Blogging: cum să consumi mai PUȚINE resurse

WordPress este o platformă minune, folosită de milioane de oameni. Că este „self-hosted” sau pe wordpress.com, cert este că are priză la publicul blogger și nu doar. Sunt mulți (eu inclusiv), care-l folosesc pentru portofolii, situri de firme etc. Câte situri însă, atâtea modalități de a folosi platforma.

Dacă știți să vă optimizați situl cum trebuie, ajungeți să folosiți resurse puține, dacă nu, se poate ajunge la niște minunății .. Partea proastă, când situl tău consumă cât 20, este că în general plătești tu oalele sparte. În loc să dai puțini lei pe lună (mai ales dacă nu ai nu știu ce mare trafic), ajungi să achiți bani cât de un cont de reseller, doar pentru că ai făcut câteva mici greșeli.

web_hosting

Pentru că tot am făcut probabil toate prostiile posibile, încerc să listez aici câteva idei de a face situl chiar mai rapid (este un „bonus”, când începi să-l optimizezi) și de a scădea consumul de resurse (spațiu și bandwidth).

1. Design – keep it simple!

Pentru mine trecerea de la „clopoțeii” de acum câțiva ani la un design simplu și (de ceva timp) responsiv a fost un șoc. Îmi plac „zorzoanele” pe situri și le pot pune, de să te ferească ăl de sus. Interesant este că, în timp ce am mai progresat ca designer, mi-am dat seama că treaba aia cu „less is more” nu-i chiar o idee proastă. Am început să realizez și să apreciez un design minimalist, să cuget de 3 ori înainte să trântesc un background uriaș, oricât de superb arată în Photoshop.

Chiar am o clientă zilele astea căreia îi voi pune situl „în cod”, pentru că are grafician și dorește să-l facă să-și merite banii. Cum ei sunt în general înfipți pe print, au pregătit un design care nu prea pușcă deloc cu ce se dorește pe un site bine optimizat. Așa că i-am invitat să mai „taie” și să mai scoată din zorzoane. Partea bună este că a înțeles ce riscă, dacă folosește un design extrem de încărcat, așa că am ajuns deja la un consens.

Știu că sunt frumoase sliderele și tot felul de chestii care mișcă pe pagină. Dacă nu sunt chestii serioase de promovat (la un portofoliu de pildă sau un site de firmă poate sunt totuși câteva chestii pe care dorești să le vadă bine vizitatorul), renunță la el. Orice cod suplimentar înseamnă că mai încarci ceva, deci ocupă spațiu și, prin încărcare, consumă și din traficul tău de date lunar.

2. Nu instala o mie de pluginuri

Administrez destule situri și am lucrat cu mulți clienți. Am fost de multe ori șocată să văd câte ZECI de pluginuri folosesc. Tot felul de porcării care pun ceva în plus (inutil, dar nu contează) pe site, care încetinesc respectivul proiect și au influența lor în consumul tot mai mare de resurse. Există pluginuri de care ai nevoie, dar există și destule prostioare fără care nu moare nimeni.

3. Cache și iar cache

Am fost ani buni împotriva ideii de a folosi un plugin de cache. Mi se părea idiot, mai ales că nu aveam nu știu ce trafic. După care m-am trezit că un site cu trafic mic (sub 100 pe zi) deja este „flagged” de către host, că are un consum de resurse suspect. După care mi-am dat seama că până la urmă nu strică un asemenea plugin. Eu folosesc WP Super Cache, există și alte variante. Îl folosesc pe toate instalările de WordPress, chiar dacă este un site cu trafic minimal. Măcar nu mai am dureri de cap ..

4. Nu pune imagini mari.

Luna asta m-am trezit că două situri de-ale mele au trecut de 50 de GB bandwidth. OK, ambele au traficul în creștere, deci se justifică măcar parțial problema. Și totuși …

Am avut noroc că hostul pe care stă blogul (da, ăsta e unul dintre împricinați) a alocat imediat mai mult bandwidth, așa că nu am rămas o săptămână „suspendată”. Mi-au acordat bonusul de spațiu imediat, fără un cost suplimentar, deși este clar că acum trebuie să casc ochii să văd cum pot să-mi readuc consumul la un număr mai decent. Prefer să nu consum prea mult, decât să dau bani aiurea pe resurse pe care aș putea să nu le epuizez amboulea.

Și da, una dintre prostiile făcute a fost că am urcat niște imagini cam mărișoare. Deși sunt lupul moralist și învăț lumea cum să-și organizeze corect pozele, tot am zbanghit-o de una singură, de mi-am săltat consumul de resurse ca la nebuni. Am redus imediat dimensiunile și garantat voi căsca ochii pe viitor, să nu mai scap poze ne-redimensionate.

Faza asta mi-e cunoscută, mai ales că acum vreo 2 ani aveam o discuție similară cu un client de-al meu, care deja consuma cât 20 de situri. I-am tot dat mai mult bandwidth, dar în fiecare lună rămânea blocat de server. Am aruncat un ochi pe imagini și aproape am căzut de pe scaun: toate pozele erau de peste 1MB. L-am pus să le redimensioneze și de a doua lună nu a mai consumat nici 10% din ce-i alocasem. L-am trecut pe un plan normal și nu a mai sărit „calul” de atunci.

Cu câteva imagini de 2-3 mega și câteva mii de afișări ale lor (normale până la  urmă, dacă nu ai 20 de vizitatori pe zi), ajungi să consumi aiurea resurse pe care nu ai motiv să le epuizezi.

5. O temă „news” consumă mai multe resurse decât una simplă.

Am schimbat tema de pe blog (era similară cu asta), pentru că dădeam deja peste cap procesorul serverului. Am noroc de un host foarte înțelegător, dar tot nu era chiar OK. Listările de articole pe bază de categorii, chiar bine făcute, vor duce la un consum mai mare de „procesor” (pentru că la fiecare afișare de index vor solicita niște informații suplimentare în baza de date). Pentru că nu țin morțiș să investesc mai mult în hosting decât merită proiectul în acest moment, am preferat să pun la cale o temă simplă, care dintr-o dată mi-a adus situl la normal, fără să ajung să plătesc suplimentar.

De ce contează cât consumă situl?

Există mii de planuri de hosting „nelimitate”, care-ți oferă și luna de pe cer. Sunt mulți webmasteri care cumpără cel mai mare plan de hosting pe care-l prind, doar așa, să se simtă mai cu două perechi … Știu un admin de forum care încă de anul trecut ținea un DEDICAT pentru un forum cu max. 100 de vizitatori pe zi. A luat serverul din prima zi a forumului. Nu vreau să mă gândesc câți bani a aruncat aiurea, pentru că nu a avut nici inspirația să mai dea ceva hosting și altora (măcar să-și acopere găurile). Situl lui e tot la 100 de vizite pe zi și a mâncat până acum bani grămadă.

În loc să arunce banii aiurea pe resurse pe care nu le va folosi poate nici in 10 ani, putea să cumpere publicitate sau conținut pentru situl lui (deci clar un „boost” pentru proiect). Nu este nicio rușine să ai grijă ca proiectul tău de început (care probabil trăiește doar din fondurile alocate din portofelul tău) să nu consume mai multe resurse decât este normal să consume. Nu-ți ridică nimeni statuie, că stai pe ditai contul, partea tristă este că tu plătești facturile.

PS: exact pe acest principiu am pus la cale și un cont minimal de hosting, folosit deja de câteva zeci de clienți de-ai mei (bloggeri „mici”, patroni de firme cu situri fără trafic uriaș etc.). Oricât pare de minuscul, oamenii sunt mulțumiți de preț și încă nu au reușit să consume resursele alocate.

Ce alte idei aveți pentru a reduce consumul de resurse al blogului? Cât vă costă lunar găzduirea? Cât consumați din resurse?

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810

36 Comments

  1. Pe mine nu ma costa nimic. Insa cu pozele e problema, am blog de calatorii deci blogul meu se bazeaza pe ele. Daca micsorez pozele isi pierd mult din calitate si nici nu te mai imbie sa-ti faci bagajul si sa pleci.

    Ce soft stii prin care pozele cand dai resize sa arate cat de cat ok??
    Eu vad poze superbe pe alte site-uri la cativa kb, dar nu reusesc sa inteleg cum le fac …

    • Eu le dau resize la gramada cu programul ala de care am scris in articolul cu imaginile. Oricum o poza mai mare de 1200-800 de pixeli e cam prea mare pentru oricine sa se mai bucure de ea. Mai ales daca nu ai un plugin de ‘slider’ sa dai next la imagini si trebuie sa to dea back pentru fiecare poza, se cam plictisesc.

      Io nu pun imagini uriase. Daca vor wallpapers, exista situri de specialitate 😀

  2. Sunt curios cate plugin-uri ai tu. Eu pe mystreet7 am 15 plugin-uri, iar pe cel din semnatura am 11. Lejer as putea renunta la 2 pe fiecare blog in parte.

    “Ce alte idei aveți pentru a reduce consumul de resurse al blogului? Cât vă costă lunar găzduirea? Cât consumați din resurse?”

    Pt hosting, sau 12 euro (mystreet7) si respectiv 15 euro. Nu folosesc cache pentru ca nu se pune problema. Poate pe viitor.

    Mi-ar place sa invat php si sa incerc inlocuirea multor plugin-uri doar din cod.. dar e cam dificil. Pana una-alta, viata merge inainte 😛

    • Am vreo 15 aici, dar as putea rade vreo cateva. Dintre alea care imi sunt necesare: Akismet, WP Super Cache, No category base (scoate /category/ din permalinks), code markup (pentru alea cateva tutoriale pe care le-am scris), NextGen Gallery, WP Polls, Editorial Calendar (pentru a planifica posturile mai bine), Lightbox (pentru imagini).

      • Madalin, bine punctat. 🙂

        Nu as ramane fara Akismet, mi-a scapat dosul de vreo 200 de mii de comentarii de spam, parca nu am curaj sa-l scot 😀

      • Nu stiu daca e un must have, dar l-am instalat pe vreo 2 proiecte (asta inclusiv). Acu’ teoretic puteam modifica din setari sa nu mai fie catetegory, ci altceva, dar am zis sa-l rad de tot.

      • @C.A. Ionut – e un must atunci când dorești să ai link-uri cât mai ”faine” și cât mai bine optimizate, lucru care îți aduce un mic plus site-ului.

  3. Eu aș mai adăuga: comprimarea fișierelor js, css; folosirea sprite-urilor – în loc să încarci 10 imagini de 1KB pentru CSS mai bine încarcă una singură de 10KB, astfel vei deschide doar o conexiune către server în loc de 10 iar dacă înmulțim asta cu numărul de vizitatori pe care îl are site-ul într-o zi = fericire. 🙂

    Și eu sunt total anti 1000 de plugin-uri, motiv pentru care recomand folosirea unuia care face cât 4 la un loc, Yoast WordPress SEO. Decât să folosești un plugin pentru no category, unul pentru xml sitemap, unul pentru meta-etichete și altul pentru social media; ăsta le face pe toate plus că mai are câteva opțiuni utile.

    Iar pentru cei care stau mai prost cu bugetul și au trafic cât de cât, eu le recomand să folosească cu încredere CloudFlare-ul. Chiar dacă sunt papagali care-i contestă puterile, vă recomand să-l încercați și sigur nu o să regretați alegerea făcută.

  4. Din ce-mi dau seama, serverul care tine blogul nu e setat sa zip-uiasca html. Asta ar reduce pagina actuala de 55k pe la 4-5k. Apoi, pe cat posibil, orice jquery sau common css/js pune-l sa fie de pe un CDN (https://jquery.com/download/ scroll la CDN) . Imaginile se pot pune pe flickr sau altele. In general traficul se poate reduce cu pasii astia, chiar daca pt maximum de eficienta lucrurile se complica (a folosi flickr pt imagini, manual sau via api). O alta chestie ar mai fi sa tii cookie sizeul cat de mic se poate. Cookies pot manca serios din trafic. D-asa se si recomanda sa pui orice e static pe un server diferit. La blog nu prea ai ce reduce, dar poate la alte aplicatii se poate. Cookies putine si scurte.

    Pe langa trafic, poate cea mai mare problema e cu limitele serverului (ram si cpu). Asta de obicei se intampla din 2 motive: soft prost tehnic (WP respecta din plin criteriul) si hosting (potential tepar) care pune limite mici. Cu hostingul poti sa rezolvi si nu prea. Cu softul, doar daca stii alternative mai bune sau il scrii tu. Majoritatea care ajung sa dea cu capul de limitele astea de obicei prefera sa plateasa in plus. Intr-un final solutiile depind si de ce ai la dispozitie. Ironia e ca softurile la moda nu-s chiar the best tehnic si daca ajungi sa ai succes, te cam costa, dar teoretic daca ai succes ai si bani so… no problem! 🙂

  5. Nu imi place sa vad poze mici pe bloguri. Mai ales imagini cu peisaje, arhitectura, flori.
    Platesc destul de putin la firma de host si sunt multumita de ea. Imaginile puse de mine in articole sunt in general marisoare si da, ocupa mult spatiu. O sa ma ocup in curand de o redimensionare.

  6. Si totusi, un sfat universal valabil: intotdeauna sa ai cel putin dublu resurselor pe care te astepti sa le consumi in perioada de timp data. Exemplu cel mai elocvent a fost chiar http://www.dojo.ro acum cateva nopti cand a fost lovit de ” Bandwidth limit exceeded”

  7. Si eu mi-am ales o tema minimalista. Consum extrem de putine surse si sunt multumit de viteza siteului. Sper ca pe viitor sa mai invat una alta, ca as vrea sa imi mai pun ceva pe header, dar inca nu ma descurc ;))

  8. Pluginul wp super cache il recomand si eu. De cand l-am instalat se simte o mica diferenta.
    Si nah, trebuie sa fie cat mai simplu site-ul. Preferabil ca pozele sa nu aiba zeci de mega…iar plugin-urile sa fie doar cele necesare, nimic mai mult!
    Bafta!

  9. Iar daca vrei sa nu ai nici un stres mai aloci 10 euro in plus si iti achizitionezi un server vps. Avand un server vps poti tine cu succes chiar si un site mancator de resurse cpu/ram/banda.

    • Eu platesc 39 de dolari un VPS la HostGator. E drept ca nu am probleme de genul cu situl care sta pe el, dar nici nu e a chiar 10 euro diferenta. Tu cei oferte ai prins mai ieftine?

  10. 17 euro – 1 gb ram + 1 gb burst, 2 cpu , 15 gb hdd, 5 ip-uri, trafic nelimitat. Luna trecut am avut uptime 99,93.
    Intradevar putem spune ca diferenta este de 13-14 euro.

  11. Ma gasesc vinovata la faza cu pozele. De multe ori mi.a fost lene sa le miscorez si le-am incarcat ditamai pe WP pana mi-a zis robotu lor, sa-mi vad de model si sa-mi croiesc imaginile cat mi.e plapuma 🙂

  12. Eu folosesc 3 pluginuri care ma ajuta foarte mult pe un site cu cateva mii de unici pe zi:

    1. WP Super Cache
    2. DB Cache Reloaded Fix
    3. WP Minify

    Pe langa faptul ca am redus consumul de resurse cu cel putin 50% viteza de incarcare a site-ului, o medie de 0.8 secunde!

    • Vezi (cu hoster-ul impreuna) daca nu cumva ai erori niste, erori ce fac ca fisierul error_log sa creasca extraordinar.

      In cazul gazduirii cu cPanel, fisierul este stocat in public_html.

  13. […] Primul link va fi către un articol scris de către Dojo și este un articol dedicat blogărilor. Din acest articol, blogării pot afla cum să-și optimizezi blogul astfel încât să consume cât mai puține resurse. […]

  14. Bune idei in articol, mi-ai dat de gandit sa aplic si eu, pentru ca am ceva probleme cu viteza de incarcare a unei pagini de la pluginuri/videoclipuri de pe youtube.

  15. Eu folosesc in medie cam 10 – 12 plugin-uri. Momentan nu am probleme cu resursele. Dar vorba ta Dojo, orice ar fi, eu la Akismet nu renunt. Pana sa-l instalez pierdeam ore sa verific si sa sterg comentarii spam. Recunosc ca nu folosesc inca un plugin the cache, dar am sa testez varianta. Felicitari pentru articol. Foarte interesant si util.

Comments are closed.