Cum, nu s-a îmbogățit România prin MLM-uri?

Acu’ vreo câteva minute bătea cineva la ușă. Așa timid. Iese soțu’ la ușă. Doi tinerei bine îmbrăcați, care nu apucă să-i promită averi nemăsurate, că ogrul din dotare le închide ușa în nas, nu înainte de a spune „nu ne interesează, mulțumim”. Om bine crescut, nu-ți trântește ușa fără a-ți mulțumi.

Apoi mă informează că tocmai am pierdut șansa vieții de a ne îmbogăți nemăsurat cu diverse tertipuri din astea.

bani-din-cer

Treaba asta m-a pus, sincer pe gânduri un pic. Acum 4 ani, pe când o prietenă îmi făcea „bucuria” de a încerca să mă racoleze la NuSkin, nenea ăștia nu mergeau din casă în casă ca niște vânzători de tigăi de proastă calitate (sau poate mă înșel). Știu că te trezeai că, la o cafea amicală, apărea un „piatră prețioasă”, transpirând de-l lua dracu în nuș ce constum, să-ți explice cum vei face bani gârlă, de te va lua Fisc-ul la ochi o viață întreagă.

Plus că (unul dintre argumentele lor mai fantasmagorice de felul lor), poți pune mâna oriunde pe hartă și să faci o călătorie acolo. Deci asta-i mare realizare, că poți vedea transgenderii din Thailanda, dacă dorești, atâția bani vei face. Chiar cugetam cu voce tare, să audă și „soarele”, că probabil aș putea pleca și acum în vreo călătorie din asta mai fistichie, doar că am o mică jenă în „persoana” unei burți tot mai mari (uriașe, dacă mă întrebați pe mine, deși toată lumea zice că-s „mică”).

La timpul respectiv știu că l-am luat la 11 metri pe diamant (sau ce drac de șmecherie era) și am încercat disperată să-i bag fetei mințile în cap. Din păcate pentru ea, au reușit să o belească de bani vreo 2 ani (da, e mai credulă fata, plus că au un talent să mintă de zici că-s Ponta), plus o groază de timp pierdut pentru a-și face echipa, cu tot felul de training-uri și aberații.

Au trecut, uite, 4 ani de atunci. Fata nu mai prestează la ei (s-a luminat la creieri într-un final), dar văd că sistemele astea încă persistă în a încerca să prindă proști în plasă. Probabil e atât de mare foametea și la ei, că au început să o ia ca apostolii pe jos, din poartă în poartă, doar-doar se urnește vreo pensionară din fața TV-ului și le dă vreo 200 de euro să înceapă să facă bani cu nemiluita (parcă ăsta era pe vremuri prețul să ai acces la cornul abundenței de bani).

Nu cunosc personal NICIUN exemplu de om care să fi făcut treabă pe un asemenea sistem. De când aveam 17 ani știu că se purtau porcăriile astea. Au trecut 18 ani de atunci, deci zic că destul timp ca soluțiile cu adevărat lucrative să iasă la suprafață. Am avut zeci de cunoscuți și de rubedenii prinși în mirajul banilor „ușori”, care au cumpărat tot felul de porcării de produse de care nu aveau nevoie și au băgat bani în sisteme, că doar-doar va merge treaba. Le-a luat luni de zile să-și dea seama că pot câștiga mai mult spălând pe jos pe scara blocului.

Eu însămi sunt parte dintr-o „mișcare” mai ciudată. Sunt un om care lucrează de acasă, având o mică afacere de web design. Fac asta serios de 4 ani. Treaba merge, am clienți care-mi plătesc serviciile, avem de o mâncare pe masă sau un scutec pentru copil, ne plătim dările. Nu este nicio sectă ciudată, nu fac nimic special față de mii de alți oameni de acest gen. Nu-i niciun secret, decât că trebuie să găsești un serviciu decent pe care să-l oferi și să muncești. Oriunde cauți cuvântul freelancing, găsești povești ale unora care au încercat. Sigur, nu toți au reușit, nu pentru toți merge genul ăsta de viață.

Dar nu este nicio rețetă secretă doar pentru „inițiați”, nu este un sistem în care-ți plătești accesul, nu e nimic ieșit din comun. Pur și simplu oferi un serviciu și vezi cum merge. Nu-ți promite nimeni nimic. NICIODATĂ nu am spus cuiva că succesul este garantat. Sau că v-a câștiga măcar 1000 de euro. Sau că va face și va drege. Pentru că nu poți promite așa ceva. Sunt oameni care au pornit pe drumul acesta și au succes. Sunt oameni care au încercat și au realizat că nu-i pentru ei. Totul este deschis, totul este „la vedere”. Cunosc personal oameni care au reușit să-și facă o afacere puternică în domeniu. Cunosc oameni care au acum angajați și „big office”. Pe online sunt destui care câștigă foarte bine și nu-i greu să-i găsești.

Uite însă că, așa s-a brodit, din toți cunoscuții mei care și-au încercat mâna cu diverse sisteme din aceastea atât de bune că trebuie să fii prezent în ele, nu vă pot oferi nici măcar un exemplu de succes. Și sincer, nu-s atât de capsomană încât să nu profit de o ocazie. ACUM dau ăia 200 de euro pentru a accede într-un asemenea anturaj select, care să-mi asigure bătrânețele sau să-mi acopere măcar călătoriile pe care le planificăm de când poate junioarea să stea în fund. Momentan se pare că-i cam greu să găsești așa ceva …

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1793

35 Comments

  1. sa te imbogatesti nemasurat, peste noapte, foarte usor … asta nu! Insa cunosc persoane care cistiga constant 3000 de euro in plus pe luna pe sistemul asta. Cind spun “cunosc”, vreau sa spun personal. Cunosc si o groaza care vor si incearca, si mai stiu 1-2 care fac zeci de mii pe luna. Da, nu in Romania. Acu depinde de fiecare la ce pune botu’ …

    • Eu unul am facut MLM-uri in tinerete la greu insa am avut succes doar intr-unul singur. Am castigat bani frumosi chiar, insa pe care ii cheltuiam pe femei si bautura in cluburi desi vindeam suplimente nutritive si promovam “un stil de viata sanatos” etc. Eram tanar, 20-23 de ani (cand m-am lasat), eram la un nivel de Director cu alti doi Executivi sub mine, cunosteam persoane care castigau peste 1 milion de dolari pe an din asta (din SUA)… insa la un moment dat te lasi, pentru ca MLM-urile nu sunt vorbele frumoase care circula pe alei de sali la recrutare, ci sunt strict munca… si munca multa: prezentari, deplasari, chirii sali, cadouri (in produse desigur), materiale de prezentare, carti de vizita, consumatii restaurant, benzina etc. Exact ca intr-un business normal diferenta fiind ca majoritatea cheltuielilor sunt de protocol :D. Ce nu am facut vreodata e sa le promit oamenilor Raiul, insa le-am promis IADul inceputului. Dintre cei pe care i-am recrutat, unii au inceput, altii nu, altii au cumparat produse… pt ca sunt chiar bune si eu inca le folosesc dupa 8 ani. Concluzie: MLM-ul nu e altceva decat un job ca oricare altul cu monotonia inclusa si aceleasi lucruri pe repeat lunar, de care majoritatea zic ca vei scapa, pentru ca la urma urmei, fara prezentari n-ai clienti, n-ai inscrisi si cineva trebuie sa le tina, si daca le tot tine, trebuie sa le tina si bine… si cu putin noroc cu informatii corecte. Multi ati asistat la prezentari tinute de retarzi mincinosi si dupa cum se vede, in loc sa promoveze o activitate de marketing, au promovat prostia si dezamagirea. Asa ca, nici o munca nu e o rusine, orice munca e nobila atata timp cat o faci folosind capul, si MLM-urile nu sunt pentru oricine. Fara abilitati de comunicare, cunostinte de psihologie si dinamica a grupurilor esti cam mort. Si inca un secret, daca nu muncesti la inceputul inceputurilor ca un sclav pe plantatii sa ridici repede reteaua, esti si mai mort, pentru ca povestea de succes care atrage cei mai multi oameni va fi intotdeauna a ta. Si nu exista mai tarziu – exista imediat ce te-ai inscris… si daca nu vezi un rezultat in 2-3 luni, lasa-te, ca te va lasa el pe tine fara nervi si iluzii si vei ajunge ca ceilalti zombi care spun povestile altora, caci eu asa ii numesc. Deci nu trebuie sa fii disperat ci cu cap! Seara buna!

  2. M.L.M. vine de la: Morons Loseing Money (adică F.P.B. In românește – Fraierii Pierd Bani), Mumu La Mameluci ( vezi definitia din DEX cu privire la cuvântul mameluc), Mulți Lideri Milionari pentru ca este dovedit ca la nivel mondial o mulțime de oameni simpli au reușit sa adune comisioane de peste un milion de dolari din cariera de Multi Level Marketing sau Networkmarketing, subramura a vânzărilor directe. Vânzările directe sunt acelea prin care un agent de vânzări își caută direct clienții vânzandu-le produsele sau serviciile companiei pentru care colaborează, in baza acestui fapt obtinand un comision conform unui Plan De Compensare. Din păcate încă mai sunt oameni care fac vânzări cum se făceau in anii ’70,’80 când se mergea cu sacosica din ușa in ușa. In sec. XXI, cu puterea Internetului si cu putina cultura economică poți obține rezultate spectaculoase in timp foarte scurt, dar nu poți menține aceste rezultate dacă nu reusesti sa ii faci pe clienți sa duplice ceea ce faci tu. De aceea nu se poate vorbi de imbogatire peste noapte in orice tip de afacere, nu numai de tip “piramidal”, cum le place unora sa spună despre sistemele MLM. Oamenii habar nu au ce este aia o AFACERE. Considera mulți ca sa ai un butic la scara e afacerea ideala. Dar dacă ai avea un lanț de buticuri? Dar dacă acest lanț ar fi prezent in peste 50 de tari? Dar dacă nu ar mai fi nevoie de magazinul fizic cu rafturi, stocuri, casieri, manageri, ci doar de un site oficial de unde sa poți cumpara, iar… dacă ești mulțumit de calitatea produselor sa ai posibilitatea sa câștigi comisioane pe baza cumpărăturilor ce se fac pentru ca TU ai promovat produsele respective, TU ai grija de potentialul client, TU educi clientul cum sa facă același lucru pe care îl faci si tu astfel încât si el sa poată câștiga comisioane. Iar dacă-i MLM serios vei câștiga comision si din volumul de vânzări al proaspatului tau distribuitor. Ar fi o afacere de vis, nu-i așa? Din păcate visele nu funcționează dacă nu muncesti serios, sa te lupti cu mentalitatea gloatei care te vede ca pe un traficant de droguri care nu urmărește altceva decât imbogatire de pe spinarea “prostimii” si a “naivilor” ce visează la “Caii verzi pe pereti” ca vor face milioanele de $$$$$, bătand din ușa in ușa, mergând din persoana in persoana, promovand o afacere fără sa aibe habar de cele mai elementare notiuni de economie si anteprenoriat.

    Desteapta-te romane, desteapta-te la viața

    A.S.

      • Depinde ce intelegi prin “gramezi” de bani. De obicei in MLM bazat pe produse esti platit intre 5% si 40% din cifra de vanzari generata de organizatia ta de distribuitori. Luand un procent exemplificativ de 20%, ca sa castigi 1000$ trebuie sa fie cumparate produse de 5.000$ in luna respectiva prin intermediul tau direct sau al echipei tale. Presupunand ca se vand pachete de produse de minim 100$/luna, rezulta ca ai nevoie de 50 de persoane in echipa ta. Daca ai format zece persoane care au astfel de echipe, compania te va compensa cu un procent din tot ceea ce castiga ei (de obicei 10%). Astfel se ajunge la un venit rezidual recurent pasiv crescator extensiv. Ceea ce inseamna ca odata trebuie sa le arati oamenilor cum sa munceasca apoi ei devin independenti, dar munca nu se termina niciodata. Cu cat reusesti sa faci duplicarea mai usoara, cu atat oamenii cumpara mai usor si mai repede, cu atat ai comisioane mai mari atat tu cat si cei din organizatia ta. Astfel sunt necesare sisteme de recrutare. In networkmarketing, spre deosebire de Vanzari Directe, castigi mult mai mult cu cat ii ajuti pe cei din organizatia ta sa castige (sa aibe inscrieri de clienti in sistemul de vanzari al companiei), dar asta nu inseamna ca tu trebuie sa le faci toata munca lor pentru totdeauna (prezentari, finalizari, organizare de evenimente). Aici de obicei apar conflictele. 90% din oameni nu stiu ce sa faca, ce sa spuna, cum sa creeze legaturi si relatii de incredere cu oamenii si… nici nu au rabdare sa invete. Astfel se strica foarte mult relatia dintre marketeri si potentialul client care deja are prejudecati majore cu privire la acest subiect (vezi valul de pareri contra MLM de pe toate forumurile si blogurile “de specialitate”).
        Deci industria de vanzari directe este o modalitate de a obtine o sursa de venit suplimentara, 100% etica si transparenta, bazata 100% pe abilitatile persoanelor de a crea abonament la produsele si serviciile companiei respective pentru clienti si ai transforma pe acestia in distribuitori.

      • wow…o analiza coerenta, prin care nu zici ca “aaaa, daca vrei sa nu ai sef, bla bla”

        Problema cu MLMurile este evident abordarea. Stiu ca stateam intr-o pensiune unde proprietara era Amwayista. Nu vrei sa stii cam cati draci ne-a facut cu produsele ei de curatenie, etc. Si fiind de revelion tot ce voiam sa fac era sa beau.
        La Herbalife alta dementa. Aia sunt ca intr-o secta. Am intrat in cladire si mai aveau un pic sa imi dadeau cu shake sfintit pe mine. Plm

        Problema tututor MLM-urilor este ca vand produse decente, prost si la un pret mai mare decat daca ai cauta tu produse similare.

    • MLM (milionarii lumi moderne)ce zici despre asta Alex Stoian?
      Cine crede ca in MLM vin banii fara sa faci nimic este un ignorant. Nu ajunge sa pui pachete si dupa sa astepti sa vina banii.Dar cei mai mari specialisti in MLM sunt cei care nu au facut MLM, au auzit ei ca nu stiu cine a facut nu stiu ce , ei astia sunt cei mai buni profesori de MLM:))))!

  3. probabil castiga multi bani din scemele piramidale cei care au intrat de la inceput si au strans sub ei o baza mare de oameni de la care percep procent din vanzari.
    cei care v`au batut la usa sunt disperati sa racoleze noi oameni ca sa`si recupereze investitia platita unora ca si cei mentionati anterior.
    cel mai mult ma deranjeaza cand o cunostinta sau un coleg vechi de care n`ai mai auzit de ani de zile te suna si iti propune din senin sa te intalnesti cu el (niciodata nu`ti spune la telefon ce vrea), ca apoi sa incerce sa stoarca niste bani de la tine promitand marea cu sarea.

  4. Un american, băetzaş dă băetzaş dă felul lui, spunea cam aşa: e foarte greu spre imposibil să păcăleşti un om cinstit. Cineva care e 100% cinstit realizează imediat că atunci când i se promit câştiguri fabuloase fără niciun efort, pe care o afacere legală nu le poate produce, e ceva necurat la mijloc. Cei care pun botul la astfel de escrocherii sunt tipi lacomi, care îşi imaginează că îl vor păcăli ei pe partenerul de afaceri. Doar că de obicei se întâmplă invers.

    • Maimutica Nautilus, citește aici. https://mlmnews.opv.ro/interviu-cu-florina-boji-diamant-nu-skin/?p=4817 . Este diferența uriașă între schemele piramidale ilegale gen Caritas, Delphin, Philadelphia, care se bazează doar pe vânzarea de vise si speranțe desarte participantilor si companiile serioase de vânzări directe cum sunt Nu Skin Enterprises, Avon, Amway, Herbalife, Forever, Lifecare, Oriflame, Mary Key, Tupaware si multe altele. In aceste companii nu ești plătit decât pe baza vânzărilor generate de tine personal împreuna cu echipa formată de tine in mod direct, dar vezi comision si din echipele executivilor pe care i-ai învățat sa formeze si sa menționat distribuitori activi. Deci… MLM-ul n-are nimic de a face cu excrocheriile. Ți se spune de la început ca ai foarte mult de munca dacă vrei rezultate frumoase. Nicăieri nu pica bani din cer.

  5. Dupa ce am terminat faculta, in disperarea cautarii unui job, m-am dus la vreo 2-3 prezentari ale celor care promit marea cu sarea. Ma bucur ca m-am dus, pentru ca am vazut cu ochii mei cat de dusi cu pluta pot fi unii in goana dupa bani. Mai mare porcarie ca acestea MLM-uri nu cred ca exista.

    • Poate n-ai fost la evenimentele potrivite. Si acolo oamenii fac un job – distribuie produsele companiei, rezultatul acestui proces fiind castigul unui comision. In fond si la urma urmei, de ce oamenii merg la job? Merg ca le este drag de șef sau de patron? Sau merg pentru a-si câștiga salariu, oferind in schimb 40 de ore de munca pe săptămâna, timp de 40 de ani, sperând ca sa iasă la binemeritata pensie ce va reprezenta numai 40% din venitul din care oricum nu poate supravietui. In MLM ți se oferă șansa de a îți rotunji veniturile si… Dacă ești bun, sa faci o cariera deosebita in cea mai dinamica ramura industriei – vânzările directe si sa descoperi frumusetea profesiei de network marketer. Trebuie reținut ca in MLM oricine participa, dar rămâne cine poate. Același lucru este valabil si in caz de război.
      Cinci intrebari la care trebuie sa iti raspunzi când mergi la un eveniment MLM:
      1. Cine sunt fondatorii? Tara, cifra anuală de afaceri, etc
      2. Ce fel de produse sau servicii promovează? Au ceva deosebit sau sunt doar alta companie cu alte produse
      3. Care este modelul planului de compensare sau cum vin banii? Procente, număr de nivele, etc.
      4. Cati ani are compania de când este prezenta pe piața din România? Nu vrei ca aceasta cifra sa fie mai mică de doi ani, mai ales dacă ești incepator.
      5. Cât de profesionista este persoana care te-a învitat si care este echipa sa. Nu vrei sa ajungi sa ajungi sa te certi cu echipa ta.

  6. De Lyoness ati auzit?

    E un multi level profit share, in definitiv to o schema piramidala. E bazata pe ideea de a atrage comerciantii intr-o retea ce le va aduce clienti multi, multi de tot, pe toti. Astfel comerciantii vor accepta sa reduca nitel la pret si sa dea diferenta retelei ce le-a adus clienti, adica Lyoness, ce la randul ei da mai departe clientilor bani inapoi, o mica parte din suma cheltuita pe cumparaturi. Ideea e geniala, recunosc, adica sa iei nitel din marea masa monetara cheltuita oricum de oameni pe globul asta.

    Schepsisul e ca initial primesti un card si incepi sa primesti reduceri la cheltuielile facute. Pe urma vrei sa castigi mai mult, nu? Firma are solutia protrivita, adica vii cu niste bani de acasa, vreo 2000 de euro, si urci la nivel premium, de unde poti sa iei procente serioase din reducerile facute clientilor. Trebuie sa si convingi oamenii sa vina cu tine in retea si asa contruiesti piramida.

    De unde sunt suportate reducerile clientilor de pe nivelul de jos? Pai daca nu vor comerciantii sa reduca din profitul lor, atunci din aia 2000 de euro sunt acoperite 1% reduceri fraierilor de jos. Fraieri care se vor lacomi atunci cand vor primi 20-30 de lei inapoi si vor vedea ca chiar merge smenul, si atunci vor veni si ei nu 2000 de euro. Probabil ca schema va deveni autosustinuta la un moment dat, cand comerciantii vor incepe sa lase din profit (pana la 7% zic ei).

    Am ramas cu un gust amar de la prezentarea unde m-a dus fina-mea, care chiar crede ca treaba e serioasa. O cautare pe wiki arata ca firma a fost investigata pentru frauda si promisiuni mincinoase clientilor din Austria, unde a pornit afacerea. S-a mentionat si sintagma “schema Ponzi” in investigatie.

  7. Cum nu cunosti? Monica tatoiu -stie tot- nu era pe MLM la Avon sau Oriflame? 🙂 Uite ce vedeta a devenit.Banuiesc ca o platesc ca sa spuna prostii la televizor, doar nu le zice pe gratis

  8. Wow! Dar sunt atatea anunturi pe internet cum sa te imbogatesti peste noapte… Problema este ca foarte multi “pun botul” (scuzati-mi expresia) si isi pierd banii si timpul in cel mai simplu mod posibil. Alta problema este ca multi o duc foarte rau in tara asta si spera, ca peste noapte, sa se imbogateasca. As spune ca e vorba la mijloc despre naivitate si, in cele mai multe cazuri, prostie.

    • Ce este prostia? Cred ca ai auzit poate de ceea ce credea Einstain despre prostie, dar hai sa dam o scurta definitie. Prost nu este care nu știe, ci cel care nu știe, dar își da cu părerea, iar idiot (prea putin spus naiv) este cel care actioneaza in necunostinta de cauza. Hai sa dam un exemplu: sa zicem ca suntem in 1999 si cineva vine la tine sa îți propună sa lucrezi ca distribuitor pentru o companie de telefonie mobila numita Conexicq. Condiție esentiala pentru acel post este sa investesti bani intr-un telefon si abonament pentru cel puțin un an de zile. Cost total al investitiei de START UP: 2000$. Ți se mai spune ca vei avea 20% comision din prețul telefonului care se cumpara prin intermediul tau direct si 5% comision la abonament dar, spre deosebire de telefon, comisionul pentru abonament este plătit si indirect prin intermediul celor care se angajează sa facă distribuția acestor pachete la fel ca si tine. Atâta timp cât persoanele respective vor plăti abonamentul, tu vei avea 5% comision pana la 6 nivele. Deci, dacă facem un calcul tu obți: 20% din telefon si 5% X 6nivele = 50% din sumele totale vehiculate prin magazinul tau propriu, iar oricine se apuca de aceasta treaba are aceleași reguli ca si tine, deci vinzi telefoane ai comision, nu vinizi ai gaura in pantalon. Dacă procesezi puțin numerele, știind ce va urma sa se întâmple (vezi explozia telefoniei mobile), te apuci sau nu te apuci sa distribui telefoane? Ai doar doua optiuni: DA sau NU. Dacă răspunsul este NU înseamnă ca ești IDIOT? Ca ești PROST? Ca ești NAIV? Sau dacă raspunzi DA ai toate calificativele de mai sus? Vezi… Părerile oamenilor sunt subiective. Nu poți sa te bazezi pe pareri. Când începi o cariera intr-un domeniu si te lași influentat de părerile unor “naivi” cunoscatori in domeniu’, ai doua șanse: Sa pierzi o oportunitate extraordinara sau sa iei o MARE teapa. Cert este ca nu vei știi pana nu vei actiona in sensul pe care ți-l dorești cu adevărat, pentru ca acesta este SECRETUL in activitatea de anteprenoriat.

      Desteapta-te romane! Desteapta-te la viața!
      A.S.

  9. parerea mea ca agent de vanzari sau lucrator la MLM e tot una: cel mai important e daca ceea ce vinzi are cerere.

  10. eu sincer nu inteleg de ce toata lumea spune ca aceste mlm-uri nu sunt bune,ca sunt toate tepe ect,e clar ca nu te imbogatesti peste noapte fara sa faci nimic,daca vrei sa ai succes in mlm trebuie sa muncesti,traiesc in italia din 2003 si cunosc foarte multe persoane care castiga bani frumosi pe luna,eu insusi sunt foarte bucuros de ceea ce castig pe luna cu tepele astea,Alex Stoian bravo tie ca gandesti asa!!!!

  11. Genul asta de afacere merge de multi ani in Romania si va mai merge,daca a-ti vedea cate sute de oameni se strang la seminarile lor…gen Amway sau Zepter…cred ca in fiecare saptamana vre-un prieten imi propune sa ma imbogatesc :))

  12. Domnule Florin Ungureanu, nu ati auzit NIMIC de Lyoness!
    Detin o firma care este partener comercial Lyoness. O firma mica. Inteleg, sansa ca eu sa-mi i-au teapa este mare… sunt un patron mic, fara departament legal, marketing… etc.
    “Problema” este ca OMV, Petrom si LukOil sunt deasemenea parteneri comerciali Lyoness. Apple este partener comercial Lyoness. Amazon-ul, de asemenea…
    Oare aceste companii au intrat “intr-o teapa”??

    Banii vin de la comercianti, doar de la comercianti!
    Si vin.
    Va recomand sa mai mergeti odata la o conferinta Lyoness – business info. De data asta rog sa nu va uitati logica acasa.
    Lyoness a fot investigat wordlwide, e si normal: este o companie prezenta in peste 60 de tari, cu sedii in fiecare tara…
    Faptul ca a fost investigata reprezinta un plus, imi inchipui ca nu au dat spaga pentru certificarile ISO, IQNET si Leitbetriebe Austria…
    Ati citit si concluziile acelor investigatii??

  13. Problema nu este MLM-ul, ci felul in care vi se prezinta MLM, si anume “o afacere in care castigi fara sa faci nimic”…
    Nimic nu functioneaza daca nu muncesti.

  14. Daca cineva doreste sa vada un MLM care inca nu e cunoscut in Romania, e de 6 luni pe piata si foarte putin stiu despre el, il invit sa vada ca intr-adevar exista si MLM-uri care functioneaza chiar foarte bine. Am incercat si eu Herbalife, Forever, Nu Skin si pentru ca nu castigam asa cum se spunea incepusem sa imi pierd increderea in MLM, dar am gasit un MLM care chiar functioneaza. De ce? Mi-am dat seama ca celelalte sunt de zeci de ani pe piata si ca si-au pierdut din valoarea adevarata pe cand acesta pe care l-am gasit nici macar nu s-a deschis in Romania..!!

  15. “V-a” câștiga 1000 euro…. Hmmm, greu cu gramatica, este viitorul… eu voi câștiga, tu vei câștiga, el VA câștiga. Mana pe gramatica, apoi scrieri articole cu sfaturi pentru alții.

  16. numai freelancing nu e mlm-ul. depinzi de atat de multe si ai atat de putin control incat nu l-as include la freelancing 100%

  17. Habar nu am cat de corecte sau nu sunt schemele MLM (tocmai de aceea am citit toate comentariile), insa ma roade o curiozitate: cat la % din valoarea produsului cumparat merge in comisioane (cineva parca zicea ca poate urca si pana la 40%); pai daca produsul e de calitate, are cerere si nu-i doar o fitza excentrica, nu ar fi mai rentabila atunci vinzarea directa (unii parca ziceau ca prin internet e mai onorabil). Nu ar fi mai profitabil si pentru cumparator si pentru patron? (banuiesc ca procentele respective il costa mai mult decat plata unui curier..)

    • Marketingul din gura in gura o sa ramana intotdeauna cel mai eficient. Cand a fost ultima oara cand ai recomandat un joc, un film, o locatie?

  18. Eu momentan sunt inscris intr-o Companie MLM de aproape 2 ani numita 4Life.

    Profit poti sa faci dar trebuie sa muncesti!

    Ei au o serie de produse unice ce iti intaresc sistemul imunitar si au la baza suplimentul natural numit Transfer Factor (Factor de transfer). Factori de transfer sunt molecule ale sistemului imunitar al unui mamifer care transfera memoria sistemului imunitar de la mama la nou-nascut prin prima lui “gustare” primul lapte numit colostru. Sunt suplimente recunoscute international si sunt folosite chiar si de bolavi cronici.

    Nu vreau sa va plictisesc cu tot felu de detalii.

    Tot ce vreau sa transmit e ca in orice companie ai fi trebuie sa muncesti ca sa castigi bani. E imposibil sa te imbogatesti peste noapte si cel care iti promite asta doar sa te inscrii e clar ca nu are nici o treaba nu MLM-ul sau Network Marketing.

    Momentan mi-am deschis un website si vand produsele companiei. Nu fac o avere dar macar fac un ban in plus si cel mai mult ma bucura faptul ca odata ce timpul trece si eu invat tot mai multe si afacerea mea creste incetul cu incetul.

    Daca doriti ajutor in acest domeniu sau vreti sa aflati mai multe depre aceasta companie puteti sa ma contactati pe email: alexdriment@yahoo.co.uk

    Nu va promit nimic, nici un potential castig sau ceva de genu, acest model de afacere este compatibil doar pentru cei ce vreau sa munceasca pentru ceea ce isi doresc avand in aceelasi timp rabdare in a vedea rezultatele propuse.

    Creeazati un obiectiv si lupta pentru a-l indeplini!

    Va urez bafta tuturor!

    • Alex, statisticile arată că este foarte greu să câștigi bani în sistemele MLM, cam 99,98% pierd bani, dar astea înseamnă că 0,02% câștigă, iar dacă te afli printre ei este bine pentru tine.

      Din nefericire, nu este bine pentru clienți. De cele mai multe ori aceste firme fac tot felul de afirmații pseudoștiintifice, în cazul cel mai fericit produsele lor nu au nici un efect peste placebo, te tund numai de bani, dar de multe ori produsele sunt de-a dreptul periculoase pe termen lung.

      În cazul de fată: întărirea sistemului imunitar.
      Deși sună bine, ar fi o mare greșeală să “întărești” sistemul imunitar. La prima vedere ai putea crede că un sistem imunitar “tare” te păzește de boli. Nu este așa.
      De boli te păzește un sistem imunitar antrenat, antrenarea lui se face luând boala sau prin vaccin.
      Un sistem imunitar prea “tare” înseamnă să suferi de alergii tot timpul. Alergia nu este altceva decât o reacție a sistemului imunitar întărit la mediul înconjurător. Se ameliorează cu medicamente care însearcă să slăbească sistemul imunitar.

      Să te joci cu sistemul imunitar, dacă aceste produse ar funționa (din fericire majoritatea sunt apă de ploaie, nu te mai îmbolnăvești fiindcă odată cu vârsta ai antrenat sistemul imunitar), este o mare greșeală pentru sănătate.

      Bibliografie:

      https://www.slate.com/articles/health_and_science/medical_examiner/2014/12/boost_your_immunity_cold_and_flu_treatments_suppress_innate_immune_system.html

      Uneori mai publică și ziarele noastre articole care nu sunt pseudoșțiință:

      https://adevarul.ro/sanatate/medicina/dr-alexis-virgil-cochino-a-umbla-imunitate-e-incerca-reglezi-centrala-cernavoda-1_5479fef4a0eb96501e33cb9b/index.html

  19. Cred ca e de bun simt sa intelegem ca in ORICE AFACERE de tip mlm sau clasica, banii vin conform cu efortul depus. Daca muncesti vin si rezultatele orice ai face. Daca nu nu…
    Greseala pe care o fac oamenii este ca se lasa dusi de val si de promisiunile de castig din mlm, este ca uita sa coboare cu picioarele pe pamant si sa calculeze putin cat trebuie sa munceasca pentru a ajunge la performantele unui lider milionar din acel mlm. Cred ca prezentarile super motivationale ar trebui sa continue cu un program serios de coaching dupa… Adica omul odata inscris in sistem trebuie asistat corespunzator, si ajutat sa atinga performantele. Bineinteles daca isi doreste si e dispus sa lucreze (altfel…ramane doar cu banii dati).

    De retinut: Povestea de succes a oricarui lider milionar are si partea ei de esecuri, greseli, incercari, re-mobilizari etc. Nu a ajuns nimeni milionar peste noapte in afacerile acestea…ci cu ani de munca la nivel personal si la nivel de echipa.
    Dar e adevarat ca e de preferat sa muncesti intens timp de 3-5 ani si sa ajungi sa castigi sume bunicele…decat sa muncesti zeci de ani pana la pensia derizorie.

    Eu personal cred in afacerile de tip network marketing, desi acum cativa ani nu le-am vazut potentialul…si a trebuit sa petrec ceva timp intr-o multinationala si apoi pe cont propriu…:)

    Tineti minte vorba aceea celebra: daca iti doresti ceva ce nu ai mai avut vreodata, trebuie sa faci ceva ce nu ai mai facut niciodata 🙂

    Succes!

  20. MLM vs Marketing MLM (reclama gura din gura) VS Marketing (reclama spatii si asa mai departe ) ; MLM (companiile fac returnari dezvoltatorilor sau mai bine spus celor care recomanda intre 5 – 65 % din volum ca sa spunem ) VS Marketing intre 5 – 70% se reinvesteste in reclama . pana aici totul e cam clar . Sa fii intr-o companie MLM e sa iubesti produsul pe care il cosumi iar daca vrei sa o dezvolti conceptul , dezvoltal cu cei care isi doresc acelasi lucru ca si tine . O idee foarte proasta in Romania este sa bazai omul care e si asa necajit da hai vreisa cumperi dar vrei sa castigi bani dar vrei sa te inscrii. E deajuns sa spui informatia celor care isi doresc asta si spune-o scurt o singura data nu fii insistent intr-o lume in care secundele inseamna totul . MLM vs Piramida
    MLM – companie cu un produs cautat oamenilor si care este cerut incontinuare (nu ma refer la carti) VS Piramida – concept in care se trag fonduri sa spunem asa cu un plan de returnare in procente pe rangur care la baza nu detin un produs cautat de cei din sistem sau din afara sistemului (adica oameni care aduc bani). Evolutie in mlm evolutie in piramida: In mlm poti creste in functie de munca ta indiferent unde te afli si indiferent ca sponsorul tau e tare tu poti efectiv sa depasesti pe oricine (uitati-va pe planurile de compensare la fiecare mlm si o sa intelegeti) in piramida orice ati face si cat v-ati zbate si sa aveti succes in a va face treaba locul dumneavoastra este acelasi nu o sa cresteti si mai ales nu o sa depasiti omul de deasupra rangurile au fost facute de cand s-a facut schema
    MLM asemanre piramida: MLM este un sistem bazat pe o ramura de inrolare sa spun ca timp nu ca rang in piramida este invers sistemul piramida-l foloseste structura ca asezare din structura mlm. de asta se fac confuzie mlm= piramida. Succesul in mlm : sunt omani care castiga zeci de mii sute de mii mii zeci de mii , sute de mii totul tine de tine. Garantia succesului esti tu.
    Cunosc oameni care fac mii zeci de mii … astept sa cunos care fac si sute de mii. Eu mi-am propus ca intr-un an sa ajung la peste 5 mii si vad ca se poate .
    Va urez la toti bafta sper ca o parte din info au fost utile.
    Pentru cei care sunti interesati de produsul firmei cu care lucrezi sau de a face acest tip de afacere stanciulescu _ Stefan @ yahoo com

    • De curiozitate ati ajuns la obiectivele propuse? Problema in MLM este ca in ultimii ani au aparut si companii care nu produc nimic ci fac intermediere cu niste produse de slaba calitate carora le urca pretul peste ceea ce gasesti in hipermarketuri.

      MLM-ul a aparut ca o necesitate a producatorului sa ajunga direct la consumator fara a trece prin alti intermediari care ar creste pretul produsului. Acest scop s-a cam diminuat pentru ca in hipermarketuri gasesti produse facute de ei, adica de la sursa, fara adaosurile intermediarilor. De asemenea internetul i-a cam eliminat pe intermediari, acum orice producator isi permite un site si cu ceva promovare pot vinde oriunde in lume.

      De aceea dupa o experienta de aproape 10 ani, am realizat ca in mare masura conteaza firma cu care colaborezi.

  21. ce ai spus tu de fapt? Nimic.
    desigur ca nu toti care fac web design fac bani, asa i si in mlm.
    sunt perosnae care fac bani, sunt alti care nu fac.
    de ce anume tine succesul (dpmdv)?
    firma la care te aliniezi (sa nu ceara taxe mari la intrare, sa aiba istoric de peste 10 ani, sa aiba produse bune, daca are sau nu un sistem de suport si pregatire, etc. dar mai conteaza si persoana la care te asociezi.
    In concluzie: este o afacere ca oricare alte, care merge sau nu, in functie de interes, munca, rezultate, daruire, etc.

      • Cred ca se referea la faptul ca nu prea e documentat ci pur subiectiv, dar in final este blog personal asa ca poti scrie orice nu trebuie neaparat sa fie obiectiv si argumentat.

Comments are closed.