Cel mai bun ketchup si este natural

Probabil nu multi dintre voi s-au gandit vreodata sa isi prepare ketchup pentru ca il putem gasi la orice magazin, nu? Dar aceasta este o reteta mai speciala si nu contine conservanti, coloranti si tot felul de alte procarii care se gasesc in ketchup-ul din magazin, iar daca urmati intocmai aceasta reteta o sa obtineti probabil cel mai bun ketchup pe care l-ati mancat vreodata.

Ingrediente :

– 4 cepe
– 2 lingurite de seminte de anason
– 2 lingurite de coriandru
– 4 cuisoare
– 4 samburi de usturoi
– 1 bucata de ghimbir ( cam cat degetul mare )
– 1 ardei iute ( daca vreti sa iasa mai picant puneti 2 sau chiar 2 si jumatate )
– 1 kg de rosii proaspete
– o legatura mare de busuioc proaspat
– 1 litru de piure de rosii sau 800g rosii din conserva maruntite in blender ( atentie piureul de rosii nu este acelasi lucru cu pasta de tomate, desi la noi in Romania, chiar arata la fel nu exista diferenta intre ele, decat pretul )
– 250ml otet ( de preferat de vin rosu )
– 200g zahar

La prima vedere par cam multe ingrediente si probabil aveti impresia ca este si destul de greu de facut, dar o sa vedeti pe parcurs ca totul este foarte simplu si tocmai din acest motiv nu se merita sa dati 10 lei pe o sticla de ketchup plin de chimicale, cand in mai putin de 1 ora puteti sa va faceti singuri un ketchup delicios fara prostii in el si daca ne gandim putin nici nu este prea mare diferenta de pret. Am auzit odata de la un bucatar, ca in viata in fiecare zi vom manca 3 mese pe zi asa ca de ce nu ar trebui sa invatam si sa ne preparam singuri mancarea?

Se toaca ceapa marunt si se caleste la foc mic in putin ulei, pana devine aurie si dulce. Apoi tocam, nu foarte marunt, usturoiul, ghimbirul si ardeiul iute ( ardeiul il punem cu tot cu samburi ) si le punem peste ceapa. Semintele de anason, coriandrul, cuisoarele, sarea si piperul se amesteca intre ele ( in general gasiti seminte de anason si coriandru la orice supermarket sub forma de praf, la pliculet, daca totusi gasiti exact sub forma de seminte va trebui sa le sfarmati intr-un mojar sau merge si cu cutitul dar este mai greu ) si se pun la randul lor peste celelalte ingrediente.

Acum vine partea frumoasa taiem rosiile ca pentru salata ( adica exact asa cum va vin la mana, nu cuburi, nu fasii pur si simplu cum va vine sa le taiati ) si le adaugam si pe ele in amestec, punem apoi si piureul de rosii sau rosiile maruntite si amestecam bine. Separam cozile de la busuioc de frunze ( sa nu aruncati frunzele, le vom folosi mai tarziu ) si le tocam cat de marunt putem si le adaugam si pe acestea in amestec. Mai adaugam si otetul si zaharul, dam totul la foc mediu si le lasam la fiert cam 35-40 de minute, sa nu uitati sa mai mestecati din cand in cand.

Dupa cele 35 de minute ar trebui sa fie lucios, moale si sa aiba o culoare de rosu cu o tenta spre portocaliu, daca arata asa este perfect. Acum este momentul sa adaugam si frunzele de la busuioc taiate marunt, opriti focul si amestacati putin.

Acum totusi avem un amestec cam gros nu il putem numi chiar ketchup, toata combinatia asta trebuie trecuta prin blender sau prin ceva asemanator care marunteste, nu umpleti pana sus daca nu doriti sa mai petreceti inca 1 ora curatand bucataria. Il tine-ti in blender 10-20 de secunde pana cand devine o pasta omogena apoi treceti amestecul printr-o strecuratoare ( mai mare putin decat cea de la un ciur de faina ). Il puneti in sticle sau in borcane si aveti cuvantul meu ca o sa tina minim 2 luni in camara la maxim 15 grade sau la frigider probabil si mai mult. Eu am facut in vara anului trecut, in iunie, iar in august a fost la fel de gustos, fiind tinut intr-o magazie.

Va garantez ca nu o sa mai doriti sa auziti niciodata de ketchup-ul din magazin o data ce o sa faceti aceasta reteta si o sa vedeti ce minunatie o sa obtineti.

IF YOU ENJOYED, PLEASE SHARE. THANK YOU IN ADVANCE.
Ramona Jar
Ramona Jar

I'm an SEO consultant, web designer and part-time tennis coach. Wife, mother, dog and cat owner (or owned). Romanian by birth, American by choice.

Articles: 1810