Cât costă o naștere în România?

Eu știu clar ce aleg și suntem deja pregătiți cu toate cele. Aici, în Timișoara, există 4 variante (din ce am aflat eu, să mă corectați, dacă zic prostii): spitale de stat Bega și Odobescu, plus 2 clinici private: President și Athena.

Normal, la stat, cel puțin în teorie, costurile sunt mult mai mici. În mod ideal ar fi aproape zero (dacă nu punem la socoteală „valiza pentru naștere” – care și ea poate conține mai multe sau mai puține lucruri). Practic, nu cred că poți găsi două femei care au plătit la fel. Unele au oferit „atenții” personalului medical (și auxiliar), altele nu, unele au primit de la spital foarte multe „rechizite”, altele și-au adus de acasă și cearșafurile etc.

nastere-pregatire

Astăzi vă invit să vorbiți despre partea materială a unora dintre cele mai speciale zile din viața de familie să ne facem o idee, chiar și așa aproximativă, despre costurile unei nașteri (că e la privat sau la stat) și ce au acoperit aceste costuri.

Precizați, vă rog, orașul, spitalul, anul în care ați născut și, așa cum vă mai amintiți, pe ce ați dat banii (și „valiza” intră la costuri, că și lucrurile respective trebuie plătite. Dacă aveți soții care au născut, prietene care nu se supără să vă ofere aceste detalii, sunteți bineveniți în discuție.

Va mulțumesc anticipat.

Încep eu cu ce știu (nu am născut încă), dar am momentan o idee aproximativă după discuțiile avute la Athena, în Timișoara. În cazul meu, fiind și asigurată CAS, o naștere naturală m-ar costa 950 de euro, o cezariană (foarte probabil asta va fi) este 1300 de euro. Nu am de adus NIMIC de acasă, spitalul îmi va pune la dispoziție absolut totul (cămăși de noapte, hainele fetei, consumabilele medicale și de igienă, mâncare etc.).

Deci, teoretic cel puțin, aici vom trage linie. Prețurile despre care vorbesc sunt valabile acum, final de ianuarie – început de februarie 2014, după cum ne va fi norocul să vina puștoaica.

Hai să contabilizăm, deci 🙂

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810

38 Comments

  1. pai… eu am nascut o fetita pe 10 februarie. am retrait citindu-te perioada aceea. mai ales sentimentul de dupa anul nou: de-acum in linie dreapta!
    pe atunci nu erau alte optiuni decat maternitatea de stat, a fost nastere normala, aveam 24 de ani. De daruri nu prea a fost cazul ca am nascut cu nepoata-mea (moasa la 20 de ani!)imi amintesc insa cele 3 prosoape si 3 sapunuri pe care le-am dat asistentelor cred, ca asa era obiceiul.
    si… era 1992!

  2. Privat: daca ai probleme te fac pachet si cheama ambulanta de la stat.
    Stat: exista spitale cu rezerve contra cost (la Universitar exista si cu 2 camere, hotel in toata regula) era 150 Euro pe zi, nu stiu cat mai e. 2 zile dupa nastere dai 300 Euro pentru camera. Apoi spagile de rigoare (prima mana, a doua mana, anestezist, asistente).

    La stat, in conditii similare cu privatul, iesi cam la jumatate fata de privat dar ai parte de cei mai buni medici, daca doctorul tau e de garda pai acolo e infipt pe cand la privat nu stii cand il gasesti si “Doamne fere” in caz de probleme ti se acorda ajutorul pe loc.

    Privatul e bun doar pentru nasteri in apa, naturale sau alte metode fara riscuri pentru ei. Oricum sunt acoperiti prin contractul scris cu font 6 de orice fel de cereri de despagubire.

    Ce am scris mai sus era valabil in Bucuresti in 2007-2010, stat (Universitar, Giulesti, Elias) Versus privat (Regina Maria, Medlife, Euroclinic, Sanador).

    • Ai si un total pentru costurile in cauza, asa aprox?

      In momentul asta spitalul la care merg e in stare sa se ocupe si de un caz ceva mai grav, medicii sunt in general ACEIASI, nasc cu medicul care mi-a urmarit sarcina (si la care oricum am mers si inainte) etc. Sper sa nu fie cu probleme, teoretic stam OK.

    • 150 Euro pe noapte, pe bune?? Pana si-n spitalele din Germania e mai ieftin! Vorbesc de taxa de cazare + masa, care se invarte pe la 70-80 Euro/noapte.

      • Romanii sunt mai bogati de felul lor 😀

        In mod normal, intr-o tara in care salariul e undeva pe la 3-400 de euro, sa ceri mia de euro pe o nastere e absolut socant. Sau sa astepti sute de euro spaga. Dar cine zicea ca suntem o tara normala?

    • ma apuca dracii cind va aud cu datul spagii si respectat traditii idioate…platiti serviciile medicale si atit. medicii au obligatii firesti sa isi faca meseria ca de aceea se numesc medici. nu vreti cu siguranta ca, copii vostrii sa mosteneasca sistemul de ”supravietuire”corupt al vostru, adica al parintilor. sa va fie rusine
      se pote supravietuii fara probleme daca incercati sa fiti onesti cu voi insiva.
      si viata ar fi mai frumoasa si mai usoara.

  3. Noi am nascut in decembrie, la Euromedica Baia Mare. Clinica privata, conditii de nota 10. Pretul cezarienei si unei zile in plus la cazare a fost de 2950 de lei. Nu regret nimic, totul a fost aproape de perfectiune.

  4. Draga coleguta, imi place f tare art tau! O sa incerc sa-mi amintesc macar aprox cat m-a costat nasterea. In 2011 am nascut la President. A fost nastere normala cu epidurala si am platit 900 sau 1000 euro (nu mai stiu exact). Nu am dus absolut nimic de acasa si nu am dat nimic in plus. A fost totul mai mult decat ” foarte bine”, iar daca voi mai face un bebe, tot acolo voi merge! Intr-adevar in 2011, daca aparea vreo problema cu mama sau cu bebe-ul, te trimitea cu salvarea la stat- Odobescu, Louis Turcanu… acum am inteles ca au si terapie intensiva si e mai ok. despre Atena am auzit chestii mai neplacute de la alte mamici, iar despre stat…sincer….ajungem cu 200-300 euro mai ieftin , dar nu se compara conditiile si atitudinea personalului medical.

  5. 2010 – Moinesti – spital public – O cutie de 10 buc de Guantanamera Cristales, o sticla de Lagavulin 18 (astea le-am consumat cu o parte din echipa medicala seara, post-eveniment) si niste de-ale gurii la o crasma in zona.
    2012 – Moinesti – spital public – Cohiba Siglo IV 3 bucati (a scazut numarul de fumatori intre timp) + o masa la o crasma.

    De fiecare data am avut la pachet:
    – un halât gros pentru nevasta (simtea nevoia sa se plimbe din a doua zi);
    – hainute pentru pitic(a) pentru momentul externarii;
    – cate un bax de ciocolata (singura spaga notabila pe care o puteau accepta cadrele medicale).

    De precizat: cezariana de fiecare data.

  6. Am nascut in 2003 la Spitalul Elias am dat cam 350 cu totul ,nu am dus nimic de acasa ,nastere normala ,conditi foarte bune si un personal de nota 10 ,moasa a sta cu mine aproape tot travaliu si m-a mangaiat ,mi-a facut masaj si tot ce am avut nevoie sa trec mai usor peste un travaliu ce a durat 12 ore ,nu am ce sa reprosez si nu am dat nimic inainte asta ca sa intelegeti ca nu erau “unse” ,asa se purtau si cu celelalte gravide care se aflau in acea zi acolo

  7. Regina Maria,Buc,2012 cost total 5000ron,cezariana, cu reducere de asigurat cas plus reducere asigurat RM(de la servici).
    Si pt ca aveam si optiunea sp Municipal, acolo dupa calculele unei asistente (!?), ce se ”ocupa” de astea, ar fi ajuns 4000ron,plus niste consumabile aduse de acasa(gen pansamente,sonda,cateter,epidurala,si chiar si ata chirurgicala mi s-a cerut!!da,aia e ata cu care ma cosea mai apoi:)daca nu duceam ma intreb cu ce fel de ata ma cosea?
    Overall,ma bucur de alegerea facuta,a fgost o experienta minunata,chiar daca nu am putut naste natural,nu o sa uit niciodata cat de frumos a fost!

    • Cu tot cu ‘consumabile’ probabil mai puneai de o mie de lei. Multe femei, cand calculeaza cat le-a costat totul nu prea pun chestiile astea la socoteala. Plus hainele de spital (ca-ti tre’ nus’ cate camasi etc.). Ceea ce mi se pare ciudat, ca doar LE PLATESTI pe fiecare. Eu de pilda nu stau in camasa de noapte (le detest), deci mi-ar trebui cateva doar pentru spital, acasa am tricou de dormit. Le-as lua sa le port 4 zile si dupa aia le-ar bate al de sus in dulap. Si nu costa 5 lei bucata oricum.

      Zic si io ca ai iesit bine de tot. Si eu ma gandesc ca va fi OK. Am fost deja la spital de cateva ori (radea fata de la receptie ca ma cunoaste deja la mutra), ieri mi-am facut analizele pre-operatorii si sunt inca la faza de incantare. sa vedem cum o fi ..

    • Buna Ana. Am citit comentariul tau. Tocma am aflat ca sunt insarcinata si as vrea cateva detalii de la tine. Mama a fost operata la Regina Maria de dr. bratila si a fost foarte multumita. Eu as vrea sa nasc la aceeasi clinica, cu acelasi medic care s-a ocupat de mama. Imi poti da detalii referitoare la experienta pe care ai avut-o in aceasta clinica? Multumesc

  8. In 2005 m-a costat doar 9oo lei: 2 chirurgi plus anestezist, apoi 100 lei am mai imprastiat in stanga si in dreapta, in cele 4 zile cat am stat.Plus sapunuri si prosoape..Ce obicei!Dar nu cunosc preturile actuale.In schimb la apendicita fiica-mii din decembrie, am cotiyat per total 700 lei cu ecografii, cu tot. Banala apendicita.

  9. Pe vremea mea, maica, nu se stia de privat… toate femeile nasteau in spitale de stat! Ma bucur ca acum exista posibilitatea de a alege, daca parintii asa decid ca e mai bine pentru copil si mama.
    Oricum, nu despre asta doream sa vorbesc, am intrat doar sa-ti urez nastere usoara si sa dea Dumnezeu sa fiti amandoua sanatoase!

  10. Prima a fost cezariana la clinica Eva (paca 2700 lei) in 2010 si naturala in 2014 (3200 lei) tot la Eva si m-au lasat sa asist (si fac poze).

  11. Am nascut natural in septembrie 2013 in Bucuresti, sistemul privat, la MedLife.
    Am prins o oferta cu nastere naturala incepand de la 2700 lei, cu rezerva cu 2 paturi (deci colega de camera). Cand am nascut eu, o nastere naturala (cu aceeasi rezerva cu 2 paturi) costa 4000 lei, si o cezariana pe la 9000.
    Eu am platit 6000 lei (pt nastere naturala), pentru ca am vrut hotel mai de lux, adica o rezerva cu un pat + canapea pentru sotul meu, care a stat cu mine in spital tot timpul.
    In banii astia a fost inclus totul, inclusiv un set de analize pentru prunc, pijamale si mancare pentru tata si un masaj post-partum pentru mine (care a fost, pot zice, vax pastila).
    Ceea ce pot spune este ca spitalele private nu sunt pregatite pentru nasteri naturale, pentru ca 90% din femei nasc prin cezariana. Eu am avut o nastere frumoasa, doctorul a fost foarte fain, dar cum a dat Domnul sa nastem 3 domnite in decurs de o ora, la ora 2 sambata dimineata, ne-au trecut niste emotii avand in vedere ca erau de garda O ANESTEZISTA si O MOASA. La 3 muieri in durerile nasterii 🙂
    Sa tot ai simtul umorului intr-o situatie din asta.

  12. Hello hello

    Eu am nascut recent (10 martie)in spital de stat( Cf 2) cu rezerva privata de la Anima. Costurile au fost urmatoarele: rezerva 3 zile:750 ron, atentii doctori+ asistente ( se schimba turele de 3 ori atat la neonatologie, cat si la ginecologie) in jur de 3000 ron. Tin sa precizez ca rezerva a fost in regim privat si sotul mea a dormim acolo fiind acomodat pe o canapea destul de ok …din spusele lui.
    Nasterea a fost prin cezariana.
    Mentionez ca acestea nu au fost singurele costuri. Fata de privat unde ai totul asigurat cat esti internata, aici trebuia sa ai de la sapun pana la unguentului lui bebe de fundulet. Nu au absolut nimic. M-am mirat ca au avut calmante si nu a trebuit sotul meu sa se duca sa cumpere. Costuri totale de maruntisuri maternitate: inca 1000 ron.
    O nastere prin cezariana la Regina Maria , unde am si abonament prin firma la care lucrez era 7500 ron. Pot spune ca am economisit caruciorul lui bebe.
    In rest, toate frumoase… I-au facut toate analizele lui bebe… Si am fugit acasa dupa 3 zile.

  13. Buna, o intrebare am si eu, sunt insarcinata pentru a 2-a oara, prima data am nascut prin cezariana, asa ca acuma tot asa va fi. Prima data am nascut la regina maria dar doctorul meu este plecat din tara asa ca acuma a trebuit sa ma reorientez…..un sfat, un doctor cum e nasterea la stat la Spitalul obor, municipal, giulesti, doctori, recomandari. O seara faina

  14. ok,am citit comenturile ca sa-mi fac o idee despre unde,cat costa
    trebuie doar sa aleg ,mi-as dori o clinica privata,sincer,nu stiu de ce dar spitalele de stat nu-mi ofera prea multa incredere…..mai am timp pana i aprilie sa ma decid.a incercat cineva nestere acasa cu moasa si eventua un medic speciaist? m-ar tenta si aceasta varianta.

  15. Buna tuturor,
    Eu sunt hotarata sa nasc la Medlife Grivita, data va fi undeva la sfarsitul lui aprilie – inceputul lui mai.
    Am sa revin cu informatii proaspete imediat ce voi vizita maternitatea 🙂
    Cu bine!

  16. Si eu as fi interesata cat se plateste o cezariana la spitalul Bega din Timisoara. Stie cineva niste costuri mai recente, din 2015? Spitalul s-a renovat cumva? Mersi

    • Corina, nu stiu cum e la Bega, am nascut la President (acum Premiere). 5100 de lei spitalizarea, apoi separat platesti onorariul doctorului. Asta era in 2014.

  17. Eu am nascut la Odobescu prin cezariana.In jur de 1500 de lei m-a ajuns(800 de lei la doctor,200 de lei anestezista,100 de lei atentii personal si gaurile fetitei in urechi,400 de lei bagajul de maternitate).Am fost multumita de personal,incomodata de ale mamici care sforaiau noaptea in salon.Am ales nasterea la stat pt ca consultatiile la privat m-au ajuns in sarcina circa 1000 de euro(450 de lei vizita). Si cu acelasi doctor am si nascut in oct 2016.

    • Prea mult a costat vizita la medic 450 de lei,2 vizite la medic au costat cat a costat nasterea propiuzis,niste tarife incredibil de mari are acest medic.In rest cam astea sunt preturile la spitalul de stat Odobescu.Desi la ce tarif are la consultatii ma mir ca in spital nu ti-a cerut mai mult pe nastere propriuzis.

Comments are closed.