Am blog .. acum ce fac?

Articolul apare in cadrul concursului Bloggeri.ro .. va multumesc anticipat pentru orice vot 😉

Nu cred ca are sens sa discutam despre faptul ca un blog este o experienta pozitiva. Majoritatea celor care ne ocupam de asta simtim deja beneficiile, fie ca este vorba despre cativa dolari de pe reclame, relatii de colaborare cu alti blogger-i pe care ii respectam sau pur si simplu faptul ca ne putem si noi descarca prin scris.

Teoretic nu as avea prea multe de scris aici, ca si sfat, pentru ca sunt “proaspata” in blogosfera romaneasca. Blog-ul meu are mai putin de 2 luni, sunt atatia implicati in acest domeniu de mai mult timp. Partea pozitiva in cazul meu este ca experienta redusa in blogging nu inseamna experienta redusa in ceea ce priveste site management-ul. De aceea imi permit si eu sa va plictisesc cu cateva idei.

In primul rand hai sa vedem cum am pus eu cate ceva in practica si mai ales rezultatele: dupa nici 2 luni proiectul are PR4, 2000+ unici pe luna dupa trafic.ro si 200+ vizite pe zi (awstats). In jur de 150 de articole si 600 de comentarii … Cum s-a ajuns pana aici?

1. CONTINUT UNICAT. Inainte chiar de a putea pune sus o modificare de skin care sa ii ofere un layout original, m-am aruncat pe scris. Articole despre forum management, blogging, tot felul de ciudatenii pe care le vad si le traiesc. Orice fel de blog ar fi, trebuie ca al sau continut sa fie original. Fara articole copiate, fara filmulete. Mai mult decat orice, un blog trebuie sa aiba continut original.

2. UPDATE FRECVENT. Un blog nou aparut nu isi permite luxul de a avea 2 mesaje pe saptamana. In primele saptamani de viata trebuie sa se posteze foarte mult (de calitate, dar si intr-o cantitate suficienta)

3. SEO on site si off site .. din momentul in care situl este sus cu layout cu tot, este normal sa se munceasca la optimizare. Exista o serie de hacks pentru scriptul de blog ce se vor instala.

4. ACTIVITATE IN FORUMS DE SPECIALITATE. Pentru mine in ultimii 5 ani una dintre cele mai importante surse de trafic a reprezentat-o activitatea in forums si link-ul din semnatura, care imi insoteste toate mesajele. Post-urile din forum vor fi si ele calitative, pana la urma se doreste stabilirea unui “brand”. Cu cat te impui ca si forumist, cu atat ai mai mari sanse ca altii sa fie curiosi de proiectele tale.

5. COMMENTS pe alte bloguri. Cauta cele mai vizitate bloguri si vezi daca te intereseaza continutul. Eu de pilda nu as putea comenta pe techcrunch, pentru ca ma plictiseste subiectul. Pe problogger sau copyblogger de pilda gasesc oricand ceva interesant. In Romania exista deja multe bloguri de succes. Unele au un continut subcalitativ (chiar ma mir ca au trafic), dar multe au articole bune la care chiar poti comenta. Fa asta cu atentie, din nou cu grija la exprimare. Un comment bun, iti poate aduce trafic suficient.

6. MyBlogLog si alte sisteme. Foloseste digg pentru promovare sau stumbleupon sau mybloglog. Intelege insa ca aceste ‘boosts” de traffic sunt “artificiale” si ca vor trece. Dupa ce efectele dispar, revii la 10 vizite pe zi .. poti insa folosi aceste cresteri pentru a te “consolida” totusi pe pozitie. Daca iti folosesti aceste mici cresteri in mod organizat, in timp cresterea va fi naturala si vizibila.

7. Eventuale scandaluri … nu este indicat sa iti implici numele in tot felul de mizerii, dar este de asemenea cunoscut ca un scandal te poate ridica. Dupa ce mi s-a copiat un articol, am facut niste comentarii in acest sens in cateva locatii. Un blog de succes (culmea, timisorean de al meu) a preluat scandalul si prin link-ul sau direct mi-a asigurat prima crestere de trafic mai vizibila. Am folosit-o pentru a urca si mai mult (articole multe, alte parteneriate tot mai valoroase) si, dupa stingerea scandalului, am reusit sa raman in noua pozitie, fara sa pierd sute de vizite …

8. Pana la urma calitatea primeaza … dupa cum am scris si in alte ocazii .. cei care citesc stiu clar ce doresc de la un blog. Majoritatea sunt satui de continut ne-original si asteapta ca un blog sa le ofere ceva ce nu se poate citi altundeva. Acesta este secretul. Informatia de calitate aduce oamenii si ii pastreaza. Se inscriu in feed-systems si asteapta cu sufletul la gura sa ma scrii ceva. Pe mine ma fascineaza aceasta noua postura si ma uimeste faptul ca sunt oameni care asteapta sa scriu ceva nou.

Cum se poate deci promova un blog nou in Romania? Absolut normal, asa cum se face oriunde: avand un continut cat mai bun posibil, updates dese, eventual mici “daruri” pentru cei care comenteaza (top de comentatori, link cu follow etc.), un layout unic si usor de navigat .. Un blog nu reuseste sa devina celebru peste noapte. Nu scapi cu 3 minute de munca pe zi. Scrie atent si bine, promoveaza-te si vei reusi. Cititorilor nostri le place un blog bun .. poate reusim sa le oferim asa ceva …

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810