De fiecare dată, când încerci să explici unora că nu faci o anumită alegere financiară, se vor găsi cel puţin câţiva români sadea, care să-ţi bage sub nas ‘da, bă, nu-ţi iei/faci asta pentru că nu-ţi permiţi’. Asta în modul elegant, când nu te consideră un ratat, doar pentru că nu eşti dispus să dai din banii TĂI pe chestii ce-ţi sunt relevante.
Pentru românul rupt în fund să-ţi ‘permiţi’ este principala chestie. De asta ne facem credite pentru mâncare, să vadă vecinii ce Crăciun îmbelşugat avem, conducem maşini ce valorează cât jumătate din garsoniera pentru care avem rate pe următorii 30 de ani, ne cumpărăm telefoane ‘deştepte’ şi plătim un sfert de salariu pe abonamente de date. Cum să aibă toată lumea iPhone 4S şi noi să n-avem? Cum să ieşi la un brifcor să nu dai update pe facebook, să vadă lumea ce tare eşti, că-ţi PERMIŢI 5 lei un suc.
Imediat ce mai prinde un leu în plus la salariu, românul începe să arunce aiurea bani pe prostii. Da, românul ăsta am fost şi eu. Cu leasing la maşină, că doar îmi permit rata, cu ieşit prin oraş, cu aruncat bani în fiecare zi pe prostii, că doar nu voi fi mai fără moţ decât colegii mei. Ce mi-a rămas după ani de trăit ‘bine’? Nimic.
După ce treci (dacă treci) de faza asta idioată, începi să-ţi pui altfel problema. Da, foarte posibil că-ţi permiţi orice produs Apple, dar poate găseşti produse similare la o fracţiune de preţ. Îţi permiţi chiar ultimul iPhone şi la preţul fără abonament, deşi probabil de aia ai prieteni în State, să-ţi ia la preţ decent şi să-l facă pachet. Normal că-ţi permiţi şi un abonament de date lunar, dar oare merită? Ce bine e să plăteşti doar 15 lei pe lună. Chiar dacă-ţi permiţi un asemenea telefon, dacă nu-ţi este vital în muncă (şi eu încă nu văd să-mi pice afacerea că nu am aşa ceva), te gândeşti că sunt bani aruncaţi.
M-am plimbat ore întregi pe 5th Avenue, pe lângă magazine de lux. Dacă stau să mă gândesc, mi-aş fi permis o geantă de la Vuitton. Puneam ban pe ban şi tot revenean în ţară cu una. Sau o Gucci. Nu ale mai scumpe, dar se găsea ceva. Ar fi o prostie în condiţiile în care 1. nu suport genţile şi 2. se găseau mişto de tot la 70 de dolari de pildă. Asta dacă nu intrăm în detalii despre faptul că port ori rucsacul de laptop (40 de dolari la un fel de Metro de-al lor) sau rucsacul pentru aparatul foto (tot undeva la 40 de dolari, luat de pe ebay). Ah, pardon, am şi o geantă din aia ‘stundeţească’ luată cu 19 dolari.
Am fost invitaţi de prietenii noştri la restaurant în Queens, unde am plătit mâncare foarte bună la o fracţiune din preţul din Manhattan. Şi-ar permite să ne ducă la unul de fiţe (gen London)? La salariile lor .. da. Merita să dai sute de dolari pe un meniu acolo, când tot cu o gură mănânci? Pentru unii poate că da, pentru noi mâncarea din Queens a fost senzaţională şi ne-am simţit nemaipomenit.
Avem amândoi pasiuni ciudate: el este înnebunit după fotografie şi are tot felul de daravele, de-ţi stă mintea-n loc. Eu sunt ahtiată după ‘scule’ de genul laptop, tabletă etc. Am din fiecare, dar luate având în minte un raport ideal calitate/preţ. Pentru că poţi să-ţi faci damblaua pe bani mai puţini, chiar dacă unii şi alţii îşi vor bate joc de tine că, dacă nu te declari fan Apple, înseamnă că nu-ţi permiţi produsele lor.
Ultima discuţie de genul ‘ce sărăntoci sunteţi’ a venit cu prilejul legii anvelopelor de iarnă. Dacă am deschis gura să explic că nu le consider utile, în condiţiile în care nu scot maşina la ‘produs’ când e zăpadă, tot s-au găsit destui să-mi închidă superior gura că, dacă n-am 2000 de lei pentru asta, de ce mai am maşină. Chiar dacă nu s-a pus problema că nu am banii respectivi, doar că nu consider oportună o asemenea investiţie pentru cele 5 drumuri pe care le voi face pe zăpadă într-o iarnă.
Să-ţi permiţi anvelopele este una, să îţi merite achiziţia lor este deja o altă discuţie. Lucrez de acasă, deci chiar ies când mă ‘arde’. Pentru asta există taxi, atunci când dojomobilul stă cuminte în parcare. Pentru că nu insist să-mi buşesc maşina pe patinoar, mai ales când NU trebuie să circul în fiecare zi. Deci 2000 de lei stau foarte bine în cont, alături de banii pe care nu i-am cheltuit pe un smartphone sau un laptop/tabletă de la Apple. Când începe să nu-ţi mai pese de faptul că nu eşti ‘cul’, apuci să vezi altfel banii. Să te gândeşti la economii, să ai bani pentru investit în propria ta afacere, să călătoreşti.
Pentru noi chestiile astea contează. Avem o mare plăcere de a călători şi preferăm să fim cuplul ‘uncool’ care deschide bine ochii atunci când cumpără ceva, chiar dacă şi-ar permite să facă ‘spectacol’ mai mult. Pentru că marea noastră pasiune comună este să vedem lumea şi am avut noroc cu carul să existe oameni care ne iubesc şi ne doresc alături de ei. Iar banii pe care nu îi cheltuim pe inutilităţile pe care alţii şi le ‘permit’, ne ajută în acest sens.
Înainte să mai daţi replici de clasa a II-a unui om care nu este de acord cu voi, încercaţi să gândiţi puţin mai departe. Poate respectivul nu consieră relevant un produs scump, doar pentru că este ‘cul’. Poate că respectivul planifică mai cu atenţie o ‘investiţie’ şi nu-şi cumpără diverse doar pentru ca voi să-l lăudaţi că e de-al vostru. Poate că unii, înainte să arunce 2000 de lei pe anvelope de iarnă, se gândesc cât îi costă de fapt cele 3-5 drumuri făcute pe zăpadă şi câţi ani ar trebui să facă drumurile respective pentru a justifica o asemenea cheltuială.
Oamenii care vă respectă doar pentru că aveţi iPhone 4S nu merită oboseala. Sunt banii voştri în joc, bani pentru care munciţi. Cumpăraţi-vă lucruri care să merite. Că de permis …