De când am deschis cursul de freelancing, multe mame mi-au scris și m-au întrebat dacă ar putea începe să lucreze de acasă și dacă așa ceva se „pupă” cu viața aglomerată de mamă.
SE POATE.
Chiar dacă mi-am pornit afacerea de web design cu ceva timp înainte să devin mamă, mi-am continuat munca și după nașterea Nadiei.
Nu a fost ușor, am avut și luni mai slabe, dar am avut și recorduri de încasări, deși nu mai pot munci 8-10 ore pe zi ca înainte.
Este deci posibil, doar că e bine să fii organizată și să ții cont de niște „secrete”.
Învață să lucrezi pe un program flexibil
Primul meu șoc ca proaspătă mamă a fost că nu mai am orele alea multe de muncă pe zi.
Și pentru câteva luni am fost stresată, nervoasă și complet neproductivă, pentru că mă așteptam să pot munci pe un program mai lung, chestie deloc compatibilă cu noua mea activitate de mamă de bebeluș.
Mi-a luat ceva timp să realizez că programul meu de lucru de acum înainte, până merge fata la grădiniță, este de 20-30 de minute de muncă acum, 60 mai încolo, încă 10 spre seară etc.
Dacă nu ai bonă, o bunică în care să ai încredere 100% sau un soț care are timp să stea măcar 1-2 ore cu copilul, vei învăța să muncești pe „bucăți”. Recomand cu drag să folosești tehnica Pomodoro (împarți proiectele pe 15 minute de muncă, faci un „pomodoro”, apoi te mai ocupi de ceva, apoi mai unul etc.
Când lucrezi trebuie să fii concentrată la ce faci. Toată tehnica asta se duce în nas dacă stai pe Facebook sau te uiți pe geam, în loc să muncești. O dată ce ți-ai pus timer-ul pe o felie de 15 minute, timp de 15 minute nu faci absolut nimic altceva, decât munca respectivă.
Probabil că nu te încântă neapărat ideea de a te organiza atât de strict, dar eu am ales copilul ca prioritate și munca e pe locul 2.
Se poate elibera timp lăsând copilul să stea cu ochii în televizor de la câteva luni sau prin alte metode de genul, dar eu consider că principalul nostru rol este de mamă, apoi de mici oameni de afaceri.
Dacă ai cu cine lăsa copilul, eliberezi mai mult timp pe zi și faci ceva mai multe.
Planifică-ți bine următorii pași
Există multe ocazii când ai niște minute să muncești și nu știi de ce să te apuci.
De asta e indicat să ții un mic listing de activități ce trebuie făcute pentru a-ți porni/crește mica afacere: scris de articole, promovare, modificări pe site, contactarea unor influenceri din domeniul tău, studiu statisticilor, planificare, muncă pentru clienți.
Nu lăsa ziua să înceapă fără să știi clar ce trebuie făcut imediat (task-uri urgente și importante, task-uri urgențe, task-uri importante etc.). Ce nu e urgent și/sau important, poate să fie șters de pe listă.
Încetează să mai fii calul de bătaie al familiei
Există la români moda bărbatului panseluță, așa numesc eu bărbații învățați de acasă să nu facă nimic, pentru că totul în casă este treabă de femeie.
Știu că sunt și multe prințese printre noi (și eu am crescut ca o mică prințesă), dar în general, odată măritate, ele trec rapid în rolul de gospodină, că altfel le cade casa în cap.
Nu spune nimeni să pui la muncă până la epuizare un om care a făcut de pildă 36 de ore de gardă sau vine rupt de la muncă, dar, când e odihnit și nu are altceva de făcut, și soțul poate schimba un scutec, prepara niște cartofi prăjiți sau aspira prin casă.
Viața în 2 presupune muncă de echipă.
Chiar dacă tu ca mamă faci multe activități „maternale”, soțul poate intra în rol pentru câteva minute, apoi să se odihnească.
În momentul în care sunteți doi să faceți zilnic ce trebuie prin casă, mai eliberezi ceva timp pentru micuța ta afacere.
Odihnește-te suficient
Orice mamă proaspăt intrată în această tabără învață să supraviețuiască muncind mult și dormind mai puțin.
Învață să-ți respecți totuși programul de somn, chiar dacă te trezești în timpul nopții, chiar dacă ai destule pe cap.
O mamă obosită va fi o mamă nervoasă și un om de afaceri complet ineficient.
Dacă nu poți lucra într-o zi, că pici de oboseală, nu este capăt de țară. Dormi, dacă se ivește ocazia și mâine vei obține rezultate mai bune, dacă ești mai odihnită.
Simplifică-ți viața pe cât posibil
Mereu se va găsi cineva să te critice că nu faci x sau y chestie așa cum „trebuie”. De asta e bine să-ți vezi de viața ta și să faci cum poți să fie bine pentru familia personală, chiar dacă alții au de comentat.
Nu se face gaură în stratul de ozon, dacă nu ai casa lună și bec mereu, nu se dărâmă niciun munte pentru că ai apelat la vreun subtrefugiu tehnologic să-ți faci viața mai ușoară.
Am folosit tot ce am considerat că mă ajută: baby monitor (să pot lucra liniștită, când dormea copila, dar să știu clar ce face și când se trezește), încălzitor de biberoane (ideal în perioda în care îi încălzeam laptele praf), sterilizator (am pus biberoanele în el, am apăsat un buton și mi-am văzut de treabă) etc.
Știu că există încă păguboasa concepție că mama trebuie să muncească până-i dă sângele pe nas, că altfel nu ești mama anului, dar eu am preferat să câștig timp pe cât posibil și să-l folosesc pentru copilul meu sau pentru mica mea afacere.
Aceste câteva mici soluții mi-au permis să-mi cresc copilul așa cum îmi doresc, să-mi țin sus o mică afacere online și să mă bucur pe cât posibil de viață, fără a pica de extenuare în fiecare seară.
Acum e rândul tău. Tu ce ai mai adăuga?
Cred ca cea mai mare schimbare si cea mai grea a fost ca nu am mai muncit cand am eu chef/inspiratie ci cand se poate si cat se poate.
Cu simplificatul vietii sunt 110% de acord. Am remarcat cat de mult ma ajuta sa fac o lista cu task-uri de facut, cu meniu pe toata sap si sa gatesc in avans, sa am zi de curatenie si sa renunt la calcat si machiaje etc. am scapat de invartitul ca o curca beata prin casa. La fel am lista cu ce sa muncesc, pt ca atunci cand sunt obosita nu reusesc sa ma concentrez si aleg sa ma culc/pierd timpul aiurea.