Ce bine că avem fotbal

Timişorenii discută de câteva luni pe marginea unei decizii pe care EU cel puţin ca şi CONTRIBUABIL nu o agreez: “sponsorizarea echipei Poli (actuală FC Timişoara parcă) în fiecare an cu 9 mil. de lei. Cel mai interesant este că şmenarii de la Poli au făcut deja o “boroboaţă”:

Un control a scos la iveala faptul ca o parte din banii dati pentru sustinerea clubului FC Timisoara au ajuns in buzunarul Consiliului Judetean.

Cei de la club au platit din acea suma chiria la Stadionul Dan Paltinisanu, care este in administrarea CJT.

“Le-am cerut celor de la audit sa faca o situatie si asa am descoperit ca pe langa banii cheltuiti cu cantonamente, chirii, masa si transport cu avionul, noi ajungem sa platim si chiria la stadion, ceea ce este absurd”, a spus viceprimarul Adrian Orza.

Acesta a precizat ca este vorba de 20.000 de lei, bani pe care clubul i-a folosit pentru ca sa achite chiria la stadion, deoarece asa apare pe deconturi.

Ceea ce mă deranjează pe mine este ideea de a da bani unei echipe de fotbal care până acum nu a făcut nimic notabil. Există jocuri în care “mişcă”, în rest .. dumnezeu cu mila. Şi totuşi noi (obligat forţat de edili) dăm bani unei echipe ce reprezintă până la urmă un business.

Spuneam că suntem “norocoşi” că avem fotbal şi că este încă un sport PREA “galonat”, cu toate că la noi în oraş cel puţin există alţi sportivi MULT mai buni decât dătătorii în minge.

Cunosc personal practicanţi de Karate care de ANI MULŢI sunt campioni MONDIALI, nu ameţiţi care pierd meciuri în faţa unor echipe de care nu a auzit nimeni. Cei din domeniu îi ştiu probabil pe “copiii” lui Sensei Mihai Cioroianu, care îşi petrec multe săptămâni luptând sau executând kata la concursurile din ţară sau prin toată europa.

Şi nu vin acasă cu coada între picioare, aşa cum a venit de atâtea ori Poli, ci încărcaţi de medalii. Sunt copii plictisiţi deja de faptul că îşi dispută mai nou medaliile între ei, pentru că greu mai găsesc competiţie. Şi nu sunt doar ei, hai să nu lăudăm doar campionii de la Karate.

Să vorbim despre practicanţii “obişnuiţi” care dau 20-30 de euro pentru a participa la o competiţie, 100-200 de euro pe un karategi decent (şi ai nevoie de 2-3 pentru sală şi măcar unul impecbil pentru competiţie), alte zeci de euro pe protecţie pentru gură, piept sau “scoică”.

Sunt părinţi care investesc enorm pentru pasiunea copiilor lor şi puşti de 10 ani care dau cu pumnul şi piciorul de parcă nu mai este altceva pe lumea asta pentru care să merite să lupte.

Primăria Timişoara însă ÎI IGNORĂ pentru că nu joacă fotbal. Aşa cum dă 9 mil. pe an pentru o echipă de fotbal faţă de care nu avem nicio obligaţie şi nu sunt în stare să construiască nişte bazine de înnot de pildă. Până şi parcul de “skate” l-au închis pentru că sunt nişte interese URIAŞE în zona centrală.

Avem echipă de handbal care se descurcă frumos, avem alpinişti din nou de notorietate, dar ai noştri conducători iubesc fotbalul şi consideră că este normal ca o sumă atât de mare să intre în buzunarele unui manager de echipă de fotbal cu o conduită cel puţin discutabilă.

Şi iată că banii sunt folosiţi cum ştiu nişte şmenari să îi folosească, în timp ce micuţii karateka merg la grămadă cu maşina vreunui părinte diponibil, alpiniştii se chinuie să găsească sponsorizări şi toţi sportivii care vin acasă cu medalii, nu meciuri pierdute penibil, îşi trăiesc victoriile departe de atenţia edililor. Şi ei se bucură că avem fotbal!

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1793

27 Comments

  1. Sunt de acord cu tine ca sunt nu stiu cate zeci de mii de suporteri (cand mai apare un meci ca lumea, ca in rest nu cred ca se rupe stadionul) si nu am nimic cu treaba in sine. Dar nu mi se pare normal sa dai peste 2 mil. de euro PE AN pentru o echipa a unui oras in conditiile in care platesti RATE la banci pentru innoirea parcului auto de pilda in ceea ce priveste transportul in comun, orasul este o cocina pentru ca RETIM nu sunt in stare sa tina pasul cu gradul de “civilizatie” al romanului etc.

    Din punct de vedere al PERFORMANTEI echipa este jalnica.

    Pasionatii pot plati din banii lor de pilda in sistem de sponsorizare, nu sa vii tu, unul dintre cei care conduc bugetul orasului si sa iti bagi picioarele in niste bani care nici macar nu sunt ai tai, numai pentru ca tu personal esti microbist.

    Si daca ai avea o echipa de doamne ajuta, dar sunt vai de capul lor. Si dupa cum vezi, smecherii stiu cum sa invarta banii 😀

  2. fotbalul se consuma. 30k spectatori la un meci acasa sunt mai atractivi dpdv al biletelor, sponsorilor etc decat 3 bloggeri fani karate, gimastica sau whatever. e simplu

  3. Poti sa ma contrazici linistit .. ma bucur daca au o perioada buna si ar fi cazul la cati bani se baga in fundul lor.

    Stiu ca se spala banii, de asta ma si streseaza situatia. Oricum fotbalistii in cauza NU MOR de foame si faptul ca umplu eventual stadionul, dupa cum spunea yo inseamna ca au destui bani sa plateasca darile si sa isi cumpere masini noi.

    Sa castige linistiti din tot felul de premii oferite de patronul lor cel destept, pentru ca pana la urma el stie cum isi gestioneaza banii si e normal sa premiezi un rezultat bun. Dar nu mi se pare normal sa se acorde asemenea sume uriase din partea oficialitatilor, mai ales ca nu din banii lor platesc milioanele in cauza.

    Daca tot sunt cativa atat de microbisti, sa doneze salariile sau primele uriase pe care si le voteaza …

  4. Girl power, frate. Corect .. daca nu imi place, de ce sa platesc? 😀

    Bun venit pe ze blog Crina.

  5. Echipa a fost ca moarta multi ani si nu a murit nimeni. Erau prin nu’s ce divizia lu’ peste si Timisoara a mers inainte fara sa avem cumva sechele permanente 😀

    Ai dreptate insa .. plus ca este capital politic aici si astia inca spera ca mai stau la ciolan mult si bine. La cat de sictiriti sunt insa multi timisoreni, vor iesi la pensie din functiile astea, ca nu mai da nimeni 2 bani pe ei.

    “Mila” crestineasca de la oras este de 9 mil LEi nu euro … parca asa citeam si eu …

  6. Din cate stiam eu, bugetul pe an al echipei e pe undeva pe la 5,5 mil de euro pe an, nu 9. Si din astia, 3,5 mil sunt platiti de consiliu. S-ar putea sa gresesc, dar eu asa am citit presa locala in perioada scandalului legat de nume si palmares.

    In schimb, faza cu sponsorizare sportulor gen fotbal este cruda realitate. Chiar daca tie nu-ti place, sunt muuuulti alti la care “prinde”. Primaria si Consiliu nu e interesata de performate, ci de satisfacerea “placerilor” poporului.

    Sportul din ziua de azi nu se mai face pentru performate (cel putin nu toate), ci pentru spectacol. Nu conteaza rezultatele cat timp lumea inca se mai duce la meci, se platesc biletele si economia nu sta pe loc.

    Sa presupunem ca s-ar desfinta echipa, ce efecte crezi ca ar avea asupra populatiei? Crezi ca ar fi mai multe pozitive?

    PS: tin sa mentionez ca nu sunt microbist, nici macar meciurile nationalei nu stiu cand sunt 🙂

  7. Yo, eu nu am o problema cu echipa atat timp cat nu se duc bani de la bugetul local pentru ea. Faptul ca incep sa miste ceva sau ca au salariile pe care le au sunt absolut OK din partea mea. Asa cum nu comentez ca Esca are salariu cat de 3 ori valoarea masinii mele, atat timp cat trustul Media Pro este privat.

    Dar in momentul in care oficialii timisoreni decid cu de la ei putere sa puna bani pe care ii putem folosi pentru mizeria noastra de oras, avem deja o problema. In conditiile in care nici patronul echipei nu este o fecioara cinstita, ca stii si tu ce scandaluri au fost 😉

  8. Si Politehnica Iasi e tinuta “in carca” de contribuabili. Si culmea e ca sunt prea multi retarzi in oras care se bucura de ideea asta, asa de multi incat nu avem cum sa oprim fenomenul.

    Eu pe un parazit ca Poli Iasi n-as da nici 2 lei…

  9. “Si daca ai avea o echipa de doamne ajuta, dar sunt vai de capul lor” : nu e chiar asha; echipa chiar are ceva rezultate in ultima vreme;
    “Sunt oameni care mor de foame şi tu …” … aceeasi idee e fotbal versus karate
    e simplu 🙂

  10. Imi dai voie sa te contrazic? Ai urmarit echipa in ultmul interval?
    Ai dreptatea ta cu banii, la echipa POLI TIMISOARA (pentru mine va fi mereu POLI) sunt interese URIASE si se spala bani multi ,iti spun din surse mai mult decat sigure 😉
    Repet ai dreptatea ta in articol, doar ca sincer…au inceput sa faca performanta 😉
    POLI SUNTEM NOI! VIOLA PER SIEMPE!

  11. o infrangere cu o echipa de fotbal din liga 3 franceza sa zicem, aduce mai multa notorietate orasului decat nishte medalii in sporturi mai putin mediatizate. nu mai incerca sa aduci argumente … crede-ma … e simplu 🙂
    ps: vezi ca e meci acum; fa si tu rost de ceva audiente si o sa pricepi ca nu poti compara fotbalul cu karatele …. indiferent de pasiunile tale

  12. uiti un lucru: fotbalul ne-ar putea aduce capital de imagine, in cazul cand echipa reuseste sa se impuna.

    da, sunt polist.

    consider ca primaria are suficient de multi bani incat sa sustina echipa SI sa faca treaba in oras. ca nu vor, e partea a doua.

    ai si tu dreptatea ta. dar, retine, o echipa nu face performanta fara sa investesti in ea. e normal sa cerem performanta ACUM, dupa ce s-au bagat bani in ea.

    si, da, mi-ar place sa fie promovate si alte sporturi, spre exemplu baschetul ..

  13. Hai să gîndim altfel, Dojo. Spune-mi şi mie despre cineva (om sau echipă de oameni) din Timişoara cunoscut la nivel naţional în afară de echipa de fotbal (da, ştiu de Phoenix, dar asta era cu mult timp în urmă).

    E ridicol, dar din păcate echipele de fotbal au ajuns un fel de embleme ale oraşelor şi cu cît echipa unui oraş merge mai bine, cu atît oraşul respectiv începe să aibă o imagine mai bună. E o propagandă indirectă pentru oraş şi nu numai la nivel naţional. Uită-te de exemplu la Cluj, nume pe care au învăţat să-l pronunţe corect francezii.

    Nu înseamnă că primăria trebuie să bage bani în echipă iar aceşti bani să fie cheltuiţi discreţionar de conducerea echipei. Un mic sprijin din partea primăriei e de obicei regula, inclusiv în alte ţări.

    Fotbalul e spectacol pur şi face să meargă de minune presa scrisă şi audio-vizuală în vremurile de azi în care lumea s-a săturat de spectacolul politic. Cred că de pe urma lui Poli mai cîştigă nişte audienţă şi presa locală timişoreană.

  14. Andrei nu cred ca banii sunt problema. Avem fotbalisti care castiga zeci de mii de euro pe meci (chiar si mai mult), toti conduc masini bune si primesc bonusuri grase. Deci nu cred ca mor de foame. Si prin faptul ca tu mergi la meci si platesti sustii aceasta echipa. Nu vad de ce EU ca si ne-microbist sa zic asa, trebuie sa platesc chiar si 3 euro pe an.

    Daca e sa sustin un sport de pilda, as sustine gimnastica. Am avut privilegiul de a cunoaste personal niste gimnaste de cel mai inalt nivel (care acum sunt in Timisoara) si va spun tuturor ca le respect de 10000 de ori mai mult decat as respecta un jucator de fotbal. 😉

  15. Fotbalul este cel mai popular sport din lume. (punct) Fotbalul este unul dintre cele mai scump de intretinut sporturi din lume (bugete fabuloase in Europa, in Romania destul de mari relativ la forta economica).

    Lasand la o parte totul, e cam deplasat sa compari un sport individual cu unul de echipa. Si emulatia si numarul de suporteri este diferit. Iarasi daca iei individual fotbalistii cred ca respecta o distributie normala a prostiei, adica intalnesti toate categoriile din indivizi.

    Eu sunt un fan al lui Poli Timisoara, merg de muuult timp la stadion si ma bucur ca CL a hotarat intr-un final sa sustina echipa de fotbal mai ales ca sunt niste reguli in cheltuirea lor (gen ca nu e voie sa se plateasca salarii cu ei). Aici nu e vorba de o gandire rationala ci pur emotionala. Daca nu te intereseaza fotbalul normal sa nu iti pese, dar daca esti suporter adevarat, un drucker, atunci chiar iti pasa, iar Timisoara are o traditie fotbalistica (cu toata lipsa de performanta de care amintesti) serioasa (una din multele premiere timisorene este primul meci de fotbal din Romania). Suporterii tin cu echipa favorita INDIFERENT de rezultate, acesta este o particularitate frumoasa a suporterilor timisoreni spre deosebire de alte orase ale tarii in care lumea tine cu steaua chiar cand joaca cu echipa lor locala.

    Peace.

  16. Imi place cum toti microbistii sunt de acord cu sponsorizarea echipei de catre CJT. Fratilor, asta e ok atata vreme cat nu sunt alte probleme in oras. Iar notorietatea de care vorbea unu’ ete scart. Pana nu face o figura frumoasa intr-o cupa europeana, nu aduce notorietate. Faptul ca a jucat cu o echipa de liga a 3-a franceza nu a adus nici un plus de imagine pentru Timisoara. Insa, majoritatea romanilor vor fotbal, iar majoritatea microbistilor se bucura ca CJT sustine “echipa orasului”. Asa ca poate vor lua in calcul acest lucru la urmatoarele alegeri. Ce mai conteaza ca firobusele sunt din 1970? Avem echipaaaa, avem valoareeee…..

  17. :)) haide ma ca totusi au adus firobuze si tramvaie “noi” la mana a doua de pe la nemti, dar sunt noi pentru noi si sunt in alb-violet :>
    P.S. ramai “impresionat” de firobuzele cu camera si alte alea daca nu ai fost iesit niciunde.
    Concluzie: Fotbalul se vinde cel mai bine, vrei sa iesi in fata indiferent in ce domeniu… ,te legi in un fel sau altul de fotbal, e realitate.

  18. Firobuz ??? Aşa i se spune troleibuzului în Timişoara ? De cînd ? Nu că ar fi ceva rău.

  19. ziceţi mersi că aveţi skate parc.. în alte locuri din ţară, astfel de iniţiative care să ocupe timpul liber al celor tineri sunt doar un vis frumos.

  20. Era de niste ani deja, Gabi … E plin de pusti cu chef de “rupt” oase si e placut sa ii privesti. Unii sunt exceptional de talentati, dar acum trebuie sa gaseasca loc.

    Se pare ca si norocul nostru s-a terminat, daca se inchide 😀

  21. ştii care e partea cea mai nasoală? că unii îşi rup oasele în modul ăsta acolo unde te duci tu să te plimbi, să te relaxezi: în centru, la fântână (google this: fântâna muzicală craiova) sau în parc. şi nu-i frumos când sunt cât pe ce să intre în tine.

  22. La noi s-a banat accesul în centrul propriu-zis. Si se lasa cu amenzi, asa ca lumea face extreme sports in alte locatii.

    Iti inteleg clar frustrarea .. iti vine sa le spargi skate-ul de cap cand iti rup oasele din greseala …

  23. partea proastă e că pe mine chiar m-a păgubit unu’ de două perechi de palme după ce a lovit-o pe tipa cu care eram. îi zisesem de două ori să plece de-acolo, să-şi găsească de lucru în altă parte şi el nimic, batman batman.
    ba mai mult, unui prieten mai puţin dus la biserică decât mine, i-a aruncat un skater d-ăsta o fază la modul: aşteaptă în parcare cu maşina să fac eu nu ştiu ce schemă.
    ăsta a mai butonat telefonul că i-a dat cineva sms şi ăla nimic, nu s-a clintit de acolo. când l-a apostrofat mai direct, skateru’ mai avea puţin şi îi dădea şi două palme, pentru nesimţirea de a-l deranja din încercarea de a face nu ştiu ce schemă. ăsta şi-a ieşit din pepeni şi i-a rupt skate-ul şi botu’. ştiu, nu-i frumos, a fost o chestie extremă, dar … şi-au meritat-o cu vârf şi îndesat. atunci când cineva te avertizează să încetezi, ai face bine s-o faci, mai ales dacă îţi pasă de persoana ta.

Comments are closed.