Unul dintre cele mai importante aspecte discutate la BlogWorld Expo 2012 New York city a fost „cât de UTIL este conţinutul tău pentru cititorii tăi?”. Că s-a vorbit despre marketing afiliat, social media sau blogging, absolut toţi speaker-ii au insistat pe faptul că, dacă nu poţi oferi conţinut de calitate, mai bine nu te oboseşti.
Chiar dacă încerci să iei comisioane pe link-uri afiliate, să convingi lumea să te angajaze sau doar să ţii un site pe o anumită nişă, calitatea conţinutului este extrem de importantă.
Chiar şi un articol pe săptămână contează, dacă este scris excelent şi dacă eşti consecvent şi respecţi un anumit orar (este indicat ca, dacă scrii doar 1 articol pe săptămână, să-l publici mereu în aceeaşi zi. Dacă scrii marţi, joi şi sâmbătă, păstrează programul respectiv).
Noi vorbim foarte mult despre optimizare, despre cum să faci orice pentru nişte trafic suplimentar, dar mai rar ne gândim la cititorii noştri şi la ce le rămâne lor după ce au citit respectivul articol?
Un articol trebuie sa fie UTIL, să rezolve o problemă. Un articol despre freelancing de pildă trebuie să ofere informaţii şi chiar inspiraţie celor interesaţi de asta. Un articol cu o reţetă ar trebui să ajute un novice să gătească mâncarea respectivă de preferat fără să îmbolnăvească pe careva sau să dea foc casei.
CE PROBLEMĂ AU VIZITATORII TĂI?
Am observat că unele dintre cele mai bine văzute articole pe care le-am scris au ajutat cu adevărat la rezolvarea de probleme: un tutorial, un articol despre administrare de forum sau blogging, poate o poveste despre viaţa de freelancer, poveşti de prin călătorii, cu pozele de rigoare, pentru că oferă un mod unic de a vedea locuri pe care le ştie o lume întreagă.
Poţi scrie recenzii de produse şi de cărţi (chestii cu care ai avut personal experienţă) prezentându-le cât mai bine audienţei tale. Poţi oferi sfaturi în domeniile care îţi sunt cunoscute, dar mereu gândeşte-te dacă acel articol chiar va ajuta pe cineva / ar rezolva nişte probleme, nu doar să apară pentru că este ora 7 dimineaţa şi nu ai postat încă nimic în ziua respectivă.
In linii mari, da, ai dreptate. Calitatea informatiei il face pe vizitator sa revina la tine pe site. Ciudat insa este faptul ca la noi in blogosfera, nu dau nume, ca nu e frumos, exista destui bloggeri, care desi bat campii cu gratie de multe ori, au un trafic urias, pentru simplul fapt ca sunt pe val ….
Bat campul zici? Ai dreptate, dar gandeste-te daca bat campul cam ce tip de cititor au. Ti-ai dori tipul ala de cititor la tine pe blog?
Nu mi-ar placea sa am tot felul de pusti de 15 ani care sa intre sa comenteze tot felul de porcarii, nu la mine pe blog. (unii se pare ca apreciaza orice tip de cititor)
Iar legat de ceea ce spune Ramona, informatia blogului este ceea ce defapt iti caracterizeaza blogul. Poti sa ai ca design o pagina alba total iar articolele sa fie delimitate de o linie neagra, nimic mai mult, daca ai informatiile de care lumea are nevoie atunci vei avea succes.
David, dar unii se multumesc si cu asta. Sa aiba comentatori! Nu conteaza cat de buni sunt, doar sa comenteze!
In timp incearca sa ridice stafeta, dar mai reusesc?
Eu cred ca in Romania multa lume inca citeste bloguri “de distractie”. Mi se pare o activitate mai evoluata totusi decat uitatul la TV, dar tot prin zona asta se incadreaza. O sa mai curga multa apa pe Dambovita si pe celelalte rauri autohtone pana cand tot romanul o sa fie preocupat de utilitatea activitatilor pe care le desfasoara. Si nu cu bucurie spun asta.
Parerea mea este ca tre sa scrii pe mai multe domenii informatii utile…ca sa ai si un trafic mai mare de pe motoarele de cautare…si omul care intra sa se infomeze de ce are nevoie….si sincer eu mai citesc si ca sa ma distrez …imi plac chestiile funny si campaniile de ajutoarare a celor la nevoie!
Nu stiu ce sa cred… Am vazut pe multe bloguri cititori multi la subiecte facile, fara consistenta si fara nici o utilitate. Ca si in off line, unde publicul larg e atras de Can-can și de Click…
La bloguri, din pacate, calitatea posturilor nu pare sa afecteze numarul de vizitatori. Sunt unele care au sute de vizitatori unici si niste articole…destul de slabe – si reciproca vad ca merge.
Incep sa cred ca in cea mai mare parte depinde de nisa…nu de calitate.
Corect, depinde de nisa si ce-si propune blogul, ma refer aici la utilitate. Sunt bloguri generaliste sau de divertisment in care nu prea ai ce sa gasesti propriu-zis util, dar asta nu inseamna ca nu sunt o modalitate de petrecere a timpului liber. Cred ca ar trebui sa delimitam putin utilitatea de calitate. Se pot scrie articole de calitate despre experiente proprii care sa nu aiba propriu-zis un caracter utilitar, dar sa fie scrise foarte bine si sa fie citite cu placere la o cafea dimineata. In acelasi timp putem vorbi de articole scrise pentru a fi utile si pentru a raspunde la o problema, dar care sunt fie copiate complet,fie scrise prost. Cat priveste traficul si comment-urile, depinde de nisa, cum spunea si Hadden. Avem manele pentru ca avem ascultatori de manele. Daca se intampla in muzica, de ce nu s-ar intampla in online?
[…] un site, nu te gândi cum să fraierești vizitatorii sau cum să faci bani dintr-un rahat de site. Gândește-te CUM POȚI AJUTA. Gândește-te ce informație DE CALITATE poți […]
Eu recomand o planificare stricta pentru postarea articolelor doar daca acesta este o sursa de venit financiar. Exista riscul ca blogul sa devina o povara.
Absolut, sa scrii zilnic nu e chiar usor. 😉