Ce metode aplici pentru a-ți scădea factura la curent?

Pentru familia mea factura la Enel este una dintre cele mai mari pe lună, excluzând întreținerea în care intră, la grămadă, căldura, apa caldă, rece etc. Avem încălzirea tot de la „oraș”, pentru că nu a meritat efortul financiar pentru o centrală (avem 24 de grade în casă în mijlocul iernii), gazul tot așa.

Pentru ai mei însă factura de curent e încă „baba cloanța”, deși e undeva la 80 de lei pe lună. Cuget că nu prea mult, dar ar putea să fie ceva mai mică. Probabil mulți dintre voi sunt la fel de preocupați să dea ceva mai puțini bani, așa că vă invit să scornim împreună diverse metode de a mai economisi niște bani, pe care i-am „arde” pe curent.

1. Becuri economice

Din ce am înțeles, nu prea mai sunt multe din alea „normale”, așa că, volens-nolens folosim becuri care (măcar teoretic) consumă mai puțin. Am început și noi să le mai schimbăm prin casă, pe măsură ce alea vechi își dau obștescul sfârșit.

2. Aparatură cu clasă energetică A

.. sau la mai mare. Am evitat să iau frigiderul x, deși era mai ieftin cu 100 de lei, pentru că era clasă B sau C. Cum nenea frigiderul cam funcționează non-stop, nu prea mai iese să economisești scoțându-l din priză. Am renunțat la cel vechi, deși era încă funcțional, că „sorbea” curent ca dojo laptele de seara. Am văzut imediat niște îmbunătățiri la consum. La fel în toamnă, când mi-am cadorisit familia cu un teleu „plat”, că tot e la modă.

3. Nu suntem la catedrală. Mai puține becuri în funcție

Ai mei au expresia asta, cred că nu doar ei – „stinge lumina, că nu suntem la catedrală, de câte ori avem aprinse diverse chestii prin cameră. Noi am mers pe stilul „bătrânesc” de a avea candelabru si veioză. Nu ne-am dat în vânt după mai multe corpuri de iluminat, iar în camera mea de pildă veioza era singura folosită de multe ori, că eram la birou cam tot timpul. Nu cred că e o problemă dacă ai în casă diverse variante, dar ideea ar fi să nu funcționeze prea multe simultan.

4. Nu suntem în cameră? Atunci de ce arde becul?

Mulți ani nu am înțeles pasiunea alor mei de a nu lăsa luminile aprinse în camerele „nelocuite” câteva minute sau ore. Ei aveau obiceiul să stingă lumina dacă nu stau într-o cameră, chiar și când factura de electricitate nu era mare problemă. Începe și pe mine să mă irite când uit lumina pe un hol sau în baie, deși probabil nu consumă enorm. Dar obiceiurile bune se păstrează cu perseverență.

5. Spală rufele, când ai mașina plină

Nu pot recomanda nimănui să spele mai rar cu mașina sau chestii din astea, că suntem și noi mari consumatori de agregatul în cauză. Dar e indicat să nu „ruleze” cu un sfert de încărcătură, doar așa de distracție. Schimbă hainele cât de des, dar spală ture complete, pentru că fiecare ciclu de spălare consumă curent, apă și detergent. Și nervii vecinilor, că nu-s chiar silențioase mașinile în cauză. Pentru puținii români care au mașini de uscat rufe, dacă este vară sau soare bine afară, în câteva ore sunt uscate. E mișto să ai rufele gata în 2 ore (cu spălat cu tot), dar și contorul se „mișcă” …

6. Stai la calculator? Televizorul de ce este pornit?

Asta e temă de jihad de obice la mine, că mon pere mai are obiceiul ăsta. Sau mai uită și „soarele” agregatul pornit, deși el e cu nasul în calculator. Ține pornite „sculele” pe care le folosești. Restul .. off.

7. Dacă e în priză, încă mai consumă

O chestie pe care o uităm mulți este să scoatem din priză diversele agregate electrice, când nu le folosim. Faptul că TV-ul este „oprit” nu înseamnă că nu mai consumă ceva curent doar că este în priză. Nu vorbim de consum uriaș, dar fiecare leu contează până la urmă, dacă tot ne-am pornit să facem economii.

8. Gândește-te la surse alternative de electricitate

Nu e la îndemâna tuturor, dar se pot instala diverse sisteme ce să ne permită să producem ceva curent fără să avem nevoie de „rețea”. Normal că pentru majoritatea acestea sunt încă vise, dar probabil va veni o zi când vom putea folosi și altceva decât energia ce ne vine „pe fir” din sistem.

Voi ce mai puteți adăuga pe listă. Ce funcționează mai bine în familia voastră, ce metode vi se par inutile? Ați reușit să economisiți bani la factura „electrică”?

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810

27 Comments

  1. Cred ca te-ai inverzi instant daca ai vedea cum se consuma la noi (de fapt, la socrii mei, ca nu e casa noastra). 3 camere: 2 televizoare nonstop (si cand spun nonstop, chiar asta e sensul), 2 calculatoare (din care unul 24 din 24), toata aparatura in priza, masina de spalat, lumini aprinse degeaba, cuptor cu microunde… Daca soacra-mea iese din camera (dormitorul ei) lasa TV-ul, lumina si aerul conditionat pornite, chiar daca nu se mai intoarce acolo vreo juma’ de zi. Cum sa consumam mai putin? Ha! Nu exista asa ceva. S-ar isteriza toata sa i se spuna. Urasc cu pasiune televizoarele in sincron in casa, le uraaaasc:))) Si telefoanele, si musafirii… 🙂

  2. Ioana, nasol 🙂 asa-i cand trebuie sa respecti regulile altora, din pacate majoritatea gazdelor traiesc cu impresia ca doar ei au drepturi.

    Trecand la subiect, becurile economice chiar “se simt”. Am avut un soc atunci cand ne-au venit primele facturi de curent, eram la un pas sa traim la lumanare 🙂 Am schimbat insa TOATE becurile din casa cu becuri economice si factura – surpriza! – s-a injumatatit!

    Faza cu televizorul si laptopul aprinse deodata n-am sa pot insa sa o inteleg in viata mea. Iubi sustine sus si tare ca el chiar este atent la 2 filme odata sau in timp ce se joaca ceva pe comp. reuseste sa fie atent si la tv. Ma rog, poate sunt eu extraterestra. Nu consuma mult nici unul nici altul, macar sunt de “moda noua”, economicoase.

  3. Stiam si eu cam tot astea, ca m-am mai lovit de articole de genul asta pe la job. M-a amuzat faza cu spala masina plina, eu chiar asa fac, desi ideea mea era ca economisesc timp, spal mai multe o data, nu de 10 ori.

  4. “Am schimbat insa TOATE becurile din casa cu becuri economice si factura – surpriza! – s-a injumatatit!”
    Ai schimbat si frigiderul, calculatorul, masina de spalat etc. ???
    Daca spuneai ca s-a redus factura cu 20-30% poate credeam, sau poate nu ai niciun fel de aparat care consuma curent electric … doar becuri

    • Inainte de a face schimbarea factura de curent “costa” 70 de euro. Dupa ce schimbat becurile (1 in hol, 1 la baie, 2 in dormitor, 3 in sufragerie si 2 la bucatarie, adica 9 becuri in total, din care multe erau de 100W) cu becuri economice de care aveam nevoie de 1 singur toate incaperile (adica doar 5 becuri in toata casa) factura a inceput sa scada. Platmi 40 de euro curentul de atunci, deci, da, s-a injumatatit.
      Nu stiu sa explic cum si de ce, este ceea ce am observat la urmatoarele facturi. Contorul a fost citit la fel ca si inainte deci metoda becurilor economice e cu adevarat economica.

    • 1. Frigiderele moderne sunt foarte eficiente energetic, atât în comparaţie cu “Fram” cu amoniac, cât şi cu frigiderele pre-1991 cu R12.

      Nu fiindcă ar avea un compresor extraordinar de eficient, ci fiindcă sunt excepţional de bine izolate termic. Ştiinţa materialelor izolante a făcut salturi după 2000, datorită costurilor ridicate ale energiei.

      Astfel, dacă se opreşte curentul timp de 7-8 ore, dar frigiderul nu e deschis deloc în acest interval de timp, temperatura interioară nu se modifică semnificativ.

      De aceea, un frigider mare modern, încărcat cam la 50% din capacitatea totală şi utilizat rezonabil, va consuma mai puţin de 1 kWh.

      2. Contraexemplu: un american a folosit o carcasă de frigider clasic mic (sub 50l) în care a montat un sistem de răcire cu element Peltier (care în condiţii normale e ineficient, “faţa rece” nu e prea rece, dar “faţa caldă” disipă destulă căldură ca să te frigă) şi a măsurat consumul de energie. pe parcursul unei zile.

      Astfel, dacă pentru a răci conţinutul (2 six-pack de bere) de la 25°C la 5°C avea un consum de 150 Wh (oricum, mai mic decât al unui frigider similar cu compresor, care i-ar fi luat 450-500 Wh), odată ce temperatura interioară corectă a fost atinsă, consumul scădea la 7 (şapte) Wh. La fel ca un bec economic şi mult mai puţin decât orice bec cu filament. Numai fiindcă era atât de bine izolat încât transferul de căldură era neglijabil.

      3. Aerotermele / convectoarele cu rezistenţă reprezintă o risipă nesimţită de energie. Un convector obişnuit consumă 1500-2000 Wh şi nici măcar nu încălzeşte mare brânză. Un aparat de aer condiţionat de 7500 BTU poate încălzi mult mai repede o cameră în modul de funcţionare “pompă de căldură” şi nu consumă decât 750 Wh. (Mulţi oameni evită utilizarea aparatelor de aer condiţionat la încălzire deşi sunt mai economice datorită zgomotului ventilatorului.)

  5. Cica ar exista o chestie de se baga in priza si iti reduce factura la curent….nu stiu cum se numeste ….nu stiu cat de legala este dar este pe bune?…stii ceva de asta…daca il gasesc iti dau link!

      • Da despre ala era vorba GUPI ..si eu era gata sa il cumpar…noroc ca l-am intrebat pe taica-mio care e inginer…si mi-a zis ca fizic nu se poate!

    • Cea mai bună glumiță posibilă. Un condensator, câteva rezistoare și două leduri nu-ți vor economisi nimic la factură. Dar sunt mulți creduli, prea mulți.

    • // sidetopic

      Uite aici am scris mai multe despre ofertele “imbatabile” din Romania.

      hangarhosting.info/2012/02/09/emagu-ro-si-site-urile-sateliti/

      Inainte de a cumpara, recomand tuturor o verificare simpla: cereti si verificati codul TVA al firmei ce vinde astfel de minunatii. Apoi cereti factura in avans, in format PDF, pe email.

      Din raspunsuri veti putea trage singuri concluziile

      Verificari de firme faceti direct la https://www.mfinante.ro/pjuridice.html?pagina=domenii

  6. 2. Aparatură cu clasă energetică A

    Pe lângă electrocasnicele de clasă A, mai există surse pentru calculator certificate 80 PLUS. Nu e chiar perfect standardul, dar e mai bun decât nimic.

    De asemenea există posibilitatea de a seta procesorul să funcționeaze la o frecvență mai mică (chiar și pe desktop) dacă nu avem nevoie de așa de multă putere de calcul.

    6. Stai la calculator? Televizorul de ce este pornit?

    Apropo, nu strica să fi menționat „screensaverele”* și eventual băgat tot calculatorul în în stand-by după o perioadă de inactivitate.

    * Screesaverele animate utilizează procesorul și placa video, deci cresc consumul energetic. Important e să intre monitorul în stand-by.

    7. Dacă e în priză, încă mai consumă

    Exista acum câțiva ani o propunere pentru o directivă europeană conform căreia electrocasnicele trebuiau să consume mai puțin de 1 Watt când sunt „stinse” (televizorul e de fapt în stand-by că altfel n-ar mai merge aprins de la telecomandă). Gata, am aflat ce era. E vorba de One Watt Initiative.

    Ca fapt divers, monitorul meu consumă 0,68 Wați.

    @aadryanaa: My house, my rules!

    @joita lucian:
    Reportaj Stirile ProTv – Economizorul de Energie Electrica
    O nouă ţeapă pe piaţă: economizorul care reduce factura la curent cu cel puţin 30% — Financiarul.ro
    https://www.economizor.secretul.ro/; bestial numele saitului părinte, secretul :-)))
    discuții pe forumul computergames

  7. Am incercat si cred c-am reusit sa reduc catusi de putin suma platita pentru curentul electric. Bine, la mine e si ciudat pentru ca stau singur intr-un apartament cu 2 camere pe perioada verii deci nu prea as avea ce sa consum atat de mult (mai ales ca sunt plecat la birou 8 ore pe zi).

    Chiar si-n timpul iernii n-am avut facturi foarte mari, trebuie doar sa ai putin capul pe umeri si sa nu faci excese, la fel cum ai scris si tu in articol.

  8. Noi am inventat o metoda revolutionara pentru a economisi energia electrica. De fiecare data cand lasam un bec/televizor/etc deschis fara sa-l folosim, vinovatul baga la pusculita “vacantelor” 20 de euro din salariul personal. Si 20 de euro chiar ustura la buzunar. In primul an am avut bani suficienti de vacanta. Acum suntem ingrijorati ca nu mai avem cu ce merge, atat de mult a scazut nivelul “criminalitatii” in casa, incat pusculita “vacantelor” e aproape goala 😀

    • Deci asta e o idee geniala 😀
      Tre’ pusa in aplicare in mai multe familii. Zic ca ne-am plimba chiar si mai mult, asta pana am incepe sa fim copii cuminti si dupa aia va trebuie sa finantam din nou chestiile astea cu bani ‘normali’

      • Hehe, da, dar nu-i bai. Ne gandim sa aplicam acelasi sistem si referitor la lasatul sosetelor intinse pe jos, sau a vaselor murdare in chiuveta :))) “Vicii” sunt suficiente, doar bani de “amenda” sa fie 😀

  9. Am schimbat si eu becurile cu unele economice dar sincer nu am vazut schimbari majore, defapt nici nu am vazut 🙂
    In fiecare luna imi vina curentul cel putin 150 de lei, au fost dati cand la regularizare a venit si 400 de lei. Asa e cand ai 3 televizoare, 3 laptopuri, 1 calculator, + alte electrocasnice

  10. #1 Becuri economice. Am trecut la asa ceva in urma cu multi ani, n-am observat nici o diferenta acum.
    #2 Aparatura clasa A. Frigiderul este. Poate si masina de spalat. Nu stiu, nu conteaza, oricum nu folosesc frigiderul decat extrem de rar (cand vin ai mei la mine si ca sa sa inghet apa inainte de concerte), iar masina de spalat niciodata pentru ca nu suport sa stiu ca spal la fel doua chestii diferite.
    #3 Sunt o creatura a intunericului, nu suport sa fie prea lumina in casa.
    #4 Dupa cum spuneam la punctul precedent, nu suport sa fie prea lumina. Asa ca de obicei la mine sta o lumina aprinsa: aia de la cel mai chior bec din casa, ala de pe hol. Si prefer sa stea ala aprins decat sa aprind lumina in camera/ baie/ debara… unde am becuri mai puternice.
    #5 N-o folosesc deloc.
    #6 Nu mai am televizor de 10 ani. Mai stateam insa uneori in paralel pe PC si laptop. Apropo, e uriasa diferenta intre monstrulet si laptop. Laptopul nu-l opresc cu zilele si nu consuma decat vreo treime din cat consuma celalalt la vreo 10 ore/zi…
    #7 Mi-ar placea s-o pun in practica, dar lenea… 🙁
    Per total, trag vreo 10 lei si ceva pe luna de la un laptop, un bec chior si multe dracovenii micute…

  11. la noi e cam asa;

    – doi adulti si doi copii
    – masina de spalat haine face macar “o tura” pe zi
    – frigiderul e default, non stop
    – masina de spalat vase (cam 3 ture/saptamana)
    – televizoare (2) lcd
    – becuri ecoomice in suma de cam 150w
    – fier de calcat – ocazional
    – 2 laptopuri (copii au voie doar in week-end, 1h/zi)
    – incarcatoare de telefon
    – router internet
    – aer conditionat cand temperatura trece de 30 de grade in casa

    total: ~250 lei/2 luni

    Sfaturi ?
    – laptop-urile sunt setate “go to sleep” la 10 minute de inactivitate
    – (asta e mai mult psihologica, dar ajuta la somn linistit) telefoanele se opresc automat la 10 seara si repornesc la 6 dimineata
    – odata pornit becul in baie dimineata, ramane pornit pana plecam toti; on/off repetat nu e sanatos la becurile economice

    PS: masina de spalat vase compenseaza mult la consumul de apa!

  12. 1. folosesc de 2 ani. de fapt pe lustrele mele nici nu pot pune becuri “normale” nu mi s-a parut mare diferenta.
    2. da.
    3. lumini aprinse doar in camera in care stau in momentul ala. maaaaxim 5 minute cat ma duc la buda. daca las mancarea la fier, aprind beculetul hotei. dar cand zic lumini, sunt toate becurile din lustra (in camarele de locuit doar lustre, hol, bucatarie, baie, aplice); mi se pare ca nu vad daca-s mai putine. luminile sunt aprinse inclusiv cand ma uit la tv.
    4. zi smai sus. aici chiar nu pot sa lucrez.
    5. n-am cum. locuiesc solo. daca as spala rufe cand umplu o masina, ar trebui sa golesc rafturile magazinelor de camasi si chiloti. chiar si la 5 camasi/7 chiloti/saptamana toate de aceeasi culoare, si tot n-as umple o masina in 2 saptamani. dar folosesc programul scurt al masinii special pt situatii d-astea.
    6. tv-ul si calculatorul sunt pornite in acelasi timp maaaaxim 4 ore pe saptamana. pentru ca ar fi absurd sa inchid calculatorul, ma duc la tv, vine pauza publicitara, deschid calculatorul, se termina pauza publicitara, inchid calculatorul si tot asa. din cate stiu, se consuma mai mult curent la stilul asta. ca nu mai zic ca ma uit raaaaar pe canalele cu pauze publicitare lungi. cand ma uit pe astfel de canale, inchid calculatorul. se pot face o gramada de chestii in timpul acelo pauze. in 2 pauze pe protv, pot sa pun la foc o mancare. (curtatat, spalat carne/legume, taiat/tocat din cutit carne/legume) sau pot sa aspir o camera/pauza. 🙂
    7. hm. aici ar trebui sa umblu. aprind tv-ul de 2 ori/pe saptamana, dar el si receiver-ul de cablu sunt singurele care raman in stand-by cand tv e inchis. nus’ de ce. monitorul calculatorului il inchid. beculetul pt stand-by licare si-mi maltrateaza neuronii.
    8. ??????????????? 🙂
    1 persoana, 1 tv, 1 frigider, o hota, 7 becuri (erau 8, s-a ars unul) economice, 4 becuri de aplice, 1 compuner cam 5 ore pe zi, 1 fier de calcat din cand in cand, cam 1,5 masini de spalat la 2 saptamani- cca 45 lei/luna vara, cam 100/luna asta iarna. nu stiu de ce, dar iarna asta n-a mai fost caldura de la sistem ca in alti ani. cu o iarna inainte am stat in tricou si pantaloni scurti, in iarna asta am preferat sa dau niste bani in plus pe curent, decat la farmacie.
    pe mine nu factura la lumina ma sperie, ci cresterea euro- rata. 🙁

  13. La punctul 6 eu inca mai am de lucrat… multe aparate raman pornite chiar daca nu sunt utilizate…

  14. La capitolul becuri, sunt de peste 8 ani pe cele cu descărcare. Dat fiind faptul că detest lumina proastă, am nevoie de multă lumină unde lucrez. Am rezolvat cu iluminat local. M-a cam costat măţăraia, că e plină casa, dar am lumină unde şi când am nevoie.
    Cu calculatoarele, ar mai fi de reflectat. Cum lucrez multe ore pe zi,…
    Frigiderul, da, mai merge, Grecia e cam călduroasă de felul ei.
    Metode de scăpat din chingi…
    Afară de panourile fotovoltaice, care au devenit oarecum accesibile, greu de imaginat. Dar mă tot uit după ceva viabil.
    M-am gândit la un moment dat la panouri din folii metalice pe un perete, eventual pe tavan. Pe timp de zi cu clar-obscur, ajută mult, prin dispersia luminii venită prin fereastră.
    Oricum, mă preocupă ideea, mai puţin din motive de factură şi mai mult ca principiu de viaţă. De ce să irosesc nişte resurse, care pot căpăta o destinaţie mai bună? Valabil pentru orice! Apă, gaz, etc.

  15. Eu mai am una de adaugat la lista. Smart Surge Protector – e un fel de prelungitor care detecteaza cand TV-ul sau PC-ul sunt inchise si taie tot curectul de la acessoriile asociate cu TV-ul sau PC-ul (pt ca, asa cum ai zis si tu, datorita aparaturii care sa pe stand-by -adica inchise, insa inca priza – factura la energie electrica e cam cu 20% mai mare). La noi in oras compania de energie electrica a trimis flier-re ca ofera 10$ pentru fiecare smart surge pe care-l cumperi. Eu il am de vreo 6 luni si nu am pastrat chitanta, asa ca nu mi-am primit “bonus-ul”.

  16. Daca in ziua de azi energia electrica a ajuns un lux (pe timpul odiosului stiu ca plateai tot mai putin pe masura ce consumai mai mult) atunci ar fi cazul sa ne desteptam si sa facem ca bulgarii. Nu cred ca cei cu venituri mici sunt obligati in tara asta de KKT sa spele rufele la mana, copiii lor sa nu foloseasca calculatoare, sa nu-si tina mancarea in frigider.Ar trebui sa dam foc la guvernul+parlamentul asta de jigodii si sa dam un sut in kur la eon,cez si cine plm ne fura pe fata.

    • o alternativa ar fi modificarea instalatiilor de lumina trecand pe 12 volti sau 24, cu transformator, iar ca si corp de iluminat sa se foloseasca leduri de mare putere cu un consum mult mai mic decat un bec economic, desii foarte multi oameni cred ca daca stingi un bec cu 5 minute mai devreme asta nu inseamna ca ai facut cine stie ce economie, eu ai contrazic spunandu-le ca anual kw se aduna din nimikuri, o alta alternativa ar fi un montaj electronic care contine un timer si un senzor de miscare, si care se monteaza in tabloul electric, ca sa fiu mai explicit timerul poate fi setat in asa fel incat spre exemplu a venit seara ,iar in casa toata lumea la ora 22 e in pat la somn ,timerul opreste toate circuitele de prize si lumini, in cazul in care cineva se trezeste si are nevoie de lumina sau mai stiu eu ce-i vine sa bage in priza ca nu are altceva de facut,aici intervine senzorul de miscare care repune in functiune circuitele deoarece a detectat miscare in casa. alternative sunt,important este sa tinem cont de ele si sa alegem cea mai eficienta metoda pentru fiecare in parte pentru nevoile fiecaruia.cunosc pe cineva care a modificat toata instalatia electrica in casa, prize si lumini trecand tot pe 12 volti, a modificat inclusiv aparatura audio si video,si cele electrocasnice, majoritatea avand la randul lor transformatoare inauntru, bineinteles ca este foarte dificil sa modificam tot iar reteta respectiva o poate aplica cineva cu cunostinte solide de electrica si electronica,va doresc kw mai putini si facturi cat mai mici

  17. A fost o stire in care erau 2 tineri care au pus la punct un sistem ( care este prezent si in UK) prin care se asociau mai multe familii cu facturile aferente si atunci rezulta un consum mai mare si pe baza acestui consum se renegociau tarifele.au dat si site-ul,insa nu am retinut,a mai vazut cineva aceasta stire?

Comments are closed.