Ar trebui ca supraponderalii să plătească un bilet de avion mai scump?

Unii deja se gândesc la asta …

Deja plătim mai mult pentru un bagaj suplimentar (dacă suntem pe low-cost avem doar bagaj de mână – și ăla cântărit la marea artă, să nu ne bucurăm de 50-60 de euro în plus), pe zborurile transatlantice din 2010 nu mai ai incluse 2 bagaje de cală ci doar unul (noi am prins la limită modificarea respectivă), am ajuns să plătim tot felul de chestii, de-ți stă mintea-n loc.

Niște oameni mai deștepți decât noi au făcut deja calcule că un singur kilogram în MINUS pe un avion economisește companiei vreo 3000 de dolari pe an. Sunt companii care, dacă tot nu zboară peste ocean, au renunțat să mai pună vestele de salvare, în aceeași încercare de a mai scăpa de niște kilograme.

pasageri-avion

Întrebarea deci are sens.

Momentan un om la 50 de kile (eu de pildă) plătește exact la fel ca și unul la 150 de kile, deși avem mase diferite, deci și avionul consumă mai mult sau mai puțin.

Pe aceste considerente se bazează ideea că un om mai greu ar trebui să plătească mai mult sau măcar să existe o distincție între asemenea cazuri (poate chiar cei mai ușori de un anumit număr de kilograme să plătească mai puțin etc.)

Ar trebui să existe asemenea diferențe? E normal să se plătească același preț oricât de grei am fi?

[poll id=”37″]

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810

36 Comments

  1. Grea problema. Am votat “fara diferente”, cu toate ca nu sunt 100% sigur. Acum na.. nu putem face nici discriminare, dar eu nu-i inteleg pe unii. Esti bolnav? Ok, se intelege. Dar daca iti place sa mananci, atunci n-ai scuza.

    MOR cand vad persoane care isi pun de 2..3 ori in farfurie. E prea de tot. Chestia ca unii se vaita “vai sunt prea gras(a)”, dar la masa isi pun de cateva ori in farfurie, si nici nu respira cand halesc. Pai sa nu le bagi farfuria pe gat?

    Eu sunt la categoria “pana” :)) (1.84 h, cu 65 kg), dar mananc doar cat imi permite organismul. De multe ori nu pot termina o farfurie intreaga (depinde ce mananc) si cand nu mai pot, arunc. Stiu ca o fi pacat de mancare (altii n-au si bla bla) dar nu e sanatos sa te fortezi. Asa cred eu.

    Nu inteleg de ce lumea nu face sport, sa alerge, sa faca miscare etc. Ma refer aici la cei suprapo..grasi. E bine pentru sanatate, e bine pentru aspectul fizic, e bine pentru o mai buna integrare in societate. Eu alerg, muncesc, naveta cu bicileta, am o fire foarte energica.. si in somn ma misc, dau din picioare, alerg 🙂 (imi povesteste iubita dimineata – Ma intreaba..Ai dormit bine? Esti obisit? ..eu zic: Am dormit bine. Nu sunt obosit, de ce? Ea: Pai ai fost iar azinoapte in somn, cu baietii la fotbal.

    PS: Dojo, mai papa ceva ca 50 pare in cealalta extrema 😀

    • Ce sa pap, bre, cand io vreau sa dau alea 2-3 kile de peste 50 pe care le am? Nu-s moarta de foame, acu’ incep sa redevin om serios, ca fac sport de 3 ori pe saptamana si incep sa-mi vad piciorusele si restul cum se ‘tonifica’ din nou 😀

    • personal, consider ca acele persoane care isi pun de enshpe ori in farfurie sunt bolnave, au o problema. nimeni nu baga-n el ca-n siloz de prea bine sau de amorul artei. am o prietena si e cam grasa (70 si ceva-80 de kile la 1,60 si ceva), cand scapa in punga cu dulciuri, nu se oprea pana nu le termina, cand face o prajitura/placinta, rade o juma’ de tava pe nerasuflate, dar in acelesi timp, cand imi povesteste viata ei, orice isi poate da seama ca face asta pe fond nervos. ca are o problema si nu stie/poate s-o rezolve si refuleaza in mancare. (si nu, nu poate/nu-si permite sau nu are curajul sa mearga la un psiholog)
      asa ca fraza cu “e nesimtire sau chestie de vointa” inseamna ca nu stii pe ce lume traiesti. parerea mea.
      cat despre a plati in plus, sau in minus pe motive de greutate, inseamna sa te lansezi in niste discutii extrem de lungi si complicate privind discriminarea. iar in ultima vreme lumea a luat-o complet razna privind “politically correct”. care e discriminarea, sa-l numesti pe un “gras” in loc de “pesoana cu probleme de greutate” sau alta formula d-asta simandicoasa sau sa-l pui sa plateasca mai mult biletul de avion sau mai stiu eu pentru ce.

      • 1. Arata-mi unde am zis ca sunt de acord cu plata in plus.
        2. Nu sunt rasist si nici nu fac discriminare.
        3. Eu am foarte multi prieteni din foarte multe tari. Le zic in fata: negrule, grasule, umflatule, slabanogule, uratule. Cum de altfel, am si prieteni tigani. Asa-i zic. Bai tigane, ce mai faci. Pur si simplu. Nici unul nu s-a suparat. Raspund si ei..bine bai romanule.

        Cand ii zic cuiva tigan, negru, gras, umflat etc..nu o zic cu rautate. Pur si simplu asa e el. Stiu ca nu e tocmai frumos, dar e ceva real.

        Eu trebuia sa ma supar cand ma numeau astia slabanog? Daca sunt gras, imi zici gras.

        Tu daca esti inalt, cum ar trebui sa-ti zic? Dar mic de statura? Nu cumva pitic? Pici, prichindel? 🙂

        Daca ai luat-o personal, e problema ta. Unora le e rusine sa accepte adevarul.

        PS: locuiesc in Belgia, si stiu cel mai bine ce inseamna rasism si discriminare. Repet, stiu cel mai bine.

      • Ok, sunt şi cazuri medicale, nu zic nu, deşi o socoteală simplă spune că dacă bagi pe gură o anumită cantitate de calorii, o parte din ele se va depune pe tine. Nu bagi, nu se pune. Iar dacă e boală (hipotiroidia, de pildă), trateaz-o, că de-aia s-au inventat medicamentele. Ai bulimie de stres, consultă un psihiatru!
        Nu spun că-i vorba de nesimţire, ci de lipsă de frână. De discernământ la urma urmei.
        Na-m întâlnit până acum obez care să mănânce 1000 de kcal pe zi. Spun asta în calitate de medic.
        Şi da, eu am votat pentru taxarea lor suplimentară, nu mi-e teamă s-o recunosc. Ai 150 de kile şi eu doar 50, păi plăteşte de trei ori. Poate astfel, data viitoare când uiţi de tine mâncând, o să-ţi aduci aminte de asta şi o să te opreşti la timp.

  2. Eu sunt tare curios ce fumezi ca-i fain tare.

    Acum sa fiu la subiect ma gandesc cum diferentiezi un om gras de unul masiv. Adica un culturist poate sa aiba si 120 kg de fibra dar nu este gras ci doar masiv, “facut”.
    Unele natii sunt mai “mari” decat altele. Acuma o sa plateasca mai mult? Chinezii sunt mai subtirei decat rusii de exemplu, ce facem acum? Ii puneam la plata pe rusi?
    Barbatii au o greutate mai mare decat femeile. Barbatii vor plati mai mult?
    Rezerv biletul cu 4 luni inainte, il platesc online. Intre timp ma imbolnavesc si iau in greutate 15 kg. Platesc mai mult? Poate slabesc 15 kg, platesc mai putin?
    Exemplele pot continua….

    • Daca te obosesti sa dai click pe primul link, realizezi ca nu am fumat nimic. Discut despre un ARTICOL postat pe CNN si o idee pe care au avut-o altii. Asta ca sa ne lamurim cu fumatul 🙂

      Cat priveste masa, ca greutatea e altceva, problema se punea in State, unde sigur exista o diferenta intre culturistul ala de 120 de kile, despre care spui tu, si destui americani ‘bine’ care ‘incep’ de la vreo 180-200 de kile. Nu-i fictiune, am vazut destui.

      Probabil ca nu se discuta despre diferente de 15 kile, ma gandesc, dar pui o problema interesanta …

      • Intai am citit articolul ( pe diagonala se pare) am scris comentariul, dupa care am recitit si vazut si linkul. My bad. Oricum…ce spuneai ca fumezi 🙂

  3. În momente ca astea, mă bucur că sunt ca și ”tras” printr-un inel.:)) Din punctul meu de vedere, să plătească mai mult sau să pună mâna să slăbească pentru că și așa trăim într-o lume plină de obezi.

    Nu știu dacă va mai amintiți de cazul ăla când un nene a traversat Atlanticul în picioare deoarece colega lui de scaun ocupa mai mult decât două scaune de avion. Ca recompensă, compania aeriană s-a oferit să-i plătească o parte din biletul de avion. Mă gândesc că s-ar putea să fiu eu în locul acelui nene. 🙂

    Mi s-a întâmplat de multe ori să merg cu autobuzul/tramvaiul și să vină să se așeze lângă mine câte o grasă de mă îngrămădea până în geam… Bine că pe avion nu am avut astfel de surprize, cel puțin până acum. 🙂 Poate că inițiatorul acestui proiect pare un om nebun dar eu sincer îl înțeleg perfect. :))

  4. O sa sune urat, insa eu cred ca ar trebui sa exista o diferentiere. Suntem tot oameni, insa daca cineva provoaca mai multe cheltuieli, consider ca ar trebui sa si plateasca mai mult. Suna urat, dar mie asa mi se pare corect.

  5. Eu as pune impozit pe grasime.

    Tot ce trece de (sa zicem) dublul greutatii considerate normale sa plateasca impozit usturator sau sa presteze munca in folosul comunitatii.

  6. adica eu ca am 1840 mm, as vrea un pic de confort in mijloacele de transport in comun… fiindca ma dor picioarele. De ce nu le proiecteaza pentru oameni mai inalti? Nu stiu daca-i ok sa se plateasca in plus, insa iti dai seama ce reduceri ar avea asiaticii?

  7. Ma abtin. De fapt nu cred ca oamenii grasi ar trebui sa plateasca mai mult. Eu am 55 de kile. Si 1, 75. Daca imi iau si tocuri stau cu genunchii la gura in avion :)))…..
    ba din contra, acum ca s-au diversificat ofertele ar trebui sa ne ofere companiile aeriene mai mult confort la aceleasi preturi 😉

  8. “Daca te obosesti sa dai click pe primul link, realizezi ca nu am fumat nimic. Discut despre un ARTICOL postat pe CNN si o idee pe care au avut-o altii. Asta ca sa ne lamurim cu fumatul”

    De fapt e cam aşa:

    2007: un pasager umflat ca o minge este obligat de Air France / KLM să cumpere 2 bilete, sub pretextul că el nu încape decât pe 2 scaune (ridicând cotiera dintre ele).

    Tipul contestă decizia (2 bilete x 700 EUR sau cât se plăteşte pe un zbor transoceanic nu sunt bani de cornuri) şi compania e amendată.

    2009: Air France / KLM emite o recomandare în cadrul “condiţiilor generale de transport” care spune că pasagerii care nu încap pe un scaun standard (44 cm) şi în lumgimea unei centuri de siguranţă standard ar trebui să ia 2 bilete.

    2010: aceiaşi Air France / KLM pun condiţia ca pasagerii “care nu încap pe scaunele standard de 44 cm lăţime” (indiferent de greutate) să plătească pentru 2 scaune (1 bilet întreg şi 75% din costul celui de-al doilea bilet). Deci din punctul lor de vedere, şi culturistul cu braţele cât trunchiul de copac trebuie să ia al doilea scaun dacă nu se poate încadra în dimensiunile unui scaun standard.

    Publicul obişnuit din toate naţiile a început să urle precum cocalarii pe stadion, nu fiindcă ar fi fost cineva discriminat, nici din motive de cost sau de consum de carburant, ci fiindcă toţi cei care zburaseră mai multă vreme aveau aceeaşi problemă: că vine unul mai gras, se aşază alături şi se întinde şi pe locul lor 🙂

    ~Nautilus

  9. ar trebui ca aia de sunt obezi (nu ma refer la kg, ca daca zic aia peste 120 kg nu e relevant, 120 kg la 1,90 m nu-i tot aoa cu 120 kg la 1,60 m) sa plateasca 2 bilete, nu sa ridice cotiera de la scaun si sa se pravale peste mine. ampatit asta, e oribil sa calatoresti ore bune cu slanina aluia lipita de pielea ta. si grasii nadusesc muuuult! deci ocupa loc dublu, sa plateasca dublu.

  10. Eu as opta pentru formula aceea: omul+bagajul sa cantareasca un anumit numar de kilograme. Spun asta din perspectiva unei persoane care ar cam trebui sa reduca la capitolul bagaj pentru a se incadra.
    Nu-mi dau seama daca e discriminare sau nu, dar pana la urma is costuri sa te deplasezi dintr-un loc intr-altul, iar biletul asta trebuie sa reflecte.

  11. in teorie ar trebui sa plateasca mai mult dar cum se aplica regula asta? iti faci check`in pe net si iti declari greutatea, apoi la aeroport te pune pe cantar ca sa verifice daca e corect? ce se intampla daca nu coincide? unii au fluctuatii de 2-3 kg, daca exact alea 3 kg te pun peste limita superioara admisa? multi oameni sunt foarte sensibili cand vine vorba de greutatea lor si trebuie sa recunoastem, indiferent cat de gras sau slab esti, e cam umilitor sa fii urcat ca o vita pe cantar…
    apoi cum stabilesti cat e normal sa cantareasca o persoana? daca esti subponderal s`ar compensa pretul in minus?
    nu e o solutie nici cumpararea a 2 locuri unul langa celalalt pentru grasi, omul gras nu va sta mai bine in scaun, doar ca nu mai are pe cine sa deranjeze. adica plateste dublu ca sa se inghesuie intr`un scaun si sa aiba unul liber langa el, nu e o afacere prea buna.

    solutia care mi se pare cel mai usor de implementat ar fi ca fiecare avion sa aiba cateva locuri pentru cei atat de grasi incat nu pot incape pe un scaun normal. locurile astea sa fie mai scumpe decat un loc standard si sa existe pe toate clasele. in felul asta un om gras sta comod pe scaun si are loc sa se desfasoare, nederanjand pe nimeni.

  12. Vorbim despre oameni, deci fara diferente.
    Desi nu ma pot abtine sa fac o gluma, ar trebui stabilit un standard, sa zicem 75 de kg, sa ma incadrez si eu, iar ceea ce trece de acest standard, kilogramele in plus, sa se plateasca precum la bagaje. Sa vezi atunci cure de slabire…

  13. Sincera sa fiu eu nu am calatorit de prea multe ori cu avionul, dar de fiecare data m-am intrebat cum ar putea incapea un om ceva mai corpolent in spatiul minuscul rezervat scaunului. Mi s-a parut putin cam prea inghesuit, in niciun caz confortabil, dar poate pentru ca am mers eu cu companii low-cost. Desi nici la Tarom nu a fost mai bine… Abia asteptam sa ajung la destinatie, mi-am propus sa nu traversez niciodata oceanul. :)))Nu cred ca as rezista intr-o calatorie de 12 ore in asemenea conditii, mai ales ca mi-e o frica de moarte in avion.
    Dar sa diferentiezi biletele in functie de greutatea omului…deja e prea mult. Nu pot sa votez aceasta solutie, desi mi-a placut ideea lui maddy.

  14. discutia cu kilogramele sper ca e la misto. “nu stiu frate, eu am 180 si 50 de kile, ma doare la salam de aia normali, peste 80”
    Problema nu este despre kilograme ci despre revarsarea pe scaunul vecin.
    Daca eu sunt greu si cost compania mai mult, ghinion. Daca eu sunt greu si deranjez lumea: da, sa platesc.
    Dupa care o sa incepem si urmatoarele:
    – aia urati sa plateasca mai mult, ca imi strica fengshuiu
    – aia care put sa plateasca mai mult, pentru nevoia de braduti
    – aia care dorm in timpul zborului sa plateasca mai mult, pentru ca strica echilibrul scaunului
    – buda sa fie cu plata
    – pentru economie de carburant, avionul pleaca gol si se umple ca la cargo cu oamenii care vin in fuga. Aia care nu reusesc sa prinda avionul, asta e, sa faca mai mult sport, grasii dreaq.

    • In ultimii ani conditiile de zbor si preturile s-au tot ‘inasprit’. Deci te poti astepta la orice 😀

      In alta ordine de idei .. pot intelege pana intr-un anumit punct calculul. Nu e vorba de feng shui, e vorba de COSTUL pe pasager. Eu de pilda, la 50 de kile cu inca 30 de kile bagaj, cost compania 200 de dolari (nu stiu, bag din top, ca nu am detalii). Bani pe care-i achita pentru consumul de combustibil.

      X la 150 de kile cu inca alea 30 de kile de bagaj la care are dreptul ca si mine, probabil costa compania 300 de dolari. Sau naiba stie.

      E normal pana la un punct ca respectiva companie sa-si puna niste intrebari. Intrebari care ‘fac sens’, daca te gandesti ca platesti diferentiat pe bagaj (sa nu vorbim ca apar noi limite). Pana la urma costul transportului in cauza e acelasi, nu conteaza ca respectivele kile sunt in cala sau in burta vecinului de scaun 😀

    • PS: iar problema s-a pus in State, unde diferentele de kile nu sunt de 20-30 max. ca aici. Vorbim de oameni seriosi de 2 chintale cel putin 😀

  15. pai da. Dar eu am salariu mai mare, platesc mai multe taxe. Din taxele alea platesc si taxe de eco mai mari. Deci sa imi scada pretul la bilet.
    Evident ca problema s-a pus in america. Chiar nu ma gandeam la niste spalati prin cap mai mari, unde sa se puna astfel problema.

    Vorbim de un om/un scaun. Esti un om/doua scaune: mori. Asa scapi si de biletele scumpe de avion

  16. Ca si Raul, as pune un supliment peste o anumita greutate. Eu as pune 100 kg. Si as redenumi avioanele Patu lui Procust:D
    Dincolo de gluma, e si adevar in problema aceasta. Insa tot asa mult adevar e si in rasism.

    • Io m-as multumi ca, daca nu ajung la 150 de kile cu tot cu bagaj, sa mi se permita de pilda inca un bagaj de cala. Pentru un zbor transatlantic, un singur bagaj de cala e cam nasol (mai ales cand stai 6 luni peste ocean). Asa as plati acelasi bilet, dar as avea acest avantaj. Momentan intre mine si un american de 150 de kile nu e nicio diferenta 😀

  17. Cred ca au si alte motive pentru care ne interzic accesul cu prea multe bagaje.
    Nu am nimic cu cei supraponderali. De cele mai multe ori nu este vina lor ca sunt asa. Tinand cont ca sunt tot oameni, ca si noi, cred ca ar trebui sa plateasca acelasi pret. Gandeste-te cate situatii intalnim in viata, cand suntem favorizati sau defavorizati de conformatia organismului.

  18. Nu prea e normal sa faci discriminare, pentru ca s-ar ajunge si aici. De exemplu un chinez sigur cantareste mai putin decat un european, data fiind inaltimea si masa corporala. In plus s-ar crea o debandada legata de tariful platit si kilogramele pe care le ai, ar da peste cap traficul din marile aeroporturi. In plus s-ar crea un precedent care ar deschide portita si la altii, de exmplu sa platesti dupa kilograme si la tren sau autobuz, poate vapor.

  19. da, cred ca este o chestie de timp pina se va intimpla asta!
    Si este evident o intrebare care se afla undeva la granita. Pe de o parte este cel putin ciudat (nu vreau sa spun incorect) sa pui niste limite, niste standarde de genul pina la 80 kg platesti pret normal, peste 80 platesti extra. Seamana cumva cu criteriile pentru puii din baterie …

    Pe de alta parte am patit de 2 ori, o data pe un domestic flight de vreo 4 ore in care tipul a stat efectiv revarsat peste mine. Deci locul meu era de fapt mai mic decit ar fi trebuit sa fie. Alte comentarii despre persoana respectiva nu fac. Apoi fix zborul urmator, la 3 zile distanta, era de intoarcere in batrina Europa si scena s-a repetat. Deja ma ingrozeam. Am avut noroc ca avionul era gol si tipul a fost mutat de linga mine. Deci in practica acesti oameni folosesc mai mult de 1 loc.

    Nu stiu, poate liniile aeriene ar trebui obligate sa aiba un numar de locuri pentru overweight people? Dar evident ca daca ar fi la acelasi pret cu celelalte locuri, asta s-ar traduce prin aceea ca cei slabuti trebuie sa plateasca pentru ceilalti. Indirect …

  20. Cum a mentionat cineva mai sus, problema este felul in care se -revarsa- supraponderalul peste tine. Ca nu vreau sa fiu rea, dar zau ca ma intereseaza in primul rand confortul meu.
    Am patit asa ceva in metrou, daca ma gandesc sa stau ore in felul asta…In metrou, m-am ridicat in secunda 2, dar in avion, ce faceam ?

  21. Vrem nu vrem, etic sau neetic, cand tragi linie la sfarsitul zilei, contabilitatea nu stie de bun simt, greutate, rasa, culoare, etc.
    Stie doar un lucru. Daca jumate din avion au greutate dubla fata de cealalta jumate, vei avea costuri mai mari.
    Costuri care trebuiesc asumate de cineva…

    PS. Sunt un pic supraponderal personal, si ma lupt sa slabesc, dar cine nu a avut vreodata o afacere sau nu a lucrat pentru el nu va intelege niciodata asta:
    Seara cand iti faci socotelile, esti doar tu si cifrele.

  22. Greutatea normala la 1.90 e de 90Kg. La 1.50 e de 50Kg. Iar femeile au o greutate mai mica decat barbatii. E normal ca unul din ei sa plateasca dublu pentru ca e mai inalt si e barbat?
    E ciudat cum o societatea care se lauda ca vrea sa combata discriminarea, ca doteaza toate cladirile cu rampa de acces pentru persoanele cu handicap (apropo, de ce nu se plange nimeni de constructia rampelor, ca ar costa bani in plus), se gandeste sa discrimineze pe baza de inaltime/greutate/sex.

Comments are closed.