Aspecte importante in alegerea unei nise

“Aş dori să încep un site nou. Nu ştiu despre ce să scriu”.

Dacă s-ar da premii pentru fiecare asemenea topic în forumurile mele de web development, probabil aş avea nevoie de un hangar pentru a le păstra. Preţurile tot mai mici la domenii şi hosting, existenţa unor platforme tot mai uşor de utilizat, plus apetenţa oamenilor pentru mediul online îi fac pe mulţi să-şi planifice ieşirea pe web cu un produs. Unii pregătesc primul site, alţii au deja unul sau mai multe şi s-ar implica într-o nişă specializată, nu doar un site de conţinut “general”.

Deci cum se alege nişa?

Fac un site despre credite bancare, pentru că astea au click bun pe Adsense

Sunt mulţi care îşi aleg nişa pe acest considerent, în ideea că valoarea pe click este superioară altor nişe. Există situri care-ţi oferă rapoarte de valoare pe click, încât să ştii cum stă treaba în domeniul respectiv.

Este o prostie să te bazezi pe Adsense? Probabil, în condiţiile în care sunt alte sisteme care plătesc mai bine. Sau advertiseri privaţi de la care poţi câştiga mai serios. Chiar dacă Adsense au scăzut constant valoarea pe click (e mare diferenţă între ce primeam acum 5 ani şi momentul actual), reclamele lor sunt încă folosite, chiar şi doar pentru a acoperi un spaţiu gol şi a mai primi un dolar.

Chiar există diferenţe între nişe?

Oho .. Tratamentul meu ortodontic mi-a adus ocazia de a studia ceva mai mult despre subiect. Sunt o “tocilară” care, dacă are vreo problemă de sănătate sau, în cazul acesta, intră într-un tratament opţional, stă apoi să citească tot ce prinde despre subiect. Că-mi place să ştiu ce vorbeşte ortodontul, nu să stau să-l privesc ca viţica. Pentru că am adunat deja nişte informaţii, sensibil peste ce ştie restul lumii, am pregătit un site de specialitate (Orthodontics Today).

Ce eforturi am depus? Am scris câteva articole, am promovat la început pe un forum de ortodontie şi pe 2-3 bloguri de nişa, plus că mi-am pus linkul pe câteva situri din reţea. Am făcut chiar o pauză de scris de multe luni, revenind acum 2 luni la el cu ceva materiale noi. Mi-am planificat să scriu cam 1 articol pe săptămână, dar nu prea-mi iese, deci, deşi mai adaug conţinut, nu e chiar un efort uriaş.

Momentan este lider în lista de situri pe Adsense, în ceea ce priveşte câştigurile, urmat fiind de forumul de webmasteri, cel mai puternic site din reţea, ca trafic şi activitate.

De opt ori mai multi vizitatori, de 10 ori mai multe clickuri pe bannerele Adsense. Pe locul doi însă faţă de un site destul de micuţ, pe o nişă foarte specializată, despre care sunt interesaţi mai puţini oameni. Ce presupune un asemenea forum? Suficient efort. Chiar şi cu ajutorul moderatorilor şi al câtorva membri foarte activi şi implicaţi, care postează zilnic, si raportează orice nu e în ordine, forumul ia sensibil mai mult timp decât blogul de ortodonţie. Pe blog intru o dată la 6-7 zile, pe forum e indicat să fiu zilnic.

O nişă mai puţin aglomerată aduce clar mai multe avantaje. Deci alegem “benchmark lending”, “mesothelioma symptoms” sau “adverse remortgage”? Păi nu prea, că habar n-am ce înseamnă măcar chestiile astea. Aşa că ajungem la criteriul numărul doi, zic io ceva mai important:

Fac un site pe o nişă pe care o cunosc

Acum mai venim de-acasă. Am deschis Dojo.ro, când am adunat deja destule informaţii despre karate şi simţeam nevoia să pun de un site. Am deschis site de ortodonţie, după ce petrecusem ore întregi studiind diverse aparate dentare şi aflând ce presupune tratamentul. Am făcut chiar şi siturile de web design sau de călătorii, când am avut materiale despre subiectele respective şi puteam susţine o conversaţie despre ele.

Nu aş deschide un site despre simptomele cine ştie cărei boli ciudate, decât dacă, ferească ăl de sus, am dat de ea sau am studiat nesănătos de multe despre nişa în cauză, încât să pot suştine ca şi conţinut un site de specialitate. Nu te apuci să ţii un site despre gaming, dacă ai jucat 10 jocuri în total, nu ţii un site de tehnologie, dacă nu ai testat destule devices, nu ţii un site despre freelancing, dacă nu ştii despre ce este vorba.

Chiar dacă este o nişă “bănoasă”, dacă nu ai habar de ea, mai bine te abţii.

Fac un site pe o nişă de care sunt pasionat

Nu cred că poţi susţine un proiect, dacă nu iubeşti subiectul respectiv. Poate să fie o nişă foarte  bănoasă, un subiect încă puţin “tratat”, despre care ai putea învăţa destule încât să poţi dezvolta conţinutul respectiv. Ai putea chiar să plăteşti câte un copywriter din Zimbabwe, care să-ţi scrie articole cu 5 dolari bucata. Sau mai puţin, că doar e criză. Dar dacă nu te atrage? Dacă nu simţi nevoia să cunoşti mai mult despre acel subiect? Să discuţi despre el, să înveţi continuu? Pentru unii probabil ar fi un compromis pe care să-l accepte, la mine factorul afectiv e prea important. Aşa că veţi avea ceva de aşteptat până să scriu despre refinanţări sau sfântul ştie ce boală ascunsă.

Cât de aglomerată este nişa în cauză?

Nu mi-am pierdut minţile, am pus INTENŢIONAT acest criteriu pe ultima poziţie. Alegerea unei nişe ar trebui să ţină cont şi de competiţia de acolo. Cel puţin teoretic. În acest moment nu aş mai deschide un site de recenzii de filme sau muzică pe internaţional, pentru că m-aş lupta cu nişte “monştri” în domeniu, care au oameni postând zilnic zeci de recenzii, au acces la fluxuri de ştiri din divertisment, plus că locuiesc probabil destul de aproape de zonele de interes, nu la mii de km depărtare ca mine. Diferenţa de “potenţă” între noi ar fi uriaşă, încât ştiu că în acest moment NU AM NICIO ŞANSĂ.

Am deschis însă fără nicio jenă situri de web design, arte marţiale sau ortodonţie, chiar şi de călătorii, deşi pe unele nişe (web development) lupta e grea şi nu am şanse. Am fost însă atât de pasionată de ele, încât am pornit siturile şi, chiar dacă nu se pot lua la trântă cu giganţii, asta nu înseamnă nici că murim de foame, nici că vorbesc de una singură. Este însă la fel de adevărat că siturile de web development (cea mai aglomerată nişă pe care am proiecte) au fost pornite în 2004, respectiv 2007. Deci nu acum.

Sunt destul de rezervată în a scoate din ecuaţie totalmente acest criteriu însă, pentru că, aşa cum spuneam, există “zone” în care te impui mai greu. Nu spun imposibil, pentru că oricând un om cu talent, cunoştinţe şi BANI, poate face minuni. Oricât e de aglomerată nişa în cauză, se poate “înfige” un nou site, dar asta presupune foarte multă muncă şi o investiţie pe măsură, pentru a recupera din handicap.

Când este vorba deci de alegerea unei nişe pentru un proiect (zic teoretic, pentru că vă rog să mă luaţi la pumni dacă mai deschid situri noi) eu aleg mereu un subiect de care să fiu pasionată şi pe care să-l  cunosc suficient de bine, încât să pot susţine conţinutul sau să pot verifica munca unui copywriter. Am avut norocul prostului că am ales artele marţiale şi ortodonţia în urmă cu 9, respectiv 3 ani, deci au apucat proiectele să se maturizeze, odată cu mine), când sincer ştiam doar că îmi plac subiectele şi am construit pe bruma de informaţii pe care le deţineam, fără să gândesc că de fapt sunt nişe destul de decente când e vorba de câştiguri de publicitate sau că nu am o asemenea concurenţă ca pentru siturile de web development. Atât timp cât am ceva de spus şi dragoste pentru subiectul în cauză, nu prea mai stau la discuţii.

Cum vă alegeţi voi nişele sau cum le-aţi ales? Pe ce subiecte aveţi situri specializate? Ceva planuri?

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

Online marketing and SEO consultant with 20+ years of experience online. I help companies build lead-generating websites and improve their marketing results.

Articles: 1791