! sanatate!
Si eu care credeam ca sunt un caz unic, singura femeie care arata ca inainte de sarcina in fix o saptamana. Aveam burta lipita de sira spinarii la fix doua ore dupa nastere si acelasi nr de kg ca inainte de sarcina in exact 7 zile.
Ramo, chiar e necesar sa te ingrasi, adica pateste ceva bebe daca esti slaba? Cate kg poti sa ai ca doar n-oi avea 40?! Eu aveam 51.
Nu stiu daca pateste ceva, dar nu as risca. Din ce am mai discutat cu lumea asta mai desteapta, ar fi bine sa pun undeva la 10-13 kile (cu tot cu puradel) pana spre nastere. Am pornit de la 52 de kile (acu’ am 51, ca cica am recuperat un kil). Deci tre’ sa trec de 60, ceea ce nu ar fi imposibil (mai ales ca am 1.70), dar e mai complicat la mine, ca am arderi mai ceva ca un furnal. 😀
Mai , nu stiu ce sa zic. Eu si asa am nascut cam greu ca am facut sport de performanta pana am ramas gravida (16 ani) asa ca aveam o masa musculara impresionanata care mi-a ingreunat mult expulzia fatului, dar am reusit pana l;a urma dupa cum se vede. Eram slaba moarta si cred ca si datorita sportului ni m-am ingrasat decat 7 kg in timpul sarcinii din care am dat 5 jos instant la nastere iar restul in tr-o saptamana. De asta zic ca ” slabanosenia ” mea nu a fost un impediment. Bafta la ingrasare.
dar ce-ţi place să mănânci? există ceva la care ai poftă? înafară de cola. înclin să-i dau dreptate Gabrielei. fiecare are felul său.
Ah, is destule chestii care-mi pica bine. Nu prea mai pot manca treburi cu usturoi/ceapa, se pare ca prajelile is off-limits, dar am o plaja destul de larga de chestii pe care le pot rontai. Deci, daca ma tin de programul de mancat DES si-mi numar caloriile serios, e posibil sa mearga treaba oK
De ce ai manca paine? Painea (si aia facuta in casa) cotine gluten care reprezinta sursa de alergie.
Peste numai de apa dulce, din sursa controlata.
De fapt, intrebarea mea este “de ce ai vrea sa te ingrasi si dc nu lasi corpul tau sa ia fix ceea ce doreste din alimentele bune pe care i le dai?”
Este gresita conceptia ca o femeie insarcinata trebuie sa se ingrase. Mai degraba fii fericita ca nu te ingrasi, ca nu ai risc de boli asociate ingrasarii in timpul sarcinii! Mananca controlat calitativ insa fix atat cat iti cere organismul. Daca analizele tale spun ca esti pe minus cu vitamine, chestii d’astea…..du-te si consulta doctorul si iti zice el ce sa faci in continuare.
Ioana, nu pot manca multe chestii fara paine. Si-mi place painea, chiar daca nu o mananc in cantitati mari. Nu am absolut nicio alergie si nu intentionez sa fug de anumite produse doar ca in ultimii 10 ani s-au mai trezit unii ca-s alergici 😀
Consum si lapte, si nuci/alune, cred ca orice chestie potential alergena si slava alui de sus nu am avut probleme.
Sarcina progreseaza deja spre punctul in care ala micu’ are deja nevoie de tot mai multi nutrienti. Deci faptul ca eu am tot slabit nu ajuta. Nu intentionez sa pun pe mine 30 de kile, dar trebuie sa incep sa iau ceva ‘masa’. Nu mult, dar trebuie sa misc numerele si in sus, nu doar in jos 🙂
Riscul de alergie in caz de consum de lapte, fructe de mare, gluten, fructe uscate – exista, conform rezultatelor unor studii, dar la copil! Sa nu uitam ca protagonistul discutiilor este totusi, copilul. Din punctul meu de vedere, genetica are un rol mai important decat expunerea fatului la alergeni. Toate gravidele mananca paine, paste, produse de patiserie cu gluten (daca nu sunt cu intoleranta la gluten, evident) si doar un procent mic de copii dezvolta alergia. In schimb, pentru alergia la proteinele laptelui de vaca, situatia sta putin altfel. Tot mai multi copii au acest tip de alergie, dovedindu-se ca ea apare intr-un procent semnificativ mai mare la copiii mamelor care consumau regulat cantitati mai mari de lapte. Nici consumul de lapte de soia nu ofera protectie impotriva alergiilor, pentru ca poate apare alergie la proteinele din soia (dar in rare cazuri). Nu cred insa ca rezultatele acestor studii sunt concludente pentru populatia noastra, majoritatea efectuandu-se la gravide din Anglia, America, Australia si Canada, tari cu o incidenta mai crescuta a alergiilor. Cred ca un rol il au si metodele de procesare ale produselor, care nu e obligatoriu sa fie identice cu cele de la noi. Poate ca fractiunile proteice care actioneaza ca alergeni pot fi modificate structural prin aceste procese, ceea ce le confera o antigenicitate diferita. Da, o mama care are un copil cu alergie la proteinele laptelui de vaca, in cazul in care alapteaza, nu va consuma lapte de vaca, pentru ca alergenii din acesta se excreta si prin glandele mamare, ajungand pe aceasta cale in organismul micutului. Povestea cu glutenul care e prohibit in primele 6 luni (dupa unii) sau mult mai corect in primul an de viata, e valabila la copil, protejand un numar semnificativ dintre acestia impotriva alergiei. Evident, doar daca nu exista modificari genetice care sa fie responsabile de intoleranta la gluten. Deci tot genetica, bat-o vina! Si sa nu ne imbatam cu apa rece – nu inseamna ca daca parintii nu sunt alergici (adica nu au rinita sau conjunctivita sezoniera, astm bronsic, dermatita atopica, urticarie cronica, sau alte manifestari ale asa-numitului ”teren atopic”), copilul nu poate fi alergic! Explicatiile sunt multe, una din ele este expunerea la pulberile din aer rezultate in urma poluarii, procesarea alimentelor, expunerea la anumite produse de curatenie, de imbracaminte, par si saliva de animale, polenuri, acarieni, etc. Ma opresc aici, pentru ca nu vreau sa tin un curs si nici sa te sperii. Concluzia: mananca ce iti place, cat iti place, dar sa nu uiti de aportul de fibre si de apa! Ca de restul stiu ca ai grija. Fac aceasta specificare, pentru ca in ultima parte a sarcinii exista o tendinta la constipatie, fireasca prin incetinirea tranzitului intestinal, pentru ca exista cineva care creste in burta si impiedica peristaltismul normal, nu-i asa?
Si da, ideal e sa pui pe tine cam 10-12 kg, pentru ca asa cum bine au sesizat amicele, parte din acesta greutate o reprezinta altceva decat grasime – e vorba de copil, placenta, lichid amniotic, lichidul cu care sunt imbibate tesuturile, kilograme de care se scapa imediat. Subnutritia mamei genereaza nasterea unui copil mic pentru varsta, adica cu greutate sub normalul varstei sarcinii. acesta e chiar mai vulnerabil decat un prematur, de aceea se urmareste greutatea fatului!
Ooo, la astea sunt experta :))) Cand mananci carne da-i cu cartofi sau paine pe langa. Carnea cu salata nu merge, ca te mentine. Carnea cu “carbs” se pune imediat. Dupa ce ai mancat carnea da-i cu ciocolata. Dulce dupa carne se pune rapid. Nu trebuie sa mananci un tort intreg, cateva patratele de cioco sunt suficiente.
Mananca la 8-9 seara. Mananca portocale sau orice cu vitamina C – asta iti face pofta de mancare. Habar n-am daca iti place branza cu “mucingai”, nici nu stiu daca e recomandata in sarcina, dar daca iti place si e – contine minim 40% grasime, se pune imediat.
Dupa fiecare masa stai minim juma de ora intinsa. Daca faci plimbare imediat dupa masa nu se mai pune asa de bine.
OK, sper sa nu ajungi sa ma injuri peste cateva luni cand o sa vezi ca ce ti-am scris eu a functionat chiar prea bine :)))
Fructele îmi dau o senzație de foame din câte am observat, dar vitamina C nici vorbă, deși am luat și 1000 mg (DZR e 60 mg).
Si eu am slabit in primele luni de sarcina. Aveam repulsie fata de o gramada de alimente, asa ca nu prea ma infigeam in mancare…
Dupa primele trei luni(aproximativ), lucrurile s-au mai asezat, si acum, la sase luni jumatate, am luat deja vreo 5 Kg.
Eu cred ca e mai importanta calitatea alimentelor pe care le mananci, decat cantitatea. Iar faptul ca iei multe kg nu e neaparat semn ca bebele primeste tot ceea ce-i trebuie. Cunosc cazuri de femei care au luat multe kg in plus, pentru ca mancau in continuu chipsuri sau prajituri… Oare asta sa ofere lucruri bune bebelusului???
Faptul ca iti place painea e semn bun -asta ajuta la ingrasare 🙂
Apoi, alte alimente bogate in calorii, care aduc si nutrienti: branza, oua, cereale, orez, nuci si seminte (bine ca astea iti plac! :)), peste, carne (daca poti manca – eu nu prea mai m-am atins in ultima vreme…), unele fructe gen bananele…
Mai merg din cand in cand si chestii de genul:prajituri, inghetata, cartofi prajiti, chipsuri etc. – dar nu la modul de a face un stil de viata din asta 🙂
Se pare ca incepe sa se mai aseze treaba si la mine. Am senzatia de greata ceva mai estompata, probabil si pentru ca nu mai e atat de cald. In zilele alea nu avea nici chef sa respir, necum sa mai si mananc 😀
Si eu merg pe ideea ca e mai importanta calitatea mancarii, dar acum mai fac cate un compromis cu ceva ce stiu ca e ‘hipercaloric’, pur si simplu sa-mi ridic un pic ‘bugetul’ zilnic. E usor sa te ingrasi cu junk food (nici nu ar fi mare efort – cu un meniu mi-as face necesarul zilnic), dar mai bine incerc sa pastrez totusi un echilibru
eu pot sa-ti dau doar sfaturi de slabit daca vrei, ca in primele 10 saptamani m-am “ingrasat” cu -2kg. eu dau si la rate, asa ca iau perfuzii de 2 /sapt. azi dupa 1L de perfuzie aveam tensiune 9 cu 6, si aveam si o cafea la bord, iti dai seama cat am avut de dimineata :).
ce pot manca si nu prea dau afara sunt prajituri de la codrina, scumpe, dar bune si ma gandesc ca si safe. au multe feluri de cheesecake cu fructe, deloc gretoase.
altceva…nu stiu, cred ca obiectivul tau (si al meu) ar trebui sa fie sa mancam sanatos, variat si suficient…ingrasatul o sa vina de la sine, ca in semestrul 2 bebe creste foarte mult. Si nici ingrasatul excesiv nu e sanatos, mie mi-a zis fizioterapeutul ca daca pun prea mult, risc hernie de disc. si cele ce nu au probleme cu coloana risca diabet gestational (asta nu mai stiu daca am citit-o din vreo sursa sigura). Iar treaba cu mancatul pentru 2 e mit, in primul trimestru aveai nevoie doar de 300 calorii in plus pe zi. si chiar in luna a 9-a mananci pt tine si un copil de 3 kg, nu pt 2 adulti 🙂 eu cand mergeam la inot voiam sa ma si ingras, macar sa pun masa, dar slabeam la kg chiar daca imi facea pofta. dar cred ca beneficiile miscarii sunt mult mai importante decat faptul ca poate slabesti de la inot. eu mai nou am si rau de miscare, asa ca nu se pune problema sa intru prea curand intr-un bazin, desi spatele meu cere 🙁
sarcina usoara…si eu merg la control la gynicliniqoe in 27 aug 🙂
daca te apuci sa studiezi variantele de a naste (privat/stat, athena/president, cezariana/natural) scrie un articol, daca vrei, ca eu inca nu-s hotarata.
Iti dai seama ca la mine faza cu ingrasatul excesiv pica, in general nu ma ingras deloc, acu’ probabil voi pune niste kile amarate doar cat sa nu subnutresc amaratul ala de copil 😀
Inca nu stiu sigur unde as naste. Probabil, daca e o sarcina fara complicatii, la Athena. Daca nu, la Odobescu, desi nu ma atrage in mod deosebit ideea …
Sarcina usoara iti doresc 😉
aa si uite de unde ma documentez eu, in general articolele si raspunsurile sunt date de medici din USA:
http://www.thebump.com
http://www.babycenter.com
Excelente ambele situri. Si whattoexpect.com e misto. O carca de informatii, timp si chef sa ai sa le parcurgi, ca sigur ai ce sa inveti
Ah, cand imi amintesc de sarcina ma ia cu lesin, caci eu am adaugat27 de kile la gabarit si inca ma lupt sa scap de ultimele 8-9 kile, dupa 6 luni de la nastere. acu stiu ca suntem departe de a ne asemana, dar ma gandesc ca in primele 3 luni de sarcina nu ar trebui sa iti faci griji legat de scaderea in greutate, pentru ca fatul, vrei or ba, isi va lua tot ce are nevoie din ce consumi tu, iar daca nu gaseste ce vrea acolo, isi va lua din depozitele tale, de unde si motivul pentru care pierzi in greutate. Daca dupa 3 -4 luni continui sa pieerzi in greutate, musai sa intrebi medicul cum te poate ajuta; pana atunci insa, nu cred ca e cazul sa iti faci griji. Eu in sarcina am mancat tot ce mi-am dorit, inclusiv junk food, e drept, mai rar. Daca ti se face pofta, mananca ce te tenteazza, nu te mai gandi ca e junk or ba, e mai bine sa ai un aport caloric relevant decat sa scazi in continuare. Medicul mi-a zis clar si raspicat ca corpul imi va dicta ce sa mananc si asa a fost. Asa ca nu mi-am negat poftele. O sugestie legata de alt aspect: sa iti verifici dantura, eu la 5 luni de sarcina avea, 5 carii aparute ….din senin.
Sarcina usoara!
Ioana, bun sfatul cu dintii. Am facut deja detartraj acum 3 saptamani si intentionez sa mai merg la un control prin toamna. Asa cum zici, dantura poate fi teapan afectata in timpul sarcinii, asa ca-i bine sa fii atenta.
Sa stii ca chestia asta cu repulsia fata de alimente este explicata. De fapt, organismul tau te fereste de alimente ce ti-ar putea dauna, atat tie cat si copilului. Sigur vei ajunge la un echilibru, din cate am inteles ai o alimentatie sanatoasa in general, deci nu vei avea probleme acum. Anul trecut pe vremea asta, ma apropiam de 16 saptamani de sarcina si aveam vreo 2 kg in plus, de care eram tare mandra. Chiar insistam ca m-am ingrasat cand toti cei din jur imi spuneau ca arat tare ok, in sensul slaba 😀
Daca iti place painea, poti incerca sa rontai rondele de paine prajita. 🙂
Sarcina usoara in continuare!
Felicitari, din ce inteleg buburuza ta s-a nascut deja bine merci 😉
Eu sunt in saptamana a 14-a si mai am un kil de recuperat si-s ca la inceputul sarcinii. Deci acu’ tre’ sa incep sa pun incet-incet
Mămăliguță cu unt/smântână și cu brânză, eventual mai adaugi și un ou ochi. Partea proastă e că mălaiul la fel ca alte cereale blochează din absorbția calciului, deci să nu-ți pui baza în calciul ăla. Ar mai fi și faptul că lactatele (brânza în special) și cerealele trebuie mâncate ocazional, dar o dată pe săptămână e ok.
In viata mea nu am avut treaba cu lipsa de calciu. Cred ca am si de dat, deci nu ar fi o problema. Buna ideea … sa incercam si cu mamaliga 🙂
Din cand in cand sau mai des incearca pastele fie ca sunt cu carne fie ca sunt cu peste vor avea un efect benefic si e posibil sa cresti in kg.
Cea mai slaba in viata mea am fost cat am fost gravida. Am varsat absolut orice, chiar si apa sau pasta de dinti, din prima pana in ultima zi. In prima faza slabisem 3 kg, apo toata sarcina n-am luat decat 6 kg. Se presupunea ca voi face un pisoi, ca n-o sa duc sarcina pana la capat… Am nascut prin cezariana tot pe motiv ca va fi un copil foarte mic (nu prea se faceau echografii pe atunci) si surpriza! Fiul meu a avut 3600 de grame, perfect sanatoa.;) Singurele alimente pe care le toleram intr-o oarecare masura erau feliile depizza si pufuletii pe care ii mancam in autobuz, in timpul navetei.In rest, stateam la masa cu scaunul langa usa bucatariei sa o pot tuli iute la baie si sa dau la rate. Deci nu e de speriat, mai ales ca acum exista atatea suplimente alimentare si formule cu vitamine pentru gravide. Bafta si…apetit!:))
Ohhh, pai erai ca o matza pricajita 😀
Bine ca a mers totul OK, se pare ca organismul a stiut mai bine cum sa gestioneze treaba
In timpul sarcinii am slabit si eu foarte mult, dar nu mi-am facut prea multe griji, pentru ca ma simteam bine. Copilul s-a nascut sanatos, voinic si eu m-am ales cu priviri invidioase din partea fetelor care aproape ca isi dublasera greutatea si nu puteau scapa de kilogramele acumulate. :))))
Daca sunteti sanatosi, nu trebuie sa iti faci griji.
Eu imi fac pt micul dejun ceva f satios si, cred eu, sanatos. 4 albusuri de ou*doar albusuri,batute spuma cu 2 pliculete de zahar vanilat si optional, coaja de lamaie, peste care pun fulgi de ovaz din cei marunti. La ochi asa, sa fie mai gros amestecul. Iau cu o lingura si pun intr o tigaie de teflon unsa cu ulei. Ies niste turte foarte bune, cam cat palma si groase de cativa cm, pe care le mananc simple,cu iaurt sau cu miere. Carbohidrati, proteine, cred ca este bine. Sau orez fiert, spalat neaparat, ca sa nu se lipeasca boabele intre ele si scurs, peste care pun o conserva de ton in ulei vegetal sau suc propriu-neaparat bucati, nu maruntit. Scurg uleiul din conserva peste care adaug zeama de lamaie si sare, acesta fiind dressingul. Proporia e o cana de orez nefiert 200-250g pt o conserva de ton. Optional poti pune si ardei taiat cubulete si rosie cubulete, dar careia ii scot miezul.
Ooo, ești în perioada aia. Stai liniștită că nu trebuie să-ți pui obiectiv de îngrășare. Copilul oricum va avea de unde să se alimenteze și să se dezvolte normal indiferent de greutatea pe care o vei avea în final. Și soția mea a slăbit foarte mult în perioada în care ești acum tu, dar în final s-a îngrășat normal.
Dacă totul e ok cu bebe, nu-ți face griji. În acest moment nașa fetiței noastre este însărcinată în luna a 8-a. Nu s-a îngrășat decât 8-9 Kg de la început și până acum, iar la ultimele controale totul era foarte ok. De fapt, pe tot parcursul sarcinii a fost totul ok. Deci, nu e o regulă cu îngrășatul.
Mult succes și multă sănătate Dojo!
Eu împărtășesc din experiență. Când am rămas însărcinată, aveam 47 de kg. Când am mers să nasc, aveam 70 de kg.
În primele 3 luni am slăbit, am slăbit căci vomitam și apa. Apoi au trecut grețurile și am ajuns la kilogramele amintite.
Am aflat și am descoperit pe pielea mea, fiecare sarcină e altfel și sarcina e aceea care dictează, nu organismul.
Nu trebuie să te pui la îngrășat, nu trebuie să slăbești, pe sarcină ești o divă, faci doar ce-ți face plăcere, atât.
Scopul e sa te ingrasi cu mancare de calitate nu cu grasimi si zahar (fast food, cartofi prajiti sau cola).
Mananca zilnic o gustare de nuci, au proteine multe care iti sunt necesare si minerale. 600 cal/100grame mananca’le langa struguri sau mere.
Banana are aport caloric mai mare decat alte fructe de sezon, consuma una pe zi, nici potasiul din ea nu’ti face rau 🙂
Ai nevoie de calciu, treci pe branzeturi: branza proaspata cu smantana si cu o felie de paine prajita, sandwich cu rosii, mozarella si doua frunze de rucola, o paine prajita cu svaiter, o gustare cu cas sau telemea proaspata, etc.
Consuma lapte (sau iaurt) cu cereale integrale dimineata. Au fibre si pe langa faptul ca’ti fac bine la tranzit, au si aport caloric mare (~300-400 cal/100 gr) si tin de foame 3-4 ore.
Succes si sanatate!
Daca tu iei in greutate nu inseamna ca si el/ea ia in greutate. Vorbeste cu un medic pentru ca in sarcina, o gramada de chestii nu sunt bune si o gramada, culmea….
Eu am urmat curba greutatii (aici e in carnetul de sarcina), pana pe la 5 luni apoi a luat-o razna in sus desi inca sunt bine, la doua sapt inainte de sarcina.
Oricum, 14 sapt inca e devreme, e critic mai incolo cand poti sa iei in greutate 500 de grame pe sapt fara efort (depinde si de organism dar o mamica normalizata ca zic asa 🙂 Bafta
Nu ma bag sa-ti dau sfaturi, draga mea (desi am trei copii, a trecut atat de mult timp de cand s-au nascut, incat nu-mi mai aduc aminte nimic!), vreau doar sa-ti doresc sarcina usoara. La finalul careia sa fiti amandoi sanatosi, si tu, si copilutul! Numai bine, take care! 🙂
Curmale uscate. Hiper calorice! Daca vrei sa te ingrasi, ar trebui sa sari de 2000 de calorii pe zi.
Bafta!
M-ai omorat cu astea, nu le suport. Nu-mi place niciun fruct din asta deshidratat, deci din pacate le sar de pe lista. Io in general bagam sub nas in jur de 1000 pe zi (mananc putin si, fiind sedentara, nici nu consumam prea mult). Acu’ la ~ 1500 am reusit sa pun un kil. Daca incep sa mananc si mai mult (probabil se va intampla, ca parca nu-mi mai repugna mancarea chiar atat de mult), se rezolva si asta 😀
Doar o vorba sa-ti mai spun: am citit acum intr-o carte, cica exista un studiu care zice ca greturile de la inceputul sarcinii sunt menite sa protejeze embrionul si apoi fatul de toxinele din alimentatie. Mai ales pt ca imediat dupa ce ramane insarcinata, femeia nu prea stie ca a ramas si nu are grija…
Iar vestea buna abia urmeaza! Cica studiul a aratat ca acei copii cu mame cu greturi si varsaturi, care au pierdut in greutate etc aveau IQul mai ridicat comparativ cu cei ai mamelor mancacioase de la inceput!
Hehe,m-am gandit la tine. Si la mine, ca mama a vomat nu-stiu-cate luni intr-una la inceput. Hehe. Dojo Jr sper sa fie mai modesta decat mine 😛
am pus doar 9kile toata sarcina si am facut o matza de 2600, care a recuperat rapid si n-a avut niciodata probleme de sanatate. daca mi-as impune sa mananc dupa un anumit numar de calorii, cred ca mi-ar fi greata intruna. spor la treaba oricum si sanatate maxima la amandoi!
Numarul ridicat de calorii ar trebui sa iti ofere cateva kilograme in plus. Daca nu, mizeaza pe niste suplimente alimentare, n-o sa mai fi nevoita sa mananci in cantitati industriale sau poti sa aplici o dezorganizare alimentara, nu e musai sa mananci la ore fixe si poti sa consumi cate ceva dulce seara, e imposibil sa nu pui ceva pe tine 😀